Novice 2019

Kaj izbrati: vodoodporni, vodoodbojni ali nepremočljivi material?

Če se odločate o nakupu oblačil, ki so odporna proti vremenskim vplivom, je pomembno razumeti razlike med vodoodpornimi, vodoodbojnimi in vodoodpornimi materiali. Čeprav se ti izrazi pogosto uporabljajo izmenično, pa dejansko opisujejo različne ravni zaščite pred vodo.

 

Vodoodporni materiali (ali ang. water resistant)

Zagotavljajo najnižjo raven zaščite pred vodo. To pomeni, da se tkanina lahko upre določeni količini vode, vendar se bo sčasoma prepojila, če bo izpostavljena zadostni količini vlage. Vodoodporni materiali so najprimernejši za rahel dež, in niso priporočljivi za dolgotrajno izpostavljenost močnemu dežju.

 

Vodoodbojni materiali (ali ang. water repellent) 

Preprečujejo, da bi voda zlahka prodrla v tkanino, zato se na površini tvorijo vodne kapljice. Zaradi tega je tkanina zelo odporna na vodo, vendar ni popolnoma vodoodporna. Vodoodbojni materiali so idealni za dejavnosti na prostem, pri katerih se pojavlja rahel dež ali vlaga, kot sta pohodništvo ali kampiranje.

 

Nepremočljivi materiali (ali ang. waterproof) 

Lahko vzdržijo visok pritisk in preprečijo, da bi voda prodrla v tkanino. Nepremočljiva oblačila so zasnovana tako, da vas ohranijo popolnoma suhe tudi v najtežjih vlažnih razmerah. Ta raven zaščite je bistvena za dejavnosti, kjer nas lahko preseneti močan dež ali celo nevihta. 

 

Kako pa se odločiti kateri material izbrati in katere dejavnike je treba upoštevati pri nakupu vodoodpornih, vodoodbojnih in vodoodpornih oblačil? 

Predvidena uporaba

Še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, so pričakovane vremenske razmere. Boste v podnebju, kjer je pričakovano, ali boste na območju z bolj prijaznim vremenom? Poznavanje pričakovanih vremenskih razmer vam bo pomagalo izbrati pravo raven zaščite. Če boste na območju z zmernejšim vremenom, bodo morda zadostovali vodoodbojni ali vodoodporni materiali. Če pa boste v podnebju, kjer so pogoste močne padavine, pa boste želeli investirati v nepremočljiva oblačila, ki vas lahko ohranijo popolnoma suhe. 

 

V tem primeru priporočamo nakup kakovostnih nepremočljivih jaken in hlač PreCip Eco znamke Marmot ter nepremočljive jakne HC Hydratic Trail znamke Fjällräven. 

 

Vzdržljivost

Pri oblačilih za aktivnosti na prostem je ključnega pomena tudi vzdržljivost. Priporočamo, da vlagate v oblačila, ki so odporna na vremenske vplive in zdržijo več let ter so izdelana iz visoko kakovostnih materialov in so zasnovana tako, da so odporna na intenzivno uporabo. Poleg kakovosti tkanine morate upoštevati tudi kakovost konstrukcije. Izbirajte oblačila, ki so bila pravilno zaščitena in zatesnjena, da preprečijo pronicanje vode.

 

Dihanje

Pogosta težava pri nepremočljivih oblačilih je, da so lahko neprijetna za daljše nošenje. Nepremočljiva oblačila so zasnovana tako, da preprečujejo dostop do spodnjih plasti, vendar lahko v sebi zadržujejo toploto in vlago, zaradi česar vam je lahko vroče in neprijetno. Da bi rešili to težavo, številni proizvajalci zdaj ponujajo nepremočljiva oblačila, ki hkrati dihajo. Ti materiali so zasnovani tako, da omogočajo kroženje zraka skozi tkanino, kar pomaga uravnavati telesno temperaturo in vam zagotavlja udobje.

Pri Annapurna nam je na prvem mestu, da nudimo preverjeno kvaliteto in kakovostna oblačila, ki jih boste lahko nosili več let. Preverite celotno ponudbo nepremočljivih oblačil ali nas obiščite v fizičnih poslovalnicah, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja in pomagali pri odločitvi. 

 

Celoten članek →

24 april 2023

Fjällräven Classic Sweden 2019

Pogled proti narodnemu parku Abisko

Kako na lepši način prvič doživeti Švedsko, kot v prostrani divjini njenih najbolj severnih pokrajin in spektakularnih prizorov?

Avgusta 2019 nas je Fjällräven povabil, da se udeležimo organiziranega pohoda Fjällräven Classic Sweden. Classic Sweden je bil prvi v vrsti Classic-ov (poteka od leta 2005), ki jih je danes že osem (poleg Švedske še Danska, ZDA, Koreja, Hongkong, Nemčija in Velika Britanija).

Ideja Fjällräven Classic-a je preprosta: spodbuditi in omogočiti več ljudem, da se odpravijo v naravo in uživajo v pohodništvu. Ideja je prišla neposredno od ustanovitelja Fjällrävena Åke Nordina na začetku 21. stoletja. Od nekdaj so ga navdihovale dramatične pokrajine in dih jemajoče pokrajine švedskih gora. Želel je, da tudi drugi dobijo priložnost izkusiti švedsko naravo in kar je še pomembneje, da dobijo tisti posebe občutek svobode, ko nekaj dni preživijo na njenih poteh. Tako se je razvil Fjällräven Classic.

Fjällräven Classic Sweden je sicer najdaljši od vseh Classic-ov, vendar sama pot ni preveč zahtevna. Večinoma poteka po širokih in dolgih ledeniških dolinah, »pravi vzpon« je en sam, pa še ta se ne more primerjati s Šmarno goro.

Že od začetka se nam je dozdevalo, da Švedi severnega dela države vidijo v najboljši luči. Ko nas je naključni gospod na letališču v Stockholmu vprašal kam potujemo in smo odgovorili, da letimo v Kiruno (najbolj severno švedsko mesto), je bil njegov odziv nekako v smislu: »Kaj za … boste pa tam počeli? Tam ni ničesar!«

Mogoče bi se marsikdo z njim strinjal, vendar je tam veliko. Že samo mesto Kiruna, ki leži 145 kilometrov od polarnega kroga je nekaj posebnega, saj bdi nad ogromnim rudnikom železa, ki ga v naslednjih desetletjih mislijo širiti in še bolj »učinkovito« izkopavati, zato bodo preselili celotno mesto! Še bolj fascinanten je načrt, da to storijo v naslednjih 100 letih.

Posamezniki, ki kupijo vstopnice za Fjällräven Classic, so na poti prepuščeni samim sebi, seveda z ustreznimi navodili in veliko kontrolnimi točkami. Mi smo bili del skupine s tremi švedskimi vodiči, sestavljene večinoma iz trgovcev držav vzhodne Evrope. Hoja v skupini je vedno nekaj posebnega, saj se je potrebno prilagajati počasnejšim, hitrejšim, ožuljenim in navdušenim fotografom. A kot se je izkazalo, ni bilo nobene potrebe po zaskrbljenosti, ki se je na začetku lotevala tudi naših vodičev. Včasih se zgodi, da naključno naletiš na ljudi, s katerimi brez težav uskladiš korak, misli in smisel za humor.

Start v Nikkaluokti 

Start v Nikkaluokti

Pakiranje za pohod, pri katerem moraš vse (vključno s šotorom) nositi s seboj, muči možgane že kak mesec prej. Seveda vedno vzameš preveč. (Kljub temu smo pripravili seznam, ki vam bo prišel prav na vaš Classic. Najdete ga na dni strani.)

Opremo si je najlažje porazdeliti s pohodnikom, s katerim si delite šotor: en nosi šotor, drug šotorske palice in kline, prvi nosi kuhalnik, drugi plinsko kartušo in tako dalje.

Start pohoda je v kraju Nikkaluokta, vasici kjer se srečajo tri velike doline in kjer prebiva staroselsko ljudstvo Sami. Ljudstvo, ki je bilo preganjano še nekaj desetletij nazaj, danes večinoma poseljuje odročne dele severne švedske divjine (tudi norveške in finske) in ima tu ekskluzivno pravico do vzgajanja severnih jelenov. Severni jeleni so nekako delno divji, vsi so čipirani, a se prosto sprehajajo skoraj kjerkoli.

Na začetku je pokrajina še dokaj gozdnata

Prvih nekaj ur poti je ravninskih. Pot se vije po gozdovih, poraslih z nizkimi drevesi in cvetočim cvetjem, med rečicami in potočki. Količina površinske vode je še za nekoga, ki prihaja iz zelo vodnate države kot je Slovenija, neverjetna. Ledeniške doline so prava močvirja, voda teče iz vsepovsod in kar je resnično čudovito: pitna je in odlična je. Ko ti zmanjka vode v čutari, se v naslednjih 100 metrih lahko nekje skloniš in jo napolniš.

Drevesa so vse redkejša, visoke gore vse bliže

Pokrajina se kmalu spremeni in postane bolj kamnita in odpre se razgled na čudovito ledeniško jezero Ladtjojaure. Tu smo si privoščili postanek in (nekateri) burger z mesom severnega jelena. Pot se nadaljuje po ledeniški dolini in vedno bliže je gorski masiv Kebnekaise z dvema vrhovoma: severnim in južnim. Južni vrh je bil dolga leta najvišji vrh Švedske, dokler se ni avgusta 2018 led na njegovem vrhu stopil in častno mesto je prevzel severni vrh.

Prva kontrolna točka na poti je pri koči Kebnekaise Fjällstation. Planinske koče tu so nekaj povsem drugega kot smo navajeni v Alpah. Kebnekaise Fjällstation je sklop stavb, v katerih najdete restavracijo na najvišjem nivoju (kljub temu, da je motoriziran dostop do koče možen zgolj s helikopterjem), savno in prenočišča v slogu hostlov. Tu je tudi glavno izhodišče za dostop na najvišji vrh, ki je bojda oddaljen kakšnih 6 ur hoje. Želja nekaterih po vzponu je ob tem podatku hitro ugasnila.

Koča Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaise Fjällstation

Do koče smo prispeli v poldanskem času in mnogo pohodnikov si je tu že postavljajo šotore, mi smo krenili še dobro uro hoje naprej. Izbira postavitve »tabora« je bila vsak večer odvisna od bližine vode za kuhanje in umivanje, ter čim bolj ravnega terena, na katerem je možno postaviti deset šotorov. Spalne podlage skoraj nismo potrebovali, saj so tla večinoma porasla z mehkim, debelim mahom. Na samo spanje pri dnevni svetlobi v nočnih urah se je potrebno posebej psihično pripraviti. Maska za oči ni slab dodatek v nahrbtniku. Prav tako nekaj prilagajanja zahteva dehidrirana hrana, ki jo priskrbi organizator in vas spremlja celotno pot. Enkrat na poti je manj okusne okuse možno zamenjati za druge, sklep vseh prisotnih pa je bil, da so kosmiči najbolj užitni in da se priležejo tudi za večerjo.

Bazni tabor 1. noč

Bazni tabor 1. noč

Naslednji dan nas je pot vodila proti naslednji kontrolni točki – koči Singi. Tu smo med kosilom s pomočjo močnega vetra posušili od vlage namočene in težke šotore in krenili naprej po še širši dolini –  tu se pot pridruži znameniti pohodniški poti, imenovani Kraljeva pot (Kungsleden). Po grobi oceni kakšna tretjina celotne poti Classica vodi po lesenih »stezicah«, ki pa zahtevajo veliko pozornosti, saj so na določenih mestih popolnoma razpadle in kaj hitro se zgodi, da noga konča v močvirju. Vodiči so nam pojasnili, da so odseki poti financirani preko sponzorjev (podjetij), ti pa potem dele poti obnavljajo ali pa tudi ne. Naš sistem Planinske zveze, planinskih društev in prostovoljstva v smislu markacistov, jim je popolnoma neznan. Res pa je tudi, da so poti po dolinah praktično edine pohodniške poti. Na vrhove v okolici jih ni, nekaj je »uhojenih brezpotij«, a Švedi raje potujejo po dolinah, kot se vzpenjajo na vrhove.

Široke doline in prekrasni razgledi Part 1

Široke ledeniške doline

Plan je, da se dnevno orientiraš na približno eno kontrolno točko, a bili smo dovolj hitri, da smo isti dan opravili še z drugo – pri koči Sälka. Tu je možno obiskati savno, a smo se raje odpravili še malo naprej, da smo lahko zjutraj krenili proti najvišji točki pohoda – prelaza Tjäktja.

Švedi svoje vrhove in višje ležeče prelaze očitno jemljejo resno, zato je vladala splošna zaskrbljenost, ko je ena od naših vodnic napovedala, da gremo od določene točke vsak po svoje in se dobimo na vrhu. Dobesedno: »Now: every man for himself.« Pričakuješ vzpon vsaj v stilu Viševnika, dobiš pa že omenjeno Šmarno goro (ali manj). Sam spust je dolg in se vleče po nezanimivi, kamniti pokrajini, ki bi bila verjetno lepša, če ne bi začelo deževati. Tiste tri ure dežja so bile na srečo edine skozi celotno pot.

Kosilo v dežju

Kosilo v dežju

Po spustu se pokrajina ponovno spremeni, malo ozeleni in postane bolj prijazna. Po treh dneh je ponovno moč videti drevesa. Tu leži koča Alisjavri. Ker smo bili zgodnji in bi na cilj lahko prišli prezgodaj, smo šotore postavili že zgodaj popoldne in si privoščili nekaj razvajanja. Šotore je ob kočah možno postaviti samo z doplačilom, povsod drugje (razen v nacionalnih parkih), se lahko kampira kjerkoli. V oddaljenih manjših kočah kot je ta, nimajo na voljo tople hrane in pijače kot smo vajeni pri nas, pač pa so na voljo manjše trgovinice, kjer (z bančno kartico) lahko kupite zaloge hrane in pijače ter druge malenkosti. Imajo pa savne, postavljene v ločenih stavbah, v neposredni bližini zelene ledeniške reke. Les za savno si je potrebno nasekati, savno je potrebno »podkuriti«, skok v ledeno reko pa zahteva še nekaj plezanja navzdol. A se po štirih dneh več kot splača.

Koča Alesjaure in pod njo ledena reka, v katero skok se prileže po savni

Koča Alesjaure in pod njo ledena reka, v katero skok se prileže po savni

Predzadnji dan pot na začetku vodi ob jezeru Alesjaure, okoli katerega je nekaj naselbin Somijev, ter v okolici veliko ograd v katere zganjajo severne jelene. Na našo srečo je bil »lep poleten dan« in ker smo imeli več kot preveč časa, smo ta dan bolj malo hodili in veliko poležavali po mehkih mahovih tleh. Zadnja kontrolna točka pred ciljem je le malo pred mejo z nacionalnim parkom Abisko, kar pomeni, da je tudi zadnja možnost za kampiranje.

Čas za kosilo in zračenje nog

Čas za kosilo in zračenje nog

Tu reka teče hitro in globoko, kar pomeni, da se je v njej možno okopati. Gozd se v tem delu že lepo razbohoti in ponudi dovolj odpadnega drevja, da smo si zvečer lahko zakurili taborni ogenj. Kljub temu, da so bili pogovori čisto vsak večer zabavni, pa je prav taborni ogenj tisti, ki pričara čarobnost in občutek pripadnosti naravi.

Večeri so namenjeni druženju

Večeri so namenjeni druženju

Zadnji dan je komaj omembe vreden pohod po delu narodnega parka Abisko, enem najstarejših na Švedskem in v Evropi nasploh. Da nismo več v divjini, nam je bilo jasno hitro po tem, ko smo zagledali prve sprehajalce v kavbojkah. Ko se bliža cilj, si po eni strani želiš nazaj v divjino (kjer mimogrede skoraj 5 dni ni bilo mobilnega signala – luksuz in pravi dopust!), po drugi strani pa komaj čakaš vroč tuš in mrzlo pivo.

Na cilju je na voljo oboje, čeprav je tušev tako malo, da je bolje priti v cilj med prvimi in je pivo tako drago, da resno razmisliš o še enem, seveda nadvse zasluženim.

Cilj v Abisku

Cilj v Abisku

Fjällräven Classic je pot ob kateri narava s svojo prostranostjo dobi povsem nove razsežnosti, kjer zaradi ostrega kamenja na poti razpadajo pohodni čevlji, kjer na trenutke preizkušaš svoje meje in kjer se sklepajo čudovita prijateljstva.

NAMIGI

  • Prvi dan ob prihodu v kamp v Kiruni Fjällräven ponuja svoje produkte po precej znižanih cenah, zato je dobrodošel kakšen dodaten prihranek v ta namen
  • Ob pričetku prejmete vrečko iz blaga za vse odpadke, ki jih proizvedete sami, če ob poti pobirate še kakšne neopažene odpadke in je na koncu vaša vrečka najtežja, dobite odlično nagrado! Pobirajte smeti (ki jih ni tako preprosto najti)!
  • Žulji so pri večdnevnih pohodih vedno težava. Priporočljivo je, da si izpostavljena mesta predhodno prelepite, najbolje da kar z »second skin« obliži, ki zdržijo na koži tudi po več dnevih hoje. Za hujše primere je na kontrolnih točkah osebje s skalpeli v rokah, specializirano za žulje.
  • Suha hrana, ki jo dobite na začetku ni ravno slaba, jo je pa težko jesti celih pet (ali več) dni. Na vmesni postaji jo je možno dobiti več ali jo zamenjati. Majhni topli obroki na postajah se izkažejo za zelo dobrodošle. Ob začetku dobite tudi nekaj kruha, ki pa kmalu poide. Nasvet: če imate prostor v nahrbtniku, vzemite s seboj nekaj obstojnega kruha, kot pravi zaklad pa se izkažejo tudi paštetke. Preizkusili smo Rio Mare in Argeto. Mimogrede – Rio Mare je znamka, ki je Švedi ne poznajo :)
  • Savne v kočah so v določenih urah rezervirane samo za ženske. Kar je dobrodošlo za bolj sramežljive.
  • V kočah je možno plačevati s karticami, zato ne potrebujete gotovine. Na določenih točkah je možno kupiti hrano in pijačo tudi od samega organizatorja, a samo z gotovino.

SEZNAM OPREME:

  • ŠOTOR: mi smo uporabljali Fjällräven Abisko Shape 3 (ki je ravno prav velik za dve osebi in dva velika nahrbtnika). Šotor ima veliko dodatnih vrvic za obešanje mokrih stvari.
  • BLAZINA ZA SPANJE: Therm-a-Rest ProLite Plus Regular se je izkazala za zelo uporabno in majhno v nahrbtniku.
  • SPALNA VREČA: Puhasta spalna vreča Sir Joseph Sir Joseph Koteka II je lahka in zelo topla. Glede na veliko vlažnost bi bila enako dobra sintetična spalna vreča, a je lažje nositi puhasto spalno vrečo, ki se močno stisne.
  • VZGLAVNIK: lahek, majhen in udoben: Marmot Cumulus Pillow
  • NAHRBTNIK: Fjällräven Keb 52 je ravno prav velik za tak pohod. Ker se odpira tudi od spodaj, so stvari preprosto dosegljive. Lesen okvir odlično prerazporedi težo, nameščenih je več kot dovolj funkcionalnih žepov za vse malenkosti.
  • POHODNE PALICE: potrebujete jih ves čas, sploh da lovite ravnotežje po lesenih podih. Priporočamo Black Diamond Trail Treking Poles
  • KUHALNIK: Primus Lite + v katerem voda neverjetno hitro zavre. Segreje ravno prav vode, da si lahko pripravite dva suha obroka. V notranjost posode lahko pospravite kartušo pribor in še kakšno malenkost. Ena manjša kartuša Primus Power Gas 100 g je zadostovala za vse dni in vse obroke in še je bila precej polna ob koncu.
  • NEPREMOČLJIVA JAKNA: Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket. Lahka, praktična, z dovolj veliko kapuco, da pred dežjem zaščiti tudi vaš obraz.
  • NEPREMOČLJIVE HLAČE: Marmot Precip Eco Full Zip z zadrgo po celotni dolžini so preproste za oblačenje in slačenje.
  • HLAČE: najboljše so take, ki imajo ob strani vsaj ventilacijsko zadrgo, če je zelo toplo, pa take, ki se odpnejo v kratke hlače. Fjällräven Keb Gaiter Trousers ali Marmot Transcend Convertible
  • LAHKA PUHOVKA: ob večerih se temperatura spusti in brez puhovke bi bilo precej mrzlo. Mi smo izbrali tako s sintetičnim polnilom: Fjällräven Keb padded Hoodie.
  • SREDNJI SLOJ/FLIS: naj ne bo preveč debel, primerna izbira sta OnLine Ninja Power Stretch ali Fjällräven Keb Fleece
  • KAPA: lahka, topla, ob večerih nujno potrebna: Fjällräven Keb Fleece Hat
  • ROKAVICE: na trenutke pridejo še kako prav: Marmot Power Stretch Connect Glove
  • MAJICE: dve volneni majici, ki se ne smradita, sta več kot dovolj, morda še ena dodatna za spanje. Mi smo vzeli eno s kratkimi in eno z dolgimi in sicer Aclima LightWool T-Shirt in Aclima LightWool Crew Neck
  • SPODNJE PERILO: seveda iz volne! Tudi dolge pajkice ne zavzamejo veliko prostora, se je pa super kdaj preobleči iz pohodnih hlač. Mi smo vzeli Aclimo.
  • POHODNI ČEVLJI: če imate trpežne pohodne čevlje, ne preveč stare, a dobro uhojene, potem bodo pravi, naj le prekrivajo gležnje – velika teža nahrbtnika ne omogoča nošenja nizke obutve. Večina članov skupine je hodila v čevljih Hanwag Tatra in nihče se ni pritoževal.
  • NOGAVICE: dva para volnenih nogavic. Izbrali smo bolj oblazinjene, saj te bolje vpijajo pritiske na stopala. Smartwool PhD Outdoor Medium Crew
  • KAPA S ŠILTOM ALI KLOBUK: odvisno od vaših potreb in navad. Mi smo imeli s seboj kapo Buff Bimini Cap, ki ji lahko odstranite zaščito vratu.
  • VEČNAMENSKA RUTICA: vedno pride prav: različne večnamenske rutice.
  • BRISAČA: od vas je odvisno kakšno velikost potrebujete, mi smo uporabili PackTowl Personal Body Towel
  • NEPREMOČLJIVE VREČE: spalno vrečo, spalno podlogo, dodatna oblačila, brisačo in vzglavnik si shranite v nepremočljive vreče. Nič ni hujšega kot mokre stvari. Osprey Drysack različnih velikosti.
  • OČALA: katerakoli športna očala bodo zadostila ne tako močnemu skandinavskemu soncu.
  • KREMA ZA SONČENJE: po potrebi in glede na občutljivost posameznika, priporoča se vedno.
  • SPREJ PROTI KOMARJEM: v trenutku, ko veter ne piha več, se na močvirnatih tleh na vas usuje roj komarjev. Priporočamo, da sprej/mazilo kupite na startu v kampu v Kiruni, ker imajo neke posebne maže, ki resnično odganjajo komarje.
  • NATIKAČI: ob večerih se zelo prileže sezuti pohodne čevlje in obuti nekaj lahkega in zračnega. Priporočamo natikače brez zanke za med prste, da jih lahko nosite z obutimi nogavicami.
  • ČUTARA ZA VODO: na dan je priporočljivo spiti 2-3 litre tekočine. Voda, kot že omenjeno, teče povsod, a vseeno so določeni odseki, kjer boste morda postali žejni, sveže vode pa ne bo blizu. Primus Trailbottle Tritan
  • TERMO ČUTARA: stvar, ki je nismo imeli, a smo jo pogrešali. Ob kosilu si segrejete vodo in za popoldansko malico samo zalijete kavo, kuhalnik in vsi njegovi dodatki pa ostanejo v nahrbtniku. Primus TrailBreak Vacuum Bottle 0.5 L
  • LONČEK: še najbolje tak z ročajem, da ga lahko zapnete na zunanjo stran nahrbtnika in uporabite sproti. Primus 4 Season Mug
  • POSODA: potrebujete jo za obroke, ki jih delijo na kontrolnih točkah. Navaden krožnik je sicer v redu (Primus CampFire Plate SS), a še bolj pride prav plitva plastična posoda s pokrovom za zapiranje, saj lahko vanjo pospravite malenkosti (energijske ploščice in drugo), pokrov pa uporabite kot krožnik
  • PRIBOR: »žvilca« LMF Spork Original
  • NOŽ: švicarski nož Victorinox
  • PRVA POMOČ: osnovno prvo pomoč (Stubai First Aid Kit) dopolnite z osnovnimi zdravili (protibolečinskimi tabletami, zdravili za želodec in seveda »second skin« obliži)
  • ENERGIJSKE PLOŠČICE, GELI in TABLETE: ZipVit
  • KRUH: če imate še kaj prostora v nahrbtniku, stisnite vanj kakšen dodaten kos kruha, takega, ki zdrži več dni
  • PRIBOLJŠKI: paštetke in seveda KAVA! Ta dviguje razpoloženje, tudi če je brezkofeinska.
  • BLAZINICA ZA SEDENJE: ni nujna, je pa priporočljiva, če imate še kaj prostora. Priporočamo Sirex Star Sitting Mattress ali Fjällräven G-1000 Seat Pad
  • TOALETNE POTREBŠČINE: manj je več, ne pozabite na toaletni papir.
  • POWERBANK: telefona ni možno polniti nikjer med potjo. Ampak ker ni signala, baterija na letalskem načinu zdrži do konca. Vseeno vam bo morda prišel prav.
  • VREČA ZA VODO: če slučajno kampirate malo stran od vode. Priporočamo Fjällräven Water Bag. Zadevo se da rešiti tudi z nepremočljivo/suho vrečo.
  • POMOŽNA VPONKA ali dve. Za sušenje, pripenjanje mkrih stvari na zunanjo stran nahrbtnika itd. Pomožne vponke
  • MASKA ZA OČI IN ČEPKI ZA UŠESA: poletne skandinavske noči so svetle, tudi ko bi morala biti tema. In nikdar ne veste kako glasna oseba spi v sosednjem šotoru. Cocoon Eye Shades Deluxe
  • SAMOLEPILNI TRAK: za popravilo opreme in oblačil Sir Joseph
  • DUCT TAPE: če vam razpadejo čevlji ali se vam zlomijo pohodne palice

Seznam obvezne opreme, ki jo prevzamete na začetku

 

Najvišji vrh Švedske nekje v ozadju

Široke doline in prekrasni razgledi Part 2

Široke doline in prekrasni razgledi Part 3

 

Široke doline in prekrasni razgledi Part 4

Jutranji razgled

Široke doline in prekrasni razgledi Part 5

Široke doline in prekrasni razgledi Part 6

Nepremočljiva obutev je nujno potrebna

Kosilo

Mah namesto blazine

Nič ni boljšega

Celoten članek →

27 januar 2020
06 november 2019

Kako skrbeti za vašo opremo in oblačila?

Pri nakupu oblačil, obutve in opreme se večkrat srečujemo z vprašanjem, kako za nove kose poskrbeti, da bodo tudi v prihodnosti, po intenzivni uporabi, odlično opravljali svoje delo. Vsak material seveda zahteva specifično pranje, impregnacijo in sušenje.

Kako in s čim torej poskrbeti za določene materiale in kose opreme, da vam bodo služili kot prvi dan?

OBLAČILA IZ GORE-TEX MATERIALA

OBIČAJNE NAPAKE: ljudje pogosto zmotno mislijo, da bo njihova GORE-TEX jakna še po desetih letih zdržala enako količino padavin, a kot vsaka membrana, tudi ta potrebuje dodatno impregnacijo, da zdrži v najbolj težkih vremenskih pogojih. Pogoste padavine in včasih izpostavljenost sončnim žarkom počasi načenjajo material in zmanjšujejo njegovo nepremočljivost.

KAKO JIH PRATI: preden operete kos oblačila iz GORE-TEX-a, zapnite vse zadrge na jakni/hlačah ter pripnite vse elastike in druge "jermenčke". Pazljivo upoštevajte tudi navodila proizvajalca oblačil.

Strojno pranje na toplem ciklu stalnega stiskanja (40 ° C) z uporabo majhne količine tekočega detergenta za nepremočljiva oblačila. Bodite pozorni pri uporabi centrifuge, saj lahko "stisne" oblačila. Ne uporabljajte detergentov v prahu, mehčalcev za tkanine, odstranjevalcev madežev ali belila. Ne perite z drugimi močno umazanimi oblačili.

PRIPOROČAMO:

Čistilo za tehničen tekstil Nikwax Tech Wash 300 ml

Nikwax Tech Wash: namenjeno vsem membranskim tekstilnim materialom. Ohranja parapropustnost (dihanje) in vodoodpornost oblačil.

KAKO JIH SUŠITI:

Oblačilo posušite na toplem, nežnem ciklu v sušilem stroju (nekateri imajo poseben program za športna oblačila). V kolikor ne zaupate svojemu sušilnemu stroju, oblačilo raje posušite na običajen način.

ČIŠČENJE V KEMIČNI ČISTILNICI: GORE-TEX priporoča, da njihove proizvode perete doma, saj čistila, ki jih v čistilnicah običajno uporabljajo lahko uničijo membrano.

IMPREGNACIJA: Če nepremočljivosti s pralnimi in sušilnimi sredstvi ni več mogoče aktivirati, je potrebno uporabiti dodatno impregnacijo (DWR). Vedno upoštevajte navodila proizvajalca za impregniranje. Priporočamo impregnacijo na vsakih nekaj uporab.

PRIPOROČAMO:

Čistilo za vodoodporna oblačila Nikwax TX.Direct® Spray On 500 ml

Nikwax TX.Direct: doda vodoodbojnost vašim oblačilom, ki preprečuje vdoru vode, hkrati pa oblačila ohranja zračna.

Ekološka impregnacija Fjällräven PFC-Free Eco Impregnation

Fjällräven PFC-Free Eco: impregnacija je preprosta za uporabo in omogoča izjemno nepremočljivost materiala ter njegovo optimalno zračnost, pri čemer je prijazna do narave, saj je bio razgradljiva.

BODITE POZORNI:

  • Strojno pranje in sušenje oblačil je najučinkovitejši način za obnavljanje vodoodbojnosti jaken in drugih oblačil. Sledite navodilom proizvajalca.
  • Ko se vaše oblačilo posuši, nadaljnjih 20 minut sušite oblačilo v sušilnem stroju - to bo ponovno aktiviralo trajen vodoodbojen premaz (DWR).
  • Redno impregnirajte GORE-TEX oblačila.
  • Ne nanašajte vodoodbojne impregnacije (DWR) na oblačila GORE-TEX Active SHAKEDRY ™. Če želite obnoviti njihovo vodoodbojnost, jih preprosto operite in posušite po navodilih proizvajalca.
  • ROKAVICE z GORE-TEX membrano: pravilno pranje in sušenje rokavic pomagata ohranjati njihovo vodoodbojnost. Uporabite impregnacijo, ki je primerna za zunanji material (tekstil ali usnje).
  • GORE-TEX INFINIUM™ produkti: ne uporabljajte vodoodbojne impregnacije (DWR), saj lahko to zmanjša, ne pa da izboljša vodoodbojnost. Za vzdrževanje sledite navodilom proizvajalca.

OBLAČILA IZ SOFTSHELL MATERIALA

Rezultat iskanja slik za softshell material

OBIČAJNE NAPAKE: ljudje se pogosto bojijo oprati softshell oblačila, saj mislijo, da bi strojno pranje poslabšalo funkcionalne lastnosti materiala. A strojno pranje softshell oblačil je zaželeno. Umazanija zamaši pore, katerih pretok je potreben za pravilno delovanje membrane. To pomeni, da je občasno pranje nujno potrebno.

KAKO JIH PRATI: preden jakno vstavite v pralni stroj, pojdite skozi žepe, odstranite njihovo vsebino in zapnite vse zadrge. Jakno obrnite navznoter. Oblačila iz softshell materiala je treba prati ločeno od drugih materialov, da se izognete poškodbam.

Softshell oblačila perite na 30°C ali 40 °C. Če oblačilo ni preveč umazano, raje na nižji temperaturi, saj boste podaljšali življenjsko dobo oblačila. Ne uporabljajte običajnih pralnih praškov, saj ti niso tako nežni in lahko poslabšajo lastnosti materiala. Ne uporabljajte mehčalca!

PRIPOROČAMO:

Čistilo za tehničen tekstil Nikwax Tech Wash 300 ml

Nikwax Tech Wash: namenjeno vsem membranskim tekstilnim materialom. Ohranja parapropustnost (dihanje) in vodoodpornost oblačil.
KAKO JIH SUŠITI: softshell oblačil ne sušite v sušilnem stroju, če to ni nujno potrebno. Če že, jih sušite na programu za športna oblačila, vendar raje pustite, da se "naravno" posušijo.
IMPREGNACIJA: softshell oblačila impregnirajte z za to namenjeno impregnacijo, da ohranijo zračnost in vodoodbojnost.
PRIPOROČAMO:
Impregnacija za softshell oblačila Nikwax SoftShell Proof™ 300 ml
Nikwax Softshell Proof: materialu doda vodoodbojnost in povečuje zračnost.
BODITE POZORNI:
  • Izpraznite vse žepe
  • Jakno obrnite navznoter
  • Ne uporabljate običajnih pralnih praškov, mehčalca ali belila.
  • Oblačil ne sušite v sušilnem stroju, ne nosite v čistilnico in ne likajte.
  • Bodite pozorni, če je v vašem softshell oblačilu membrana GORE® WINDSTOPPER® - sledite navodilom za vzdrževanje na oblačilu.

TEHNIČNO SPODNJE PERILO

OBIČAJNE NAPAKE: ljudje pogosto perejo sintetično perilo na previsoki temperaturi, zato se pogosto skrči.

KAKO JIH PRATI: sintetične tkanine se enostavno operejo in hitro posušijo. Ni jih treba prati na visoki temperaturi, raje jih predhodno sperite. Če želite odstraniti maščobne ali oljne madeže, nanesite tekoči detergent in pustite, da se pred umivanjem namoči. Kemično čiščenje je najboljše za trdovratne madeže.

Tehnično perilo perite na 30°C ali 40 °C. Če oblačilo ni preveč umazano, raje na nižji temperaturi, saj boste podaljšali življenjsko dobo oblačila. Ne uporabljajte mehčalca!

PRIPOROČAMO:

Čistilo za tekstil Nikwax Base Wash 300 ml

Nikwax Base Wash: namenjeno pranju aktivnega spodnjega perila in ostalih oblačil, ki se nosijo kot prvi sloj. 

KAKO JIH SUŠITI: tehnično perilo lahko sušite v sušilnem stroju, vendar na nizki temperaturi ali na programu za športna oblačila. Hitro se posuši tudi na stojalu.
IMPREGNACIJA: tehničnega perila ni potrebno impregnirati
 

VOLNENA OBLAČILA IN DODATKI

Rezultat iskanja slik za fjallraven wool

OBIČAJNE NAPAKE: volna je izjemno občutljiv material kar se tiče pranja, zato je treba z njo ravnati izredno previdno.

KAKO JIH PRATI: Trenje iz cikla čiščenja pralnega stroja bo poškodovalo volnena oblačila. Toplota in prašek oblačilo skrčita in ga iz mehke, tkane teksture spremeni v trši material - filc. Poleg tega pranje volnenih oblačil na dolgi rok poškoduje pralni stroj, saj se puh iz volne lahko odlepi in tvori trde grude znotraj črpalke stroja. Ločiti je treba pranje običajne volne in merino volne.

Oblačilo pred pranjem namočite v hladni vodi 5-10 minut. Ta tehnika bo preprečila, da bi se volna skrčila. Običajno volno je najbolje prati na roke. Lahko dodate čistilo za volno ali manjšo količino običajnega tekočega detergenta. Merino volno lahko perete v pralnem stroju, vendar na maksimalno 30°C, četudi je na oblačilu navedeno pranje pri 40 °C. Priporočamo uporabo specializiranih čistil za volnena oblačila.

PRIPOROČAMO:

Čistilo za volnena oblačila Nikwax Wool Wash

Nikwax Wool Wash: namenjeno ohranjanju naravne teksture volnenih oblačil in njihovih lastnosti.

SUŠENJE: če ste oblačilo prali na roke, je v njem še vedno velika količina vode. Oblačilo držite zgoraj (na primer za ramena puloverja) in počakajte, da čim več odvečne vode odteče. Odvečno vodo iztisnite z naslednjo tehniko: Na tla položite čisto suho brisačo. Položite vlažen pulover na brisačo. Od spodaj zavijte pulover v brisačo, dokler ne dobite "cevi". Nekajkrat pritisnite navzdol, da brisača vsrka dodatno odvečno vodo, nato pa jo odvijte in ponovno oblikujte. Stisnite in rahlo pritisnite, preden odvijete na svežem zraku, da se posuši. Volnena oblačila je priporočljivo sušiti "vodoravno" na stojalu, saj v nasprotnem primeru lahko spremenijo obliko. Merino volna je manj zakomplicirana za sušenje, saj je precej lažja od običajne, a vseeno priporočamo skrbno ravnanje z oblačili iz merino volne, da bodo ta zdržala kar največ časa.

OBLAČILA IN OPREMA POLNJENA S PUHOM

OBIČAJNE NAPAKE: ljudje se večkrat bojijo prati in sušiti puhasta oblačila, dodatke in spalne vreče, kar pa je napaka. Puh potrebuje občasno pranje in strojno sušenje, da ohrani t.i. "loft", ki pravzaprav skrbi za ohranjanje toplote. Če oblačil in opreme iz puha ne boste prali, vas bo s časoma v njih zeblo.

KAKO JIH PRATI: mnogo izdelkov iz puha lahko perete pri temperaturi do 40 ° C. Vedno pa najprej preverite etiketo za vzdrževanje produkta. Da bi prihranili energijo in podaljšali življenjsko dobo opreme, priporočamo, da opremo perete samo takrat, ko je to resnično potrebno. Če opazite umazan del, je bolje, da predel operete s toplo vodo, blagim detergentom in gobico. Po koncu pranja je dobro zagnati dodatni vrtilni cikel brez detergenta, da zagotovite, da je bila vsa pralna tekočina odstranjena.

PRIPOROČAMO:

Čistilo za puh NikWax Down Wash Direct 300 ml

Nikwax Down Wash: pere, obnavlja vodoodbojnost puha ter ohranja moč puha ter njegovo izolacijsko sposobnost.

SUŠENJE: v redu je, da opremo in oblačila iz puha sušite v sušilnem stroju; to dejansko lahko pomaga obnoviti "puhasto zračnost" produkta. Toda uporabite nizko toploto in redno preverjajte oblačilo, da se izognete pregrevanju. Prav tako predlagamo, da v boben dodate čisto teniško žogico. To pomaga dvigniti "puhasto zračnost". Toplota iz sušilca po ponovni obdelavi aktivira DWR, kar bo omogočilo boljšo vodoodbojnost puha. V kolikor oblačilo ali opremo sušite na stojalu, ga sušite vodoravno, da se puh v strdkih ne nabere na enem samem koncu oblačila/opreme ter ga redno stresajte, S tem poskrbite, da se puh s časoma prerazporedi nazaj na svoje mesto v oblačilu/spalni vreči.

IMPREGNACIJA: Kot večina tehnične opreme in oblačil, je treba tudi za puhste jakne, plašče, dodatke in spalne vreče primerno skrbeti, da jim podaljšamo življenjsko dobo.

PRIPOROČAMO:

Impregnacija za puhasta oblačila Nikwax Down Proof™ 300 ml

Nikwax Down Proof: zmanjšuje težo puha, ohranja izolacijo in zračnost.

OBUTEV Z MEMBRANO IN USNJENA OBUTEV

Da bodo vaše noge udobne, suhe in zaščitene, je treba obutev vzdrževati v "dobri formi". Pazite na svojo obutev, da vam bo nudila najboljšo možno nepremočljivo zaščito, zaščito pred vetrom in zračnost.

OBIČAJNE NAPAKE: pogosto slišimo, da ljudje čevlje perejo v pralnem stroju. Potem se sprašujejo, zakaj so spremenili obliko in zakaj je odstopil podplat. 

KAKO JIH ČISTITI: Za odstranjevanje madežev vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Tako boste zagotovili, da izdelka ne boste poškodovali ali zmanjšali ravni zaščite. Pred čiščenjem odstranite vezalke in notranji čevelj oziroma vložek čevlja. Po vsakem nošenju, ko je čevelj umazan, odstranite umazanijo. Če je ta še posebej trdovratna, čevelj splaknite pod tekočo vodo in čevelj očistite s posebnim čistilom za usnje. Druga čistila poškodujejo usnje in impregnacijo. Usnje in podlogo (GORE-TEX®) čistite z gobico ali mehko krtačko in svežo, hladno vodo. 

PRIPOROČAMO:

Čistilo za obutev Nikwax Footwear Cleaning Gel

Nikwax Footwear Cleaning Gel: čisti, obnavlja sposobnost dihanja materialov ter njihove vodoodbojnosti.

SUŠENJE: Čevelj dobro posušite v senčnem, zračnem prostoru in jezik potisnite navzven. Če je čevelj izredno moker, ga napolnite s kuhinjskimi brisačami, ki jih menjate na vsake pol ure. Čevlja nikoli ne sušite na direktnem soncu ali blizu ognja, saj bo čevelj izgubil svojo obliko, usnje pa svoje sposobnosti.

IMPREGNACIJA: Na obutev redno nanašajte impregnacijska sredstva, tudi na novo obutev, in sicer na suho obutev po čiščenju. Impregnacija se vzpostavi po 24 urah. Sprej nanašajte vsaj 30 cm oddaljenega od čevljev. Ne pozabite na vezalke in jezik.

Impregnacija za nepremočljivo obutev Hanwag Waterproofing

Hanwag Waterproofig: hitro in preprosto impregnira vašo obutev.

Impregnacija za obutev Nikwax Fabric & Leather Proof™ 125 ml

Nikwax Fabric & Leather Proof: namenjena vsem vrstam obutve, saj ohranja vodoodpornost, teksturo in zračnost materialov.

Suho usnje potrebuje vlaženje! Uporabljajte posebne voske, nikoli pa maščobe ali olja. Z vsakim nanosom voska bo usnje rahlo potemnilo. Če tega ne želite, potem uporabite posebno ščetko, s katero odstranite vosek.

PRIPOROČAMO:

Vosek za čevlje Hanwag Shoe Wax

 Hanwag Shoe Wax: za vse vrste usnjenih čevljev.

Impregnacija za usnjeno obutev Nikwax Wax for Leather™

Nikwax Wax for Leather: zagotavlja takojšnjo impregnacijo.

Impregnacija za usnjeno obutev Nikwax Conditioner for Leather™ 125 ml

Nikwax Conditioner for Leather: namenjen stari in novi obutvi iz usnja, saj ga zmehča in poveča vodoodpornost materiala.

Impregnacija za usnjeno in semiš obutev Nikwax Nubuck & Suede Proof Spray

Nikwax Nubuck & Suede Proof Spray: namenjena zaščiti nove ali obrabljene usnjene in semiš obutve.

DRUGA OPREMA

ŠOTOR: Čiščenje šotorov ni preveč priporočljivo in običajno nepotrebno. Predvsem je pomembno, da je šotor dobro posušen, preden ga pospravite za dlje časa. Če morate šotor na poti zjutraj pospraviti še vlažen, ga kasneje med potjo na soncu/vetru dobro posušite. Če je to nemogoče, potem to naredite doma. V kolikor ga je potrebno čistiti (znotraj, zunaj nima smisla), potem to storite z mlačno vodo in nežno krpo. Potem ga konkretno posušite. Na vsake toliko časa ga impregnirajte.

PRIPOROČAMO:

Impregnacija za šotore in sintetičen material Tent & Gear SolarProof® 500 ml

Nikwax Tent & Gear SolarProof: impregnacija, ki je preprosta in varna za uporabo, predvsem pa povečuje vodoodpornost sintetičnih materialov in ustvarja zaščito pred UV žarki.

TURNE KOŽE: tudi turne kože ne bodo preživele neskončno število zim brez impregnacije. Vedno jih konkretno posušite, potem pa vsaj na nekaj tur tudi impregnirajte.

PRIPOROČAMO:

Impregnacija za turne kože Nikwax Ski Skin Proof

Nikwax Ski Skin Proof: za impregnacijo novih in starih turnih kož. Zaustavi premakanje kož, preprečuje nabiranje "cokel" in pripomore k boljšemu drsenju kož.

Impregnacija za turno smučarske kože Kohla Dry Climb

Kohla Dry Climb: poskrbi, da bodo kože absorbirale vodo, a ostale suhe. Hkrati preprečuje nabiranje "cokel" na kožah in povečuje drsenje kož.

OBLAČILA IN OPREMA IZ MATERIALA G-1000

Ko je leta 1968 ustanovitelj Fjällrävna Åke Nordin začel razvijati material G-1000, je ta imel eno pomanjkljivost - ni bil vodoodporen. Zato se je spomnil, da je, ko je kot otrok treniral smučarske skoke, z voskom poleg svojih smuči, namazal tudi zadnjo plat na dresu, da mu je ni premočilo. Začel je eksperimentirati z mešanico čebeljega voska in parafina, ki ga je na blago nanašal s pomočjo sušilnika za lase. In zadeva je delovala! Ustvaril je vodoodporno, trpežno kombinacijo, ki je praktično v uporabi še danes.

Enak vosek se uporablja še danes, že od leta 1960 ga izdeluje švedsko družinsko podjetje. Njegov recept je skrivnost, a sestava je znana: kvaliteten čebelji vosek in čisti parafin. Mešanica je tudi naravi prijazna, saj parafin bazira na olju, ni nevaren za uporabo in ne škoduje koži - ravno nasprotno - kožo ohranja navlaženo in mehko, zato je uporabljen tudi v kozmetični industriji. Čebelji vosek je popolnoma naraven in je stranski produkt pri "proizvodnji" medu.

Danes za Fjällräven ustvarijo približno 70 000 kosov voska na leto in vsak kos prihaja iz iste posode, ki se uporablja že več kot 50 let.

Čez čas se vosek seveda izpere sam od sebe, s čimer se zmanjša vodoodpornost, zato je po 2-3 pranjih čas za ponovni nanos voska.100-gramska embalaža zadostuje za 10 kosov oblačil ali 10 nanosov na eno oblačilo, obstaja pa tudi 23 - gramska, potovalna embalaža. Namig: če želite še bolj trpežen ali vodoodporen kos oblačil, vosek nanesite večkrat. To še posebej velja za izpostavljene dele, kot so kolena, zadnjica, kapuca in ramena.

Z voskom lahko prilagajate uporabo materiala, a splošno načelo je: več voska-boljša zaščita pred naravnimi vplivi. Ko vosek izperete iz oblačila, bo to bolj mehko in zračno. Vosek se popolnoma izpere po 3 pranjih, tako boste oblačila pripravili na poletje, ko potrebujete bolj zračen in mehak material.

Celoten članek →

29 oktober 2019

FJÄLLRÄVNOVA VOLNA – POT V PRIHODNOST

Pri uporabi in izkoriščanju volne in odpadne volne švedskih ovc, je Fjällräven vodilno podjetje v outdoor industriji. Fjällräven si želi, da bi čim več ljudi odkrilo potencial enega najbolj funkcionalnih in trajnostno naravnanih materialov.

Volna ima veliko prednosti kot material za oblačila za aktivnosti na prostem, določene od teh značilnosti pa so preprosto neprekosljive. Sicer drži, da je puh zmagovalec v razmerju toplote in teže, vendar izgubi večino svoje izolacijske sposobnosti, ko je vlažen. Medtem ko volna greje tudi, kadar je vlažna.

»Volna lahko vsrka količino vode, ki ustreza do 30% njene teže, a kljub temu greje. Sicer je težja, a se ne zdi mokra,« pojasnjuje Erik Blomberg, vodja inovacij pri Fjällrävnu.

Prednosti volne pa se ne končajo z izolacijskimi lastnostmi. Volna preprečuje neprijetne vonjave, zato je izvrstna izbira za dolge pohode in trekinge. Dovolj je, da jo prezračite.

Vedno brez »mulesinga«

Druga ne tako znana prednost volne je, da je težko vnetljiva.

»Če sedite ob ognju in iskra pristane na vašem flisu, bo v hipu nastala luknja. Če iskra pristane na vašem volnenem puloverju, se ne bo zgodilo nič,« pove Erik.

Fjällräven uporablja štiri kategorije volne.

Prva je volna brez uporabe metode »mulesing«. Ta volna izpolnjuje Fjällrävnove osnovne zahteve in prihaja od dobaviteljev, ki jamčijo, da njihove ovce in jagnjeta niso podvrženi uporabi metode mulesing. To je za ovce boleč postopek, ki ga večinoma prakticirajo v Avstraliji, kjer ovcam na zadku odstranijo pasove kože, poraščene z volno, da preprečijo parazitsko okužbo oziroma miazo, ki jo povzročijo določene vrste muh.* S to metodo Fjällräven ne želi imeti opravka.

*Ta mušica ne preživi na visoki nadmorski višini, zato te metode ne uporabljajo visoko v evropskih Alpah.

Ostale tri kategorije Fjällrävnove volne so sledljiva volna, reciklirana volna in obnovljiva volna. Prav vse se pridobivajo brez uporabe metode mulesing.

Sledljiva volna je tista, ki ji je mogoče slediti vse do kmetije izvora, kar pomeni, da pri Fjällrävnu vedo, od katere črede ovc je prišla volna za določen pulover.

Reciklirana volna je izdelana iz starih oblačil in proizvodnih presežkov, ki jo pri Fjällrävnu znova spredejo in uporabijo pri puloverjih in srajcah.

Obnovljena volna je švedska volna z otoka Gotland, pridobljena iz mesne industrije, ki bi jo sicer zavrgli. Zdaj jo lahko uporabijo kot podlogo v jaknah, kot je Singi Wool Padded Parka ali pa jo stisnejo in oblikujejo v hrbtišča za serijo nahrbtnikov Lappland. Fjällräven je prvo podjetje na Švedskem, ki uporablja tovrstno volno.

»V ponudbi smo vedno imeli volnene izdelke. Skozi leta smo se naučili veliko novega o tem materialu in ga še naprej uporabljamo za različne izdelke. Poznamo na stotine različnih pasem ovac, katerih volna je primerna za različne namene. Merino volna ima fina vlakna in ne srbi če jo nosite na goli koži, zato je izvrstna za spodnje perilo. Za izdelavo volnenega puloverja ali volnene podloge pa je preveč krhka,« pojasnjuje Erik.

Volna namesto flisa

Volna, ki jo Fjällräven pridobiva z otoka Gotland (obnovljena volna), se je izkazala idealna za izolacijo. Na severu Švedske, v Jämtlandu, kjer sodelujejo s kmetijo Brattlandsgärden Farm, pa pridobivajo čudovito volno, iz katere proizvedejo omejeno količino puloverjev, izdelanih iz volne, ki je oprana, spredena in spletena na Švedskem. Več o tem pilotnem projektu si lahko preberete tukaj: ŠVEDSKE OVCE – ZAKLJUČEN PILOTNI PROJEKT.

»Z vidika okolja je dobro, da lahko pleteni pulover zamenja pulover iz flisa, ki je izdelan iz umetnih vlaken. Volna je naraven material, ki ga je mogoče reciklirati. Če bi se jo odločili kompostirati, bi se razgradila, medtem ko bi pulover iz flisa več sto let ostal nerazgrajen,« pravi Erik.

PRODUTKI IZ RECIKLIRANE VOLNE

Greenland Re-Wool Jacket M/W

Norrvåge Foldsack

Norrvåge Briefpack

Övik Knit Hat

 Kapa Fjällräven Övik Knit Hat

PRODUKTI IZ OBNOVLJENE VOLNE

Singi Wool Padded Parka M/W

Canada Wool Padded Jacket M/W

Lappland Hike 15

Kjer volna dobi novo življenje

Na Švedskem vsako leto zavržejo ali uničijo več kot tisoč ton volne. Ustanovitelji podjetja Ullkontoret na otoku Gotland so želeli ukrepati. Danes Fjällräven odkupi po več ton njihove oprane volne – volne, ki bi sicer šla v nič.

Puhasta, bela volna je nakopičena kot snežna gora in predstavlja konec postopka pranja volne pri Ullkontoretu. Tu konča volna po tem, ko jo sortirajo, razvozlajo in naredijo »puhasto« ter pošljejo skozi dva velika pralna stroja, tri stroje za izpiranje in dva sušilna stroja. Ko desetmetrski sušilni stroj konča postopek sušenja, je volna pripravljena na postopek pakiranja.

»To je edinstven izdelek. Zdaj se lahko nekdo obrne na nas s povpraševanjem po dveh tonah volne in prejme pozitiven odgovor – tega prej ni mogel narediti nihče na Švedskem,« pojasni Jenny Andersson, soustanoviteljica kmetije Ullkontoret. S partnerjem Hansom sta dobila priložnost, da ustvarita nekaj novega. Ker je oba zanimala volna kot material, sta si zamislila, da bi lahko poskusila narediti nekaj z ogromnimi količinami volne, ki jo vsako leto zavržejo (vsaj na otoku Gotland, kjer je večina kmetijskih površin namenjena rejenju ovac).

»Najprej sva razmišljala, da bi volno uporabila kot gradbeni material z glinenimi opekami. Ker pa lahko olje iz neoprane volne pronica skozi zidove, sva začela raziskovati še načine za pranje volne,« pravi Hans, in doda: »Kljub temu sva se na koncu odločila, da je volna preveč dragocena, da bi jo uporabljali kot gradbeni material. Vsekakor je bolj primerna za oblačila.«

Na Švedskem do sedaj ni bilo tradicije uporabe volne na ta način.

Samo na otoku Gotland pridelajo okoli sto ton volne, na Švedskem pa skupno kar 1200 ton, morda celo od 1800 do 2000 ton vsako leto, vendar pa je izkoriščenih komaj 20 %. Okoli 80 % volne zavržejo, zažgejo ali zakopljejo. Obenem Švedska vsako leto uvozi za več milijonov švedskih kron volne, kljub temu, da jim tega izjemnega naravnega materiala niti slučajno ne primanjkuje.

Na največji kmetiji na otoku Gotland kmetovalec Anders Kaungs goji okoli 650 ovac, ki jih redi za meso, a jih mora kljub temu dvakrat letno postriči.

»Prej smo volno vedno zažigali, saj nismo imeli kaj početi z njo. Vedno mi je bilo žal, da gre v nič.« Anders doda, da številni drugi kmetje volno zakopavajo ali jo uporabljajo kot steljo v hlevih.

Volna za podlogo

Fjällräven je za vso to volno našel namen – postala je podloga v jakni Singi Wool Padded Parka in pri drugih izdelkih.

Hans in Jenny pereta volno dvakrat letno. Na dan lahko skozi sto let star stroj, pripeljan iz Španije, spustita okoli dve toni volne. To je največja pralnica volne na Švedskem. Na otoku v Baltskem morju par strastnih duš brez pomoči švedske infrastrukture spreminja način izkoriščanja naših virov.

Pri švedskih sosedih, Norvežanih, je malo drugače. Oni imajo razvit sistem razvrščanja, ki ga uporabljajo po državi potujoči delavci, ki strižejo ovce in ki lahko volno sproti razvrščajo. Volno najvišje kakovosti izberejo takoj, preostanek pa pošljejo v norveško pralnico volne v Veliki Britaniji, od tam pa v pletilne mline, kjer jo uporabljajo za različne izdelke, vključno za tapetniško blago.

»V Veliki Britaniji, na Norveškem in na Islandiji država podpira gojenje ovac. Na Norveškem država vso pridelano volno odkupi po zajamčeni ceni. Zato imajo vzpostavljeno tudi čisto drugačno rutino izrabe volne,« pojasni Hans.

Na Švedskem pa ob striženju vso volno zmečejo v isto vrečo, ne da bi jo sortirali. Švedska volna je bolj groba, kot merino volna iz Nove Zelandije in Avstralije in večinoma velja za stranski proizvod mesne industrije.

Fjällräven je že ob prvem stiku z Ullkontoretom odkupil več ton volne, ki bi jo sicer zavrgli. Tako Fjällräven, kot Ullkontoret sta se morala v zadnjih letih kar nekaj naučiti, precej bolj pozorni so tudi kmetje.

Kot pravi Jenny: »Naša vizija je, da bi bili vsi postopki obdelave volne opravljeni tukaj, na otoku Gotland. A za to potrebujemo več znanja in strojev. Imamo nekaj predilnic, a potrebujemo tudi tkalne stroje in šivalne studie.«

»Ta gladka, svetleča siva volna iz Gotlanda bi lahko postala čudovit šal. In bela volna bi bila lahko popolna podloga za jakno. Možnosti so neomejene.«

Celoten članek →

14 oktober 2019

Fjällrävnov vodnik

Fjällräven ima v svoji ponudbi več kot 500 različnih artiklov. Na prvi pogled se vam morda zdijo precej podobni in se je težko odločiti katere hlače bodo najbolj ustrezale vašemu življenjskemu slogu. Keb Trousers ali Vidda Pro Trousers? 65- ali 75-litrski nahrbtnik? Zase želite samo najboljšo opremo, ki bo zadovoljila tako tiste, ki se odpravljate v zasneženo divjino, kot za tiste, ki se raje potite pri višjih temperaturah.

Za lažjo orientacijo je Fjällräven pripravil vodnik po t. i. »družinah«, ki grobo opredeljujejo za kakšen namen je ustvarjen posamezen kos iz družine. Imenovane so po različnih področjih/krajih na Švedskem.

Get the most from your gear. Explore our products from Fjällräven Online Store

GORNIŠTVO

BERGTAGEN: gorništvo, alpinizem

Bergtagen products are optimised to offer the highest levels of performance and reliability in tough conditions.

IME: Beseda ‘Bergtagen’ izvira iz starega švedskega réka, ki opominja na to, kako lahko gore spremenijo osebnost posameznika. »Bergtagen« bi v dobesednem prevodu pomenilo »Začaran od gora.«

NAMEN UPORABE: aktivnosti v visokogorju, nad »gozdno mejo«. Bergatgen je večplasten sistem, pri katerem ima vsak detajl svojo funkcijo.

VSEBUJE: izjemno tehnična oblačila in oprema, izdelana iz najkakovostnejših materialov, z izjemno premišljenimi funkcijami, namenjena alpinizmu in tehničnemu gorništvu.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE BERGTAGEN

CELOTNA PONUDBA DRUŽINE BERGTAGEN

POHODNIŠTVO

KEB: tehnično pohodništvo

Named after Sweden’s highest mountain, products in this range are developed for challenging treks in varying terrain.

IME: kolekcija je poimenovana po najvišjem vrhu Švedske: Kebnekaise.

NAMEN UPORABE: serija oblačil in opreme za tehnično pohodništvo, plezanje, primerna za alpsko visokogorje v vseh letnih časih

VSEBUJE: tehnično dodelana oblačila in opremo, kjer se prepletajo svoboda gibanja, trpežnost in zaščita. Materiali so kombinacija raztegljivih materialov neomejeno gibanje ter močnih, trpežnih materialov za maksimalno zaščiti na različnih terenih.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE KEB
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE KEB

SINGI: tradicionalno pohodništvo

The traditional aesthetics of Singi are combined with durable, sturdy materials well suited to Scandinavian treks.

IME: gorska koča Singi leži v odprti, prostrani dolini, v gorski verigi Kebnekaise. Od tod vas pohodniške poti vodijo v vse smeri severnih švedskih gora.

NAMEN UPORABE: družina Singi odseva Fjällrävnovo dolgo tradicijo razvijanja trpežnih in funkcionalnih oblačil za pohodništvo v skandinavskem okolju. Funkcionalna izdelava omogoča uporabo tudi pri lovstvu in delu na prostem.

VSEBUJE: robustna, trpežna oblačila in opremo, preizkušeno v vseh pogojih. Trpežnost in funkcionalnost sta glavni značilnosti oblačil, zasnovanih za tradicionalno pohodništvo na zahtevnih terenih.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE SINGI
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE SINGI

ABISKO: manj zahtevno pohodništvo

 The lightweight Abisko collection is geared towards day hikes and cabin-to-cabin trekking.

IME: Abisko je gorski kraj na Laponskem, na severu Švedske, pod goro Mt. Nuolja, po katerem se imenuje tudi bližnji nacionalni park. To je kraj, kjer se vsako leto zaključi Fjällräven Classic in najbolj severna točka najznamenitejše švedske pohodniške poti Kungsleden (the Kings Trail).

NAMEN UPORABE: ker je Abisko izjemna izhodiščna točka za dnevno pohodništvo, so bili ravno taki pohodi osnova za ustvarjanje kolekcije.

VSEBUJE: opremo in oblačila, ki so raztegljiva, trpežna in funkcionalna, namenjena visoko intenzivnim športom pri višjih temperaturah.  

NAŠA PONUDBA DRUŽINE ABISKO
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE ABISKO

VSAKODNEVNE AKTIVNOSTI NA PROSTEM

HIGH COAST: lahka oprema za aktivnosti na prostem

 From a part of Sweden that combines forest, coastal and urban environments the High Coast collection is versatile yet functional.

IME: družina je dobila ime po čudoviti obalni regiji (visoka obala), ki obkroža Fjällrävnovo rojstno mesto Örnsköldsvik. To je prostor, kjer se srečata zemlja in morje, kjer se razprostirajo globoki gozdovi in kjer dramatična obala ustvarja pokrajino, ki navdušuje outdoor navdušence.

NAMEN UPORABE: kolekcija, namenjena vsem športom, ki jih je možno prakticirati na stičišču morja in gozdov: pohodništvo, kolesarjenje, veslanje – in drugim športom v toplejših dneh.

VSEBUJE: lahka, preprosta oblačila iz materialov, ki so izbrana za udobje, svobodo gibanja in funkcionalnost – kot nalašč za spontane aktivne počitnice.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE HIGH COAST
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE HIGH COAST

ÖVIK: tradicionalne aktivnosti na prostem

With classic Fjällräven styling and materials, Övik products are perfect for everyday use.

IME: Övik je skrajšano ime za Örnsköldsvik, Fjällrävnovo rojstno mesto. Mesto je del svetovne dediščine področja Höga Kusten, The High Coast (visoke obale), katere neverjetna slikovitost navdihuje gibanje na prostem.

NAMEN UPORABE: vsakodnevno preživljanje časa na prostem – v naravi in v mestu.

VSEBUJE: funkcionalne in vsestranske produkte, razvite za vsesplošne aktivnosti na prostem, navdihnjene s klasičnim skandinavskim stilom.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE ÖVIK
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE ÖVIK

GREENLAND: ikonično preživljanje časa v naravi

 G-1000 toughness and iconic looks from our ‘first family’ mean you’re ready for all kinds of adventures at home and away.

IME: kolekcija je dobila ime po odpravi na Grenlandijo leta 1966, s katero se je Fjällrävnova zgodba pravzaprav začela. Leta 2018 je kolekcija dobila popolnoma prenovljeno podobo, čeprav so nekateri artikli v kolekciji že več kot 50 let.

NAMEN UPORABE: vsakodnevna uporaba na prostem in v mestu

VSEBUJE: opremo in oblačila, večinoma izdelana iz materiala G-1000. Produkti so zasnovani na klasičen način in iz okolju prijaznih materialov.

 

NAŠA PONUDBA DRUŽINE GREENLAND
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE GREENLAND

Celoten članek →

07 oktober 2019

Fjällrävnove iniciative za ohranjanje narave

Fjällräven se že dolgo časa zaveda človekovega vpliva na naravo, in kar je še pomembneje, s svojo prepoznavnostjo širi zavest o pomembnosti narave. Kako skuša omiliti negativen vpliv tekstilne industrije na okolje si preberite tukaj.

Celoten članek →

25 september 2019

NAZAJ V ŠOLO: Kako izbrati ustrezen nahrbtnik

Še malo, pa bodo učenci in dijaki zopet na poti v šolo. Kamorkoli se obrnemo vidimo oglase za šolske potrebščine in šolske nahrbtnike. Tukaj je nekaj nasvetov kako izbrati ustrezen šolski nahrbtnik.

Celoten članek →

29 avgust 2019

Poletna vročina - pomembna je hidracija

V Sloveniji imamo 1001 izvirov, ki nas oskrbujejo s svežo vodo, polno mineralov. Priskrbite si čutaro, ki najbolj ustreza vašim potrebam in se izognite kupovanju plastične embalaže. Izbirate lahko med mnogimi čutarami in bidoni v naši ponudbi

Celoten članek →

Plezalna oprema

Ko začnete plezati ali ko se plezanja po dolgem času ponovno lotite, kmalu ugotovite, da potrebujete cel kup stvari. Da bi opremo lažje izbrali, smo vam pripravili seznam opreme, ki jo potrebujete in nasvete za lažjo izbiro.

PLEZALNIKI ali po domače PLEZALKE

Plezalniki Scarpa Origin Climbing Shoes

PLEZALNE ČELADE

Plezalna čelada Black Diamond Half Dome Helmet (2019)

PLEZALNI PASOVI

Plezalni pas Black Diamond Momentum DS Harness

PLEZALNE VRVI

Enojna plezalna vrv Tendon Ambition 9.8 - 70 m

PRIPOMOČKI ZA VAROVANJE

Varovalo Petzl GriGri + Belay Device

VPONKE

Vponka Petzl Spirit Carabiner

VPONKE Z MATICO

Vponka z matico Petzl Am'D Triact-Lock Carabiner

KOMPLETI VPONK

Komplet vponk Edelweiss Express Top

PLEZALNE ZANKE

Plezalna zanka Petzl St' Anneau Sling 60 cm

VREČE IN TORBE ZA VRV

Vreča za vrv Black Diamond Super Chute Bag

VREČKE ZA MAGNEZIJ

Magnezij vrečka PrAna Graphic Chalk Bag with Belt

MAGNEZIJ

Magnezij vreča Stubai 350 g Chalk Bag

PRISTOPNI ČEVLJI

Ženski nizki pohodni čevlji Scarpa Gecko

OBVEZNI DODATKI

Krema One 4 All Climbers 35 g

POMOŽNE VRVI (PRUSIKI)

Pomožna vrv Edelweiss 7 mm Cord

Celoten članek →

27 maj 2019