Novice 2019

FJÄLLRÄVNOVA VOLNA – POT V PRIHODNOST

Pri uporabi in izkoriščanju volne in odpadne volne švedskih ovc, je Fjällräven vodilno podjetje v outdoor industriji. Fjällräven si želi, da bi čim več ljudi odkrilo potencial enega najbolj funkcionalnih in trajnostno naravnanih materialov.

Volna ima veliko prednosti kot material za oblačila za aktivnosti na prostem, določene od teh značilnosti pa so preprosto neprekosljive. Sicer drži, da je puh zmagovalec v razmerju toplote in teže, vendar izgubi večino svoje izolacijske sposobnosti, ko je vlažen. Medtem ko volna greje tudi, kadar je vlažna.

»Volna lahko vsrka količino vode, ki ustreza do 30% njene teže, a kljub temu greje. Sicer je težja, a se ne zdi mokra,« pojasnjuje Erik Blomberg, vodja inovacij pri Fjällrävnu.

Prednosti volne pa se ne končajo z izolacijskimi lastnostmi. Volna preprečuje neprijetne vonjave, zato je izvrstna izbira za dolge pohode in trekinge. Dovolj je, da jo prezračite.

Vedno brez »mulesinga«

Druga ne tako znana prednost volne je, da je težko vnetljiva.

»Če sedite ob ognju in iskra pristane na vašem flisu, bo v hipu nastala luknja. Če iskra pristane na vašem volnenem puloverju, se ne bo zgodilo nič,« pove Erik.

Fjällräven uporablja štiri kategorije volne.

Prva je volna brez uporabe metode »mulesing«. Ta volna izpolnjuje Fjällrävnove osnovne zahteve in prihaja od dobaviteljev, ki jamčijo, da njihove ovce in jagnjeta niso podvrženi uporabi metode mulesing. To je za ovce boleč postopek, ki ga večinoma prakticirajo v Avstraliji, kjer ovcam na zadku odstranijo pasove kože, poraščene z volno, da preprečijo parazitsko okužbo oziroma miazo, ki jo povzročijo določene vrste muh.* S to metodo Fjällräven ne želi imeti opravka.

*Ta mušica ne preživi na visoki nadmorski višini, zato te metode ne uporabljajo visoko v evropskih Alpah.

Ostale tri kategorije Fjällrävnove volne so sledljiva volna, reciklirana volna in obnovljiva volna. Prav vse se pridobivajo brez uporabe metode mulesing.

Sledljiva volna je tista, ki ji je mogoče slediti vse do kmetije izvora, kar pomeni, da pri Fjällrävnu vedo, od katere črede ovc je prišla volna za določen pulover.

Reciklirana volna je izdelana iz starih oblačil in proizvodnih presežkov, ki jo pri Fjällrävnu znova spredejo in uporabijo pri puloverjih in srajcah.

Obnovljena volna je švedska volna z otoka Gotland, pridobljena iz mesne industrije, ki bi jo sicer zavrgli. Zdaj jo lahko uporabijo kot podlogo v jaknah, kot je Singi Wool Padded Parka ali pa jo stisnejo in oblikujejo v hrbtišča za serijo nahrbtnikov Lappland. Fjällräven je prvo podjetje na Švedskem, ki uporablja tovrstno volno.

»V ponudbi smo vedno imeli volnene izdelke. Skozi leta smo se naučili veliko novega o tem materialu in ga še naprej uporabljamo za različne izdelke. Poznamo na stotine različnih pasem ovac, katerih volna je primerna za različne namene. Merino volna ima fina vlakna in ne srbi če jo nosite na goli koži, zato je izvrstna za spodnje perilo. Za izdelavo volnenega puloverja ali volnene podloge pa je preveč krhka,« pojasnjuje Erik.

Volna namesto flisa

Volna, ki jo Fjällräven pridobiva z otoka Gotland (obnovljena volna), se je izkazala idealna za izolacijo. Na severu Švedske, v Jämtlandu, kjer sodelujejo s kmetijo Brattlandsgärden Farm, pa pridobivajo čudovito volno, iz katere proizvedejo omejeno količino puloverjev, izdelanih iz volne, ki je oprana, spredena in spletena na Švedskem. Več o tem pilotnem projektu si lahko preberete tukaj: ŠVEDSKE OVCE – ZAKLJUČEN PILOTNI PROJEKT.

»Z vidika okolja je dobro, da lahko pleteni pulover zamenja pulover iz flisa, ki je izdelan iz umetnih vlaken. Volna je naraven material, ki ga je mogoče reciklirati. Če bi se jo odločili kompostirati, bi se razgradila, medtem ko bi pulover iz flisa več sto let ostal nerazgrajen,« pravi Erik.

PRODUTKI IZ RECIKLIRANE VOLNE

Greenland Re-Wool Jacket M/W

Norrvåge Foldsack

Norrvåge Briefpack

Övik Knit Hat

 Kapa Fjällräven Övik Knit Hat

PRODUKTI IZ OBNOVLJENE VOLNE

Singi Wool Padded Parka M/W

Canada Wool Padded Jacket M/W

Lappland Hike 15

Kjer volna dobi novo življenje

Na Švedskem vsako leto zavržejo ali uničijo več kot tisoč ton volne. Ustanovitelji podjetja Ullkontoret na otoku Gotland so želeli ukrepati. Danes Fjällräven odkupi po več ton njihove oprane volne – volne, ki bi sicer šla v nič.

Puhasta, bela volna je nakopičena kot snežna gora in predstavlja konec postopka pranja volne pri Ullkontoretu. Tu konča volna po tem, ko jo sortirajo, razvozlajo in naredijo »puhasto« ter pošljejo skozi dva velika pralna stroja, tri stroje za izpiranje in dva sušilna stroja. Ko desetmetrski sušilni stroj konča postopek sušenja, je volna pripravljena na postopek pakiranja.

»To je edinstven izdelek. Zdaj se lahko nekdo obrne na nas s povpraševanjem po dveh tonah volne in prejme pozitiven odgovor – tega prej ni mogel narediti nihče na Švedskem,« pojasni Jenny Andersson, soustanoviteljica kmetije Ullkontoret. S partnerjem Hansom sta dobila priložnost, da ustvarita nekaj novega. Ker je oba zanimala volna kot material, sta si zamislila, da bi lahko poskusila narediti nekaj z ogromnimi količinami volne, ki jo vsako leto zavržejo (vsaj na otoku Gotland, kjer je večina kmetijskih površin namenjena rejenju ovac).

»Najprej sva razmišljala, da bi volno uporabila kot gradbeni material z glinenimi opekami. Ker pa lahko olje iz neoprane volne pronica skozi zidove, sva začela raziskovati še načine za pranje volne,« pravi Hans, in doda: »Kljub temu sva se na koncu odločila, da je volna preveč dragocena, da bi jo uporabljali kot gradbeni material. Vsekakor je bolj primerna za oblačila.«

Na Švedskem do sedaj ni bilo tradicije uporabe volne na ta način.

Samo na otoku Gotland pridelajo okoli sto ton volne, na Švedskem pa skupno kar 1200 ton, morda celo od 1800 do 2000 ton vsako leto, vendar pa je izkoriščenih komaj 20 %. Okoli 80 % volne zavržejo, zažgejo ali zakopljejo. Obenem Švedska vsako leto uvozi za več milijonov švedskih kron volne, kljub temu, da jim tega izjemnega naravnega materiala niti slučajno ne primanjkuje.

Na največji kmetiji na otoku Gotland kmetovalec Anders Kaungs goji okoli 650 ovac, ki jih redi za meso, a jih mora kljub temu dvakrat letno postriči.

»Prej smo volno vedno zažigali, saj nismo imeli kaj početi z njo. Vedno mi je bilo žal, da gre v nič.« Anders doda, da številni drugi kmetje volno zakopavajo ali jo uporabljajo kot steljo v hlevih.

Volna za podlogo

Fjällräven je za vso to volno našel namen – postala je podloga v jakni Singi Wool Padded Parka in pri drugih izdelkih.

Hans in Jenny pereta volno dvakrat letno. Na dan lahko skozi sto let star stroj, pripeljan iz Španije, spustita okoli dve toni volne. To je največja pralnica volne na Švedskem. Na otoku v Baltskem morju par strastnih duš brez pomoči švedske infrastrukture spreminja način izkoriščanja naših virov.

Pri švedskih sosedih, Norvežanih, je malo drugače. Oni imajo razvit sistem razvrščanja, ki ga uporabljajo po državi potujoči delavci, ki strižejo ovce in ki lahko volno sproti razvrščajo. Volno najvišje kakovosti izberejo takoj, preostanek pa pošljejo v norveško pralnico volne v Veliki Britaniji, od tam pa v pletilne mline, kjer jo uporabljajo za različne izdelke, vključno za tapetniško blago.

»V Veliki Britaniji, na Norveškem in na Islandiji država podpira gojenje ovac. Na Norveškem država vso pridelano volno odkupi po zajamčeni ceni. Zato imajo vzpostavljeno tudi čisto drugačno rutino izrabe volne,« pojasni Hans.

Na Švedskem pa ob striženju vso volno zmečejo v isto vrečo, ne da bi jo sortirali. Švedska volna je bolj groba, kot merino volna iz Nove Zelandije in Avstralije in večinoma velja za stranski proizvod mesne industrije.

Fjällräven je že ob prvem stiku z Ullkontoretom odkupil več ton volne, ki bi jo sicer zavrgli. Tako Fjällräven, kot Ullkontoret sta se morala v zadnjih letih kar nekaj naučiti, precej bolj pozorni so tudi kmetje.

Kot pravi Jenny: »Naša vizija je, da bi bili vsi postopki obdelave volne opravljeni tukaj, na otoku Gotland. A za to potrebujemo več znanja in strojev. Imamo nekaj predilnic, a potrebujemo tudi tkalne stroje in šivalne studie.«

»Ta gladka, svetleča siva volna iz Gotlanda bi lahko postala čudovit šal. In bela volna bi bila lahko popolna podloga za jakno. Možnosti so neomejene.«

Celoten opis izdelka →

14 Oktober 2019

Fjällrävnov vodnik

Fjällräven ima v svoji ponudbi več kot 500 različnih artiklov. Na prvi pogled se vam morda zdijo precej podobni in se je težko odločiti katere hlače bodo najbolj ustrezale vašemu življenjskemu slogu. Keb Trousers ali Vidda Pro Trousers? 65- ali 75-litrski nahrbtnik? Zase želite samo najboljšo opremo, ki bo zadovoljila tako tiste, ki se odpravljate v zasneženo divjino, kot za tiste, ki se raje potite pri višjih temperaturah.

Za lažjo orientacijo je Fjällräven pripravil vodnik po t. i. »družinah«, ki grobo opredeljujejo za kakšen namen je ustvarjen posamezen kos iz družine. Imenovane so po različnih področjih/krajih na Švedskem.

Get the most from your gear. Explore our products from Fjällräven Online Store

GORNIŠTVO

BERGTAGEN: gorništvo, alpinizem

Bergtagen products are optimised to offer the highest levels of performance and reliability in tough conditions.

IME: Beseda ‘Bergtagen’ izvira iz starega švedskega réka, ki opominja na to, kako lahko gore spremenijo osebnost posameznika. »Bergtagen« bi v dobesednem prevodu pomenilo »Začaran od gora.«

NAMEN UPORABE: aktivnosti v visokogorju, nad »gozdno mejo«. Bergatgen je večplasten sistem, pri katerem ima vsak detajl svojo funkcijo.

VSEBUJE: izjemno tehnična oblačila in oprema, izdelana iz najkakovostnejših materialov, z izjemno premišljenimi funkcijami, namenjena alpinizmu in tehničnemu gorništvu.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE BERGTAGEN

CELOTNA PONUDBA DRUŽINE BERGTAGEN

POHODNIŠTVO

KEB: tehnično pohodništvo

Named after Sweden’s highest mountain, products in this range are developed for challenging treks in varying terrain.

IME: kolekcija je poimenovana po najvišjem vrhu Švedske: Kebnekaise.

NAMEN UPORABE: serija oblačil in opreme za tehnično pohodništvo, plezanje, primerna za alpsko visokogorje v vseh letnih časih

VSEBUJE: tehnično dodelana oblačila in opremo, kjer se prepletajo svoboda gibanja, trpežnost in zaščita. Materiali so kombinacija raztegljivih materialov neomejeno gibanje ter močnih, trpežnih materialov za maksimalno zaščiti na različnih terenih.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE KEB
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE KEB

SINGI: tradicionalno pohodništvo

The traditional aesthetics of Singi are combined with durable, sturdy materials well suited to Scandinavian treks.

IME: gorska koča Singi leži v odprti, prostrani dolini, v gorski verigi Kebnekaise. Od tod vas pohodniške poti vodijo v vse smeri severnih švedskih gora.

NAMEN UPORABE: družina Singi odseva Fjällrävnovo dolgo tradicijo razvijanja trpežnih in funkcionalnih oblačil za pohodništvo v skandinavskem okolju. Funkcionalna izdelava omogoča uporabo tudi pri lovstvu in delu na prostem.

VSEBUJE: robustna, trpežna oblačila in opremo, preizkušeno v vseh pogojih. Trpežnost in funkcionalnost sta glavni značilnosti oblačil, zasnovanih za tradicionalno pohodništvo na zahtevnih terenih.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE SINGI
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE SINGI

ABISKO: manj zahtevno pohodništvo

 The lightweight Abisko collection is geared towards day hikes and cabin-to-cabin trekking.

IME: Abisko je gorski kraj na Laponskem, na severu Švedske, pod goro Mt. Nuolja, po katerem se imenuje tudi bližnji nacionalni park. To je kraj, kjer se vsako leto zaključi Fjällräven Classic in najbolj severna točka najznamenitejše švedske pohodniške poti Kungsleden (the Kings Trail).

NAMEN UPORABE: ker je Abisko izjemna izhodiščna točka za dnevno pohodništvo, so bili ravno taki pohodi osnova za ustvarjanje kolekcije.

VSEBUJE: opremo in oblačila, ki so raztegljiva, trpežna in funkcionalna, namenjena visoko intenzivnim športom pri višjih temperaturah.  

NAŠA PONUDBA DRUŽINE ABISKO
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE ABISKO

VSAKODNEVNE AKTIVNOSTI NA PROSTEM

HIGH COAST: lahka oprema za aktivnosti na prostem

 From a part of Sweden that combines forest, coastal and urban environments the High Coast collection is versatile yet functional.

IME: družina je dobila ime po čudoviti obalni regiji (visoka obala), ki obkroža Fjällrävnovo rojstno mesto Örnsköldsvik. To je prostor, kjer se srečata zemlja in morje, kjer se razprostirajo globoki gozdovi in kjer dramatična obala ustvarja pokrajino, ki navdušuje outdoor navdušence.

NAMEN UPORABE: kolekcija, namenjena vsem športom, ki jih je možno prakticirati na stičišču morja in gozdov: pohodništvo, kolesarjenje, veslanje – in drugim športom v toplejših dneh.

VSEBUJE: lahka, preprosta oblačila iz materialov, ki so izbrana za udobje, svobodo gibanja in funkcionalnost – kot nalašč za spontane aktivne počitnice.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE HIGH COAST
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE HIGH COAST

ÖVIK: tradicionalne aktivnosti na prostem

With classic Fjällräven styling and materials, Övik products are perfect for everyday use.

IME: Övik je skrajšano ime za Örnsköldsvik, Fjällrävnovo rojstno mesto. Mesto je del svetovne dediščine področja Höga Kusten, The High Coast (visoke obale), katere neverjetna slikovitost navdihuje gibanje na prostem.

NAMEN UPORABE: vsakodnevno preživljanje časa na prostem – v naravi in v mestu.

VSEBUJE: funkcionalne in vsestranske produkte, razvite za vsesplošne aktivnosti na prostem, navdihnjene s klasičnim skandinavskim stilom.

NAŠA PONUDBA DRUŽINE ÖVIK
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE ÖVIK

GREENLAND: ikonično preživljanje časa v naravi

 G-1000 toughness and iconic looks from our ‘first family’ mean you’re ready for all kinds of adventures at home and away.

IME: kolekcija je dobila ime po odpravi na Grenlandijo leta 1966, s katero se je Fjällrävnova zgodba pravzaprav začela. Leta 2018 je kolekcija dobila popolnoma prenovljeno podobo, čeprav so nekateri artikli v kolekciji že več kot 50 let.

NAMEN UPORABE: vsakodnevna uporaba na prostem in v mestu

VSEBUJE: opremo in oblačila, večinoma izdelana iz materiala G-1000. Produkti so zasnovani na klasičen način in iz okolju prijaznih materialov.

 

NAŠA PONUDBA DRUŽINE GREENLAND
CELOTNA PONUDBA DRUŽINE GREENLAND

Celoten opis izdelka →

07 Oktober 2019

Fjällrävnove iniciative za ohranjanje narave

Fjällräven se že dolgo časa zaveda človekovega vpliva na naravo, in kar je še pomembneje, s svojo prepoznavnostjo širi zavest o pomembnosti narave. Kako skuša omiliti negativen vpliv tekstilne industrije na okolje si preberite tukaj.

Celoten opis izdelka →

25 September 2019

NAZAJ V ŠOLO: Kako izbrati ustrezen nahrbtnik

Še malo, pa bodo učenci in dijaki zopet na poti v šolo. Kamorkoli se obrnemo vidimo oglase za šolske potrebščine in šolske nahrbtnike. Tukaj je nekaj nasvetov kako izbrati ustrezen šolski nahrbtnik.

Celoten opis izdelka →

29 Avgust 2019

Poletna vročina - pomembna je hidracija

V Sloveniji imamo 1001 izvirov, ki nas oskrbujejo s svežo vodo, polno mineralov. Priskrbite si čutaro, ki najbolj ustreza vašim potrebam in se izognite kupovanju plastične embalaže. Izbirate lahko med mnogimi čutarami in bidoni v naši ponudbi

Celoten opis izdelka →

Plezalna oprema

Ko začnete plezati ali ko se plezanja po dolgem času ponovno lotite, kmalu ugotovite, da potrebujete cel kup stvari. Da bi opremo lažje izbrali, smo vam pripravili seznam opreme, ki jo potrebujete in nasvete za lažjo izbiro.

PLEZALNIKI ali po domače PLEZALKE

Plezalniki Scarpa Origin Climbing Shoes

PLEZALNE ČELADE

Plezalna čelada Black Diamond Half Dome Helmet (2019)

PLEZALNI PASOVI

Plezalni pas Black Diamond Momentum DS Harness

PLEZALNE VRVI

Enojna plezalna vrv Tendon Ambition 9.8 - 70 m

PRIPOMOČKI ZA VAROVANJE

Varovalo Petzl GriGri + Belay Device

VPONKE

Vponka Petzl Spirit Carabiner

VPONKE Z MATICO

Vponka z matico Petzl Am'D Triact-Lock Carabiner

KOMPLETI VPONK

Komplet vponk Edelweiss Express Top

PLEZALNE ZANKE

Plezalna zanka Petzl St' Anneau Sling 60 cm

VREČE IN TORBE ZA VRV

Vreča za vrv Black Diamond Super Chute Bag

VREČKE ZA MAGNEZIJ

Magnezij vrečka PrAna Graphic Chalk Bag with Belt

MAGNEZIJ

Magnezij vreča Stubai 350 g Chalk Bag

PRISTOPNI ČEVLJI

Ženski nizki pohodni čevlji Scarpa Gecko

OBVEZNI DODATKI

Krema One 4 All Climbers 35 g

POMOŽNE VRVI (PRUSIKI)

Pomožna vrv Edelweiss 7 mm Cord

Celoten opis izdelka →

27 Maj 2019

Vsa oprema za pohodništvo

Spomladanski dnevi kar kličejo k pohodništvu.

Za vas smo pripravili spisek opreme, ki ne sme manjkati, kadar se odpravljate na malo daljše ture.

  Celoten opis izdelka →

  05 Maj 2019

  Katero opremo izbrati za potovanja ?

  Hoja in kolesarjenje sta odličen način spoznavanja okolice, saj na tak način okolico dojemamo precej bolj poglobljeno kot v avtomobilu ali avtobusu.

  Tule je naš seznam stvari, ki jih ne smete pozabiti, kadar se odpravljate na potovanje z nahrbtnikom (backpacking) ali s kolesom (kolesarska oprema ni vključena):

  ČE BOSTE SPALI V ŠOTORU:

  ČE SI BOSTE VEČINOMA KUHALI SAMI:

  OSNOVNA OPREMA:

  OBLAČILA IN DODATKI

  • ČEVLJI: če boste z nahrbtnikom na ramenih potovali več dni ali tedno, naj bodo čevlji izjemno udobni, trpežni, a tudi lahki. Naš nasvet so čevlji Hanwag Tatra II GTX saj so izjemno udobni, na voljo so v različnih širinah in iz različni materialov. Oglejte si še drugo OBUTEV ZA POTOVANJA Z NAHRBTNIKOM.

  • REZERVNA OBUTEV: morda boste v določenem trenutku za hojo raje obuli sandale, zagotovo pa jih boste potrebovali ob koncu dne v šotoru, koči ali hostlu. Za konec dne priporočamo super lahke in v nahrbtniku neopazne Lizard Roll Up, če pa jih potrebujete tudi za hojo pa Lizard Super Hike/Creek.

  • NOGAVICE: za dober teden v resnici ne potrebujete več kot dva ali maksimalno tri pare nogavic. Naj bodo večinoma izdelane iz volne, da se ne smradijo in deloma iz drugih materilov (poliester za trpežnost/elastan za raztegljivost in oprijem). Debelina in oblazinjenost sta seveda odvisni od tega kako dolgo boste hodili in kako toplo je zunaj. Če se vam skrbi, da vas bodo čevlji ožulili, ne pozabite na podnogavice: LINER SOCKS.

  • SPODNJE PERILO: volna, volna in še enkrat volna: diha, se ne smradi, greje ali hladi in odvaja vlago.Če veste, da bo hladno, ne pozabite na volnene pajkice. Prav bodo prišle ponoči in podnevi. VOLNENO SPODNJE PERILO.

  • MAJICA S KRATKIMI ROKAVI. Ponovno navijamo za VOLNENE MAJICE S KRATKIMI ROKAVI, saj se ne smradijo in ohranijo svežino več dni. Če niste navdušeni nad volno, izberite udobno ŠPORTNO MAJICO S KRATKIMI ROKAVIC.

  • MAJICA Z DOLGIMI ROKAVI: ponovno priporočamo volno, vendar vam bo prav prišla tudi UV zaščita športne majice.

  • SRAJCA: vedno uporaben kos oblačila, ko se je potrebno zakriti pred soncem ali čim drugim. Najboljša je taka, ki se ne mečka, z dolgimi rokavi, ki jih lahko zavihate SRAJCE ZA POTOVANJA.

  • POHODNE HLAČE: priporočamo zip-off hlače, ki jih lahko spremenite v kratke. Nekaterim bodo bolj všeč Fjällrävnove hlače z veliko žepi za opremo, ženske pa boste morda raje posegle po udobnih pajkicah. HLAČE ZA POTOVANJA.

  • TANJŠI FLIS: vedno zaupajte Powerstretch materialu! V nasprotnem primeru, pa je dovolj tanjših flisov, ki vas bodo greli v hladnih nočeh. TANJŠI FLISI.

  • LAHKA NEPREMOČLJIVA JAKNA ALI VETROVKA če vas vreme razočara.

  • LAHKE NEPREMOČLJIVE HLAČE najboljše so take z zadrgo po celotni dolžini, da jih lahko hitro slečete ali oblečete

  • PELERINA, ki bo prekrila tudi nahrbtnik

  • LAHKA IZOLIRANA JAKNA: če veste, da bo temperatura spremenljiva in se zna shladiti. Polnjena s puhom ali sintetiko, samo da vas ogreje.

  • KAPA S ŠILTOM ali

  • KLOBUK

  • VEČNAMENSKA RUTICA

  • TANJŠE ROKAVICE

  • TANJŠA KAPA

  ČE BOSTE SPALI V KOČAH ALI HOSTLIH

  ČE POTUJETE V KRAJE, KJER GROZI MRČES

  NIKAR NE POZABITE, NE GLEDE NA TO KAM GRESTE

  • SKRIVNA DENARNICA za potepanje po mestih

  • POTOVALNA DENARNICA za organizacijo dokumentov

  • HIDRACIJSKE TABLETE z elektrolitibodo močno in hitro pripomogle pri kakšnem črevesnem obolenju na potovanju.

  • ENERGIJSKI GELI in ENERGIJSKE PLOŠČICE: nujno imajte vsaj kakšno pri roki, kadar nastopi kriza.

  • ZAŠČITNA KREMA za sončenje

  • NEGOVALNA KREMA za suho ali razdraženo kožo

  • POMOŽNA VPONKA za pripenjanje opreme na nahrbtnik

  • DODATNE BATERIJE: alkalne za čelno svetilko in druge naprave in če je potrebno prenosna baterija (Power Bank)

  • ZEMLJEVIDI

  • MANJŠI ŠIVALNI PRIBOR

  • ČISTILNI ROBČKI

  • MANJŠI BLOKEC INS VINČNIK

  • PLANINSKA IZKAZNICA

  • ZDRAVSTVENA IZKAZNICA

  • OSEBNI DOKUMENTI (POTNI LIST/OSEBNA IZKAZNICA)

  • PAPIRJI/KARTICA Z ZAVAROVANJEM

  • POTREBNI POTOVALNI DOKUMENTI (VIZE)

  PREBRITE SI ŠE:

   

   

  Celoten opis izdelka →

  16 April 2019

  Nahrbtniki Osprey: Kaj je novega?

  Osprey je svojo pot začel leta 1974 v Kaliforniji. Danes so ena vodilnih znamk, ki proizvaja nahrbtnike. Njihovi nahrbtniki so visoko kvalitetni in narejeni da trajajo. Okoljska ozaveščenost je pomemben dajevnik pri proizvodnji Osprey nahrbtnikov. Vodi jih razmišljanje, da je vedno bolje nahrbtnik popraviti, kot pa ga nadomestiti. Z uporabo visoko kvalitetnih in obstojnih materialov stremijo k čim manjši proizvodnji odpadkov in hkrati zagotavljajo, da bodo njihovi nahrbtniki zagotovo služili svojemu namenu. Prav to je glavni razlog, da se njihov dizajn ne opira toliko na zadnje modne trende, pač pa na funkcionalnost in obstojnost.

  Konstrukcija nahrbtnikov:

  1. Bočni pas in naramnice so sestavni del vsakega nahrbtnika. Stabilizirajo nahrbtnik in težo razporedijo tako, da vaš hrbet ne trpi.

  2. Hrbtišče je stičišče med nahrbtnikom in vašim hrbtom. Omogoča, da nahrbtnik ne izgubi oblike in v mnogih primerih poskrbi za ventilacijo hrbtnega predela.

  3. Telo nahrbtnika - pogosto opremljeno z žepi, naramnicami, priponkami in drugimi dodatki, ki olajšajo dostop do vsebine in splošno uporabo nahrbtnika.

  ZA POPOTNIKE

  ROLLING TRANSPORTER

  Če vzamete vse, kar se je naučil o potovalnih torbah in ga združil s strokovnim Rolling Transporter Ospreyznanjem o torbah na kolescih, je Osprey ustvaril potovalno torbo, ki je resnično »AdventureProof«, in tokrat na kolesih.
  Rolling Transporter 90 je izjemno trpežna in zmogljiva torba s terenskimi kolesi, ki je zasnovana tako, da je primerna za terene, na katerih druge torbe odpovedo. Z Osprey podvozjem HighRoad ™, ki se lahko spoprime z grobim terenom zaradi svojih ABS polimernih materialov in izjemno velikih poliuretanskih koles, vedno zagotavlja nemoteno vlečenje torbe. V notranjosti torbe najdemo več žepov za sharnjevanje in velik glavni predal. Tukaj so njihove lastnosti.

   

  OZONE

  Osprej OzoneV torbo Ozone boste lahko spakirali veliko več teže kot običajno, zahvaljujoč lahkemu ojačanemu okvirju, robustnim kolescem in raztegljivi ročici ErgoGrip ™ T, ki vam pomaga pri krmarjenju. Močan in modern material v obliki satovja, iz katerega je torba izdelana, bo poleg vzmetenja Ultralight HighRoad LT ™ (iz trpežnega polimernega ABS materiala) vzdržal več let intenzivne uporabe.

  ROOK

  Rook je opremljen z nastavljivim zračnim hrbtiščem, na katerem je nameščenaOsprey Rook odbojna mreža AirSpeed, ​​ki omogoča izjemno zračnost. Tudi bočni pas in ledveni del nahrbtnika sta izdelana za udobje in zagotavljata stabilnost in podporo pri nošenju težjega nahrbtnika. Z uporabo inovativnega sistema je dolžino hrbtišča možno hitro in preprosto nastaviti. Velik, izjemno oblazinjen bočni pas zagotavlja zelo udobno prileganje in pomaga pri prenašanju težjih bremen v nahrbtniku.
  Rook ima vse bistvene lastnosti za večdnevna potovanja z nahrbtnikom.

   

   

  ZA POHODNIKE

  SKARAB

  osprey skarabSkarab je preprost in eleganten pohodniški spremljevalec. Zasnovan je za popolno vsestranskost in ima veliko prostora, kar je odlično za celodnevne dogodivščine. Inovativno hrbtišče Bump-Foam (odbojna pena) zagotavlja neverjetno raven udobja in zračnosti, medtem ko nizko profilne naramnice in oblazinjeni bočni pas omogočajo odličen prenos stvari, tudi ko je nahrbtnik poln in težak. Več tukaj.

  KESTREL

  Nahrbtniki Kestrel so znani po sloganu "any trail any season". Novi Kestrel je opremljen s, po višini nastavljivim, AirScape™ zračnim hrbtiščem, ki nudi odlično podporo pri prenašanju večje teže v nahrbtniku. Mrežasta podloga na bočnem pasu in na naramnicah je zračna, udobna in omogoča dodatno oporo. Zunanjost in notranjost nahrbtnika omogočata nošenje opreme, kadar se odpravljate na več dnevni pohod: zanke na spodnjem delu so namenjene pripenjanju spalne podloge, spodnji žep z ločenim dostopom je izdelan za nošenje spalne vreče, ostalo opremo pa boste strateško prerazporedili po žepih v bočni pas in v žepe kapuce. Več tukaj.

   

   

   


   

   

   

  Celoten opis izdelka →

  Fjällräven: Kolekcija Pomlad/poletje 2019

  Fjällräven se s kolekcijo Pomlad/poletje 2019 vrača k svojim začetkom. Nahrbtnik je bil prvi produkt, ki ga je Åke Nordin predstavil pod imenovano blagovno znamko. V novi kolekciji najdemo vsega po malem: nahrbtnike za ekstremne podvige, nahrbtnike za trekinge in nahrbtnike za tiste, ki so vam ljubši lahkotni sprehodi po naravi.

  Celoten opis izdelka →