Kako izbrati prave turno smučarske čevlje

         

Ponudba turnosmučarskih čevljev se je v zadnjem času močno povečala, saj že skoraj vsi proizvajalci alpskih smučarskih čevljev, ponujajo tudi turnosmučarske čevlje. Ko kupujete turnosmučarski čevelj, ga kupujete za naslednjih nekaj let, zato je izbira pravega čevlja ključna. Zbrali smo nekaj napotkov in predlog.

Ustreznost

Ustreznost glede na nogo, se pravi: prilagajanje nogi, je prvotnega pomena pri izbiri turno smučarskega čevlja. Turni čevelj ne sme biti tako tesno prilagajoč se kot alpski. Če se v njih malo sprehodite, vaši prsti ne smejo pritiskati na sprednji del čevlja.

Toplotna obdelava

Večino turno smučarskih čevljev se da toplotno obdelati, da bolje "sedejo" na nogo. To v praksi pomeni, da se notranji čevelj pancarja obdela v posebni "pečici", s čimer se ta lepše prilagodi obliki vaše noge. V trgovini Annapurna vam notranji čevelj obdelamo mi, to možnost pa najdete pri vseh Dynafit turno smučasrkih čevljih ter pri turno smučarskih čevljih Scarpa Maestrale ter Scarpa Gea 1.0. Če boste v svojih turnih pancarjih preživeli veliko časa, je to vsekakor odlična opcija. Kljub toplotni obdelavi pa vsak notranji čevelj potrebuje 2-4 dni, da se res dobro prilagodi na nogo.

Velikost: Mondo Sizing

"Mondo" je, oziroma naj bi bila univerzalna lestvica velikosti turnih čevljev. Mondo oznaka v osnovi pomeni dolžino vašega stopala, je pa seveda relativna, saj ne zajema širine stopala in drugih njegovih značilnosti.

Širina: "Last Width"

Še ena angleška oznaka, ki se je ne da pravilno prevesti v slovenščino, je pravzaprav največja širina vaše noge (kjer notranja kost pod palcem izstopa). Če boste pri turnem čevlju zasledili oznako Last Width, boste vedeli za kaj gre. Če vzamemo povprečno številko turnega čevlja 41.4 (Mondo velikost 26.5) bo ta širina v čevlju 101 mm, pri številki 45.5 (Mondo velikost 30) pa 107 mm. 101-104 mm je običajna širina (za moško nogo). Pri smučarskem čevlju za alpsko smučanje je ta širina v povprečju med 99 mm in 102 mm. To pomeni, da so turni čevlji osnovi malce širši, kar pa pri dolgem dnevu v gorah pride precej prav.

Material školjke

Turni čevlji so izdelanih iz vseh vrst plastičnih in karbonskih vlaken. Seveda tudi tukaj velja pravilo; višja kot je cena, boljši so materiali.

Karbonska vlakna

Karbon je najlažji in najtrši material, uporabljen pri turno smučarskih čevljih. Mraz na karbon praktično ne vpliva, ni pa karbon niti približno tako trpežen kot večina plastičnih materialov. To in dejstvo, da je izjemno drag, sta razloga, da ga proizvajalci večinoma uporabljajo zgolj na zgornjem delu školjke, z izjemo super lahkih in tekmovalnih turnih čevljev.

Grilamid

Grilamid je trenutno najtrša plastika na tržišču in tudi najdražja, vendar se precej uporablja pri proizvodnji turnih čevljev. Temperature na grilamid praktično ne vplivajo, ni pa za vas, če niste privrženec zelo trdih čevljev. Školjka pancarja Dynafit TLT6 Mountain MS CR je deloma izdelana iz grilamida (manšete).

Pebax ali PX

Pebax ni tako drag kot grilamid, je pa dražji kot poliuretan. Gre za trdo plastiko, ki pa je še vedno lahka in dovolj fleksibilna in dobro prenaša nizke temperature. Školjo iz Pebax materiala ima na primer ženski turno smučarski čevelj Scarpa Gea 1.0.

Poliuretan ali PU

Pri nižjih temperaturah poliuretan otrdi, pri višjih temperaturah pa se rahlo zmehča. Od vseh materialov je najbolj upogljiv in zato pri izbiri materiala dobra izbira, če želite udoben čevelj, ki "dela namesto vas". Dobra kombinacija PX in PU materialov je pancar Scarpa Maestrale GT.

Ustreznost glede na vezi

Pri nas boste težko našli čevelj, ki ne bi bil kompatibilen z "tech" turnimi vezmi, nekateri imajo priložen podplat, prilagojen alpskim vezem. Kljub temu pa povprašajte prodajalca, če čevelj ustreza vašim vezem.

Turno smučarski čevlji pri vzpenjanju

Premikanje v gležnju

"Range of motion" ali možnost premika čevlja v gležnju je bila še pred leti okoli 30 stopinj, z izrazitim tehničnim napredkom, pa se pri večini turnih čevljev giblje med 40-60 stopinjami. Večji "Range of motion" ni nujno boljša stvar. Večini ljudi bo ustrezalo razmerje 50-60 stopinj, je pa 40 stopinj še vedno več in bolje kot 30, saj je razlika očitna. Če potrebujete čevelj za celodnevno turo, raje izbirite tistega z več stopinjami premika. Tu se odlično obnese Dynafit TLT6 Mountain MS CR, ki ima "Range of motion" 60 stopinj.

Preklapljanje med načinoma "hoja" in "smučanje"

Moderni turni čevlji imajo preprost sistem preklapljanja. Kljub temu preverite, da vam ustreza in da je sistem dovolj trepežen.

Vezalke

Vezalke na notranjem čevlju so za nekatere preprosto odveč. Če vas noge rade bolijo in ste nagnjeni k otiščancem, potem so prava izbira, saj bolje "namestijo" peto v čevlju. Če si jih dovolj močno zavežete pri samem smučanju naredijo čevelj bolj trd.

Turno smučarski čevlji pri smučanju

Fleksibilnost in trdota čevlja

Večinoma turni smučarji izbirajo trše turne pancarje, če pa upoštevate vaše sposobnosti, težo in način smučanja, čevelj lahko hitro postane pretrd in vam bo smučanje otežil, namesto olajšal. Ženski čevelj bi moral biti načeloma manj trd, večji, težji moški pa zagotovo potrebujejo trši čevelj. Fleksibilnost je navedena kot "Flex Index", ni pa enotnega standarda fleksibilnosti med proizvajalci, zato ta indeks vsak proizvajalec prilagodi po svoje. Flex index je tako primerjava med različnimi čevlji enega proizvajalca. Zato se na to lastnost čevlja ni dobro zanašati po številkah, saj ne odražajo nujno vašega občutka v čevlju.

Prilagajanje sprednjega naklona

"Forward Lean" prilagajanje je pogosto na seznamu tehničnih lastnosti turno smučasrkih čevljev. V praksi to pomeni za koliko stopinj se čevelj lahko nagne naprej. To značilnost boste bolj upoštevali pri nakupu čevljev za alpsko smučanje, pri turnem smučanju pa ne potrebujete tolikšnega naklona, saj povečini smučate v celem snegu, počasneje, z bolj intenzivnimi zavoji in z nahrbtnikom na ramenih. Zadostuje naklon 16-20 stopinj.

Teža

Teža je precej ključnega pomena pri izbiri turnega čevlja. Najlažji čevelj v naši ponudbi je zagotovo Dynafit TLT6 Mountain MS CR, ki s samo 1195 g pri enemu čevlju močno izstopa, saj so vsi ostali vsaj za 300  - 400 g težji. Pri ženskih turnih čevljih je najlažja Scarpina Gea z 1360 g pri enemu čevlju, ostali čevlji so po 250 g in več težji. 

Preprostost uporabe

Obuvanje in sezuvanje

Vstopanje in izstopanje v pancarje je včasih prava muka. Pa naj gre za alpske ali turne. Čevlji iz treh delov, kot je npr. Scarpa Maestrale GT so načeloma lažji za obuvanje in sezuvanje, kot čevlji iz dveh delov. Če imate manj gibljiv gleženj, bodo prava izbira. Dynafitovi turni čevlji so načeloma trši in se bolje obnesejo med smučanjem, težje pa se bo z njimi rokovati pred avtomobilom.

Zaponke

Ko preizkušate nove turne čevlje, poskusite odpeti in zapeti zaponke z rokavicami. Preprost sistem z zaponkami, ki jih je lahko odpenjati in zapenjati ima na primer Dynafit Neo PX-CR.

Udobje

Udobje v čevlju je relativen pojem, saj ima vsak od nas malce drugačno pojmovanje, obliko noge, način smučanja, ... Nekaterim je udobje bolj pomembno kot sama izvedba in tu je Scarpa v prednosti pred Dynafitom, saj so njihovi turni čevlji precej bolj udobni.

Za najboljši moški turno smučarski čevelj glede na razmerje cena:lastnosti, vam predlagamo Dynafit TLT6 Mountain MS CR, pri ženskah, ki bolj cenijo udobje pa Scarpa Gea. Poleg tega so trenutno nekateri turno smučarski čevlji  v trgovini Annapurna močno znižani. 

 

03 marec 2016