Kako izbrati nepremočljivo jakno?

      

Na pohodu v gorah ali na kolesu nikoli ne veste kdaj vas bo ujela megla, pršec ali celo dežna ploha. Nepremočljivo jakno je vedno dobro imeti pri roki.

Pri nepremočljivih jaknah razlikujemo t.i. dežne jakne in s tujko poimenovane hardshell jakne. Dežne jakne so po navadi lažje, primerne za bolj tople dni, medtem ko so hardshell jakne po navadi izdelane iz 2,  2.5 ali 3 slojev in tudi precej dražje. Ker se pribljižujejo toplejši dnevi in so hardshell jakne namenjen bolj zimskim avanturam, se posvetimo dežnim jaknam. Če potrebujete hardshell jakno svetujemo 3-slojen Marmot jakne za moške: Marmot Alpinist Jacket, Marmot Spire Jacket in Marmot Knife Edge Jacket, Fjällräven Keb Eco-Shell ter Marmot Starfire Jacket.

Kartka zgodovina nepremočljivih materialov

Svet outdoor oblačil se je spremenil konec sedemdesetih ko je podjetje W.L. Gore and Associates svetu predstavilo Gore-Tex material. Tanek sloj, nanešen na material je izdelan iz milijon mikropor, premajhnih da bi čez njih pronicala voda, a dovolj velikih, da para lahko pronica čeznje. Danes so nepremočljiva oblačila izdelana tako, da je Gore-Tex membrana zlepljena z (po navadi) sintetičnim materialom. Gore-Tex še danes večinoma prevladuje na trgu outdoor opreme, posamezna podjetja pa iščejo tudi druge rešitve.

Prvi Gore-Tex izdelki so bili dvoslojni: ePTFE in najlonski ali poliestrski material z udobnim spodnjim slojem (npr. mrežastim materialom). Ker pa so inovatorji kmalu odkrili, da  Gore-Tex membrana lahko prepušča umazanijo, so dodali t.i. PU (poliuretanski) plašč, ki varuje membrano pred kontaminacijo a ohranja osnovno značilnost membrane. Danes je večina nepremočljiv jaken in 2.5-slojev, tisti polovični sloj predstavlja podloga, ki od znotraj varuje membrano. Marmot je pred leti izumil svojo varianto Gore-Texa, t.i. Nano-Pro membrano.

Ultralahke nepremočljive jakne

Ultralahke nepremočljive jakne uporablja izredno lahke materiale, da dosežejo učinek "nošenja puha". Po navadi gre za 2.5-slojne konstrukcije, nanešene na najlonski material (najlon ripstop), s čimer ustvarjajo izredno kombinacijo vodoodpornosti, zračnosti in majhne teže.Neprekosljiva v svoji kategoriji je jakna Marmot Bentamweight Jacket, iz 2.5-slojnega Pertex Shield© materiala, ki tehta zgolj 140 g (moška, pri velikosti M).

Standardni modeli nepremočljivih jaken

2-slojna konstrukcija

Jakne, ki so izdelane iz danes že skoraj "staromodne" 2-slojne konstrukcije so namenjene vsakodnevnim opravkom v slabem vremenu ali krajšim pohodniškim turam, kjer ne potrebujete lahke jakne, ki se odlično giba z vami.

2.5-slojna konstrukcija

To so izredno zračne jakne, ki se prilagodijo vašemu gibanju, zato so primerne za pohodnike, popotnike, kolesarje, backpackerje in vsakodnevno uporabo. Mi priporočamo nepremočljivo jakno Marmot PreCip Eco Jacket, ki je ena najbolj prodajanih in najbolje ocenjenih nepremočljivih jaken na svetu.

Standardna Gore-Tex konstrukcija

Tudi to so jakne iz 2.5-sloja, konstrukcije Gore-Tex in Gore-Tex Paclite® materiala. Dokaj lahke, udobne jakne, po dokaj dostopni ceni so precej bolj trpežne kot običajne vodoodporne jakne. Mi priporočamo jakno Marmot Minimalist Jacket.

Kriteriji izbire

Nepremočljivost

Nepremočljiva dežna jakna bi vas morala ohraniti suhe tudi v nalivu. Proizvajalci uporabljajo različne tehnike in tehnologije s katerimi dosegajo ta standard. Ni pa vse v materialu in lepljenih šivih, veliko je tudi v obliki kapuce, načinu zapenjanja rokavov in zapenjanja žepov. Voda bo namreč vedno iskala način, kako vdreti pod nepremočljivo zaščito. Izberite jakno, katere rokavi se bodo tesno zapenjali (priporočamo tiste v Vecro načinom zapenjanja) in katere kapuca bo dovolj dobro zaščitila vaš obraz. Ne spreglejte DWR zaščite pri nepremočljivih jaknah. DWR je tovarniško nanešen sloj dodatno omogoča odtekanje vode po materialu. Tudi če sta najlon in/ali poliester hidrofobična, se bosta brez DWR zaščite s časom namočila z vodo, posledica tega pa bo povečana teža jakne in zmanjšana zračnost.

Zračnost in pretočnost zraka

Zračnost nepremočljive jakne bi lahko opisali kot tisti element, ki vas bo ohranjal suhe tudi navznoter. Ta faktor je izredno pomemben tudi kadar močno dežuje, seveda pa je poudarek na zračnosti predvsem pri bolj intenzivnih športih. Zračne zadrge pod rokami so pomembne ko se vzpenjate v toplejšem vremenu, enako pomembna je mrežica v žepih, s katero se vaše telo zrači, ko so žepi odprti ter sistem zapenjanja rokavov. Zaradi Paclite materiala izjemno diha jakna Marmot Essence, razočarala vas ne bo niti jakna Marmot Precip Eco..

Udobje in zmožnost gibanja

Kakršnakoli že je vaša primarna aktivnost, je dejstvo, da se jakna giblje z vami, izredno pomembno. K udobju bodo veliko dodali majhne stvari, kot je morda s flisom podložen del pri bradi. Marmot nepremočljive jakne so vse opremljene z Angel-Wing Movement tehnologija za neovirano gibanje rok v ramenih, kar dodatno pripomore k lahkotnosti gibanja.

Teža

Če se odpravljate na večdnevni pohod ali kolesarjenje je teža izrednega pomena. Najlažja nepremočljiva jakna, ki vam jo lahko ponudimo je ponovno in že spet Marmot Bentamweight Jacket, ki tehta zgolj 140 g.

Trpežnost

Nepremočljive dežne jakne so ponavadi iz najlona, ki se načeloma lahko raztrga, bolj trpežne jakne uporabljajo najlon ripstop, ki je bolj odporen material, seveda pa tudi dražji. Nekatere jakne so iz poliester shell materiala, ki je bolj elastičen in bolj trpežen material kot najlon. Najbolj trpežna jakna pri nas je Marmot Minimalist Jacket

Zlaganje jakne

Ker se vreme hitro spreminja, je dobro imeti jakno, ki jo hitro in preprosto lahko zložite. Jakna se mora zložiti na majhno, super je, če se zloži v lasten žep (Marmot PreCip Eco Jacket).

Kakorkoli se boste že odločili, je lahka, nepremočljiva jakna eden pomembnejših kosov športne opreme, mi pa vam bomo vedno svetovali, tako da bo vaša odločitev kar najboljša.

06 april 2016