Kako izbrati letno spalno vrečo?

Teža in oblika spalne vreče v vašem nahrbtniku igrata pomembno vlogo. Investicija v dobro spalno vrečo, ki bo prihranila prostor v nahrbtniku ali kolesarski torbi, vas grela ponoči in vam nudila udobje, se splača. Morda boste po branju spodnjih vrstic lažje izbrali pravo spalno vrečo za letošnje pomladne in poletne avanture.

Testi toplote

Ko boste izbirali spalno vrečo, boste poleg tega, s čim je polnjena, verjetno najprej pogledali kakšne temperature dosega na testih.

Spalne vreče s glede na toploto testirajo po EU normi 13537. Test se dela na lutki človeške velikosti, opremljene z 20 senzorji, ki je oblečena v dolgo spodnje perilo in nogavice in leži na tanki spalni podlogi, ki je nameščena na 12 mm leseno podlogo. Lutko položijo v spalno vrečo v laboratoriju, kjer regulirajo temperature. Pri spalnih vrečah so navedene tri temperature:

Comfort Limit: najnižja temperatura pri kateri lahko udobno spi odrasla ženska

Lower Limit: najnižja temperatura pri kateri lahko udobno spi odrasel moški

Extreme Rating: najnižja temperatura v spalni vreči, pri kateri lahko preživi odrasla ženska

Malce seksistično? Da, toda ženske se med spanjem bolj ohlajajo kot moški, zato so spalne vreče in spalne podloge za ženske po navadi toplejše, kot običajne.

Ali gre tem testom zaupati? Okvirno. Pogoji v laboratoriju se nikakor ne morejo primerjati s tistimi v resničnem okolju, vsaka oseba se na različne vremenske pogoje različno odziva, na temperaturo vpliva kaj ste jedli, kaj imate oblečeno in tako dalje. Podatek, kako se spalna vreča oprijema vašega telesa, močno vpliva na toploto vreče. Spalna podloga, na kateri spi lutka, je izredno tanka, moderne spalne podloge so precej toplejše, Therm-a-Rest Neo Air je kar 300% toplejša od tiste na kateri "spi" lutka. To pa ustvari že kar veliko razliko. Nekateri proizvajalci spalnih vreč ne testirajo, deloma zaradi res visoke cene testov, deloma, ker tem testom ne zaupajo. Marmot svoje spalne vreče na primer testira na Norveškem. Temperaturni podatki za spalne vreče naj vam bodo torej zgolj okvir, sami pa boste določili, katera spalna vreča vam najbolj ustreza za različne razmere.

Vrste izolacijskih materialov

Pri materialih, ki jih uporabljajo proizvajalci ločujemo sintetične materiale in puh. Sintetični materiali so boljša izbira daljše ture, na katerih lahko pričakujete slabo vreme in večjo vlago, saj se sintetika hitreje suši kot puh, ki pa je lažji in precej toplejši.

Puh

Najbolj kvaliteten puh je gosji puh, kvaliteta puha pa se meri z "močjo" polnjenja. Če poenostavimo; spalna vreča, polnjena z puhom 900 cuinovm, je lažja, se bolje stisne in je bolj trpežna, kot tista, polnjena z puhom 600 cuinov. Več o puhu si lahko preberete na tem naslovu: Sir Joseph nasveti. Na splošno pa velja, da je puh boljša izbira kot sintetika, če potrebujete več toplote in manjšo težo. Se pa puh bolj počasi suši, a veliko proizvajalcev je že razvilo učinkovite tehnologije, ki jih vdelujejo v izdelke iz puha, da zavarujejo polnilo pred vlago. Marmot npr. uporablja Down Defender, ki zagotavlja puhu, da se manj napija vlage in s tem poveča možnost uporabe puhaste spalne vreče v bolj vlažnih pogojih in seveda tudi hitrejše sušenje. Poleg vsega je puh tudi izredno trpežen, testi kažejo, da se tudi po 30 letih intenzivne uporabe oblika puha (če je pravilno negovan) vrne v prvotno stanje. Med puhastimi spalnimi vrečami za letno uporabo priporočamo spalne vreče Sir Joseph Minimis, Marmot Always Summer.

Na levi puh, na desni sintetični material

Sintetični materiali

Sintetični materiali "oponašajo" puh, a vlakna so težja, imajo manjšo možnost kompresije, se pa hitreje sušijo, so toplejša če in ko se zmočijo, izdelki iz njih so cenejši in vzdrževanje je enostavnejše. Spalna vreča z sintetičnim polnilom vam bo žal dodala kakšenih deset gramov teže in zavzela nekaj več prostora v nahrbtniku. Med spalnimi vrečami polnjenimi s sintetičnim materialom priporočamo Marmot NanoWave 45 in Marmot Wave 0.

Zunanji materiali

Zunanji materiali spalnih vreč so po navadi lahki, a manj trpežni, saj spalne vreče načeloma ne izpostavljamo npr. drgnjenju. Po navadi gre za najlonski material, ki ga proizvajalci dodatno obdelujejo z zaščito pred vodo in vlago, redko pa izdelujejo letne spalne vreče iz nepremočljivih materialov (razen pri zimskih spalnih vrečah), saj v toplejših mesecih to ni nujno potrebno.

Oblike konstrukcij

Konstrukcije spalnih vreč so zasnovane različno, večinoma pa so te izdelane iz nekakšnih celic, oblika katerih pa daje različne značilnosti spalne vreče.

Prešite celice

Prešite celice so najpreprostejša in najlažja oblika konstrukcije, vendar ta konstrukcija od vseh nudi najmanj toplote telesu. Spalna vreča z prešitimi celicami je tudi Marmot Yurt.

Prešita oblika celic

Vertikalne celice

Vertikalne celice potekajo vzdolž celotne spalne vreče, pogosto pa vsebujejo nekaj mrežastih "sten", ki preprečujejo prerazporejanje puha. Spalna vreča z vertikalno postavljeni celicami je na primer Marmot Plasma 15.

Vertikalna oblika celic

Horizontalne celice

Pri izbiri spalne vreče, so vertikalne celice verjetno najboljša izbira, saj ponujajo najboljše razmerje med težo in toploto, tako pri letnih kot pri zimskih spalnih vrečah. Spalna vreča s horizontalno postavljeni celicami je na primer Marmot Never Winter.

Spalna vreča Sir Joseph Rimo II ima obliko horizontalnih celic

 

Tipi spalnih vreč

Na tržišču je največ spalnih vreč tradicionalne oblike; podolgovata spalna vreča s kapuco in zadrgo na eni strani ali zadrgo po celotni dolžini. Obstajajo pa tudi spalne vreče, ki imajo na dnu zgolj eno plast materiala (za prihranek na teži), take, ki jih kombinirate z jakno (samo spodnji del), spalne vreče brez kapuce, t.i. Quilts spalne vreče, ki nimajo zadrge in funkcionirajo kot odeja v katero zlezete in še kakšna novodobna ideja se najde. Spalna vreča, ki je lahko tudi udobna odeja je na primer Marmot Yurt.

Quil oblika spalne vreče

Tradicionalne spalne vreče so po navadi v obliki mumije, pri čemer izolacija vreče objame celotno telo, vključno s kapuco. Izolacija deluje, ker oblika vreče dovoljuje kroženje toplega zraka tesno ob telesu. Če na primer spite na hrbtu, se izolacija "stisne" in ne ustvarja več toplote, kot jo oddaja vaša blazina. Zadrge sicer omogočajo enostaven izhod in vhod v spalno vrečo, a lahko dodajo nepotrebno težo. Proizvajalci sicer izbirajo čim lažje zadrge in skoraj vse spalne vreče so opremljene z sistemom proti zatikanju zadrg.

Tradicionalne spalne vreče so za vse backpackerje, za kampiranje, taborjenje in tiste, ki včasih spijo v avtomobilu.

Anatomija spalnih vreč

Če ste kdaj kupovali spalno vrečo preko tuje spletne strani, ste se verjetno spraševali, kaj pomenijo določeni izrazi. Pomembno jih je razumeti, saj vam bodo morda pomagali pri lažji izbiri spalne vreče.

Baffle Construction ali oblika celic

Že zgoraj omenjena oblika celic ali kanalov v katerih se nahaja puh, na različne načine omogočajo obdržati puh na mestu. Kot smo že omenili, je najboljša izbira, kar se tiče toplote, vertikalna oblika celic/kanalov.

Kapuca

Večina spalnih vreč ima kapuco, ki varuje celotno glavo. V mrzlem vremenu je kapuca pomemben del spalne vreče, saj skozi vsak izpostavljen del telesa izgubljamo toploto. Oblike kapuc pa so različne in če vam je to pomemben del spalne vreče, pred nakupom preizkusite če kapuca popolnoma zaobjame vaš obraz in če je dovolj udobna.

Draft Collar

"Draft Collar" ali "naborek" pri vratu skrbi, da toplota ostaja okoli vratu in ramen. Ponavadi je elastično zategljiv.

Foot Box ali spodnji del vreče

Spodnji del vreče je pri nekaterih spalnih vrečah drugače oblikovan, saj nas najraje zebe v noge. Včasih je dodan dodaten izolacijski material, nekatere vreče pa imajo dodaten žep pri nogah za termofor oziroma termosko z vročo vodo. Tak žepek ima tudi vse sezonska spalna vreča Marmot Plasma.

Draft Tube

Vse spalne vreče imajo t.i. "Draft Tube", izolacijski zavihek, ki teče vzporedno z zadrgo in preprečuje uhajanje toplote pri zadrgi. Nekatere zimske spalne vreče imajo celo dva močno izolirana zavihka. Ta zavihek mora biti prišit na notranjo podlogo spalne vreče, pred nakupom pa preverite, da je dovolj širok, da ne bo oviral odpenjanja in zapenjanja zadrge.

Žepi

Veliko spalnih vreč ima notranji žepek, v katerega pospravite malenkosti, ki jih želite imeti pri sebi, nekatere imajo zunanji žepek, je pa notranji verjetno boljša izbira, saj vam v hladni noči ni potrebno dajati rok iz vreče.

Vrečka za shranjevanje in transport

Kvalitetna vrečka za shranjevanje, ki je hkrati tudi kompresijska, je po navadi priložena spalni vreči, če pa ni pa se bo investicija v tako vrečko izplačala. Preverite, da je vodoodporna in da ima zmožnost velike kompresije.

Nasveti in triki pri uporabi spalne vreče

Ko v dežju in vlagi spite v šotoru, zavijte dno spalne vreče v nepremočljivo jakno, saj bo ta varovala izolacijo pred vlago in spodnjega dela šotora in omogočala ohranjanje toplote.

Ko kupujete zimsko spalno vrečo, izberite podaljšano verzijo, saj vam daje več prostora, da v njej hranite tudi oblačila (ki bodo zjutraj topla), vodo, baterije, elektronske naprave, ...

Spalno vrečo v nahrbtniku močno zaščitite pred vlago in padavinami. Tudi če jo shranjujete v nepremočljivi kompresijski vrečki, jo dodatno pospravite v plastično vrečko. Ni hujšega kot mokra spalna vreča.

Preverite našo ponudbo letnih spalnih vreč!

Vir: Outdoor Gearlab

26 april 2016