Kaj izbrati: vodoodporni, vodoodbojni ali nepremočljivi material?

Če se odločate o nakupu oblačil, ki so odporna proti vremenskim vplivom, je pomembno razumeti razlike med vodoodpornimi, vodoodbojnimi in vodoodpornimi materiali. Čeprav se ti izrazi pogosto uporabljajo izmenično, pa dejansko opisujejo različne ravni zaščite pred vodo.


Vodoodporni materiali (ali ang. water resistant)

Zagotavljajo najnižjo raven zaščite pred vodo. To pomeni, da se tkanina lahko upre določeni količini vode, vendar se bo sčasoma prepojila, če bo izpostavljena zadostni količini vlage. Vodoodporni materiali so najprimernejši za rahel dež, in niso priporočljivi za dolgotrajno izpostavljenost močnemu dežju.


Vodoodbojni materiali (ali ang. water repellent) 

Preprečujejo, da bi voda zlahka prodrla v tkanino, zato se na površini tvorijo vodne kapljice. Zaradi tega je tkanina zelo odporna na vodo, vendar ni popolnoma vodoodporna. Vodoodbojni materiali so idealni za dejavnosti na prostem, pri katerih se pojavlja rahel dež ali vlaga, kot sta pohodništvo ali kampiranje.


Nepremočljivi materiali (ali ang. waterproof) 

Lahko vzdržijo visok pritisk in preprečijo, da bi voda prodrla v tkanino. Nepremočljiva oblačila so zasnovana tako, da vas ohranijo popolnoma suhe tudi v najtežjih vlažnih razmerah. Ta raven zaščite je bistvena za dejavnosti, kjer nas lahko preseneti močan dež ali celo nevihta. 


Kako pa se odločiti kateri material izbrati in katere dejavnike je treba upoštevati pri nakupu vodoodpornih, vodoodbojnih in vodoodpornih oblačil? 

Predvidena uporaba

Še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, so pričakovane vremenske razmere. Boste v podnebju, kjer je pričakovano, ali boste na območju z bolj prijaznim vremenom? Poznavanje pričakovanih vremenskih razmer vam bo pomagalo izbrati pravo raven zaščite. Če boste na območju z zmernejšim vremenom, bodo morda zadostovali vodoodbojni ali vodoodporni materiali. Če pa boste v podnebju, kjer so pogoste močne padavine, pa boste želeli investirati v nepremočljiva oblačila, ki vas lahko ohranijo popolnoma suhe. 


V tem primeru priporočamo nakup kakovostnih nepremočljivih jaken in hlač PreCip Eco znamke Marmot ter nepremočljive jakne HC Hydratic Trail znamke Fjällräven. 


Vzdržljivost

Pri oblačilih za aktivnosti na prostem je ključnega pomena tudi vzdržljivost. Priporočamo, da vlagate v oblačila, ki so odporna na vremenske vplive in zdržijo več let ter so izdelana iz visoko kakovostnih materialov in so zasnovana tako, da so odporna na intenzivno uporabo. Poleg kakovosti tkanine morate upoštevati tudi kakovost konstrukcije. Izbirajte oblačila, ki so bila pravilno zaščitena in zatesnjena, da preprečijo pronicanje vode.


Dihanje

Pogosta težava pri nepremočljivih oblačilih je, da so lahko neprijetna za daljše nošenje. Nepremočljiva oblačila so zasnovana tako, da preprečujejo dostop do spodnjih plasti, vendar lahko v sebi zadržujejo toploto in vlago, zaradi česar vam je lahko vroče in neprijetno. Da bi rešili to težavo, številni proizvajalci zdaj ponujajo nepremočljiva oblačila, ki hkrati dihajo. Ti materiali so zasnovani tako, da omogočajo kroženje zraka skozi tkanino, kar pomaga uravnavati telesno temperaturo in vam zagotavlja udobje.

Pri Annapurna nam je na prvem mestu, da nudimo preverjeno kvaliteto in kakovostna oblačila, ki jih boste lahko nosili več let. Preverite celotno ponudbo nepremočljivih oblačil ali nas obiščite v fizičnih poslovalnicah, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja in pomagali pri odločitvi. 


Sale Off
Moška nepremočljiva jakna Fjällräven High Coast Hydratic Jacket M (True Red)
€249.99 EUR€149.99 EUR
Sale Off
Ženska nepremočljiva jakna Marmot Wm's PreCip Eco Jacket (Vetiver)
€139.99 EUR€139.99 EUR
Sale Off
Moška nepremočljiva jakna Marmot PreCip Eco Jacket (Moon River)
€139.99 EUR€139.99 EUR
24 april 2023