Kako izbrati turne smuči?

 

Če (še) nimate turnih smuči, je morda letos čas za nakup. Zbrali smo nekaj nasvetov kako jih izbrati.

Kako izbrati?

Turno smučanje je zabaven in popularen šport, izbira opreme pa dolgotrajen proces, saj je kakovostna oprema precej draga, torej se morate ob nakupu odločiti dobro. Za turno smučanje potrebujete drugačne smuči, kot so tiste za spust po "pršiču", kjer se ni potrebno vzpenjati. Turne smuči morajo biti kombinacija prave teže, ravnotežja, stabilnosti, odziva na mehak in trden sneg, ne glede na dan in vreme. Seveda pa se nekatere značilnosti izključujejo; težje smuči so načeloma bolj stabilne, lažje smuči omogočajo daljše ture in hitrejše napredovanje. Ožje smuči se bolje obnesejo na trši snežni podlagi, širše smuči bolje reagirajo na slabši snežni podlagi, v mehkem, svežem snegu, pa se oboje obnesejo dobro.

Kaj definira turne smuči?

Enostavno povedano: turne smuči so lažja verzija alpskih smuči. Lažje zato, ker jih je potrebno včasih nositi, zato ker je z njimi potrebno priti na vrh in ker je snežna podlaga precej drugačna kot na urejenem smučišču. Če bi proizvajalci lahko preprosto odstranili odvečno težo alpskih smuči in ohranili druge tehnične značilnosti, bi bil dizajn turnih smuči precej lažji. A to žal ne gre, so pa v zadnjih letih tudi turne smuči močno napredovale glede tehničnih sposobnosti.

Uporabite lahko alpske smuči

V teoriji jih lahko, saj poleg teže ni kakšne ogromne razlike, sploh če turnih smuči ne uporabljate velikokrat. Se boste pa precej bolj namučili, ko se boste s težkimi smučmi vzpenjali v hrib.

Dimenzije turnih smuči

Pri turnih smučeh je bolje izbrati krajše smuči. Prvič, zato ker so lažje in drugič, zato ker boste z njimi na ožjih terenih lažje smučali. Širše smuči se bodo bolje odzivale v slabšem snegu in malo bolje tudi v pršiču. So pa težje in na vrh smuči se nabere večja količina snega in takrat se teža še poveča. Zahtevajo tudi širše turne kože. Ožje smuči so lažje in se bolje odzivajo na trši podlagi. Sklep je, da če se ne morete odločiti pri dolžini, raje izberite krajše smuči. Razen če nimate posebnih zahtev pri smučeh, je najboljša izbira širine med 85 in 100 mm, večini ustreza širina 95 mm.

RMU Apostle

Konstrukcija, teža, trpežnost in stabilnost

Teža je najpomembnejši kriterij ko izbirate smuči za vzpenjanje, pri tem delu turnega smučanja je pravzaprav edini pomembni kriterij, saj ostalo opravijo dobre turne kože.

Da bi zmanjšali težo turnih smuči za vzpenjanje, a hkrati ohranili odlične sposobnosti smuči pri smučanju, izdelava turnih smuči zahteva nekatere kompromise in je precej bolj zapletena. Zato se nikar ne sprašujte, zakaj so kvalitetne turne smuči tako drage. Materiali za turne smuči so sami po sebi precej dražji. Pri lažjih smučeh so robovi sicer precej ožji, a material jedra smuči mora biti v osnovi lažji, se pravi precej dražji. Tako sta na primer kakšen posebej lahek les (npr. Karuba) in karbonska vlakna. So pa lažje smuči manj trpežne kot težje.

Elan Alaska Pro

Prava kombinacija značilnosti turnih smuči je mešanica funkcionalnosti izbranih materialov, teže, dolžine, širine, upogljivosti, stranskega loka/radija (manjši radij je bolj primeren za krajše zavoje, večji radij za daljše zavoje pri višji hitrosti), t.i. "rocker-ja" (pri smučeh z "rocker" konstrukcijo se krivine (konice in repi) smuči začnejo prej dvigovati od podlage, kar omogoča lažji vhod v zavoj, boljšo okretnost smuči in večjo plovnost) ter t.i. "chamber" oblike (oblika loka skozi celotno dolžino smuči).

Profili smuči

 

Prav zadnje tri značilnosti so najbolj pomembne, tako pri alpskih kot pri turnih smučeh, a so še vedno le nekateri dejavniki. Neko splošno pravilo naj bi bilo, da je t.i. "reverse chamber" oblika loka (glej sliko) boljša za vožnjo pršiča, a so nekateri testi dokazali, da je ravno obratno. Tu se boste morali odličiti sami, povprašati prodajalca ali kakšnega izkušenega turnega smučarja.

Stabilnost smuči determinira uporabnikovo udobje med hojo in varnost med smučanjem na strmih terenih. Neupogljive in težje smuči so bolj stabilne. Tu veliko vlogo odigrajo dodana karbonska vlakna, ki brez dodane teže dodajajo trdoto smučem med samim smučanjem. Moderne, drage in lahke smuči z dodanimi karbonskimi vlakni enako dobro zarežejo v sneg, kot težje, bolj masivne smuči.

Movement Vertex

Zanimivo, ampak tudi barva smuči bo na trenutke vplivala na njihovo izvedbo. Temnejše kot so smuči, več sončne svetlobe vpijejo in bolj se bo sneg na zgornji poršini smuči tajal in če bo kasneje zmrznil na smučki, se bo teža še povečala.

Dodatki

Vse seveda ni odvisno od smuči. Močno boste morali pretehtati tudi izbiro vezi, čevljev in turnih kož. Tudi turni čevlji in turne vezi so precej lažji kot pri alpskem smučanju, nikoli pa ne pozabite na lavinsko opremo.

Obnašanje smuči v snegu

Trda snežna podlaga

Na trdni snežni podlagi (bolj ledeni) se bolje obnesejo trše, manj upogljive smuči in ožje smuči.

Pršič

Svež, mehak sneg ali po domače, pršič je že sam po sebi dovolj velik užitek, tako da boste težje opazili obnašanje smuči, medtem ko boste uživali. Na testih so se pri smučanju v pršiču enako dobre obnesle vse smuči, ne glede na težo, dolžino, štirino in druge značilnosti. Pri vzpenjanju po pršiču boste seveda želeli imeti lažje smuči.

Zmlet/slab sneg

Tu bodo do izraza bolj prišle trše smuči, saj se mora celotna smučka (konice, repi in robovi) odlično spopasti s slabim snegom. Torej je za tak sneg primernejša širša in težja smučka, ki ima konice in repe vkrivljene navzgor (rocker). Vendar bo potrebam večine turnih smučarjev zadostila tudi lažja in ožja smučka.

Izberite čim bolj vsestrasnke smuči, saj se razmere lahko iz tedna v teden spreminjajo, smuči pa boste verjetno imeli samo ene.

V primeru, da še vedno niste prepričani katere smuči so prave za vas, nas obiščite in z veseljem vam bomo svetovali!

Katere smuči izbrati?

Ko boste prišli v trgovino, vam bomo najprej zastavili nekaj vprašanj, odgovori na njih pa nam bodo pomagali pri izbiri pravih smuči za vaše potrebe in želje.

Kaj vam je bolj pomembno; sama hoja in s tem lažje smučanje v dolino ali boljša izvedba smučanja?

Če vam je bolj pomembna hoja vsekakor izberite lažje turne smuči, morda z bolj preprosto konstrukcijo, saj je s tem najbolj pogojena sama cena smuči. Vedno skepamo kompromis med ceno, težo in konstrukcijo smuči. Če se s turnim smučanjem ukvarjate profesionalno ali ste zares izkušen turni smučar izbirite čim lažje in nekoliko krajše smuči.

Če vam več pomeni sama izvedba smučanja, izberite bolj All-Mountain smuči, ki so malo širše pod čevljem in nam običajno nudijo več veselja pri samem smučanju, še posebej ko snežni pogoji postanejo bolj zahtevni (globlji sneg, težak in moker sneg).

Kakšna je vaša stopnja znanja smučanja?

Manj izkušenim smučarjem priporočamo nekoliko krajše smuči, saj jim bo lažje pri hoji in pri počasnejšem vijuganju in spomladanskem iskanju prehodov med rušjem in cvetlicami.

Kakšna sta vaša telesna višina in teža?

Težji smučarji načeloma potrebujejo daljše smuči zaradi lažje hoje in večje plovnosti. Pri klasičnih in All-Mountain smučeh je dolžina po navadi 5-10 cm krajša od telesne višine, medtem ko pri freeride in powder smučeh izbiramo smuči, ki so 10-15 cm višje od nas.

Na kakšnih terenih boste po večini smučali?

Boste iskali nezvožen sneg ob progah ali se boste sredi zime podali v osrčje gora? Ob progah raje izberemo All-Mountain ali celo freeride smuči, v nasprotnem primeru pa klasične turne smuči.

Še nekaj informacij o materialih:

Sredica

Materiali sredic so različni in proizvajalci so se skozi poskušali z marsičem, a so nekako ostali na treh materialih. Sredica je najpomembnejši del smuči, saj definira njeno fleksibilnost in karakter. Lesena sredica je še vedno najboljša izbira in bo verjetno tudi ostala.

Lesena sredica

Lesena sredica

Le malo sodobne športne opreme v svojem bistvu še uporablja naravne materiale, večinoma se uporabljajo različne kovine in plastika. A smuči ostajajo v svojem bistvu večinoma lesene. Zakaj? Ker je les najboljša možna izbira za leseno sredico, saj kopiči energijo. Ko je smučka obremenjena (v zavoju), je posledično obremenjena tudi sredica. Ko smučar prehaja iz zavoja, se ta energija sprosti. Nekateri to imenujejo "pop" efekt. V praksi to pomeni, da so smuči z leseno sredico bolj odzivne kot druge. Les ima povsem drugačno trdoto kot na primer steklena vlakna in plastika, ki ga v smučki obdajata. Rezultat tega je, da se vibracije sprostijo in smuči z leseno sredico dajejo občutek večje stabilnosti. Tudi skozi dolgotrajno uporabo les, v primerjavi z plastiko, ne izgublja svoje trdote in upogljivosti.

Proizvajalci uporabljajo različne vrste lesa, od Kirube, do trepetlike, nekateri uporabljajo polno leseno sredico, drugi laminirano - iz več vrst lesa.

Poliuretanska pena (Shitfoam)

Shitfoam

Ker je še posebej dober, eksotičen les drag in posledično tudi smuči z leseno sredico, mnogi proizvajalci uporabljajo PU peno, ki jo vbrizgajo v sredico. To je poceni, a take smuči niso tako močne in trdne, s časoma izgubijo camber obliko ter trdoto in nimajo "pop" učinka sporščanja energije. Seveda pa obstajajo tudi boljše pene, nekatere se uporabljajo v kombinaciji z lesom.

Dodana vlakna/sloji

Tako imenovana mešanica materialov, vdelanih v smuči daje smučem njihovo trdoto. Ponavadi gre za mešanico epoksija in različnih vlaken; karbonskih ali steklenih. Epoksi je v osnovi kot med: mehak, tekoč, a med segrevanjem mu dajejo obliko in ga združujejo z drugimi materiali (vlakni). Vlaknom daje obliko in trdoto ter jim omogoča, da prenašajo težišče na druge materiale.

Steklena vlakna

Okoli 90% smuči na tržišču je izdelanih iz steklenih vlaken in to z razlogom. Steklena vlakna smučem dajejo 50-80% trdote in se lahko zelo dolgo časa upogibajo, preden počijo. Večinoma ostajajo enaka že od 60.let 20.stoletja, ko so prišla na tržišče. V kombinaciji z epoksijem postanejo prozorna. Njihova prednost je, da so poceni, slabost pa, da so težja od drugih vlaken.

Karbonska vlakna

Kljub temu, da je zelo drag, je karbon zelo popularen v outdoor industriji. Karbonska vlakna omogočajo, da so smuči izdelane iz njih enako trde in fleksibilne kot druge, a precej lažje, kar je še posebej pomembno pri turnih smučeh. V nekaterih primerih se zelo upogibajo, bolj kot bi se smela, zato so v smučeh po navadi dodane zelo majhne količine karbonskih vlaken.

Aramid

Aramid se pogosto uporablja pri izdelavi smuči in snežnih desk, saj je zelo močen, neprebojen material, odlično oddaja vibracije in absorbira udarce. A zaradi visoke cene je uporabljen v izredno majhnih količinah.

Plastika

Plastični materiali se na smučeh uporabljajo pri Zgornjem plašču, na stranicah in na dnu smuči.

Spodnji del smuči (Base)

Na spodnjem delu vsi proizvajalci uporabljajo ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMW-PE) , torey politilen z izredno visoko vsebnostjo molekul. Lahko ga nanašajo v različnih barvah in debelinah, večinoma gre za debelino 1.5 mm ali včasih še celo manj. UHMW dobro drsi na snegu, je močan in trpežen.

Zgornja površina smuči

Zgornja površina varuje preostali del smuči pred vlago, padavinami, soncem, udarci, ... Različni proizvajalci uporabljajo različne materiale.

Stranice

Tudi pri izdelavi stranic se uporablja plastika. Uporabljajo se materiali TPU, ABS in UHMW. TPU je najcenejši in se dobro odziva na udarce, a je težji kot drugi. ABS material je dobra kombinacija mehanskih značilnosti in odpornosti na udarce, a je drag. UHMW ponuja dobre mehanske značilnosti in bolje kot druga dva dri na snegu pa še lažji je. A je drag in težko ga je nanašati na stranice.

Kovine

Večinoma so kovinski zgolj robovi smuči. Ko še niso uporabljali kovinskih robov, so imeli smučarji malo nadzora nad vodenjem smuči. Danes so kovinski robovi vdelani v smuči s pomočjo epoksija. Robovi so ostri tudi po dalj časa trajajoči uporabi, močni, trdni. Na svetu sta samo dva proizvajalca kovinskih robov za smuči in oba uporabljata unikatne formule, ki jih prilagajata proizvajalcem. Turne smuči imajo tanjši, ožji rob kot druge smuči. Na nekaterih smučeh najdete robove iz nerjavečega jekla, ki pa je dražje in mehkejše.

Nekateri proizvajalci uporabljajo titanal (ki ga proizvaja zgolj eno samo podjetje na svetu). Titanal je močan, a upogljiv, pogosteje se uporablja pri tekmovalnih in All Mountain smučeh. Večinoma gre za manj kot pol mm debelo plast. Titanal je pravzaprav alumijijeva zlitina, ki ne vsebuje titana, čeprav ime spominja nanj.

V primeru, da še vedno niste prepričani katere smuči so prave za vas, nas obiščite in z veseljem vam bomo svetovali!

31 januar 2018 8 Oznake (prikaži)