Kako vzdrževati nahrbtnik?

Vodilni proizvajalci pohodniških in drugih outdoor nahrbtnikov stremijo k izdelavi kvalitetnih in vzdržljivih produktov, ki bodo zadovoljili potrebe tudi tistih najbolj zahtevnih uporabnikov. Materiali, ki jih uporabljajo so odporni na praske in vodo, narejeni iz nerjavečega jekla, vzdržljivi a hkrati lahki in udobni.

Ne glede na to koliko smo plačali za nahrbtnik in iz kakšnih materialov je narejen, pa se bo s časom na takšen ali drugačen način obrabil. Zato je pomembno, da za nahrbtnik poskrbimo preden se pokažejo prvi znaki obrabe. V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš nahrbtnik tudi ob redni uporabi 'kot nov'.

1. Organizacija nahrbtnika

Pomembno je, da smo pri pakiranju nahrbtnika organizirani in vanj spravimo toliko, da nahrbtnik ni prepoln. S tem se izognemo tveganju, da poči zadrga ali da se nahrbtnik strga po šivu. Vakuumske vrečke so odlična rešitev. Iz njih iztisnemo zrak in tako pridobimo na prostoru, hkrati pa naše stvari ščitijo pred morebitnimi madeži in vlago. Priporočljivo je, da hrano hranimo v posebnem žepu nahrbtnika.

2. Čiščenje nahrbtnika

Redno čiščenje nahrbtnika je najbolj učinkovit način, kako ga ohraniti v dobrem stanju. Pomembno je, da se med čiščenjem izognemo agresivnim čistilom in grobim gobam za čiščenje. Ti namreč poškodujejo morebitno impregnacijo - naš nahrbtnik lahko zaradi njene obrabe hitro začne puščati vodo.

Nasvet: nekatere nahrbtnike lahko operemo v pralnem stroju (oznaka je na etiketi). Še posebej pohodniški nahrbtniki imajo veliko trakov, zadrg in drugih dodatkov, ki se z lahkoto ujamejo v pralni stroj. V (staro) prevleko za vzglavnik oblecimo izpraznjen nahrbtnik in preprečimo, da se zatakne v boben pralnega stroja

3. Zadrge

Zadrg nikoli ne odpiramo ali zapiramo s silo. S tem jih lahko poškodujemo, brez zadrg pa je nahrbtnik praktično neuporaben. Če nahrbtnik uporabljamo za outdoor aktivnosti je dobro, da zadrge vsake toliko časa očistimo in naoljimo in jim s tem podaljšamo življenjsko dobo.

ZANIMIVOST: Če se gibamo po območju, kjer je veliko manjših živali pustimo žepe s hrano odprte. Zveni smešno? :) Če veverica sredi gozda zavoha hrano se bo do nje prebila tako ali drugače. Je pa verjetno bolje, da vam zmanjka kakšen orešček, kot pa da se vam v nahrbtniku čudežno pojavi luknja, kajne? :)

Nakup ustreznega nahrbtnika je investicija. Dober nahrbtnik je lahko ob pravilni uporabi naš zvesti prijatelj tudi več let. Zato je pomembno, da z njim ravnamo z občutkom, za nošenje uporabljamo za to namenjene naramnice in ga vedno nosimo na obeh ramenih. Po uporabi pa ga pravilno očistimo in pospravimo tako, da se ne poškoduje ali pomečka.

20 januar 2019 8 Oznake (prikaži)