NAZAJ V ŠOLO: Kako izbrati ustrezen nahrbtnik

Še malo, pa bodo učenci in dijaki zopet na poti v šolo. Kamorkoli se obrnemo vidimo oglase za šolske potrebščine in nahrbtnike, ki pritegnejo z zanimivimi vzorci in barvami. Izbire je na pretek in prav hitro se zgodi, da od vse izbire pozabimo, kaj pravzaprav iščemo. Tukaj je zato nekaj kratkih nasvetov oziroma lastnosti, ki jih mora imeti vsak nahrbtnik – šolski ali pa za vsak dan.

osprey nahrbtnik

USTREZNA VELIKOST NAHRBTNIKA

Prva stvar na katero moramo biti pozorni je prava velikost. V večji nahrbtnik sicer lahko šolar pospravi več stvari, vendar to pomeni, da bo po vsej verjetnosti nahrbtnik prenatrpan, kar pa lahko vodi do težav s hrbtenico. Če pa je nahrbtnik premajhen, v njem morda ne bo dovolj prostora. Najbolje je da se nahrbtnik pred nakupom pomeri. Tako se prepričamo, da je ustrezne velikosti, se prilega telesu in je udoben.

 

ŽEPI IN OSTALI DODATKI

Preden kupite nahrbtnik pomislite, koliko pripomočkov bo otrok – ali pa vi - nosil s seboj in kateri dodatki so na nahrbtniku za vas nepogrešljivi. Študentje po navadi potrebujejo prenosni računalnik, zato je denimo dobro, da ima nahrbtnik žep prav za ta namen.

Dodaten majhen žep na sprednji strani nahrbtnika je prav tako zelo uporaben za shranjevanje drobnarij kot je USB ključ, ključi beležke ipd. Ko kupujete šolski nahrbtnik, ali pa takega za vsak dan, se osredotočajte na njegovo funkcionalnost; iščite dodatke, s pomočjo katerih boste vi ali vaš otrok z lahkoto organizirali svoje imetje. Za tiste najmanjše, naj bo nahrbtnik majhen, a pisan in funkcionalen. Tak, ki se z lahkoto odpre in ki ima dovolj prostora za igračko in copatke.

Še en super dodatek ki ga ima danes večina nahrbtnikov je stranski žep za steklenico. Vsi imamo težavo, da premalo pijemo. Voda, ki je vedno pri roki je za to super rešitev.

 šolski nahrbtnik

PODLOŽEN HRBET IN NARAMNICE

Še posebej če do šole/službe potrebujemo dlje časa je pomembno, da je nahrbtnik udoben in ne ustvarja pritiska na hrbet in ramena. Prav tako je pomembno, da ima nahrbtnik trpežne naramnice, ki težo lepo razporedijo po celotnem hrbtu in tako preprečijo bolečine v hrbtu in slabo držo.

 

OSREDOTOČITE SE NA PODROBNOSTI

Posvetite pozornost zadrgam in temu, kako je nahrbtnik šivan. Prepričajte se, da so zadrge na nahrbtniku dovolj kvalitetne, da prenesejo pogosto odpiranje in zapiranje. Šivi na nahrbtniku morajo biti močni, da bodo lahko zdržali težo knjig. Če je že na prvi pogled vidno, da je kvaliteta zadrge in šivov slabša, se nakupu raje izognite.

šivi

 

BARVE IN VZORCI

Ta nasvet je sicer precej subjektiven, vendar kljub temu vreden razmisleka. Posebej dijakom je vedno privlačno imeti pisane, “funky” nahrbtnike s katerimi izstopajo iz množice. Če se vaš ali pa okus vašega otroka hitro spreminja potem je bolje vztrajati pri bolj nevtralnih barvah in vzorcih. Nahrbtnik je namreč investicija in če je kvaliteten nas bo spremljal kar nekaj let.

29 avgust 2019