Novice 2019

Še bomo smučali!

Vremenske napovedi kažejo, da sneg v naslednjih dneh še kar ne bo ponehal. Torej ga bo ostalo dovolj za pozno zimske in zgodnjepomladanske smuke. Najvišja snežna odeja (glede na meritve vremenskih postaj) je danes na Kredarici (290 cm), tudi na Voglu ga je kar 213 cm. Kakšni pa so slovenski rekordi?

Najvišja višina snežne odeje pri nas je bila izmerjena aprila 2001 na Kredarici, in sicer kar 700 cm. V isti zimski sezoni (2000/2001) ga je na Kredarici skupaj zapadlo kar 1662 kubičnih centimetrov.

Največ snega je v enem dnevu zapadlo 5. marca 2015 v kraju Capracotta v Italiji (zanimivo, da je to že skoraj na jugu Italije), kar 256 cm!  V enemu mesecu ga je največ zapadlo januarja leta 1911 v kraju Tamarck, v Kaliforniji, in sicer 990.6 cm. Najvišja izmerjena debelina snežne odeje pa je bila 1182 cm na Mt.Ibuki na Japonskem, 14.februarja 1927.

Letos takih in drugačnih rekordov verjetno ne bo, bo pa zima poskrbela, da bomo lahko še malo uživali v prihajajočih mesecih.

Vir: Arso, Wikipedia

 

Celoten članek →

Ledno plezanje v Tibetu

Marmojeva plezalca Benni Purner in Albert Leichtfried sta v osrčju Himalaje našla kar sta iskala; odličen led za plezanje in tople, prijazne ljudi. In kot zanimivost; potovanje v Tibet z namenom lednega plezanja stane 3-krat manj kot enako potovanje na Norveško.

Tukaj pa si lahko preberete celoten članek, kjer najdete tudi napotke, če se želite sami odpraviti na tako avanturo.

Celoten članek →

GoPro ponovno en korak pred konkurenco!

Že kar nekaj časa se šušlja, da podjetje GoPro, ki je že zadnjih nekaj let paradni konj med proizvajalci malih, tako imenovanih akcijskih kamer, pripravlja nekaj novega. Da bi pred premiero novega produkta dvignili navdušenje in pri kupcih vzbodili pričakovanje prihoda novega Karma Drona, je GoPro včeraj predstavil prvi video, ki prikazuje smučarja prostega sloga

Bobbyja Browna in nekaj njegovih prijateljev, ki so na nedavnem izletu v Aspen ponovno pokazali nekaj zabavnih trikov. Na žalost GoPro še ni izdal nobenih podrobnosti o novem dronu, a skozi video, ki na koncu prikaže lepo zasneženo pokrajno lahko vidimo, da zadeva ne bo od muh.

 

 

 Droni so sicer v zadnjih nekaj mesecih postali zelo popularni tako med športniki, kot tudi drugje v zabavni industriji. Ne dolgo nazaj je podjetje FILMUPHIGH skupaj s plezalcem in alpinistom Robom Johnsonom posnelo posnetek njegovega vzpona po severni strani škotskega Ben Navisa. Video je res izjemno lep in zagotovo daje vpogled v zmožnosti uporabe dronov v prihodnosti alpinizma, plezanja in ostalih ekstremnih športov.

Celoten članek →