Novice 2019

Kako pozimi ohraniti tople noge?

Martin Hülle, izjemen nemški fotograf, ki se še posebej osredotoča na fotografije narave in športa, je skupaj s podjetjem Hanwag delil nekaj pomembnih nasvetov glede ohranjanja toplih nog tudi pozimi.

1. Nosite pravo obutev. Naj se sliši še tako smešno, a je resnično! V supergah v gorah lahko tudi pozimi utrpite ozebline. Izberite pravilno obutev glede na letni čas, teren in vremensko napoved. Seveda pohodni čevlji ne smejo biti preozki, saj se s tem zmanjša cirkulacija krvi v nogah. Pozimi nosite posebej za zimo izdelano obutev, z posebno izolacij, svojo obutev pa vedno dobro očistite in pravilno osušite.

2. Podložite nogavice. Pri dnevnih turah bodo najboljša izbira nogavice iz merino volne ali iz najlonske mešanice. Za večdnevno turo Martin priporoča nošenje Vapour Barrier Liner nogavice; nekaj kar bi lahko prevedli kot "parna prepreka". VBL nogavice so nezračne, vodoodporne nogavice, ki jih obujete kot srednji sloj med tanko notranjo nogavico in debelejšo zunanjo nogavico in delujejo po principu zaustavljanja potu, da ta ne pride do zunanje nogavice in čevlja.

3. Ogrejte druge dele telesa. Ljudje večino temperature izgubimo skozi glavo, vrat in zapestje. Če poskrbimo, da so ti deli telesa pravilno zaščiteni in topli, je manj možnosti, da bi nas zeblo v druge dele telesa.

4. Premikajte se. Tudi če imate daljši počitek, ne pozabite premikati prstov v čevljih, poskakujte ali telovadite. Ne pustite, da se telo ohladi.

5. Masirajte noge. Z masažo pospešujete cirkulacijo krvi po nogah. To počnite tudi preden zlezete v spalno vrečo. Masirajte robove stopala v smeri proti prstom.

6. V spalni vreči dodatno pokrijte noge, na primer z bundo, k nogam namestite toplo termo čutaro, če pa je res hudo, pojejte energijsko ploščico, ki spodbuja metabolizem in vas ohranja tople.

7. Zamenjajte nogavice. Redno menjajte nogavice in pri sebi vedno imejte par dodatnih nogavic.

8. Hrana in pijača. Topla hrana in napitki delajo čudeže! Najpreprostejše za uporabo so tople juhe.

9. Brez alkohola. Alkohol pokvari naravno reguliranje temperature, zato se mu izogibajte.

10. Ste vedeli? Nenavadno, pa vendarle; če ste dovolj pogumni lahko noge ogrejete tako, da jih sprva pomočite v mrzlo vodo ali zdrgnete s snegom, potem pa oblečete tople nogavice. To počnite samo v primeru, da vas zebe zgolj v noge in nikoli, če vas zebe po celem telesu!

Martinove čudovite fotografije si lahko ogledate tu: Martin Hulle ->

 

 

Celoten članek →