Novice 2019

Še bomo smučali!

Vremenske napovedi kažejo, da sneg v naslednjih dneh še kar ne bo ponehal. Torej ga bo ostalo dovolj za pozno zimske in zgodnjepomladanske smuke. Najvišja snežna odeja (glede na meritve vremenskih postaj) je danes na Kredarici (290 cm), tudi na Voglu ga je kar 213 cm. Kakšni pa so slovenski rekordi?

Najvišja višina snežne odeje pri nas je bila izmerjena aprila 2001 na Kredarici, in sicer kar 700 cm. V isti zimski sezoni (2000/2001) ga je na Kredarici skupaj zapadlo kar 1662 kubičnih centimetrov.

Največ snega je v enem dnevu zapadlo 5. marca 2015 v kraju Capracotta v Italiji (zanimivo, da je to že skoraj na jugu Italije), kar 256 cm!  V enemu mesecu ga je največ zapadlo januarja leta 1911 v kraju Tamarck, v Kaliforniji, in sicer 990.6 cm. Najvišja izmerjena debelina snežne odeje pa je bila 1182 cm na Mt.Ibuki na Japonskem, 14.februarja 1927.

Letos takih in drugačnih rekordov verjetno ne bo, bo pa zima poskrbela, da bomo lahko še malo uživali v prihajajočih mesecih.

Vir: Arso, Wikipedia

 

Celoten članek →

Kako izbrati pravo lavinsko žolno?

Lavinska žolna, kot del lavinske opreme, lahko pomaga rešiti vaše življenje ali življenje vašega prijatelja. Ponekod v tujini je njihova uporaba uzakonjena, pri nas pa seveda močno svetovana. Nikar se ne podajte na turno smuko brez uporabe lavinske žolne! Tu najdete nekaj praktičnih nasvetov za lažjo izbiro lavinske žolne.

Prava žolna je preprosta za uporabo

Med posameznimi žolnami so očitne razlike v njihovih funkcijah, hitrosti procesorja, obliki, oddajanju in druge, še vedno pa je najboljša žolna za vas tista, s katere uporabe ste najbolj seznanjeni, saj boste v primeru nesreče hitreje in bolj učinkovito znali upravljati z njo. Torej je najpomembnejše, da znate z žolno dobro ravnati še preden jo prvič vzamete s seboj v gore. Vedno je priporočljivo opraviti kakšnega od tečajev uporabe lavinske opreme.

Kako lavinska žolna deluje?

Po principu žolne delujejo z dvema osnovnima funkcijama, se pravi da oddajajo signal preko radijskih valov in da sprejemajo signale.

Vse moderne žolne prikazujejo puščico smeri in oddaljenost ( s številko). Žolna začne piskati in bolj kot se približujete, bolj moč signala narašča, jakost ali hitrost piska pa se večata. Puščica prikazuje uporabniku smer signala dokler se oddaljenost ne zmanjša do minimuma (dokler niste nad napravo, ki oddaja signal).

Ali vse žolne delujejo na isti frekvenci?

Odgovor je: da. Vse žolne, ki so izdelane v zadnjih petnajstih letih delujejo na frekvenci 457 kHz in delujejo izmenično. Pri starejših žolnah se frekvenca razlikuje glede na uporabo v Evropi ali Severni Ameriki.

Žolna je samo del lavinskega trojčka

S samo žolno si prav veliko ne morete pomagati, če nimate še lavinske sonde in lavinske lopate, se pravi celotnega lavinskega trojčka. Sonda natančno locira žrtev, lopata pa pomaga pri izkopu. Povprečna globina zakopane žrtve je 1.4 m globoko (podatki so za Severno Ameriko), pri čemer vam pri določanju prave lokacije ne bo pomagalo še tako dobro poznavanje ravnanja z žolno, če s seboj ne boste imeli lavinske sonde.

Izberite lavinsko žolno glede na vaše izkušnje

Današnje žolne so večinoma precej preproste za uporabo, pa vendar ni vsaka žolna za vsakogar. Z bolj "napredno" žolno se boste v trenutku, ko bo potrebno ukrepati morda zmedli, zato se za tiste, ki nimate veliko znanja o lavinskem reševanju, priporočajo bolj preproste žolne. Za tiste, ki tako znanje že imate, priporočamo na primer lavinsko žolno Pieps DSP Pro.

Na kaj moramo biti pozorni:

Preprost način da najdemo eno žrtev

To je najpomembnejša značilnost vsake žolne. Tu ne pomaga nobena dodatna "moderna" dodana vrednost. Prodajalec vam bo znal svetovati, katera žolna je najpreprostejša za uporabo.

Hitrost

Hitrost je drugi najpomembnejši faktor pri izbiri lavinske žolne. Pravzaprav je vzporedna z preprostostjo uporabe. Hitrost procesorja in možnost, da se z žolno v roki hitro in direktno premikate proti žrtvi, je izredno pomemben faktor.

Domet

Maksimalen domet je pomemben, a ne tako kot prejšnji dve značilnosti. Večji kot je domet, večje področje boste teoretično hitreje preiskali.

Zgornja skica prikazuje dva različna sistema iskanja; če iščete žrtev sami ali v skupini.

Dodatne funkcije

Moderne žolne imajo veliko dodatnih funkcij, nobena pa ni tako pomembna kot osnovne funkcije: poiskati signal ene žrtve, preprostost uporabe in hitrost.

Kako skrbeti za svojo žolno?

Lavinske žolne so delikaten kos opreme, zato je potrebno z njimi ravnati natančno. Če jih brezskrbno odlagate naokoli, lahko poškodujete anteno, čez noč jih ne puščajte na mrazu (na primer v avtu), če prenočujete v šotoru, jih raje imejte pri sebi v spalni vreči. S časoma se vse žolne "razglasijo", zato je pomembno, da žolno menjate vsakih 5-7 let, vsako leto pa vsaj enkrat preverite če deuje.

Baterije

Vedno uporabite nove, alkalne, kvalitetne baterije in jih menjajte, predem se povsem izpraznijo. Vsaka žolna ima indikator baterij, zato to ne bo pretežko razbrati. Vedno menjajte vse baterije naenkrat in vse naj bodo od enakega proizvajalca. Nikoli ne uporabljajte baterij za polnjenje ali litijskih baterij, četudi se v mrazu bolje obnesejo, saj indikator ne bo pravilno zaznal njihove polnosti. Pazite tudi na pravilno velikost baterij, saj vsi proizvajalci ne upoštevajo standardih velikosti. 

V trgovini Annapurna vam bomo znali svetovati pri nakupu žolne in natančno razložili njeno uporabo, za tiste, ki se na turno smučanje odpravljate bolj poredkoma, pa imamo na voljo tudi izposojo lavinske opreme.

Celoten članek →