Novice 2019

Še bomo smučali!

Vremenske napovedi kažejo, da sneg v naslednjih dneh še kar ne bo ponehal. Torej ga bo ostalo dovolj za pozno zimske in zgodnjepomladanske smuke. Najvišja snežna odeja (glede na meritve vremenskih postaj) je danes na Kredarici (290 cm), tudi na Voglu ga je kar 213 cm. Kakšni pa so slovenski rekordi?

Najvišja višina snežne odeje pri nas je bila izmerjena aprila 2001 na Kredarici, in sicer kar 700 cm. V isti zimski sezoni (2000/2001) ga je na Kredarici skupaj zapadlo kar 1662 kubičnih centimetrov.

Največ snega je v enem dnevu zapadlo 5. marca 2015 v kraju Capracotta v Italiji (zanimivo, da je to že skoraj na jugu Italije), kar 256 cm!  V enemu mesecu ga je največ zapadlo januarja leta 1911 v kraju Tamarck, v Kaliforniji, in sicer 990.6 cm. Najvišja izmerjena debelina snežne odeje pa je bila 1182 cm na Mt.Ibuki na Japonskem, 14.februarja 1927.

Letos takih in drugačnih rekordov verjetno ne bo, bo pa zima poskrbela, da bomo lahko še malo uživali v prihajajočih mesecih.

Vir: Arso, Wikipedia

 

Celoten članek →

Kako izbrati prave turnosmučarske kože?

Zima nam je končno postregla z dovolj veliko količino snega, da bomo še nekaj časa lahko uživali v turnem smučanju. Že imate turne smuči in kože, ki vas bodo popeljale na vrh najlepših turnosmučarskih užitkov? Nekaj napotkov za pravilno izbiro kož lahko najdete tu.

Izbira pravih kož

Za turne smučarje, še posebej začetnike, je izbira turnih kož po navadi stranskega pomena. Turni smučarji še najraje posegajo po kožah, ki jih skupaj s smuči prodaja proizvajalec suči. Nekateri izbirajo po principu najnižje cene ali najbolj poznane znamke. Kljub temu, so nekatere znatno boljše od drugih, druge so izdelane za posebne pogoje in okoliščine. Kože so načeloma vse izdelane po enakem principu; material je izdelan tako, da so vsa vlakna usmerjena v eno smer. Druga stran kože je izdelana s pomočjo lepila, ki zagotavlja koži, da se ves čas hoje s pomočjo trenja obdrži na smuči, hkrati pa jo je preprosto odstraniti. Čarovnija, torej!

Vrste turnosmučarskih kož

Pravzaprav je na tržišču precej več znamk turnih kož, kot samih proizvajalcev, saj mnogi proizvajalci svoje izdelke prodajajo drugim podjetjem, ki jih prodajajo pod svojim imenom. To pomeni, da lahko pod različnim imenom in za različno ceno kupite popolnoma enake kože. Največja razlika v kožah je v materialu iz katerega so izdelane. Vsako sezono se pojavi kak revolucionaren material ali tehnika oprijemanja ali natikanja kož, ki obljubljajo revolucijo pri izdelovanju kož. Izbira materiala določa sposobnosti oprijema in drsenja, medtem ko izbira lepila določa preprostost uporabe in zanesljivost. Zanimivo je, da proizvajalci kože namenjene severnoameriškemu trgu po navadi opremljajo z močnejšim lepilom. Izbira materiala je po navadi omejena na sintetični najlon material ali mohair ali mešanico obeh. Najlon je bolj trpežen, ponuja boljši oprijem in bolje deluje ko je moker. Mohair je dražji, lažji, bolje drsi in bolj "zložljiv".

Kriteriji izbire:

Drsenje

To naj bi bil najpomembnejši kriterij pri izbiri kož, saj boste s kožami, ki bolje drsijo, lažje napredovali po hribu navzgor, tako kot z npr. lažjimi smučmi. S kožami, ki bolje drsijo, se boste lažje vzpenjali. Kože iz mohairja (dlake iz Angora koz) drsijo bolje, medtem ko je najlon počasnješi. Na določenih testih so se najbolje obnesle kože iz 100% mohairja. Seveda na lastnost drsenja močno vpliva tudi vrsta snega. Na svežem, suhem snegu se absolutno bolje obnesejo kože iz mohairja, medtem ko na klužastem snegu praktično ni razlike med mohairjem in najlonom. Bolje so se na testih obnese kože z krajšimi vlakni in nižjim profilom. Pomemben dejavnik je tudi kot, pod katerim so nanešena vlakna na kože.

Oprijem

Najosnovnejši namen kož je, da se oprimejo podlage. Tu veliko vlogo igra tehnika posameznika, saj bo izkušen turni smučar ne glede na vrsto kož dosegal boljši oprijem. Gre za kombinacijo ravnotežja, zaupanja in "branja" terena. Če povzamemo: kože, ki bolje drsijo imajo načelo slabši oprijem in obratno, seveda pa so tudi kože, ki združujejo oboje. O teh lastnostih povprašajte prodajalca, ki vam bo znal pravilno svetovati.

Kako se kože držijo smuči

Kože morajo ostati na svojem mestu ves čas vzpona! Večinoma, a ne povsem je to naloga lepila. Po nekaterih testih imajo najbolj odporno, torej najboljše lepilo Kohline kože (ki jih, mimogrede, pod svojim imenom prodaja tudi Fischer), sicer pa tudi druge kože ne zaostajajo veliko. Ni pa vse v lepilu. Tudi zapenjanje kož je pomemben faktor, saj sneg ne sme nikdar vstopiti med kožo in smučko. Sistemov zapenjanja smuči je ogromno, ni pa vsaka koža ustrezna za vsako smučko. Pozanimajte se pri prodajalcu. Nekatere kože uporabljajo univerzalen sistem zapenjanja, ki ustreza vsaki smučki (takega bo npr. za naslednjo sezono ponudila Kohla). Nekatere kože so trše kot druge, velja pa, da se mehkejše kože lažje odlepijo od smučke kot trše. Dynafit Speedskin kože so na nekaterih testih dosegle najboljšo in najvarnejšo sposobnost zapenjanja. Morda se sprašujete kakšna je razlika v kožah, ki se zapenjanjo spredaj in zadaj (nekatere se samo spredaj). Ni je. Testi so pokazali, da kože enako držijo, ne glede na sprednje in zadnje zapenjanje. Najboljša lastnost zapenjanja na repih je, da ga lahko uporabljate z rokavicami, na vseh kožah pa je možno ta del popolnoma odrezati. 

Nabiranje snega na kožah

Na vseh kožah se nabira sneg, sploh ko se material navlaži (od mokrega snega na manjši višini), višje pa je izpostavljen suhemu, bolj mrzlemu snegu. Večina kož je sicer že v osnovi impregnirana z vodoodpornim sredstvom, ki pa se s časom obrabi, zato je kože potrebno impregnirati ves čas. Čeprav se najlonske kože zmočijo počasneje, se bo v določenih pogojih tudi na njih začel nabirati sneg.

Zlaganje in teža

Oba dejavnika sta povezana z materialom. Najlonske kože so težje in kože iz mohairja so lažje. Kohline kože na primer, so se na testih izkazale za najlažje kože.

Preprostost uporabe

Tu ključno vlogo igra moč lepila na kožah. Če se kože preveč zalepijo na smuči, je njihovo odstranjevanje lahko izredno težko opravilo! Pri shranjevanju je vedno potrebo uporabiti ponavadi priloženo mrežico, ki jo namestite med obe koži, kar pa je lahko v npr. vetrovnih pogojih ponovno poseben izziv. Nekatere nove kože so opremljene z t.i. wimp strip trakom, ki ga namestite med kože in je lažji za uporabo.

SKINFINDER: 

ALPINIST VERTICAL FREERIDE PEAK
100% Mohair Mixmohair Mixmohair Mixmohair
Fiberseal Fiberseal Fiberseal Cotton
Smart Glue Smart Glue / Vacuum Smart Glue Hotmelt
130 mm Width 120 / 130 mm Width 135 mm Width 120 /135 mm Width

 

  1. Izmerite dolžino smuči kot kaže slika
  2. Izmerite širino kot kaže slika
  3. Izberite prave kože s pomočjo zgornje tabele (Za pravo dolžino smuči: dolžina smuči - 1cm)

DOLŽINA SMUČI (CM) DOLŽINA KOŽ (CM) ŠIRINA
up to 120 mm up to 130 mm up to 135 mm
142 - 148 142 VERTICALPEAK
149 - 155 149 VERTICALPEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
156 - 162 156 VERTICALPEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
163 - 169 163 VERTICALPEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
170 - 176 170 VERTICALPEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
177 - 183 177 VERTICALPEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
184 - 190 184 PEAK ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK
191 - 197 191 ALPINISTVERTICAL FREERIDEPEAK

Celoten članek →