Vse za turno smučanje

Nekako se zdi, da se je v naših krajih sezona turnega smučanja šele dobro začela, zato ni prepozno za nekaj nasvetov glede opreme.

Turno smučanje je v slovenskem jeziku posplošen izraz za hojo s smučmi in smučanje po neurejenem gorskem terenu. Za to obliko rekreacije bi načeloma lahko uporabljali tudi alpsko opremo, a turno smučanje vseeno zahteva bolj specifično opremo, ki pa jo v veliki meri lahko uporabite tudi pri alpskem smučanju.

Če ste čisti začetnik in ne veste veliko o turnem smučanju, na spletu najdete veliko uporabnih člankov na to temo, eden uporabnejših je na primer: How to Get Started Backcountry Skiing & Snowboarding, Turno smučanje na Gore-Ljudje ali Turno smučanje – koristni nasveti za vsakogar na strani PZS. Lahko pa se vpišete v lokalni alpinistični odsek, kjer vam bodo pomagali izkušeni mački. Pred začetkom turnega smučanja je koristno narediti tečaj uporabe lavinske opreme in ga obnoviti na vsakih nekaj let, če že ne vsako leto. Na spletni strani Planinske zveze Slovenije imate koledar dogodkov, kot so različni tečaji in predavanja, tudi na temo turnega smučanja in varnosti v gorah.

Oblačila

Pri turnem smučanju vedno velja pravilo t.i. »čebulnega oblačenja«. Pri vzponu vam bo hitro postalo vroče, vreme pa se lahko spremeni v nekaj minutah in takrat boste potrebovali toplejša oblačila in shell jakno, ki vas bo ščitila pred padavinami in vetrom. Zato vedno skrbno izbirajte oblačila, pri katerih je pomembno, da so kvalitetna in trpežna.

Spodnji sloj

Prvi sloj oblačil je enako pomemben del kot drugi ali tretji sloj. Izbirate lahko med volnenimi oblačili in oblačili iz umetnih materialov. Pomembno je, da eden ali drug material odlično vpija vlago in se hitro suši.

Volna je zopet v modi, zaradi njenih odličnih lastnosti termo regulacije in odvajanja vlage, hitrega sušenja in antibakterijskega delovanja. Tudi ko je vlažna, še vedno greje, zato je volna odlična izbira.

Pri športnih »baselayerjih« se večinoma uporablja Merino volna, saj je mehka, topla in prijetna na koži. Tanjša, 140 gramska volna je primernejša za toplejše dni, debelejša, 200 gramska pa za res mrzle zimske razmere.

Več o uporabi in učinkovitosti volne, si lahko preberete v našem članku: Merino volna – zakaj jo obožujemo?

Zakaj je volna odlična izbira za turno smučanje:

  • Ker je popolna izbira tako za mraz kot za višje temperature
  • Ker se ne smradi in odlično odvaja vlago
  • Ker greje tudi, kadar je mokra
  • Ker je naraven material in naravno je vedno boljše kot umetno

NAŠO PONUDBO VOLNENIH OBLAČIL NAJDETE TU: VOLNENA OBLAČILA ZA TURNO SMUČANJE

Še nasvet: Pri turnem smučanju več časa preživite med vzponom, tudi v pomladanskih, toplejših dneh, zato so kratki rokavi bolj priporočljivi kot dolgi. Debelejšo (200 g) volno uporabljajte kot 1. sloj za res mrzle dni ali kot 2. sloj tudi ob veliki vsebnosti vlage v ozračju.

Morda pa boste raje posegli po umetnih materialih. Kdaj so ti boljša izbira:

  • Če cena igra veliko vlogo
  • Če potrebujete oblačila, ki se hitreje sušijo
  • Če ne prenašate občutka volne na svoji koži (na Merino volno je sicer le rekdodko občutljiv)

PONUDBO PERILA IZ UMETNIH MATERIALOV NAJDETE TU: TERMO PERILO ZA TURNO SMUČANJE

Še nasvet: pri nizkih temperaturah izberite PowerStretch material, ki ga lahko nosite tudi v več slojih. Kadar pod hlačami nosite pajkice, jih nujno zavihajte nad višino smučarskih čevljev, da vas ne žulijo med vzponom.

Srednji sloj

Najboljša izbira za srednji sloj pri turnem smučanju je tanjši flis ali Powertstretch. Izberite tanjši flis, saj vam bo na poti navzgor hitro vroče. IZBIRO SI OGLEJTE TU: SREDNJI SLOJ ZA TURNO SMUČANJE.

Zgornji sloj

Pri zgornjem sloju se boste verjetno odločali med softshell (ali G-1000) materialom in t.i. hardshell oziroma nepremočljivim materialom.

Oblačila iz softshella so eden najbolj uporabnih kosov v vseh sezonah in v večini vremenskih razmer, a še vedno premalo cenjena in premalo uporabljena. Zaščitijo nas pred vetrom, dihajo mnogo bolje kot shell jakne (membranska oblačila), še posebej ko gre za kvalitetnejše materiale, saj je sotshell trgovsko ime za stotine različnih materialov, kar proizvajalci dobro vedo, kupci pa težko ločijo kvalitetne softshell materiale od slabih.

Popolne hlače za turno smučanje so na primer hlače Marmot Pro Tour, idealne hlače za turno smučanje, z lasersko mikro perforirano (naluknjano) membrano, kar v praksi pomeni odličen kompromis med zračnostjo in zadrževanjem vlage. Priporočamo tudi hlače Karpos Schiara.

Fjällräven je posebej za turno smučanje ustvaril jakno in hlače Keb Touring Jacket in Keb Touring Trousers. Trpežna jakna deloma izdelana iz recikliranega raztegljivega materiala, odlično odvaja vlago med turnim smučanjem ali zimskih vzponom, poleg tega pa vas ščiti v spremenljivih zimskih razmerah.

PREVERITE PONUDBO MOŠKIH IN ŽENSKIH SOFTSHELL JAKEN IN HLAČ: SOFTESHELLI ZA TURNO SMUČANJE

Nasvet: Včasih so nepremočljive shell jakne obvezen kos oblačila pri turnem smučanju, saj nikoli ne vemo, kdaj se vreme kljub obetavni napovedi, lahko hitro spremeni in bomo sami sebi hvaležni, da imamo s seboj kos, ki nas ščiti pred padavinami in močnim vetrom.

Priporočamo Marmot Spire Jacket, najcenejši 3-slojni hardshell na tržišču, izjemno trpežno jakno, katere material je odporen na drgnjenje naramnic tudi bolj obteženih nahrbtnikov.

DRUGE NEPREMOČLJIVE JAKNE IN HLAČE ZA TURNO SMUČANJE SI LAHKO OGLEDATE TU: NEPREMOČLJIVE JAKNE IN HLAČE ZA TURNO SMUČANJE.

ČE PRI TURNEM SMUČANJU UPORABLJATE PUHOVKO

Tanke puhovke so v zadnjih letih zelo popularne in na videz zelo podobne, a so med njimi v resnici zelo velike razlike v materialih, uporabnosti, teži in toplotni izolaciji.

Puhovke ločimo glede na cuine puha, s katerim so polnjene, glede na zunanji material, ki ščiti puh pred vlago in obliko. Puh 850 cuinov je najbolj kvaliteten puh, Marmot kot večina drugih svoja oblačila polni še z puhom 700 in 600 cuinov. Višja številka ne pomeni, da je jakna toplejša, gre samo za kvaliteto, toploto pa določa teža polnila in kako je to porazdeljeno. Puhovke, ki jih običajno nosimo pri turnem smučanju in drugih aktivnostih v gorah, morajo lepo »sesti« pod shell jakno in biti čim tanjše. Zato so po navadi krajše pri pasu, marsikdo pa se odloči za puhovko brez kapuce, ki lahko ovira nošenje pod jakno.

VEČ O PUHU IN CUINIH SI LAHKO PREBERETE TU: VSE KAR MORATE VEDETI O PUHU, našo ponudbo puhovk pa najdete tu: PUHOVKE IN IZOLIRANE JAKNE ZA TURNO SMUČANJE.

Dodatki

Ne pozabite na:

KAPE, PODKAPE IN BUFFE ZA TURNO SMUČANJE

ROKAVICE ZA TURNO SMUČANJE

NOGAVICE ZA TURNO SMUČANJE

Nasvet: turni čevlji nas med vzponom radi ožulijo. Pod nogavicami priporočamo nošenje t.i. Liner nogavic (Thermal ali Coolmax), ki zmanjšujejo žuljenje. Domača rešitev je nošenje najlonskih nogavic pod smučarskimi.

Smuči

Za turno smučanje potrebujete drugačne smuči, kot so tiste za spust po "pršiču", kjer se ni potrebno vzpenjati. Turne smuči morajo biti kombinacija prave teže, ravnotežja, stabilnosti, odziva na mehak in trden sneg, ne glede na dan in vreme. Seveda pa se nekatere značilnosti izključujejo; težje smuči so načeloma bolj stabilne, lažje smuči omogočajo daljše ture in hitrejše napredovanje. Ožje smuči se bolje obnesejo na trši snežni podlagi, širše smuči bolje reagirajo na slabši snežni podlagi, v mehkem, svežem snegu, pa se oboje obnesejo dobro.

Enostavno povedano: turne smuči so lažja verzija alpskih smuči. Lažje zato, ker jih je potrebno včasih nositi, zato ker je z njimi potrebno priti na vrh in ker je snežna podlaga precej drugačna kot na urejenem smučišču. Če bi proizvajalci lahko preprosto odstranili odvečno težo alpskih smuči in ohranili druge tehnične značilnosti, bi bil dizajn turnih smuči precej lažji. A to žal ne gre, so pa v zadnjih letih tudi turne smuči močno napredovale glede tehničnih sposobnosti.

Katere smuči izbrati?

Ko boste prišli v trgovino, vam bomo najprej zastavili nekaj vprašanj, odgovori na njih pa nam bodo pomagali pri izbiri pravih smuči za vaše potrebe in želje.

Kaj vam je bolj pomembno; sama hoja in s tem lažje smučanje v dolino ali boljša izvedba smučanja?

Če vam je bolj pomembna hoja vsekakor izberite lažje turne smuči, morda z bolj preprosto konstrukcijo, saj je s tem najbolj pogojena sama cena smuči. Vedno sklepamo kompromis med ceno, težo in konstrukcijo smuči. Če se s turnim smučanjem ukvarjate profesionalno ali ste zares izkušen turni smučar, izberite čim lažje in nekoliko krajše smuči.

Če vam več pomeni sama izvedba smučanja, izberite bolj All-Mountain smuči, ki so malo širše pod čevljem in nam običajno nudijo več veselja pri samem smučanju, še posebej, ko snežni pogoji postanejo bolj zahtevni (globlji sneg, težak in moker sneg).

Kakšna je vaša stopnja znanja smučanja?

Manj izkušenim smučarjem priporočamo nekoliko krajše smuči, saj jim bo lažje pri hoji in pri počasnejšem vijuganju in spomladanskem iskanju prehodov med rušjem in cvetlicami.

Kakšni sta vaša telesna višina in teža?

Težji smučarji načeloma potrebujejo daljše smuči zaradi lažje hoje in večje plovnosti. Pri klasičnih in All-Mountain smučeh je dolžina po navadi 5-10 cm krajša od telesne višine, medtem ko pri freeride in powder smučeh izbiramo smuči, ki so 10-15 cm višje od nas.

Na kakšnih terenih boste po večini smučali?

Boste iskali nezvožen sneg ob progah ali se boste sredi zime podali v osrčje gora? Ob progah raje izberemo All-Mountain ali celo freeride smuči, v nasprotnem primeru pa klasične turne smuči.

VSE O IZBIRI TURNIH SMUČI SI OGLEJTE V NAŠEM ČLANKU: KAKO IZBRATI TURNE SMUČI?

NAŠO PONUDBO TURNIH SMUČI SI OGLEJTE TU: TURNE SMUČI.

Izbira turnih kož

Veliko proizvajalcev turnih smuči že ponuja turne kože, prilagojene tipu in velikosti smuči. V osnovi so kože dveh tipov; pri enih se lepilo nanaša na sintetično osnovo, pri drugih pa na zelo močno bombažno tkanje. V zadnjem času pa se pojavljajo še vakuumske kože. Pri prvih je lepilo težje obnavljati, pri drugih pa je vzdrževanje oziroma menjava lepila precej enostavnejša. Sintetične kože so manj dovzetne za vpijanje vlage, druge so bolj preproste za uporabo. Pri obeh je lepilo potrebno obnavljati po 30-50 turnih smukov, pri čemer je zelo odvisno, kako ravnamo s kožami. Vedno moramo paziti, da ne gremo na turo s slabim lepilom pri nizkih temperaturah, saj se nam v tem primeru rado zgodi, da bo koža odpadla od smuči.  Praktična rešitev: uporabimo dvakrat po približno 4 m prusika (pomožne vrvi), debeline 6 mm, katero ovijemo okoli smuči. Ta sistem za silo nadomesti turne kože, vsekakor omogoča, da se ne boste vrnili v avtomobil. Glej sliko.

Pri Annapurni že leta zastopamo Kohlo, ki je zelo star proizvajalec turnih kož, saj je prvi lastnik, gospod s priimkom Kohla, v 30. letih prejšnjega stoletja hodil po tjulnove kože v Skandinavijo in jih rezal v pasove za kože, primerne za montažo na smuči. Kohla ponuja nabor vseh možnih nastavkov spredaj in zadaj glede na obliko smuči. Pri nas v trgovini vsako sezono ukrojimo kože glede na turne smuči in jih prilagodimo obliki, dolžini in širini smuči.

ZA LAŽJO IZBIRO SI LAHKO NEKAJ PODATKOV O TURNIH KOŽAH V NAŠEM ČLANKU: KAKO IZBRATI PRAVE TURNO SMUČARSKE KOŽE.

OGLEJTE SI NAŠO PONUDBO TURNIH KOŽ: TURNE KOŽE.

Izbira turno smučarskih vezi

Kar se tiče izbire turnih vezi imamo pravzaprav dva koncepta. Izbiramo med klasičnimi vezmi, ki že leta obstajajo na približno enaki teži (približno 1 kilogramu teže za eno vez) potem pa je tu še Dynafitov koncept star 30 let, ki pa predpostavlja vsaj polovico lažje vezi. V praksi to pomeni, da imajo klasične vezi boljši prenos sile med smučanjem na smučko in s tem na podlago. Logično pa je, da je z Dynafit konceptom vezmi vzpon mnogo lažji zaradi same teže in tudi skoraj idealne pozicije vrtišča čevlja na smučki. Izbiramo torej glede na težo, v praksi gledano pa se bolj in bolj prodaja Dynafitov koncept vezi, seveda z izpeljankami kot je na primer Markerjev Kingpin, ki je kombinacija Dynafitove čeljusti spredaj in klasične pete zadaj.

IZBERITE SVOJE VEZI: TURNO SMUČARSKE VEZI.

Srenači

Pri srenačih ne morete veliko zgrešiti; gre zgolj za izbiro proizvajalca in širine srenačev.

Srenači so vedno prilagojeni tipu turnih vezi, zato ima vsak proizvajalec svoje za svojo vrsto vezi. Na kombinacijo vezi, kot so na primer vezi Kingpin pa ustrezajo Dynafitovi srenači.

Markerjevi srenači širin 82 mm, 92 mm in 113 mm so kompatibilni z vezmi Marker F10, F12 in F12 EPF, izdelani iz izredno lahkega aluminija in preprosto nastavljivi pod vezi.

Dynafit ima malo večjo izbiro glede na širino srenačev: 80 mm, 100 mm, 110 mm, 120 mm in 130 mm. Omogočajo preprosto montažo in demontažo brez snemanja smuči in so izjemno lahki.

Turno smučarski čevlji

Ko izbiramo turno smučarske čevlje nam mora biti udobje prvo vodilo, oziroma po domače: da nam čevelj paše na nogo. Naslednja predpostavka, po kateri izbiramo, pa je način smučanja. Za freeride smučarje in zahtevnejše smučarje v zahtevnejših pogojih običajno izberemo trše čevlje, ki so lahko malo težji. Srednji razred čevljev (kar se tiče teže in trdote) so čevlji s 3-4 zaponkami, ti so tudi najbolj udobni. Potem imamo čevlje, kjer je poudarek predvsem na  majhni teži, kar pa je vsekakor pomembno za tiste, ki so radi nekoliko hitrejši navzgor, seveda pa gresta teža in pogojno manjša trdnost čevlja na račun smučanja.

VEČ O IZBIRI IN KONSTRUKCIJI TURNIH ČEVLJEV SI LAHKO PREBERETE TU: KAKO IZBRATI PRAVE TURNO SMUČARSKE ČEVLJE.

NAŠO PONUDBO TURNIH ČEVLJEV SI OGLEJTE TU: TURNO SMUČARSKI ČEVLJI.

Turno smučarske palice

Izbira palic za turno smučanje ni kakšna velika znanost, pomembno je, da izberete lahke palice, izdelane iz kakovostnih, močnih materialov, ki bodo preživele kakšen udarec ob skalo ali led.

Priporočamo dvodelne palice, kljub temu, da se ne zložijo na enako majhno kot trodelne, so pa precej bolj kompaktne in običajno lažje. Običajno so izdelane iz aluminija za minimalno zmanjšanje teže pa so izbira karbonske palice, ki pa so bolj občutljive na ostre robove pa tudi njihova cena ni zanemarljiva.

PRIPOROČAMO: BLACK DIAMOND TRAVERSE. DRUGE PALICE SI OGLEJTE TU: PALICE ZA TURNO SMUČANJE.

Dereze

Izbirajte čim lažje dereze, saj v tem primeru odločitev ali vzeti dereze s seboj ali ne, ne bo težka. Razmere na turi nas včasih znajo močno presenetiti in zgodi se, da brez derez vzpona ne moremo nadaljevati. Torej dereze vedno - da, seveda pa če se da - čim lažje. Za turno smučanje se vedno bolj uporabljajo aluminijaste dereze, saj je njihova teža praktično pol manjša kot pri derezah iz jekla.

NAŠA IZBIRA: DEREZE ZA TURNO SMUČANJE.

Nahrbtniki

V kolikor smuči ne nameravate nositi, ne potrebujete posebnega nahrbtnika, a je bolje imeti več funkcionalen nahrbtnik, ki ima nastavke za nošenje turnih smuči, cepinov, derez in prostor za lavinsko opremo in ga boste lahko uporabljali tudi za poletne izlete v gore.

OGLEJTE SI NAHRBTNIKE, PRIMERNE ZA TURNO SMUČANJE: NAHRBTTNIKI ZA TURNO SMUČANJE.

Lavinska oprema

Pri lavinski opremi večinoma govorimo o lavinskem trojčku: lopati, sondi in žolni, ki so v večini držav obvezna oprema vsakega turnega smučarja. V Sloveniji sicer še ne, je pa absolutno priporočljivo imeti te kose opreme. Kljub temu da vam bomo ob nakupu razložili vse o uporabi žolne, je še vedno najbolje, da se vsaj na nekaj let, če ne vsako leto, udeležite kakšnega tečaja ravnanja z lavinsko opremo.

Piepsove lavinske žolne so vsekakor med najboljšimi na tržišču. Več o funkcijah in delovanju lavinskih žoln si lahko preberete tu: KAKO IZBRATI PRAVO LAVINSKO ŽOLNO?

LAVINSKE ŽOLNE, SONDE IN LOPATE PA SI OGLEJTE TU: LAVINSKA OPREMA.

NE POZABITE ŠE NA DRUGE DODATKE ZA TURNO SMUČANJE.

11 februar 2019