Novice in nasveti 2021

Kaj je v mojem nahrbtniku?

Se odpravljate na eno- ali večdneven izlet v hribe? Po korakih vas bomo peljali skozi seznam opreme, ki jo potrebujete. Vendar ne skrbite, verjetno ne potrebujete vsega spodaj naštetega. Pripraviti nahrbtnik za turo ni kar tako. Poleg ustrezne vsebine je pomembno tudi, kako jo razporedimo.  Kot kaže bo letos v hribih zima še dolga, zato ne pozabite na lavinsko opremo, cepin in dereze! 


Osnovno pravilo pakiranja je: vse nepotrebno naj ostane doma! Nahrbtnik pa naj nebi tehtal več kot 20-25 odstotkov naše teže.

Večdnevno pohodništvo

 • Nahrbtnik - kako velik naj bo? Poglejte, kako izbrati pravo prostornino nahrbtnika na našem blogu
 • Prva pomoč
 • Čutara za vodo
 • Hrana: dehidrirana hrana, energijske ploščice in geli
 • Kuhalnik, vžigalnik
 • Nož, pribor
 • Čelna svetilka
 • Prenosna baterija
 • Sončna krema, balzam za ustnice
 • Palice
 • Prevleka za nahrbtnik
 • Toaletni pribor
 • Zaščitna folija
 • Spalna oprema: spalna vreča / spalna rjuha, podloga
 • Pribor za orientacijo: kompas, zemljevid
 • Vrv
 • Tehnična oprema: čelada, lavinska oprema, dereze, cepin (ali druga tehnična oprema npr. plezalni pas, samovarovalni komplet)
 • Oblačila in obutev - pripravimo oblačila, ki jih bomo oblekli (moja so na sliki desno) in oblačila, ki jih potrebujemo za seboj. Seveda pa pozimi potrebujemo precej več oblačil kot poleti. 


kaj dam v nahrbtnik?

 • puhovka / izolirana jakna

 • hardshell / vetrovka
 • rokavice

 • večnamenska rutica

 • kapa, trak

 • rezerna oblačila: nogavice, perilo, majica

kaj oblečem?

Enodnevno pohodništvo

Za enodnevno turo potrebujete veliko manj opreme. Je pa odvisno od tega kaj boste počeli (plezanje, hoja, tek, smučanje..) in za koliko časa se odpravljate. Seznam imate že zgoraj, zdaj pa ga samo prilagodite. ;) Jaz si stvari najraje pripravim, kot zgoraj na sliki, da nič ne pozabim doma,

Ko pripravljate nahrbtnik...

Vedno upoštevajte, da gredo težje stvari na dno nahrbtnika in čim bliže hrbtišča in lažje na vrh ter bolj na zunanjo stran. Med drugim opremo razdelite tako, da imate določene predmete takoj pri roki: vetrovko, čutaro, prvo pomoč, telefon, svetilko, prigrizek … kar pač potrebujete. Vedno pa velja, da naj bodo vse stvari pospravljene v nahrbtniku in naj ne opletajo okoli, saj je to lahko izredno nevarno.


Kot vedno, preden se odpravljate v gore, si preberite čim več napotkov, natančno poglejte vremensko napoved in stanje planinskih poti. PZS PRIPOROČILA ZA VARNOST NA VISOKOGORSKIH TURAH.

 

Celoten članek →

21 april 2021

Vodnik po nahrbtnikih - prostornina

Kako izbrati pravo prostornino zase?


Izbira pravega nahrbtnika je pomemben postopek, ker bo vaš najbližji spremljevalec pri številnih dejavnostih na prostem. Pogosto mora biti vsestranski, da bo ustrezal vašim specifičnim potrebam. Velik del pri izbiri pa je zagotovo njegova prostornina.

 

Aktivnosti

Prvo vprašanje, ki si ga zastavimo glede prostornine, je očitno: 'koliko stvari bom nosil s sabo?' Vaše stvari pogosto predstavlja življenjsko pomembna oprema za izbrano aktivnost, pa naj bo to sončna krema ali šotor za dve osebi. Oglejmo si tri primere dejavnosti.

Potovanja


Ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti pri iskanju potovalnega nahrbtnika je, koliko prtljage imate namen vzeti s seboj na potovanje.


30 – 65L

Če se spogledujete s kratkim oddihom, je mogoče najbolje, da imate samo ročno prtljago. Taki nahrbtniki so najpogosteje 30 - 45 litrski.


Če pa načrtujete veliko raziskovanja in bi s seboj vzeli več kot le ročno prtljago, potem izberite potovalni nahrbtnik z odstranljivim dnevnim nahrbtnikom - te so najbolj uporabni. Na primer Osprey Farpoint 55 je 55-litrski nahrbtnik, ki ima 13-litrski dnevni nahrbtnik, ki je lahko uporaben kot ročna prtljaga ali pa za dnevne ekskurzije stran od nastanitve. Glavni nahrbtnik ima tako 42 litrov, skupaj z dnevnim pa 55 litrov.

65L +

Ko pride do odločanja med velikimi in srednje velikimi potovalnimi nahrbtniki, igrajo največjo vlogo posameznikove želje. Ali na potovanje vzamete samo osnovne stvari, ali tudi nekaj luksuznih. Nekaterim bi bil dovolj že Farpoint 55 za šestmesečno potovanje medtem, ko nekateri rabijo že Farpoint 70 za dvotedensko potovanje.


Vreme

Drug pomemben vidik je podnebje. Hladnejše, bolj neugodne razmere bodo zahtevale drugačen nabor oblačil in opreme. Po drugi strani pa boste v vročem podnebju potrebovali manj plasti in opreme, zato boste imeli na voljo več prostora.

Dolgotrajnost

Danes greste morda za en dan v hribe, kakšni pa so vaši načrti za naslednjo dogodivščino? V naši trgovini vam ponujamo veliko nahrbtnikov, ki so izjemno vzdržljivi in dolgotrajno naravnani. Ob vas bodo več let. To je razlog, da razmislite, kakšne nahrbtnike boste potrebovali v prihodnosti. Ali bi se preizkusili na večdnevnih popotovanjih? Kompromis glede kratkoročne uporabe je lahko koristen za vaše dolgoročne načrte. ;)

Celoten članek →

14 april 2021

Triglavska smučarska magistrala po naše

Čaka nas podaljšan vikend... To je treba izkoristiti! Že razmišljam, kam bi lahko šli. Noben od nas še ni šel po poti Triglavske turno-smučarske magistrale, ampak imamo samo dva dni. Kaj pa, če bi šli okrog Triglava. Ali je to izvedljivo? Jaz bi šla iz Vrat... ker lahko nazaj za Cmirom največ posmučamo. Za vsak slučaj se obrnem po nasvet Roka Zalokarja, gorskega vodnika, če je smučarija iz Luknje v dolino Zadnjice izvedljiva. Dobili smo zeleno luč, čeprav smo bili še malo skeptični.


Prvi dan

Vrata - Luknja (1758 m ) - Zadnjica - Bivak na Prehodavcih (2071 m )

V Nedeljo, 4.4.2021 okoli 13:00 štartamo iz Vrat. Parkiramo nekje na polovici med Peričnikom in Aljaževim domom v Vratih. Timing se nam je zdel idealen, ker je ravno pojenjal veter - na koncu dneva pa nam je bilo žal, ker nas je lovila noč. Prva kljukica dneva je bila Luknja, do tja smo se morali povzpeti okrog 900 višinskih metrov. Zgornji del je že začel pomrzovati, zato smo rabili srenače. Na vrhu nas čaka prva malica. Pa še sploh nisem na vrhu, ko Miha že dela paniko, da se teren v Trento kar odreže, kako bom to presmučala. Kmalu ugotovimo, da bo šlo več kot odlično, ker se sonce upre v flanko in jo čisto ojuži. Nekaj dodatne sitnosti povzročijo plazovine, v katerih je precej kamenja, zato moramo na nekaterih delih peš. Spustili smo se približno 800 višinskih metrov. Najbolj smo bili veseli potočka ledene vode, kjer smo dolili čutare in se okrepčali, bilo je namreč pasje vroče.

V drugem delu poti nas je čakalo približno 1100 višinskih metrov vzpona. Samo še navzgor iz Zadnjice do bivaka. Bili smo že kar pošteno izmučeni. Nihče ni navajen tako težkega nahrbtnika. Ugotovili smo, da bo tura veliko bolj zahtevna kot smo si zamislili. Pogledamo po klancu navzgor in rečemo tamle je že skoraj konec, potem imamo samo še čisto malo, pa smo. Mene je čisto pobralo. Štela sem korake, 300 in pavza, 100 in pavza, 100 in pavza, potem pa ni šlo niti po 10 več skupaj. Miha nato naloži še moj nahrbtnik nase in pogumno nadaljuje do vrha sedla. Neizmerno sem mu bila hvaležna za tistih 200 višinskih metrov brez prtljage. Ko pridemo do sedla, vidimo, da je bivak vsaj še enkrat toliko oddaljen kakor smo naredili.. pa še nedostopen, Zato smo začeli iskati pot okrog. Vsi totalno poklapani, že z idejo kje bomo bivakirali na prostem. Hvala bogu ima Jure s seboj dve flaški coca - cole. To nam da dodatno energijo in pa misel, da bomo na vsak način nadaljevali v temi. Prišli smo v strmejše predele, kjer se s smučkami ni več dalo nadaljevati. Smučke na hrbet pa gasa.

Ura nas priganja, sonce že zahaja, mi pa še kar nismo blizu. No je pa vsaj lepo.. golden hour. Lej to!

Teren se malo zravna in Jure se odloči nadaljevati s smučmi, midva pač ne. Sva se dobro odločila, ker teren postane zelo zahteven in smo primorani nadeti dereze in prijeti cepin v roke. Že dajemo čelke gor, ker je čista tema. Čaka nas še zahtevna prečka potem pa smo. Miha je bil ves čas hvaležen za temo, da nisem vidla dol, baje drugače nebi prišla čez. :D Ob 9h zvečer smo pri bivaku in imamo družbo. Skuhamo si še večerjo, torteline in riž s piščancem, pa en vroč čaj, potem pa spat. 

Drugi dan

Bivak na Prehodavcih (2071 m ) - Hribarice - Kanjavec  (2569 m) - Velo polje - dom Planika (2401 m) - Kredarica (2515 m) - dom Valentina Staniča (2332 m) - za Cmirom - Vrata

A veš, ko si tako utrujen, da ne moreš spat? No jaz sem zaspala samo za eno uro, take bolečine sem čutila po celem telesu, posebej v nogah. Zjutraj vprašam fanta kako sta spala in me presenetita z enakim odgovorom. Čisto brez energije se sprašujemo kako bomo sploh preživeli še en tak dan. Zunaj je bilo tudi slabo vreme, čisto zabasano.. zato še malo počakamo. V miru pojemo zajtrk in topimo sneg, da si pripravimo pijačo za nov dan. Ob 9.30 pa štart. 

Proti Kanjavcu se držimo druge skupine, ker je bila vidljivost slabša od 10 metrov, da nebi izgubili orientacije.  Ko se začnemo vzpenjati pa se megla razkadi in smo kar naenkrat nad oblaki. A niso taka jutra najlepša? Proti Hribaricam je teren pomrznjen in so potrebni srenači. Kasneje na Kanjavec pa dobimo loterijo različnih razmer. Srenače dol, srenače gor, potem se je delala že 'cokla'... jaz nadaljujem peš do vrha, fanta se trudita s smučmi. Bilo je pa noro vroče... zato celo pot planiramo malico in sončenje na vrhu. Pa ni bilo nič s tem, ker je začelo pihati in veter naj bi se čez dan zelo okrepil. Razgled na vrhu je bil enkraten, tako kot bi rekla smetana na torti. 

Sledi spust proti Velem polju. Smučarija je bila precej mešana. Iskali smo predvsem južna pobočja. Sicer pa juhuuu. Končno! Smučanje s težkimi nahrbtniki pa je svoja disciplina. Proti Konjskemu sedlu smo se držali visoko levega pobočja, da nismo izgubljali dodatne višine. Sredi vzpenjanja na vrh sedla, nam zmanjka pijače, da o hrani sploh ne govorimo. Nikoli ne pakiraj sit! Vzamemo kuhalnik in stalimo sneg, da napolnimo čutare, 

Zdaj pa samo še gor do Kredarice. Tako smo utrujeni, ampak se tolažimo, da si na vrhu zaslužimo coca - colo ter spust v dolino. Vzpon po kalvariji je zgledal bolj po vseh štirih, izpraznili smo še zadnje zaloge ploščic in gelov. Potem pa pametno zgrešili Kredarico (preveč smo se držali leve) in si podaljšali pot na Planiko. Jure pogumno preči s smučmi, midva z derezami in cepinom. Še dobre pol ure pa smo gor! Na vrhu pol ure počitka, life saver coca - cola in pasulj. Potem pa hitro v dolino. Od Kredarice do Staniča je bil teren poledenel in nič kaj prijeten za smučanje z utrujenimi nogami. Ista zgodba se je nadaljevala v najhujši strmini pod Cmirom. Nato pa dočakamo čisti užitek celotne ture - mehak sneg, strmina in poezija za smučanje. Skoraj 1500 višinskih metrov spusta :) Za konec pa največje trpljenje, kdo vidi avto? 


Celoten krog je štel okrog 38 km in 3500 višinskih metrov vzpona. Potrebovali smo približno 15 ur hoje. Krog je tehnično zahteven, potrebuješ dobro kondicijsko pripravljenost in pa ustrezno opremo ter znanje.

Nekaj produktov iz naše trgovine, ki smo jih uporabljali na turi 

Avtor: Neva Pančur

Celoten članek →

07 april 2021

Membranski materiali - prednosti in slabosti

Vetrovka je ena od prvih kosov oblačil, ki jo kupi vsak 'outdoor' navdušenec. Eden od glavnih razlogov je vodoodporna membrana, ki skrbi za udobje in zaščito pred vetrom, dežjem ter snegom, ob istem času pa odvaja vlago. Kako je to mogoče?

Berite še naprej, da se boste znali pravilno odločiti pri nakupu oblačil za deževne dni.


Vse več ljudi se ukvarja in uživa v športnih aktivnostih na prostem. Za naraščajočo priljubljenost dejavnosti na prostem obstajajo različni razlogi. Da naštejemo nekatere: vznemirjenje, izzivi in priložnosti, da preživite nekaj časa na prostem in se ponovno povežete z naravo. Ker ljudje nimamo vpliva na okolje in toploto, ki jo proizvajamo med aktivnostjo na prostem, je pomembno, da imamo zanesljiva športna oblačila za vsak teren in vremensko napoved. Za maksimalno uživanje morajo ta oblačila hkrati zagotoviti zaščito in udobje. 


Vsi poznamo pomembnost čebulnega oblačenja za dejavnosti na prostem. Torej imamo tri pomembne plasti, vsako s svojo funkcijo:

 - hitro sušeč osnovni sloj, ki odvaja vlago stran od kože,

 - srednja plast, ki skrbi za boljšo toplotno izolacijo,

 - in zunanjo plast, ki nudi zaščito pred vetrom, dežjem in snegom


Trenutno je za nas pomembna zunanja, tretja plasti. Lahko kupimo popolnoma vodotesno jakno, pa je to smiselno? Sicer ščiti pred dežjem in snegom, vendar ne odvaja vlage, kar vodi do kondenza in resno zmanjša sposobnost sistema za zagotavljanje izolacije in zaščite pred vremenskimi vplivi. Poleg tega navlaži vaše izolacijske plasti, daje občutek lepljivosti  in povzroči prekomerno hlajenje. Zato, ko kupujete zunanjo plast, bodite pozorni, da je tudi zračna.


2, 2.5 in 3 slojne konstrukcije


Skoraj vsak proizvajalec jasno navede, s koliko sloji je sestavljena njihova jakna. Toda ste se kdaj vprašali, kaj to sploh pomeni? Ali je več plasti boljše ali slabše? Kakšne so prednosti in slabosti vsake izmed njih in kar je najpomembneje, kako naj to vpliva na izdelke, za katere se odločate?

dvoslojen


Oblačila, ki so izdelana iz danes že skoraj "staromodne" 2-slojne konstrukcije so namenjene vsakodnevnim opravkom v slabem vremenu ali krajšim pohodniškim turam, kjer ne potrebujete lahke jakne, ki se odlično giba z vami.


prednosti

- udobje

- prilagodljivost, gibljivost

- najnižja cena v primerjavi z drugima dvema


slabosti

- dodatna teža zaradi dodane plasti

- zmanjšana zračnost zaradi podloge


Gore-tex PACLITE PLUS

Pred kratkim je Gore-tex predstavil nov dvoslojni design. Strukturiral je notranjost vodoodporne membrane, s katero poveča odpornost proti obrabi, zato je 0.5 oz tretji sloj nepotreben.


dvo in pol slojen


To so izredno zračna oblačila, ki se prilagodijo vašemu gibanju, zato so primerne za pohodnike, popotnike, kolesarje, backpackerje in vsakodnevno uporabo.


prednosti

- najlažji tip

- prilagodljivost, gibljivost

- kompaktnost

- dokaj dostopna cena


slabosti

- bolj občutljiva kot troslojni

- zmanjšana zračnost zaradi zaščitnega sloja


Standardna Gore-Tex konstrukcija

Tudi to so jakne iz 2.5-sloja, konstrukcije Gore-Tex in Gore-Tex Paclite® materiala. Dokaj lahke, udobne jakne, po dokaj dostopni ceni in so precej bolj trpežne kot običajne vodoodporne jakne.

troslojen

Najbolj trpežen od vseh vrst materialov, ker je membrana na obeh straneh zaščitena s tkanino. Razvit je za potrebe alpinistov in drugih navdušencev na prostem, ki potrebujejo trpežna oblačila.


prednosti

- trajnost, trpežnost

- vodotesnost


slabosti

- najdražji 

- manjša zračnost v primerjavi z 2- in 2.5 slojnimi

- najmanj gibljiv


Celoten članek →

02 april 2021

Nikwax: Nasveti za vzdrževanje pohodnih čevljev

S pravilnim vzdrževanjem pohodnih čevljev nas ti dalj časa ščitijo pred vlago in mrazom. Okolju prijazna impregnacijska in čistilna sredstva Nikwax čevlje ohranjajo obstojne in vodoodporne tudi po večletni uporabi.

Celoten članek →

Royal Robbins: Uporaba konoplje v outdoor industriji

Ste vedeli, da se konopljo (zopet) lahko uporablja za izdelavo oblačil? Preberite si njene pozitivne lastnosti ter kako jo podjetje Royal Robbins izkorišča za izdelavo čudovitih poletnih oblačil.

Celoten članek →

Ospreyev vodič: Kako preživeti tedne, ki prihajajo?

Preživljanje sončnih dni doma je kaj hitro lahko dolgočasno. Osprey ima nekaj zanimivih nasvetov.

Celoten članek →

30 marec 2020

Mi mu pravimo pot, za oblikovalce oblačil so molekule vode

Izbira pravilnega materiala oblačil za poletne aktivnosti je ključnega pomena. Kateri material je najprimernejši in zakaj?

Celoten članek →

18 marec 2020

Trgovina Annapura na Krakovskem nasipu je do nadaljnega zaprta

Spoštovani kupci,

Na podlagi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji bo trgovina Annapurna na Krakovskem nasipu v centru Ljubljane od 16.3.2020 dalje zaprta.

Nemoteno bo delovala spletna trgovina, pri čemer bomo maksimalno poskrbeli za varno dostavo pošiljk.

Dodatni napotki:

- Osebni prevzem naročil v trgovini od jutri dalje ne bo mogoč.

- Zaradi čim manjšega stika med ljudmi vas, v kolikor je to mogoče, prosimo za plačilo s kreditno kartico ali po predračunu. Ob tem se zmanjša stik z dostavljavcem. V kolikor vam artikel ne bi ustrezal, vam bomo ob vračilu artikla kupnino nakazali nazaj.

- Določeni artikli v naši ponudbi so dobavljivi po naročilu (Osprey, Petzl, Cocoon, Fjällräven, Nikwax). Naročilo in dostava le teh bo možna, dokler bo omogočena dobava. Po tem bo možno naročilo in dostava tistih artiklov, ki jih imamo na zalogi v trgovini.

Prosimo, da upoštevate tudi napotke naših dostavnih služb glede prevzema pošiljk.

GLS:

 1. Prevzem oz. primopredaja paketov poteka izključno na prostem. GLS kurirji ne bodo vstopali v pisarne, skladišča in druge prostore. Predaja naj poteka brez kontaktov z varnostno razdaljo 1,5 metra.
 2. Dostava paketov bo potekala na prostem in brez kontaktov z upoštevano razdaljo 1,5 metra.
 3. Prejemniki paketov naj se v čim večjem številu odločijo za direktno plačilo (s plačilom po predračunu ali s plačilnimi karticami), da zmanjšamo število stikov ob plačilu po povzetju. Prosimo, zmanjšajte število paketov z odkupnino. 
 4. Prejemniki paketov naj se v čim večjem številu odločijo za dostavo na dogovorjeno mesto ali za dostavo v GLS Paketomat. Vsi prejemniki imajo možnost izbire o dostavi FDS (FlexDeliveryService). Dostava na dogovorjeno mesto pomeni, da prejemnik ne podpiše prevzema in da lahko kurir pusti paket npr. pred vrati, na terasi, za ograjo, ipd.. GLS Paketomati omogočajo brezkontaktni prevzem paketa na 70-ih lokacijah po vsej Sloveniji.
 5. GLS kurirji ne bodo vstopali v zaprte prostore ob dostavi paketa. Prejemnik paketa naj prevzame paket zunaj.
 6. Če paketa ne bo možno dostaviti niti brezkontakno na naslovu niti preko GLS Paketomata, se bo paket takoj vrnil k pošiljatelju. Paketi ne bodo čakali prejemnikov na osebni dvig v GLS paketnem centru. 


POŠTA SLOVENIJE

Svetujemo vam, da za dostavno mesto izberete eno izmed alternativnih dostavnih točk in se tako izognete tudi neposrednemu stiku z dostavljavcem oziroma poskrbite, da je dostava pošiljke uspešna. Alternativne dostavne točke vam zagotavljajo:

 • popolno diskretnost,
 • varnost,
 • enostavnost,
 • dostopnost 24/7,
 • hitrost,
 • obveščenost.

Predlagamo, da v trenutnih razmerah izberete:

 • dostavo v PS Paketomat (24 lokacij po Sloveniji),
 • dostavo na vnaprej dogovorjen prostor (na teraso, pod nadstrešek, v lopo …).

Z aplikacijo Pošte Slovenije Moja dostava – moja izbira lahko tudi v zadnjem trenutku spremenite lokacijo dostave paketa, ko je ta že na poti k vam.

Če želite poslati pošiljko, pa svetujemo, da uporabite spletno aplikacijo PS Pošlji paket, s katero paket za pošiljanje pripravite kar doma ter ga oddate v PS Paketomat ali na najbližjo poštno poslovalnico. V spletno aplikacijo vnesete podatke o naslovniku, izberete velikost paketa, pripravite in natisnete spremnico za pošiljanje ter jo namestite na paket. Storitev plačate s plačilno oz. kreditno kartico ali z Moneto.

 

Zahvaljujemo se vam za upoštevanje napotkov.

In seveda:

Uživajte v naravi, pa čeprav v samoti in spremstvu zgolj najbližjih. Druženje v hribih pa nas bo počakalo in bo takrat toliko bolj prijetno in veselo.

Veliko zdravja in dobre volje!

Vaša trgovina Annapurna

Celoten članek →

15 marec 2020