Novice in nasveti

VSA OPREMA, KI JO POTREBUJETE ZA POTOVANJA

 

VSA OPREMA, KI JO POTREBUJETE ZA POTOVANJA z uporabnimi nasveti in seznamom pakiranja

Prišel je čas za potovanja in raziskovanja! Pri Annapurni smo vam pripravili seznam opreme za potovanja, ki jo ne gre spregledati, skupaj s super akcijo na vse potovalne torbe in nahrbtnike, pripomočke ter oblačila.

 

Seznam obvezne opreme 

KAKO BOSTE POTOVALI?

Izbira opreme je seveda močno odvisna od načina potovanja. Potujete z nahrbtnikom (backpacking), s kolesom, letalom, javnimi prevoznimi sredstvi ali lastnim avtomobilom? V kolikor boste morali svojo prtljago prenašati, potem je izbira nahrbtnika/torbe ključnega pomena, skoraj toliko kot sama vsebina, ki mora biti lahka, organizirana in zaščitena pred vremenskimi vplivi.

 

ZAČNIMO Z NAHRBTNIKOM

Nakup nahrbtnika naj ne bo vaš prvi nakup, pravzaprav bi moral biti med zadnjimi. Šele ko približno veste kaj in koliko opreme boste potrebovali na vašem potovanju, po kakšnih terenih vas bo ponesla pot, izberite nahrbtnik, ki bo ustrezal vsem kriterijem. 

 

KAKO VELIK NAHRBTNIK IZBRATI?

Ob tem vprašanju sta na mestu dva nova: »Kako dolgo boste hodili/potovali s tem nahrbtnikom?« in »Koliko in kako težke stvari boste nosili?«

 

OKVIRNO LAHKO SLEDITE SPODNJIM SMERNICAM:

 

DOLŽINA POTOVANJA/TREKINGA

KAPACITETA NAHRBTNIKA V LITRIH

1-2 NOČI

20-30 litrov

2-3 NOČI (VIKEND)

30-50 litrov

2-5 NOČI

44-55 litrov

VEČ KOT 5 NOČI

55 + litrov

Za 1-5 noči večini ljudi torej ustreza 40-60 litrov. Za več kot toliko potrebujete 50-57 litrov, če pa boste potovali več tednov, pa več. Vendar je to popolnoma odvisno od vaših potreb. Glede na to, da je večina opreme v teh časih resnično lahke in zavzame le malo prostornine, predlagamo manjši volumen, ki bo olajšal marsikateri del potovanja. 

 

 

TEŽA NAHRBTNIKA

Dandanes nahrbtniki tehtajo precej manj kot nekdaj, zato so bolj udobni - sploh na daljših poteh. Vsi želijo čim lažji nahrbtnik, ki ga je možno kar najbolj napolniti. A lažji nahrbtniki običajno pomenijo manj udobno hrbtišče, manj podložene naramnice in bočni pas, manj trpežne materiale in manj dodatkov, ki bodo morda koristni in končni rezultat ne bo enako zadovoljiv, saj boste stvari le s težavo nosili. 

 

Bolje je zmanjšati težo vsebine nahrbtnika (spakirati lažjo spalno vrečo, lažji šotor in manj oblačil - tu na pomoč vedno priskočijo volnena oblačila, ki se ne smradijo) in se odločiti za nahrbtnik z bolj udobnim in dodelanim hrbtiščem in več uporabnimi dodatki. Ko vsa vaša oprema (skupno) tehta nekje med 10 in 14 kg, lahko začnete iskati ultra lahek nahrbtnik, s katerim boste tako težo lažje prenašali. 

 

USTREZNA VELIKOST HRBTIŠČA NAHRBTNIKA

Pri izbiri nahrbtnika, ki je dovolj lahek, a udoben in ima pravo prostornino za vaše potrebe, je pomembno, da se hrbtišče odlično oprijema vašega hrbta. Ustrezati mora velikost okvirja nahrbtnika. Če ste visoki, še ne pomeni, da vam bo ustrezalo večje/daljše hrbtišče. Večina proizvajalcev podaja priporočila, kako izbrati pravo velikost hrbtišča. Obstaja preprost način, da si sami izmerite velikost hrbtišča. Vzemite meter in izmerite hrbet od vretenca C7 (najvišje vretence, ki se izboči, ko se sklonite naprej) do mesta nad zadnjico (položite roke na bočne kosti in iztegnite palca ven – linija med palcema je spodnja točka merjenja).

Izmerjena dolžina 40-50 cm ustreza večini S velikostim hrbtišča, 45-55 cm M velikostim in 50-60 cm velikosti L.

 

Druga pomembna osnova je mesto, kjer se bo »usedel« bočni pas. Idealno je, če vrh vašega boka sovpada z zgornjo linijo bočnega pasu (do srednje linije pasu je še sprejemljivo). Z boki nosite cca. 65-80 % teže nahrbtnika, zato je to izjemno pomembno. 

 

Tretja osnova so naramnice – ko so enkrat nameščene, med rameni in naramnicami ne bi smelo biti skoraj nič prostora. 

Nahrbtnik je zagotovo najbolje poskusiti, preden ga kupite. V trgovini prosite, da vam ga napolnijo s približno enako težo, kot mislite, da jo boste nosili in nekaj časa hodite z njim po trgovini. Hitro se bo izkazalo, kako vam ustreza (in pa tudi če imate preveč opreme).

 

PRENOS TEŽE

Ko imate enkrat nahrbtnik napolnjen in ustrezno nastavljen, se boste zagotovo nagnili malo naprej – to je normalen odziv vašega telesa, da prerazporedi težo. Ko se boste vzpenjali po strmem terenu, se bo vaše telo nagnilo še rahlo bolj naprej. V tem položaju bodo večino teže nosili vaši boki. Preostanek teže bo prerazporejen na zgornji in sprednji del naramnic. Zato je še toliko bolj pomembno, da se vam nahrbtnik prilega na vseh izpostavljenih točkah.

 

Dodaten nasvet: ne začnite z nakupom nahrbtnika. Najprej zberite vso opremo, ki jo boste morali nositi, potem pa izberite primeren model.

 

DELI NAHRBTNIKA

Deli nahrbtnika, ki so najbolj pomembni:

 

PRSNI PAŠČEK: pašček, ki se zapne čez prsi in povezuje obe naramnici ter povečuje stabilnost nahrbtnika. Nekateri nahrbtniki (tudi Osprey) omogočajo, da ga nastavljate po višini. 

 

PAŠČKI, KI "DVIGUJEJO TEŽO": paščki, ki povezujejo zgornji del naramnic in (ko so pravilno zategnjeni) pripomorejo k ohranjanju pravilnega težišča. Idealno so pozicionirani pod kotom 45 stopinj. 

 

STABILIZATOR BOČNEGA PASU: ko ga zategnete, izboljša ravnotežje in udobje nošenja. 

 

KOMPRESIJSKI TRAKOVI: morajo biti odtegnjeni, ko je nahrbtnik poln in čim bolj zategnjeni, ko je bolj prazen, saj s tem pripomorejo k uravnoteženi prerazporeditvi tovora, tudi ko je nahrbtnik prazen. So eden od ključnih elementov, ki vam omogoča pravilno in udobno nošenje. 

 

PREDEL ZA SPALNO VREČO: odlično je, če ima nahrbtnik ločen predel za spalno vrečo, saj se boste tako hitro pripravili za spanje.

 

 

NAHRBTNIKI ZA POTOVANJA, KJER NE BOSTE VELIKO HODILI

Če boste nahrbtnik večinoma prenašali od nastanitve do nastanitve, po letališčih in za kakšen krajši treking, potem je glavno, da vanj lahko varno in priročno spakirate vse potrebno, da ima nahrbtnik sistem odpiranja »kot kovček« in da ponuja mnogo uporabnih lastnosti, ki olajšajo potovanja. V tem primeru boste posegli po najbolj priljubljenih potovalnih nahrbtnikih na svetu Osprey Farpoint in Fairview.

Več o primerni izbiri kuhalnika, si preberite na: POTOVALNI KUHALNIKI

 

Ne pozabite na kartuše, ki kuhalniku in se vnaprej pozanimajte kje na destinaciji prodajajo ustrezne ter na lahke kartuše, ki se po možnosti pospravijo v posodo. 

 

Ne pozabite na čutaro, super je taka, ki jo lahko s pomočjo pomožne vponke pripnete na zunanji del nahrbtnika in jo imate ves čas pri roki.

Celoten članek →

20 junij 2023

Oprema za via ferrate/zavarovane plezalne poti

Zavarovane plezalne poti ali via ferrate so en najlepših načinov spoznavanja gora pri nas in v sosednjih alpskih državah.

 

V kolikor se na ferate podajate prvič ali pa si želite o njih izvedeti kaj več, priporočamo članek iz Planinskega vestnika (6/2015), kjer najdete vse koristne nasvete o tipu ferat, samovarovanju in pravilni uporabi opreme. Članek je dostopen TUKAJ.

 

Mi vam ponujamo zgolj nekaj nasvetov in seveda opreme, s pomočjo katerih boste lažje izbrali opremo za ta čudovit šport.

 

Za nasvete smo povprašali kar lastnika Annapurna, Roka Kovača, nekoč vrhunskega alpinista, plezalca in še vedno avanturista, ki danes z veseljem svetuje kupcem.

 

Seznam obvezne opreme za zavarovano plezalno pot

Rok: "Na zavarovano plezalno pot se vsekakor ne smemo odpraviti brez ustreznih čevljev (ki ne smejo biti premehki in morajo imeti dober podplat), udobnih hlač, predvsem pa ne brez čelade, varnostnega pasu in samovarovalnega kompleta, zaželene pa so tudi zaščitne - tanke rokavice."

OBUTEV

Ko boste izbirali pravi čevelj zase se držite načela, da so osnovne značilnosti čevljev za zavarovane plezalne poti: majhna teža, dober oprijem noge in tanjši, vendar še vedno dobro oblazinjen podplat z manj izrazitim profilom, ki zagotavlja natančnost in dober stik s podlago.

 

Izbirate lahko med visokimi čevlji, ki bodo zaščitila vaše gležnje predvsem pri sestopu ali pa se odločite za bolj okretne nizke čevlje.

Kako pravilno napolniti nahrbtnik?

Vedno upoštevajte, da gredo težje stvari na dno nahrbtnika in čim bliže hrbtišča in lažje na vrh ter bolj na zunanjo stran. Med drugim opremo razdelite tako, da imate določene predmete takoj pri roki: vetrovko, čutaro, prvo pomoč, telefon, svetilko, prigrizek … kar pač potrebujete. Vedno pa velja, da naj bodo vse stvari pospravljene v nahrbtniku in naj ne opletajo okoli, saj je to lahko izredno nevarno.

 

Kot vedno, preden se odpravljate v gore, si preberite čim več napotkov, natančno poglejte vremensko napoved in stanje planinskih poti. PZS PRIPOROČILA ZA VARNOST NA VISOKOGORSKIH TURAH.

 

ŠE NEKAJ KORISTNIH NASVETOV

Kakšne so nevarnosti na zavarovanih plezalnih poti in kako jih preprečimo?

Rok: "Pravzaprav se v zadnjih letih kot precejšnja nevarnost pojavlja gneča na feratah, kar pomeni predvsem večjo nevarnost glede sprožanja kamenja in neizkušenosti določenih gornikov. Sicer pa so običajne nevarnosti: mokra skala, zlizana skala in okvarjena tehnična pomagala (klini, jeklenice, železne lestve), mestom večja izpostavljenost in s tem pri marsikomu neprijeten občutek - strah pred višino in posledično zavrta motorična sposobnost. Včasih tudi poškodovana ali manjkajoča tehnična pomagala (posledica udara strele, padajočih večjih skal, zime."

 

Slovenske ferate

V Sloveniji žal nimamo zbranega popolnega popisa vseh zavarovanih plezalnih poti, imamo pa odlično knjigo Zavarovane plezalne poti Andreja Mašere. Nekaj jih najdete še na povezavi http://vodnistvo.si/zavarovane-plezalne-poti/. Pobrskajte po forumih (PZS, Gore-ljudje, Hribi.net, forumi raznih planinskih društev) in našli boste ferate za začetnike, najlepše in najzahtevnejše ferate.

Še najdaljši spisek boste našli na nemški spletni strani: https://klettersteig.de/klettersteige/slowenien/9_0_0 a

 

Rok: "Meni je najlepši greben Vrbanovih špic proti Triglavu, takoj čez mejo, s ciljem v Sloveniji pa zagotovo via Della Vita na Mangart."

 

V kolikor se odpravljate na ferato v tujino, vam bodo prav prišli spletni naslovi:

Avstrija:

https://www.bergfex.si/sommer/oesterreich/urlaub-klettersteige/

https://www.outdooractive.com/en/via-ferrata-routes/austria/via-ferrata-routes-in-austria/1467371/

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/climbing/via-ferratas

https://www.wikiloc.com/trails/via-ferrata/austria

https://www.via-ferrata.de/klettersteige/region/oesterreich

Italija:

https://www.via-ferrata-dolomites.com/

https://alavigne.net/Outdoors/FeatureReports/ViaFerrata/?p=routelist

https://www.vieferrate.it/

https://it.wikipedia.org/wiki/Lista_di_vie_ferrate_in_Italia

https://www.tapum.it/news/25-le-10-ferrate-piu-belle-d-italia.html

https://www.dolomiti.org/en/summer-in-the-dolomites/via-ferrata-and-climbing-in-the-Dolomites/

Nemčija:

https://www.via-ferrata.de/klettersteige/region/deutschland

https://klettersteig.de/

 

 

Celoten članek →

29 maj 2023

SPALNE VREČE MARMOT

Pohodniki in drugi ljubitelji spanja v naravi že več kot dvajset let zaupajo Marmot spalnim vrečam. So tople, udobne, kvalitetne in stilsko dovršene, razvite s pomočjo uporabnikov.

 

Marmot je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev spalnih vreč. Vse novejše Marmot spalne vreče so izdelane iz ekoloških, recikliranih materialov. Marmot puhaste spalne vreče so opremljene Down Defender tehnologijo.

Kaj je?

Gre za posebej obdelan puh, ki ščiti pred vlago in vodo, s tem da doda dodaten sloj zaščite. Preprečuje, da bi spalna vreča postala »stlačena« in da bi izgubila svojo obliko, povečuje pa zaščito, toploto in udobje med spanjem.

Kako deluje?

Obdelava »objame« posamezne kose puha z DWR (trpežna vodo-odbojnost) na molekularni ravni. Na vsak kos puha doda hidrofobno plast. Ta obdelava poteka med čiščenjem puha. Rezultat je izjemna trpežnost, ki se obdrži tudi do 20 pranj.

Kakšne so prednosti?

Spalne vreče in oblačila, obdelana z Down Defender tehnologijo, dlje časa ostajajo suha, manj izgubljajo »loft« oziroma zrak med puhom (kar ustvarja izolacijo), se hitreje sušijo in so bolj trpežna.

Oprema ostane suha 10 x dlje kot neobdelan puh

Ohranja 150% več zraka (loft) kot neobdelana oprema v mokrih pogojih

Suši se 30% hitreje kot neobdelan puh

Obdelava je brez škodljivih PFOA in PFOS free

bluesign® odobren proces

 

 

 

 

 


PUHASTESPALNE VREČE

 

IME

POLNILO

TEŽA POLNILA

OKOLJU PRIJAZEN MATERIAL

TEMP. SPALNE VREČE

EN RATING

TEŽA

CENA

Col

Puh 800+ cuin

1166 g

DA

-29°C

X

2020 g

899.99€

Wm's Ouray

Puh 650 + cuin

1115 g

DA

-18°C

X

1740 g

419.99€

Paiju 10

Puh 800+ cuin

683 g

NE

-12°C

-6°C / -13°C / -33°C

1170 g

599.99€

Bantamweight 15

Puh 900+ cuin

580 g

NE

-9°C

-3°C / -10°C / -29°C

780 g

749.99€

Sawtooth

Puh 650 + cuin

700 g

DA

-9°C

-3°C / -9°C / -28°C

1310

339.99€

Wm's Teton

Puh 650 + cuin

1020 g

DA

-9°C

-10°C / -18°C / -40°C

1640 g

399.99€

Micron 15

Puh 650 + cuin

590 g

NE

-9°C

-6.4°C / -13.3°C / -33.1°C

1130 g

299.99€

Wm's Angel Fire

Puh 650 + cuin

660 g

DA

-4°C

-3°C / -9°C / -28°C

1270 g

339.99€

Never Winter

Puh 650 + cuin

270 g

DA

-1°C

5°C /0°C / -15°C

870 g

279.99€

Micron 30

Puh 650 + cuin

330 g

NE

-1°C

3.6°C / -1.7°C / -17.8°C

850 g

259.99€

Always Summer

Puh 650 + cuin

220 g

DA

4°C

8°C / 3°C / -11°C

810 g

249.99€

Micron 40

Puh 650 + cuin

260 g

NE

4°C

8°C / 3.5°C / -11°C

620 g

209.99€


 

SPALNEVREČE, POLNJENE S SINTETIČNIM POLNILOM

 

IME

POLNILO

TEŽA POLNILA

OKOLJU PRIJAZEN MATERIAL

TEMP. SPALNE VREČE

EN RATING

TEŽA

CENA

Trestles Elite Eco 20

HL-ElixRô ECO

710 g

DA

-7°C

0.1°C /

-5.8°C /

-23.2°C

1077 g

189.99€

Wm's Trestles Elite Eco 20

HL-ElixRô ECO

832 g

DA

-7°C

-6.5°C /

-13.4°C / -33.2°C

1214 g

189.99€

Trestles Elite Eco 30

HL-ElixRô ECO

490 g

DA

-1°C

3.1°C /

-2.2°C /

-18.5°C

855 g

169.99€

NanoWave 35

Spirafil LT

505 g

NE

2°C

7.8°C /

3.3°C /

-10.4°C

1050 g

109.99€

NanoWave 45

Spirafil LT

400 g

NE

7°C

13.4°C /

9.8°C /

-2.7°C

950 g

99.99€

NanoWave 55

Spirafil LT

255 g

NE

13°C

15.6°C /

12.4°C /

0.6°C

820 g

89.99€


Spalna vreča je poleg vašega nahrbtnika in čevljev verjetno najpomembnejša stvar, ko se odpravljate na treking ali daljše potovanje. Vpliva na vaše spanje in na težo nahrbtnika - oboje pa vpliva na vaše splošno počutje.

Seveda je veliko odvisno od namena uporabe: boste več dni hodili ali jo potrebujete za spanje v kočah ali v šotoru?

Če potrebujete izjemno lahko spalno vrečo, potem bo ta dražja. Lažja spalna vreča bo polnjena s puhom, a ta se ne bo enako dobro odzival v mokrih pogojih. Takrat bo sintetična spalna vreča boljša in cenejša izbira.

 

Investicija v dobro spalno vrečo, ki bo prihranila prostor v nahrbtniku ali kolesarski torbi, vas grela ponoči in vam nudila udobje, se splača. Morda boste po branju spodnjih vrstic lažje izbrali pravo spalno vrečo za letošnje pomladne in poletne avanture.

 


Testi toplote

Ko boste izbirali spalno vrečo, boste poleg tega, s čim je polnjena, verjetno najprej pogledali, kakšne temperature dosega na testih.

Spalne vreče se glede na toploto testirajo po EU normi 13537. Test se dela na lutki človeške velikosti, opremljene z 20 senzorji, ki je oblečena v dolgo spodnje perilo in nogavice in leži na tanki spalni podlogi, ki je nameščena na 12 mm leseno podlogo. Lutko položijo v spalno vrečo v laboratoriju, kjer regulirajo temperature. Pri spalnih vrečah so navedene tri temperature:

Comfort Limit: najnižja temperatura, pri kateri lahko udobno spi odrasla ženska

Lower Limit: najnižja temperatura, pri kateri lahko udobno spi odrasel moški

Extreme Rating: najnižja temperatura v spalni vreči, pri kateri lahko preživi odrasla ženska

Malce seksistično? Da, toda ženske se med spanjem bolj ohlajajo kot moški, zato so spalne vreče in spalne podloge za ženske po navadi toplejše, kot običajne.

 

Ali gre tem testom zaupati? Okvirno. Pogoji v laboratoriju se nikakor ne morejo primerjati s tistimi v resničnem okolju, vsaka oseba se na različne vremenske pogoje različno odziva, na temperaturo vpliva kaj ste jedli, kaj imate oblečeno in tako dalje. Podatek, kako se spalna vreča oprijema vašega telesa, močno vplivana toploto vreče. Spalna podloga, na kateri spi lutka, je izredno tanka, moderne spalne podloge so precej toplejše, Therm-a-Rest Neo Air je kar 300 %toplejša od tiste na kateri "spi" lutka. To pa ustvari že kar veliko razliko. Nekateri proizvajalci spalnih vreč ne testirajo, deloma zaradi res visoke cene testov, deloma, ker tem testom ne zaupajo. Marmot svoje spalne vreče na primer testira na Norveškem. Temperaturni podatki za spalne vreče naj vam bodo torej zgolj okvir, sami pa boste določili, katera spalna vreča vam najbolj ustreza za različne razmere.


Kaj pa ženske?

Različna telesa različno regulirajo temperaturo, odvisno od konstitucije, starosti, prehrambnih navad, treninga in količine spanja. Ženska telesa drugače uravnavajo temperaturo, kot moška in to velja tudi med spanjem. Razlog je v bolj porazdeljeni telesni maščobi in večji količini le-te. Na splošno ženske lahko bolje uravnavajo telesno temperaturo, a ne med spanjem. Ko se telo umiri, telo odvaja toploto iz rok in nog in ženske se posledično hitreje podhladijo.

 

Ženske spalne vreče so po navadi toplejše od moških različic enake spalne vreče, a teža izolacije in spalne vreče je enaka. Razlog je v manjši velikosti ženskih spalnih vreč. Toplota je kljub temu odločilen faktor, zakaj ženske različice spalnih vreč sploh obstajajo. Trije ključni faktorji ženskih spalnih vreč so: dolžina/prileganje ženskemu telesu (večina ženskih spalnih vreč je namenjena ženskam maksimalne višine 170 cm, pri moški sega nekje do pb. 189 cm), več izolacije na kvadratni cm in dodatna izolacija na izpostavljenih mestih. Ženske spalne vreče so običajno malo širše v bokih in ožje pri ramenih, saj optimalno prileganje telesu dlje časa obdrži toploto v spalni vreči.



Vrste izolacijskih materialov

Pri materialih, ki jih uporabljajo proizvajalci, ločujemo sintetične materiale in puh. Sintetični materiali so boljša izbira za daljše ture, na katerih lahko pričakujete slabo vreme in večjo vlago, saj se sintetika hitreje suši kot puh, ki pa je lažji in precej toplejši.

 

Puh

 

Najbolj kvaliteten puh je gosji puh, kvaliteta puha pa se meri z "močjo" polnjenja. Če poenostavimo; spalna vreča, polnjena s puhom 900 cuin, je lažja, se bolje stisne in je bolj trpežna kot tista, polnjena s puhom 600 cuin. Na splošno pa velja, da je puh boljša izbira kot sintetika, če potrebujete več toplote in manjšo težo. Se pa puh bolj počasi suši, a veliko proizvajalcev je že razvilo učinkovite tehnologije, ki jih vdelujejo v izdelke iz puha, da zavarujejo polnilo pred vlago. Marmot npr. uporablja Down Defender, ki zagotavlja puhu, da se manj napija vlage in s tem poveča možnost uporabe puhaste spalne vreče v bolj vlažnih pogojih in seveda tudi hitrejše sušenje. Poleg vsega je puh tudi izredno trpežen, testi kažejo, da se tudi po 30 letih intenzivne uporabe oblika puha (če je pravilno negovan) vrne v prvotno stanje. Med puhastimi spalnimi vrečami za letno uporabo priporočamo spalne vreče.

 

Sintetični materiali

Sintetični materiali "oponašajo" puh, a vlakna so težja, imajo manjšo možnost kompresije, se pa hitreje sušijo, so toplejša, če in ko se zmočijo, izdelki iz njih so cenejši in vzdrževanje je enostavnejše. Spalna vreča s sintetičnim polnilom v ambo žal dodala kakšnih deset gramov teže in zavzela nekaj več prostora v nahrbtniku.

 

Zunanji materiali

 

Zunanji materiali spalnih vreč so po navadi lahki, a manj trpežni, saj spalne vreče načeloma ne izpostavljamo npr. drgnjenju. Po navadi gre za najlonski material, ki ga proizvajalci dodatno obdelujejo z zaščito pred vodo in vlago, redko pa izdelujejo letne spalne vreče iz nepremočljivih materialov (razen pri zimskih spalnih vrečah), saj v toplejših mesecih to ni nujno potrebno.


Oblike konstrukcij

Konstrukcije spalnih vreč so zasnovane različno, večinoma pa so te izdelane iz nekakšnih celic, oblika katerih pa daje različne značilnosti spalne vreče.

 

Prešite celice

Prešite celice so najpreprostejša in najlažja oblika konstrukcije, vendar ta konstrukcija od vseh nudi najmanj toplote telesu.

 

Vertikalne celice

Vertikalne celice potekajo vzdolž celotne spalne vreče, pogosto pa vsebujejo nekaj mrežastih "sten", ki preprečujejo prerazporejanje puha.

 

Horizontalne celice

 

Pri izbiri spalne vreče so vertikalne celice verjetno najboljša izbira, saj ponujajo najboljše razmerje med težo in toploto, tako pri letnih kot pri zimskih spalnih vrečah. 


Tipi spalnih vreč

Na tržišču je največ spalnih vreč tradicionalne oblike; podolgovata spalna vreča s kapuco in zadrgo na eni strani ali zadrgo po celotni dolžini. Obstajajo pa tudi spalne vreče, ki imajo na dnu zgolj eno plast materiala (za prihranek na teži), take, ki jih kombinirate z jakno (samo spodnji del), spalne vreče brez kapuce, t.i. Quilts spalne vreče, ki nimajo zadrge in funkcionirajo kot odeja v katero zlezete in še kakšna novodobna ideja se najde.

Tradicionalne spalne vreče so po navadi v obliki mumije, pri čemer izolacija vreče objame celotno telo, vključno s kapuco. Izolacija deluje, ker oblika vreče dovoljuje kroženje toplega zraka tesno ob telesu. Če na primer spite na hrbtu, se izolacija "stisne" in ne ustvarja več toplote, kot jo oddaja vaša blazina. Zadrge sicer omogočajo enostaven izhod in vhod v spalno vrečo, a lahko dodajo nepotrebno težo. Proizvajalci sicer izbirajo čim lažje zadrge in skoraj vse spalne vreče so opremljene s sistemom proti zatikanju zadrg.

 

Tradicionalne spalne vreče so za vse backpackerje, za kampiranje, taborjenje in tiste, ki včasih spijo v avtomobilu.


Anatomija spalnih vreč

Če ste kdaj kupovali spalno vrečo preko tuje spletne strani, ste se verjetno spraševali, kaj pomenijo določeni izrazi. Pomembno jih je razumeti, saj vam bodo morda pomagali pri lažji izbiri spalne vreče.

 

Baffle Construction ali oblika celic

Že zgoraj omenjena oblika celic ali kanalov, v katerih se nahaja puh, na različne načine omogočajo obdržati puh na mestu. Kot smo že omenili, je najboljša izbira, kar se tiče toplote, vertikalna oblika celic/kanalov.

 

Kapuca (Hood)

Večina spalnih vreč ima kapuco, ki varuje celotno glavo. V mrzlem vremenu je kapuca pomemben del spalne vreče, saj skozi vsak izpostavljen del telesa izgubljamo toploto. Oblike kapuc pa so različne, in če vam je to pomemben del spalne vreče, pred nakupom preizkusite, če kapuca popolnoma zaobjame vaš obraz in če je dovolj udobna.

 

Draft Collar

"Draft Collar"ali "naborek" pri vratu skrbi, da toplota ostaja okoli vratu in ramen. Po navadi je elastično zategljiv.

 

Foot Box ali spodnji del vreče

Spodnji del vreče je pri nekaterih spalnih vrečah drugače oblikovan, saj nas najraje zebe v noge. Včasih je dodan dodaten izolacijski material, nekatere vreče pa imajo dodaten žep pri nogah za termofor oziroma termovko z vročo vodo.

 

Draft Tube

Vse spalne vreče imajo t.i. "Draft Tube", izolacijski zavihek, ki teče vzporedno z zadrgo in preprečuje uhajanje toplote pri zadrgi. Nekatere zimske spalne vreče imajo celo dva močno izolirana zavihka. Ta zavihek mora biti prišit na notranjo podlogo spalne vreče, pred nakupom pa preverite, da je dovolj širok, da ne bo oviral odpenjanja in zapenjanja zadrge.

 

Žepi

Veliko spalnih vreč ima notranji žepek, v katerega pospravite malenkosti, ki jih želite imeti pri sebi, nekatere imajo zunanji žepek, je pa notranji verjetno boljša izbira, saj vam v hladni noči ni potrebno dajati rok iz vreče.

 

Vrečka za shranjevanje in transport

 

Kvalitetna vrečka za shranjevanje, ki je hkrati tudi kompresijska, je po navadi priložena spalni vreči, če pa ni pa se bo investicija v tako vrečko izplačala. Preverite, da je vodoodporna in da ima zmožnost velike kompresije.


Nasveti in triki pri uporabi spalne vreče

Ko v dežju in vlagi spite v šotoru, zavijte dno spalne vreče v nepremočljivo jakno, saj bo ta varovala izolacijo pred vlago in spodnjega dela šotora in omogočala ohranjanje toplote.

Ko kupujete zimsko spalno vrečo, izberite podaljšano verzijo, saj vam daje več prostora, da v njej hranite tudi oblačila (ki bodo zjutraj topla), vodo, baterije, elektronske naprave, ...

 

Spalno vrečo v nahrbtniku močno zaščitite pred vlago in padavinami. Tudi če jo shranjujete v nepremočljivi kompresijski vrečki, jo dodatno pospravite v plastično vrečko. Ni hujšega kot mokra spalna vreča.


Nasveti za vzdrževanje spalne vreče

 

Spalno vrečo, pa naj bo puhasta ali sintetična, morate vsake toliko časa nujno oprati. Puh potrebuje pranje, da se prečisti in ponovno "napihne" ter s tem greje. Za pranje puhaste splane vreče priporočamo Nikwax Down Wash. Spalno vrečo brez težav sušite v sušilnem stroju, pravzaprav je to pri izdelkih iz puha celo zaželeno, saj s tem puh pridobi na "loftu" - količini zraka, ujetega med puhom, kar pripomore k izolaciji. Kadar se odpravljate na daljše potovanje, s seboj nujno vzemite samolepljivi trak za oblačila in obutev, s katerim lahko hitro in enostavno popravite kakšno ureznino na opremi. Priporočamo samolepljivi trak SirJoseph.

Celoten članek →

03 maj 2023

5 napotkov za izbiro pravih čevljev za pohodništvo

Če se odpravljate na pohod, bodo verjetno najpomembnejši del vaše opreme pravilno izbrani pohodniški čevlji. Ti vam nudijo boljšo oporo in udobje na dolgih pohodih, njihova pravilna izbira pa lahko zmanjša tudi tveganje za poškodbe. V tem blogu bomo predstavili pet napotkov za izbiro pravih pohodniških čevljev.

 

Razmislite o vrsti pohoda

Najprej se morate vprašati, kam boste šli na pohod. Gre za lahko sprehajanje po ravnem terenu, hojo po skalnatem terenu, gorništvo ali celo plezanje? Od tega je namreč odvisna izbira čevljev. Če boste hodili po ravnem terenu, bodo primerni nizki pohodniški čevlji, medtem ko bodo za gorništvo potrebni čevlji z več opore in boljšim oprijemom. Prav tako je pomemben tudi čas, v katerem boste obutev uporabljali. Nizki pohodniški čevlji so primerni le za poletno pohodništvo, pozimi pa se večkrat uporablja težke, visoke gorniške čevlje.

 

Prileganje in udobje

Čevlji se morajo ujemati s tipom pohoda, hkrati pa morate izbrati tudi takšne, ki se dobro prilegajo vašim nogam in so udobni. Čevlji, ki so preveliki ali pretesni, lahko povzročijo bolečine, mehurje ali celo poškodbe. Preizkusite čevlje z nogavicami, ki jih nameravate nositi na pohodu, in po možnosti hodite po trgovini, da preverite, kako se obnašajo v gibanju.

 

Material in teža

Material je pomemben dejavnik pri izbiri ustreznih čevljev. Večina pohodniških čevljev je narejena iz usnja, sintetičnih materialov ali kombinacije obeh. Usnjeni čevlji so bolj zračni, vendar so tudi težji in potrebujejo nekaj časa, da se raztegnejo in prilagodijo obliki vaše noge. Sintetični materiali so lahko bolj ali manj zračni in se hitreje sušijo, vendar so pogosto manj vzdržljivi. Izberite material, ki ustreza vašim potrebam, in sicer odvisno od tega, kam se boste odpravili.

Podplat in oprijem

Podplat je pri pohodniških čevljih ključnega pomena. Čevlji z dobro zasnovanim podplatom nudijo boljši oprijem na različnih terenih. Preverite, ali ima čevelj zadosten oprijem na spolzkih terenih, kamnitih poteh in v mokrih razmerah. Pri izbiranju čevljev za zimsko pohodništvo bodite še posebej pozorni na vrsto derez, ki se lahko pritrdijo na čevlje. 

 

Izbirate lahko med klasičnimi, polavtomatskimi in avtomatskimi derezami, pri čimer je prednost avtomatskih, da so veliko bolj stabilne in primerne za težje gorniške poti, kjer je vpleteno tudi plezanje. Čevlji, ki podpirajo avtomatske dereze, so navadno bolj togi in težki, medtem ko so čevlji za klasične in polavtomatske dereze mehkejši in primerni za lažje vzpone tudi poleti.

Vodoodpornost

Ko se odpravljate na pohod v deževnih ali vlažnih pogojih, je pomembno, da izberete pohodniške čevlje, ki so vodoodporni. Če čevlji niso vodoodporni, lahko mokra stopala povzročijo neudobje, mehurje ali celo tveganje za premraženost. Nekateri čevlji imajo t. i. Gore-Tex ali drugo vodoodporno membrano, ki preprečuje, da bi voda prodrla v čevelj, medtem ko so drugi čevlji premazani s posebnimi premazi, ki imajo podobne lastnosti.

Izbira pravih pohodniških čevljev je ključnega pomena za udobno in varno pohodniško izkušnjo. Pri izbiri upoštevajte vrsto pohoda, prileganje in udobje, material in težo, podplat in oprijem ter vodoodpornost. Če boste sledili tem napotkom, boste lažje našli prave pohodniške čevlje, ki bodo zagotovili optimalno udobje, podporo in varnost na vaših naslednjih avanturah v naravi. Vsekakor čevlje pred nakupom tudi preizkusite.

Celoten članek →

02 marec 2023

Kaj je pod tvojo jakno?

Vaša telesna temperatura se lahko na prostem pogosto spreminja. Na srečo je tehnika čebulnega oblačenja preprost način, da vam ostane udobno v skoraj vseh pogojih.

Zakaj obožujemo čebulno oblačenje?

Ko se vreme ohlaja in prihaja zima, se naše misli neizogibno obračajo k tem, da nam bo toplo pri aktivnostih na prostem. Najpreprostejši način k temu je čebulno oblačenje. To je metoda dodajanja in odstranjevanja oblačil glede na vremenske razmere in stopnjo vaše aktivnosti.

 

Čeprav je čebulno oblačenje aktualno vse leto, je najbolj pomembno jeseni in pozimi, ker sezoni predstavljata tobogan s spremenljivimi pogoji. Medtem, ko je občutek mraza ponavadi le začasna nevšečnost, lahko postane resen problem, če ste daleč od udobja in zaprtega prostora. 

 

Torej, kaj pomeni občutek mraza? In kako čebulno oblačenje to rešuje? Ko vas zebe, pomeni, da ste izgubili toploto iz telesa. Ta prenos toplote poteka s konvekcijo, prevodnostjo, izhlapevanjem in sevanjem. 

 

Čebulno oblačenje upravlja prenos toplote na več načinov:

 

Prvič, ujame topel zrak v naša oblačila in ustvari zračne žepke. Naše telo nato segreje plast zraka, ki je najbližja koži, da nas ogreje.

 

Drugič, drži elemente zunaj. Veter na primer dobesedno odpihne mejne plasti toplote z našega telesa. Voda odvaja toploto od telesa 25-krat hitreje kot zrak, zato mora ostati zunaj. 

 

Tretjič, skrbi, da vam ni prevroče. V kolikor se začnemo potiti, plasti opravljajo pomembno funkcijo dihanja in odvajanja vlage stran od telesa. 

Štirje sloji

Učinkovit čebulni sistem je odvisen od štirih komponent: osnovni sloj, vmesni sloj, izolacijski sloj in sloj, ki nas ščiti pred elementi, kot sta veter in voda. Oglejmo si vsakega posebej, začnimo od znotraj navzven:

 

Osnovni sloj oz. prvi sloj je oblačilo, ki se oprime kože in ga nosite najbližje svojemu telesu. V idealnem primeru so osnovni sloji mehki in odvajajo vlago stran od kože, da ostanete suhi. Pravzaprav je v toplem vremenu lahko osnovni sloj vse, kar potrebujete. Poznamo sintetične ali volnene. Prednost sintetike je, da je cenovno bolj ugodna, se hitreje suši in je bolj trpežna, slabost pa ta, da zelo hitro dobi neprijeten vonj. Prednost volne je, da greje tudi, ko je mokra, uravnava telesno temperaturo, je bolj zračna in nevtralizira telesni vonj. Glede na razmere se le še odločimo ali potrebujemo kratek ali dolg rokav, nizek ali visok ovratnik...

Umetnost čebulnega oblačenja

Dodajte plast, prilagodite plast, odstranite plast. Po potrebi ponovite. Resno, to je vse.

 

To še posebej velja, ko ste aktivni na prostem. Trekingi, enodnevni pohodi, smučarske ture – karkoli vas veseli – vaše telo popeljete iz počitka v akcijo in vse to neposredno vpliva na vašo telesno temperaturo. Ko se stopnja aktivnosti poveča, pospeši vaš srčni utrip, segreje telo in povzroči potenje, razmislite o odstranitvi srednjega sloja. Ko si oddahnete, ga ponovno nadenite – skupaj z izolacijsko plastjo, da vas ne zazebe. 

 

Pomembno je upoštevati, da čebulno oblačenje ni enkratno in se ne ustavi. Pravzaprav bo morda treba večkrat spremeniti vaše plasti. Ne glede na to, ali se morate ogreti, ohladiti, prezračiti ali posušiti, je vzdrževanje optimalne telesne temperature nenehen proces.

Vir: Foxtrail

Celoten članek →

03 februar 2023

3 razlogi za nakup Altra tekaških čevljev

Iskanje popolnega tekaškega copata je lahko zelo težko. Ne glede na to, ali ste tekač, sprinter, pohodnik –  Altra ima obutev za vsako avanturo. V latinščini Altra pomeni 'popraviti nekaj, kar je pokvarjeno'. In čeprav Altra morda ne bo mogla pozdraviti poškodb, jih lahko zagotovo prepreči, zahvaljujoč svojim podpornim dizajnom, uravnoteženemu blaženju in strukturam specifičnim za spol ter drugim inovativnim tehnologijam.

 

Začetki blagovne znamke Altra segajo v leto 1998, ko Golden Harper opazi nekaj, kar je bilo treba popraviti v najbolj kritičnem delu tekaške opreme - prevelik padec od pete do prstov v tekaških čevljih. In danes, so te čevlji postali Altra, blagovna znamka, ki je prodrla visoko v vrh mednarodne tekaške scene. 

PRAVILA TREH

Poznate pregovor, da vse dobre stvari pridejo v troje? Na hitro si bomo ogledali tri najbolj prepričljive (vendar ne edine) razloge, zaradi katerih boste morda želeli preizkusiti par tekaških čevljev Altra, ko se boste naslednjič potikali na cesti, tekaški stezi ali v gorah. 

1. Oblikovan prostor za prste

Veliko iztočnic o čevljih Altra je bilo pridobljenih z opazovanjem bosonogega teka. Prsti na nogah se na primer naravno razširijo in so pri teku brez obutve skoraj sproščeni. V čevljih so prsti pogosto stlačeni, v temnem, slabo prezračevanem prostoru. 

 

Oblikovan prostor za prste pri čevljih Altra omogoča, da so prsti naravno sproščeni ter, da palec ostane v normalni poziciji za maksimalno stabilnost in moč. To zmanjša pronacijo stopala in poveča stabilnost za udobje vse povsod.

2. Fit4Her tehnologija

Tekačice imajo drugačne potrebe kot njihovi moški kolegi. Altra se na te potrebe odziva s celotno linijo čevljev, zasnovanih izključno zanjo. To niso samo 'B' različice moških modelov, ampak posebej izdelani čevlji za ženska stopala, z ožjo peto in srednjim delom stopala, visokim nartom, daljšim lokom, edinstvenim metatarzalnim razmikom - in to je samo izhodišče.

3. Uravnoteženo blaženje

Tekaški čevlji z visokim blaženjem in super poskočnim podplatom, pogosto prihajajo z izrazitim padcem ali razliko v višini od pete do prstov. Včasih se zdi, kot da skoraj padeš naprej.

 

Spet nazaj k osnovam Altre – ali bolje rečeno, nazaj k bosonogemu teku. Vaše stopalo brez čevljev leži ravno, razen stopalnega loka. Altra ponuja dobro blaženje, vendar enakomerno po celotnem podplatu. To pomeni naravni korak za stopala, izdelan v udobju.

 

Altra čevelji pozicionirajo peto in sprednji del stopala na enaki razdalji od tal. Ta naravna podlaga pomaga pri optimalni poravnavi, neguje boljšo obliko in spodbuja pristanek z majhnim udarcem. To spodbuja pokončno držo za naravno poravnavo telesa. Zagotavlja ravno platformo za podporo, ravnotežje in zaščitno blaženje.

Altra izdeluje tekaške čevlje za tekače. Sliši se res preprosto, vendar je veliko truda vloženo v tehnologije, ki so v celoti osredotočene na izboljšanje vašega teka. Njihova zaveza čevljem brez padca, temelji na udobju in splošnem zdravju. Pri Altri ne gre za trike, le čevlje, izdelane za maksimalno udobje in učinkovit tek.

Celoten članek →

16 november 2022

5 razlogov za nakup usnjenih pohodnih čevljev

Usnje je tradicionalni material za pohodne čevlje. Že generacije nazaj, so se ljudje sprehajali po gozdovih ali plezali v gore v usnjenih čevljih. In še danes veliko ljudi, ki odhaja na odprave, prisega na obutev iz naravnega usnja.

 

Vendar pa je dandanes na voljo veliko večja izbira. Po eni strani so še vedno prisotni pohodni čevlji iz 100 % usnja. Po drugi strani pa je zgornji del vse pogosteje kombinacija usnja in umetne tkanine. To kombinacijo najdemo predvsem pri lahkih pohodnih čevljih. Proizvajalci obutve običajno izberejo material za zgornji del, ki se ujema z namenom uporabe obutve.

Pogosto lahko izbirate med podlogo iz tekstila ali usnja

Po drugi strani pa lahko kupci pogosto izberete tudi, iz česa je izdelana podloga. Ker Hanwag in drugi proizvajalci ponujajo nekatere modele obutve tako z usnjeno kot tekstilsko podlogo. Slednja je običajno kombinirana z vodotesno membrano, kot sta Gore-Tex ali EcoShell. Obutev Hanwag z usnjeno podlogo ima tako v imenu LL za usnjeno podlogo, tista z Gore-Tex GTX in EcoShell z ES.

 

In kateri je pravi material za vaše pohodne čevlje? To boste morali ugotoviti sami, tukaj pa vam bomo predstavili pet najmočnejših argumentov v prid naravnega izdelka - usnja. Upamo, da vam bo to olajšalo izbiro pravega materiala.

1. USNJE JE ROBUSTNO IN TRPEŽNO

Bolj kot je teren zahteven, večjo stabilnost mora čevelj zagotoviti stopalu - preprečiti, da bi si zvili gleženj ali povzročili druge poškodbe. Robusten čevelj nudi izjemno dobro oporo in samozavest za premagovanje zelo zahtevnih poti.

 

Zato je pri zelo robustnih usnjenih pohodnih čevljih in usnjenih gorniških čevljih za zgornji del uporabljeno debelejše (do 3 mm) usnje na trši strani. Sintetična tkanina, kakršna se uporablja v lahkih pohodnih čevljih ali celo tekaških čevljih, bi bila v tem primeru premehka.

 

Hkrati, je zaradi usnja čevelj zelo trpežen. Debelejše usnje je odporno na kamenje, pesek ali vlago. Vendar pa je pomembno, da poskrbite za svojo obutev in jo ustrezno negujete.

 

Z drugimi besedami, če iščete izjemno robusten in trpežen čevelj, je usnje prva izbira.

2. USNJE IMA DOLGO ŽIVLJENJSKO DOBO

V nasprotju z mnogimi drugimi materiali usnje kaže malo znakov obrabe, se ne obrabi ali izgubi svoje oblike. Zaradi tega je zelo trpežen material. Edina stvar, ki resno poškoduje usnje je, ko postane krhko. Majhne razpoke pomenijo, da izgubi svojo stabilnost in ne more več tako zlahka odbijati vode. Ta upad kakovosti pa je preprosto preprečiti s pravilnim sušenjem obutve in rednim loščenjem usnja.

 

Se usnjena obutev nikoli ne obrabi? Tako kot vsa obutev se lahko tudi podplat pri usnjeni obutvi seveda obrabi. Zato je pri večini modelov Hanwag mogoče zamenjati podplat. Ko je čas za menjavo, jih prinesite k nam in poslali jih bomo k proizvajalcu na popravilo. 

 

Z drugimi besedami, če želite leta in leta uživati v svojih pohodnih čevljih, se splača investirati v usnje.

3. USNJE SE NAJBOLJE PRILAGAJA NOGI

Za obliko je odgovoren plastični model stopala, okoli katerega je oblikovan čevelj. Na voljo so v različnih velikostih in za različne oblike stopal. Tako kopita spremenijo zgornji del čevlja v želeno obliko. In v nasprotju z mehkimi sintetičnimi tkaninami usnje ohranja svojo obliko, ne glede na število odprav ali starost obutve.

Usnjena podloga se vrhunsko prilega stopalu

Ko se uporablja kot podloga, ima usnje velik vpliv na popolno prileganje. V tem primeru je uporabljeno tanjše in mehkejše usnje kot za zgornji del. Celo bolje kot podloga iz blaga se prilagodi obliki stopala in tudi obdrži obliko. Po določenem obdobju nošenja,  se bo usnje izoblikovalo in dajalo občutek druge kože. 

 

Nekateri bodo trdili, da samo tekstilna podloga z membrano naredi pohodne čevlje nepremočljive. V resnici pa je lepo negovan in impregniran usnjen čevelj v večini primerov dovolj vodoodporen. To se dobro odnese za bolj suha območja, kot je južna Evropa. Ali, če samo hodite čez dan in lahko potem posušite čevlje. Po drugi strani pa priporočamo podlogo iz tkanine z membrano za večdnevne pohode v bolj vlažnih območjih, kot je Skandinavija.

 

Zato je do neke mere podloga, ki jo izberete odvisna od tega, kje nosite čevelj. Kar zadeva prileganje, pa je pohodni čevelj z usnjeno podlogo najboljša izbira.

10x DA ali NE za usnje

  • Usnjena pohodna obutev potrebuje določeno obdobje nošenja:
    usnje se bo nato prilagodilo obliki vašega stopala.

  • Ne posojajte usnjene obutve drugim:

    stopala drugih ljudi lahko uničijo vaše prileganje.

  • Čim prej očistite, posušite in negujte umazano usnjeno obutev

  • Ne odložite z blatom prekrite usnjene pohodne obutve v klet:

    to bo poškodovalo usnje.

  • Takoj posušite mokro usnjeno pohodno obutev:

    v dobro prezračevanem prostoru pri zmernih temperaturah.

  • Ne sušite mokre usnjene pohodne obutve pri zelo vročih temperaturah:

    kot pred pečico ali na soncu, ker bo usnje postalo krhko.

  • Občasno impregnirajte usnje:
    vosek za čevlje Hanwag shoe wax
     je idealen.

  • Za nego usnjenih pohodnih čevljev ne uporabljajte olje ali mast:
    to bo škodovalo zračnosti čevljev.

  • Negujte usnjeno podlogo z rednim nanašanjem kreme za roke:

    tako bo ostala mehka.

  • Ne pohajkujte naokrog s peskom, kamni ali iglicami v čevljih:

    lahko poškodujejo podlogo.

4. USNJE JE IZJEMNO UDOBNO ZA NOŠENJE

Poleg prileganja, na udobje vplivata tudi pretok zraka in zračnost obutve. Med pohodništvom se naše noge potijo, zaradi česar se v čevlju nabira vlaga. Vlaga in vroča stopala niso le neprijetni občutki, so tudi razlog za nastanek bolečih žuljev.
Zato je ključnega pomena, da se vlaga dobro odvaja izven vaše obutve. In tu je usnjena podloga boljša od nepremočljive membrane. Ker je usnje še bolj zračno.
Predvsem, če ste nagnjeni k temu, da se veliko potite, vam bo všeč občutek v pohodnem čevlju z usnjeno podlogo. In preprečuje nastanek žuljev.

5. USNJE JE TRAJNOSTNO

Usnje, ki se ga uporablja za izdelavo obutve, je ubistvu stranski proizvod mesne industrije. Pravzaprav, se po vsem svetu proizvede več goveje kože, kot jo usnjarska industrija lahko porabi. Zato se nobena rejna žival ne zakolje zaradi kože. Namesto tega strojarne predelajo živalske kože, ki jih že imajo, in jih predelajo v visokokakovostno usnje.
Pri Hanwagu usnje kupujejo v evropskih strojarnah (partnerstvo s usnjarno Heinen). Poleg kakovosti zelo resno jemljejo prijaznost do okolja. Posledično so vse kemikalije, potrebne za strojenje, v skladu z zelo strogimi evropskimi smernicami. Za podloge pri nekaterih modelih uporabljajo usnje strojeno brez kroma. 
Izjemna trpežnost je dejavnik trajnosti usnja. Ob dobri negi bo usnjena obutev zdržala leta in leta. Posledično prihrani vire in emisije, ki nastanejo med proizvodnjo usnja in obutve ter med pošiljanjem in prodajo izdelkov.
Nadgradnja naravnega izdelka in dolg življenjski cikel sta močna argumenta za trajnost usnjene obutve.

Oglejte si video: obisk tovarne usnja Heinen (angleški podnapisi)

Zaključek: obstaja veliko dobrih razlogov za izbiro usnja

Kot lahko vidite, ima usnje veliko dobrih lastnosti. Usnjen zgornji del je najboljša možnost, zlasti za robustne pohodniške in gorniške čevlje. Obutev z visokim deležem tekstila ima prednost po teži in pogosto tudi po ceni. Vendar lahko usnje pogosto kompenzira te dejavnike, ker ima daljšo življenjsko dobo. Usnje nudi boljše prileganje, še posebej v kombinaciji z usnjeno podlogo.
Vir: Hanwag stories

Celoten članek →

16 september 2022

Vodnik po hlačah Fjällräven

Fjällräven ponuja veliko izbiro hlač. Toda, zakaj je toliko modelov? Odgovor je preprost: vsi smo različni. Imamo različne postave, naša telesa imajo različne potrebe in uživamo v različnih dejavnostih. Torej morajo biti tudi hlače drugačne.

 

Outdoor ali kakor bi jih pri nas poimenovali "hlače za preživljanje časa v naravi" imajo težko nalogo: morajo vas zaščititi in biti dovolj trpežne, da zdržijo leta hoje po skalah, blatu, celo grmovju. Hkrati morajo biti dovolj tople, zračne in dovolj vodo-držne, da najdete zavetje pred nalivom. Pozimi morajo biti dovolj široke, da pod njih lahko oblečete termo perilo, dovolj udobne in seveda lepe na pogled. Pri Fjällrävnu so porabili veliko časa in nabirali izkušnje, da so razvili hlače za vse okuse, terene in postave, trud pa se jim je poplačal z nagradami, pozitivnimi kritikami v revijah in na spletnih straneh. 

 

Kategorije

Fjällräven je hlače razdelil v več kategorij, ki vam pomagajo pri iskanju popolnih hlač, Kategorije je razdelil glede na aktivnosti, funkcijo in vreme. 

 

Glede na aktivnost:

 

Treking/pohodne hlače

Hlače v tej kategoriji so najbolj trpežne, izdelane iz najmočnejših materialov. Večinoma so izdelane iz vodotesnega in materiala, ki vas ščiti pred vetrom G-1000, ki je najbolj verjetno najbolj prilagodljiv in trpežen material na svetu. G-1000 je impregniran z voskom Greenland, ki material še dodatno zaščiti pred vremenskimi vplivi in povečuje njegovo trpežnost. Nekatere so izdelane iz kombinacije materiala G-1000 in drugih, bolj raztegljivih materialov. T.i. Shell hlače so povečini izdelane iz Eco-Shell materiala, ki ščiti pred vetrom in vodo. Hlače izdelane iz Hydratic materialov so večslojne hlače z membrano, ki odvaja vodo od telesa a so tudi 100% zaščita pred dežjem, snegom in vetrom.

 

 

 

Hladno podnebje

Hlače, oblikovane tako, da vam bodo toplo in udobno v mrzlih razmerah na snegu ali ledu. Sem spadajo moške in ženske izolirane hlače. 

 

Kako začnete proces iskanja popolnega para hlač?

Zastavite si nekaj vprašanj. Prvič, za kaj jih boste uporabljali? Potrebujete pohodne hlače - izberite hlače iz kategorije Trekking&Outdoor. Potrebujete hlače za toplejše podnebje ali potovanje - izberite hlače iz kategorije Travel. Ste lovec, opazovalec ptic - izberite hlače iz kategorije Hunting. Če želite odlične, trpežne hlače za vsak dan pa izberite hlače iz kategorije Everyday Outdoor. Drugič, kakšno je podnebje? Vse pohodniške hlače so narejene tako, da se lahko v njih enostavno giblješ. Če hodite po nižinah, morda nimate enake potrebe po vsestranskosti kot tisti, ki se odpravljate v gore. Večje korake, ki jih morate narediti, bolj raztegljive hlače boste potrebovali.

 

Upoštevati je treba kroj hlač in tkanino, saj vplivata na to, koliko svobode gibanja želite. Nekatere hlače so na primer boljše za hitro gibanje. Druge so boljše za hojo po terenu z bolj umirjenim tempom. Pomisliti morate tudi na to, v kakšnem podnebju in terenu boste uporabljali svoje hlače. Morda potrebujete povečano zračenje za vroče in vlažne razmere, v katerih so boljše lažje in raztegljive tkanine. Morda pa potrebujete robusten material za dodatno zaščito pred mrzlimi vetrovi in mokrim vremenom.

 

Želite dodatne funkcije? Te funkcije so lahko dodatni žepi za potrebščine, zadrge, ki hlače spremenijo v kratke hlače ali raztegljivi vstavki med nogami za večjo mobilnost. Veliko hlač ima ojačana kolena in zadnjico za dodatno trpežnost.

 

Najpomembnejši lastnosti, ki jih lahko ima dober par hlač, sta udobje v vsaki situaciji in vzdržljivost kljub obrabi.

 

Za vsakogar nekaj

Tudi če ni enega samega para hlač, ki bi lahko izpolnil vse zahteve vsakogar, je veliko vrednosti v izdelkih, ki so vsestranski. V zvezi s tem lahko damo prednost vsestranskim in večnamenskim hlačam Vidda Pro in Keb. Tudi v kategoriji hlač za vsak dan (Everyday Outdoor) boste našli hlače, ki delujejo kot povezava med vsakdanjim življenjem in naravo. Te hlače so zasnovane za nošenje v mestu, na delovnem mestu ali v šoli, pa tudi med pohodom v gozd.

 

Nenazadnje je treba pri izbiri hlač upoštevati tudi obliko telesa. Vsaka postava je unikatna, a ne glede na vašo višino, težo ali postavo se bodo našle hlače, ki bodo popolne za vas. Ker smo si ljudje po obliki zelo različni, ima Fjällräven veliko izbiro hlač. Hlače iz skupine Outdoor imajo tri vrste prilagajanja (fit), in sicer: Comfort fit, Regular Fit in Curved Fit (posebej za ženske) in tri oblike pasov: visokega (High), običajnega (Regular) in nizkega (Low). Tudi dolžina hlač je različna glede na model. Nekatere imajo že določeno dolžino (Fixed Lenght), druge pa t.i. surovo dolžino (Raw length), kar pomeni, da si dolžino lahko sami prilagajate.

 

Prednost tako široke in večplastne ponudbe je, da se za vsakogar najde nekaj. 

 

Postanite strokovnjak za Fjällräven hlače

19 stvari ki jih morate vedeti, ko izbirate hlače:

 

 

 

1. Fit and waist (prilagajanje in pas)

Tri oblike prilagajanja (Comfort fit, Regular Fit in Curved Fit)in tri oblike pasu vam pomagajo, da laže najdete hlače zase.

2. Belt loops (zanke na pasu)

Večina hlač ima dvojne zanke na pasu, da pas bolje stoji.

3. Stretch fabric and elasticated waist (raztegljiv material in elastičen pas)

Nekatere hlače imajo bolj elastičen pas in s tem omogočajo večjo svobodo gibanja.

4. Moved seams (premaknjeni šivi)

Večina Fjällrävnovih hlač ima šive pomaknjene rahlo naprej (ne direktno na sredini), zaradi česar so bolj trpežni in zdržijo dlje.

5. Heardwearing (ojačani izpostavljeni deli)

Večina hlač ima ojačana kolena, mnoge tudi ojačano zadnjico, zaradi česar so hlače bolj trpežne in se njihova življenjska doba močno podaljša.

6. Pre-shaped and stretch-friendly (prešiti všitki)

Prešiti ojačani všitki na kolenih omogočajo lažje gibanje, tudi v kolenih.

7. Prepared for knee pads (možnost vstavljanja kolenskih blazinic)

Blazinice, ki jih lahko dodatno dokupite in vstavite na ojačane všitke na kolenih, za ljudi, ki veliko klečijo.

8. G-1000 (material G-1000)

Varuje pred vetrom, vlago in je zračen.

9. MT (material MicroTravel)

MT je lahek, zračen material, ki je hladen na koži in se ne guba.

10. Easy to get the perfect lenght (preprosto prilagajanje dolžine)

Nekatere hlače imajo hlačnice z t.i. "surovim zaključkom", ki se jih da brez težav krajšati.

11. Prepared for braces (izdelane za uporabo naramnic)

Nekateri potrebujejo naramnice in določene hlače so izdelane za uporabo naramnic.

12. Split back seams (razdeljeni zadnji šivi)

Razdeljeni zadnji šivi omogočajo lažje prilagajanje obliki telesa tudi okoli pasu.

13. Reinforced seams (ojačani šivi)

Dvojni ali trojni šivi, ki so na nekaterih modelih hlač na izpostavljenih delih šivani v X obliki.

14. Practical pockets (praktični žepi)

Fjällräven hlače so polne uporabnih, odlično nameščenih žepov.

15. Zip-off function (odpenjanje hlačnic na zadrgo)

Nekateri modeli hlač imajo pod koleni nameščeno zadrgo, zato jih lahko hitro spremenite v kratke hlače.

16. Gaiter function (funkcija gamaš)

Spodnji del hlač lahko uporabite kot gamaše.

17. Ventilation opening (ventilacijske odprtine)

Ventilacijske odprtine na spodnjem delu hlačnic poskrbijo za hiter vdor svežega zraka.

18. Fixed-lenght leg endings (fiksna dolžina hlačnic)

Na fiksni dolžini hlačnic so po navadi nameščene manšete, ki jih lahko ovijete okoli pohodnih čevljev.

19. Boot hooks and eyelets (Zanke za čevlje in obročki)

Nekatere hlače imajo zanke za pričvrščevanje na pohodne čevlje, zaradi česar ostanejo bolj na mestu, priročne pa so tudi v primeru snega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Družine izdelkov Fjällräven

Družine izdelkov so razvite za različne vrste dejavnosti, teren in podnebje ter ljudem omogočajo uživanje in raziskovanje narave v njenih najbolj spremenljivih oblikah. Omogočajo lažjo navigacijo po ponudbi izdelkov in olajšajo iskanje sorodnih izdelkov.

 

Hlače, ki jih pri nas trenutno nimamo na zalogi, lahko naročimo glede na vaše želje.

Celoten članek →

16 avgust 2022

Kako višina vpliva na hidracijo?

Enako pomembno kot preučevanje terena in morebitnega vremena, ko se odpravljate na katerokoli aktivnost, je treba upoštevati tudi višino. Skratka, na višjih nadmorskih višinah (že nad 1500m) vaše telo dela močneje, stopnja dihanja se poveča in telo izgublja vodo hitreje. Dejstvo, da vaše telo dela več in diha hitreje, da bi posrkalo več kisika, vpliva na vaš vnos vode in pojasnjuje, zakaj je pitje vode na visoki nadmorski višini ključnega pomena. Na nižji nadmorski višini pri teku na enaki razdalji, ne boste dehidrirani tako hitro kot na višji nadmorski višini. 

Po podatkih Wilderness Medical Society, vaše telo izgublja vodo z dihanjem na visoki nadmorski višini dvakrat hitreje kot na morski gladini. Aktivnosti na visoki nadmorski višini lahko prav tako povzročijo, da morate pogosteje urinirati, lahko pa tudi ustavijo vašo žejo, kar poveča tveganje za dehidracijo. Ostati hidriran na višini je resna naloga. Ko ste na visoki nadmorski višini, je tako priporočljivo dnevno vnašati več vode v telo, in če greste nad 3000m, povečajte tudi vnos ogljikovih hidratov.

Poleg povečane izgube vode z dihanjem, imajo območja na visoki nadmorski višini običajno nizko vlažnost in so bolj izpostavljena elementom, kot sta sonce in veter, zato se poveča izhlapevanje vode iz telesa. Ko niste premočeni v znoju, vas je zlahka zavesti, da se voda ne izgublja – a verjemite nam, da se. 

 

Glavni izziv, s katerim se sooča telo na višini, je zmanjšanje količine razpoložljivega kisika v zraku, obstajajo pa tudi druge sekundarne težave. Nekatere od teh težav vplivajo na stanje hidracije in vredno je, da se jih zavedate. Najpomembnejša od teh sekundarnih težav, je povečanje "neobčutljivih izgub vode".

 

Izguba vode iz telesa je razdeljena na dve vrsti:

1. „Občutljive izgube“ zlahka zaznate s svojimi čuti (na primer proizvodnja znoja in urina) in jih je mogoče enostavno izmeriti.

2. Po drugi strani pa so „neobčutljive izgube“ večinoma neodkrite in jih je težko izmeriti. Glavni poti do neobčutljive izgube tekočine sta izhlapevanje vlage s kože in izguba vlage iz dihalnih poti med dihanjem.

 

Obstaja nekaj razlogov, zakaj se lahko neobčutljiva izguba vode precej poveča, ko se prvič povzpnete na nadmorsko višino:

1. Vaše dihanje se občutno poveča, tudi v mirovanju, saj vaše telo začne kompenzirati nižje ravni kisika v krvi. Več dihanja = večja neobčutljiva izguba vode.

2. Transdermalna izguba tekočine (preko kože) se lahko poveča tudi v zelo suhem zraku.

Visoka nadmorska višina in hidracija: kakšna je povezava?

Zmanjšana vlažnost

Višje ko se povzpnete, nižja bo vlažnost. Če ste dlje časa izpostavljeni suhemu zraku, zlasti med aktivnostjo, se vaše možnosti za dehidracijo povečajo. Ko je zrak suh, potegne vlago iz česarkoli, vključno z vašim telesom. Vaš znoj se lahko hitreje posuši s kože, zaradi česar se sploh ne zavedate, da se potite. Suh zrak bo potegnil vlago tudi iz drugih delov telesa, vključno s pljuč, oči in nosu. 

Povečana potreba po dihanju

Na višjih nadmorskih višinah se poveča stopnja dihanja. Ker je kisika manj, bo vaše dihanje postalo hitrejše in plitvejše. To pa povzroči povečano izgubo vode. Če hodite, plezate, smučate ali izvajate drugo vrsto vadbe, boste že dihali hitreje kot običajno. Dodajte še višjo nadmorsko višino in lahko občutite znatno zmanjšanje ravni tekočine.

Povečano izločanje urina

Višina povzroča povečano izločanje urina. To se zgodi, ker ledvice zaznajo, da je v zraku manj kisika. Posledično sproščajo hormon eritropoetin. Eritropoetin povzroči, da kostni mozeg poveča proizvodnjo rdečih krvnih celic, kar poveča sposobnost krvi za prenašanje kisika. Kot odziv na povečanje števila rdečih krvnih celic se telo znebi odvečne tekočine s povečanjem proizvodnje urina.

Zmanjšana žeja

Nazadnje, ko ste na višji nadmorski višini in je temperatura nizka, morda ne boste opazili svoje žeje tako močno, kot bi na nižji nadmorski višini pri višji temperaturi. Pravzaprav nekatere študije kažejo, da lahko kombinacija nizkih temperatur in velike nadmorske višine zmanjša žejo za približno 40 odstotkov.

Simptomi dehidracije

Če boste čas preživeli na višji nadmorski višini, morate poznati znake dehidracije in biti pozorni nanje. Sledi nekaj najpogostejših simptomov, ki jih ljudje doživljajo, ko se soočajo z dehidracijo na visoki nadmorski višini:

 

- glavoboli

- slabost

- omotičnost

- mišični krči

- utrujenost

- temno obarvan urin

Dehidracija in višinska bolezen

Ne samo, da je dehidracija tvegana sama po sebi, ampak lahko prikrije ali poslabša simptome višinske bolezni, potencialno smrtno nevarnega stanja, ki lahko prizadene nekatere ljudi na visoki nadmorski višini. Dehidracija in višinska bolezen lahko povzročita slabost, glavobole in utrujenost. Pitje veliko vode ne pomaga preprečiti ali ublažiti višinske bolezni. Edino zdravilo za višinsko bolezen je sestop na nižjo nadmorsko višino.

 

Višinska bolezen se pojavlja v treh različnih oblikah:

- akutna gorska bolezen: to je najblažja in najpogostejša oblika; simptomi vključujejo omotico, glavobol, bolečine v mišicah in slabost

- višinski pljučni edem: to je nabiranje tekočine v pljučih; lahko je smrtno nevarno, če se ga ne obravnava takoj

- višinski možganski edem: to je najhujša oblika višinske bolezni; lahko je smrtno nevarna in se pojavi, ko tekočina vstopi v možgane

 

Simptomi blage višinske bolezni so podobni tistim, ki se pojavijo, ko je oseba dehidrirana. Ljudje morda mislijo, da imajo opravka le z dehidracijo, medtem ko jih dejansko prizadene nekaj resnejšega, kot je višinska bolezen. Za razliko od dehidracije se višinska bolezen ne izboljša s pitjem vode.

Kako se pripraviti na visoko nadmorsko višino?

Redno vnašanje tekočine

Nikoli ni zabavno prispeti s praznim rezervoarjem za gorivo, kar pomeni, da si lahko pripravite manj kot idealno izkušnjo, če na visokogorsko destinacijo prispete že dehidrirani. Že, ko se pripravljate, poskrbite, da boste spili veliko vode.

 

Nekateri ljudje zmanjšajo vnos vode, ker želijo zmanjšati število odmorov v kopalnici. To se morda sprva zdi dobra ideja, vendar vam bo kasneje lahko žal, če se bodo začeli pojavljati simptomi dehidracije!

Jejte hrano, ki vsebuje dovolj tekočine

Poleg tega, da že prej popijete veliko vode, lahko svojo hidracijo povečate tudi z uživanjem hrane, ki naravno vsebuje veliko vode. Obstaja veliko sadja in zelenjave, ki bo povečala vašo hidracijo, kot so jabolka, kumare in paprika. Vključite jih v svoje obroke ali jih narežite in vrzite v nahrbtnik za enostaven in lahek prigrizek, v katerem lahko uživate na poti.

Pijte med aktivnostjo

Prepričajte se, da pijete v rednih intervalih tudi med svojo izbrano dejavnostjo. Imejte pri roki flaško vode ali meh in se med aktivnostjo občasno ustavite, da se lahko spočijete in rehidrirate. Ko načrtujete pot, si boste morda želeli ogledati zemljevid in izbrati točke, ki so primerne za odmore za hidracijo. Tako boste natančno vedeli, kje se morate ustaviti. Poleg tega, kakšen boljši način za uživanje v gorski pokrajini kot med odmorom za hidracijo?

Zmanjšajte vnos alkohola

Ne pozabite, da je alkohol diuretik, torej povečuje možnost dehidracije. Ko pijete alkohol, vaše ledvice, sečevod in mehur delujejo skupaj, da se čim prej znebijo tekočine. Če pijete alkohol, preden se odpravite na aktivnost, je zmernost vedno dobra ideja. Ali še bolje, shranite ga za nagrado po pohodu. Če se odločite za uživanje alkohola, ne pozabite nadoknaditi izgubljene tekočine, da boste naslednji dan hidrirani.

Športni napitki ali kola?

Športni napitki vsebujejo sladkor in elektrolite, kot sta natrij in kalij. Primerni so kot način rehidracije pri izvajanju vzdržljivostnih aktivnosti, kot sta tek in kolesarjenje. Če vzamemo npr. športno pijačo Gatorade vsebuje 0.6 l flaška 140 kalorij in 36 gramov ogljikovih hidratov, pri čemer 34 gramov ogljikovih hidratov prihaja neposredno iz sladkorja. Vsebuje tudi 270 miligramov natrija in 75 miligramov kalija.

 

368 ml pločevinka kole vsebuje 151 kalorij in 38,9 gramov ogljikovih hidratov, pri čemer 38.9 gramov ogljikovih hidratov prihaja iz sladkorja. Natrija in kalija v koli je veliko manj kot v Gatoradu, s samo 11,2 miligrama natrija in 18,6 miligrama kalija. Poleg visoke vsebnosti sladkorja ima kokakola tudi 33,5 miligramov kofeina. 

Kaj bi morali piti?

Vprašanje, kaj bi morali piti, je v resnici odvisno od športa s katerim se ukvarjate in trajanja aktivnosti. Glede na to, da športniki pogosto potrebujejo sladkor in elektrolite, ima izotonični napitek prednost pred gaziranimi pijačami, saj je lažje prebavljiv in ima dodane elektrolite, hkrati pa zagotavlja energijo.

 

Za večino ljudi, ki dlje časa ne izvajajo vzdržljivostnih dejavnosti, bo potreba po hidraciji zadovoljena z vodo. Športne napitke naj uživajo le športniki, ki se ukvarjajo z zmerno do visoko intenzivno vadbo, ki traja več kot eno uro.

 

Voda je tudi boljša izbira, ko gre za kalorije in vsebnost sladkorja. Tudi, če ne poskušate shujšati, lahko uživanje presežka sladkorja in kalorij iz športnih pijač in gaziranih pijač povzroči povečanje debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in protina.

 

Izotonik, hipertonik ali hipotonik?

Nekaj ur pred športno aktivnostjo in med treningom ti bodo izotonični napitki omogočili absorpcijo tekočine in poskrbeli za hitro rehidracijo. Ti napitki vsebujejo enako koncentracijo mineralnih soli in sladkorjev kot krvna plazma. Hipotonični napitki vsebujejo manj mineralnih soli in sladkorjev in se priporočajo na začetku treninga, ki traja več kot dve uri. Hipertonični napitki vsebujejo visoko koncentracijo mineralnih soli in sladkorjev, zaradi česar je resorpcija počasnejša. Ker pa vsebujejo več energije, so koristni po aktivnosti.

Kako obvladati dehidracijo na visoki nadmorski višini

Kaj se zgodi, če začnete doživljati simptome dehidracije, ko ste na visoki nadmorski višini? 

Pijte vodo

Prvi korak v boju proti dehidraciji je vedno pitje vode. Če začnete doživljati znake dehidracije, prenehajte s tem, kar počnete, počivajte nekaj minut in si privoščite pijačo.

Dodajte napitek z elektroliti

Poleg nadomeščanja tekočine, izgubljene s potenjem, urinom in povečanim dihanjem, poskrbite, da nadomeščate tudi elektrolite.

 

Elektroliti so minerali, ki izboljšajo hidracijo in pomagajo zmanjšati številne simptome dehidracije (glavoboli, slabost, mišični krči itd.). Prisotni so v številnih običajnih živilih, vendar morda ne bo mogoče nositi nahrbtnika, polnega listnate zelenjave, temne čokolade in semen, ko se vzpenjate na goro.

 

Namesto tega vrzite v nahrbtnik nekaj hidracijskih tablet ali prašek. Te praške je enostavno vreči v steklenico vode in vam zagotovijo odmerek bistvenih elektrolitov, kot so natrij, magnezij, kalij in cink.

Vedite, kdaj odnehati

Včasih se moraš samo obrniti, si odpočiti in poskusiti znova drug dan. Če se vaši simptomi ne izboljšajo, se ne silite, da bi se povzpeli višje ali naredili več, kot ste sposobni. Vedite, kdaj odnehati. Vedno se lahko vrnete, se ustrezno hidrirate in pozneje poskusite znova.

Koliko vode popiti?

Torej koliko vode mislite, da bi morali popiti na visoki nadmorski višini? Priporoča se pitje dodatnih 1-1,5 litra vode na dan na visoki nadmorski višini, kar pomeni skupno 3-4 litre. V idealnem primeru bi ti 3-4 litri vsebovali 200-300 gramov ogljikovih hidratov. Dodajanje elektrolitov je pomembno pri vsaki visoki intenzivni aktivnosti, vendar postane ključno tudi na višji nadmorski višini. Poleg tega je treba pri načrtu hidracije upoštevati, ali boste naleteli na zelo vroče ali nizke temperature.

 

Medtem ko boste potrebovali več pijače, ko se boste povzpeli na goro, je vsekakor vredno poudariti, da nenadno, veliko povečanje vnosa tekočine ni niti potrebno niti verjetno ne bo koristno, saj lahko poveča tveganje za stanje, imenovano hiponatremija, ki lahko lahko škoduje zdravju in učinkovitosti. Torej, čeprav je povečanje vaše porabe skoraj zagotovo pametna ideja, je element zmernosti še vedno pomemben.

 

Če želite bolje razumeti, ali ste dovolj hidrirani, bodite pozorni na barvo urina in stopnjo žeje. Če je vaš urin brezbarven ali svetlo rumen, zaužijete dovolj tekočine, če pa je temne barve, ste morda dehidrirani. In če le redko čutite žejo, obstaja velika verjetnost, da zadostujete potrebam po hidraciji.

Pogosto pitje med vašo aktivnostjo na visoki nadmorski višini je ključnega pomena za preprečevanje dehidracije: odločite se za nekaj hitrih požirkov vsakih 15-20 minut med aktivnostjo, namesto da velike požirke tekočine zaužijete le, ko se ustavite za odmor. Nahrbtniki z mehovi ali steklenicami za vodo, ki se prilegajo sprednjim žepom, so odličen način za ohranjanje pijače dostopne pri roki. Prepričajte se, da imate s seboj dovolj vode – in nekaj dodatnega, če vas kaj nepredvidenega zadrži zunaj dlje, kot ste pričakovali – ali raziščite vodne vire, ki so na voljo ob poti.

Celoten članek →

29 julij 2022

Kako izbrati plezalnike?

Morda se zdi nemogoča naloga izbrati prave plezalne čevlje iz neskončne izbire, ki je na voljo. Danes obstaja veliko različnih blagovnih znamk in vsak od njih ima več različnih modelov plezalnikov. Prepričani smo, da obstaja popoln plezalnik za vsako nogo, če imate vztrajnost, da preizkusite čim več modelov, dokler ne najdete tistega, ki najbolj ustreza vaši nogi.

 

Izbira prvega para plezalnih čevljev se morda zdi težavna, vendar postane izjemno lažja, ko odgovorite na ta tri vprašanja: Kako izkušeni ste kot plezalec/ka? Kakšen bo vaš najpogostejši način plezanja? Kako dolgo boste imeli plezalke na nogah?

KORAK 1 IZBERITE OBLIKO

V bistvu lahko vse plezalne čevlje razvrstimo v eno od teh treh osnovnih tipov: ravna/nevtralna, delno ukrivljena ali agresivna oblika, ki povedo kako stisnjeni in zviti so vaši prsti v čevlju. Pri nevtralnih plezalnikih je položaj stopala precej naraven in udoben. Čevlji te kategorije imajo ponavadi nekoliko debelejši podplat, ki bolje podpira stopalo med plezanjem. Plezalniki z debelejšim podplatom lahko nosite cel dan in vam bo še vedno udobno. Prednosti te oblike so v vsestranski zmogljivosti in udobju. Če boste plezali vse po malem oziroma, če še ne veste kaj boste plezali najbolj pogosto, bodo te plezalniki dobra izbira. Delno ukrivljeni plezalniki so namenjeni potiskanju prstov, zlasti palca naprej. Tako lahko ustvarijo več moči na manjših stopih. Ta oblika plezalnikov je namenjena krajšim smerem po katerih se lahko sezujete, saj so običajno rahlo neudobni. Agresivni plezalniki so najbolj ukrivljene oblike. Eno dobro pravilo govori, da bolj kot je stena strma, bolj naj bo ukrivljen plezalnik. Narejeni so za balvansko plezanje in plezanje najbolj strmih smeri. So najbolj neudobne oblike.

Nevtralna

Najboljše za:

Celodnevno udobje

Tradicionalno plezanje

Plezanje daljših smeri

Plezanje na trenje in plezanje razpok

Delno ukrivljena

Najboljše za:

Dobro razmerje med udobjem in zmogljivostjo

Navpično plezanje

Rahlo strma skala

Agresivna

Najboljše za:

Največja zmogljivost

Strma, previsna skala

Balvansko plezanje

KORAK 2 IZBERITE NAČIN ZAPIRANJA

Copati

Najhitrejše obuvanje/ sezuvanje

Plezanje razpok

Zelo udobne

Slabše prileganje

Slabše se odnesejo pri zatikanju pet

Se najbolj raztegnejo

Ježki

Hitro in enostavno zategovanje

Boljše prileganje

Za balvansko, športno in plezanje v zaprtih prostorih

Slabše prileganje kot vezalke

 

Vezalke

Najbolj natančno prileganje

Se lahko odtegnejo za udobje in zategnejo za zanesljivost

Za tradicionalno, športno in večraztežajno plezanje

Počasnejše obuvanje/ sezuvanje

Vezalke, velcro trak ali elastika?

 

Plezalniki se zapenjajo na tri različne načine: z velcro trakovi (ježki), z vezalkami ali pa se obujejo kot copati, ki jim zategnete elastike. Plezalniki z vezalkami so najbolj prilagodljivi in načeloma zagotavljajo najtesnejše zategovanje, zato boste vezalke običajno našli pri bolj tehničnih plezalnikih. Se boste pa precej namučili pri obuvanju, sezuvanju in prilagajanju. Plezalniki z velcro manšetami so preprosti za obuvanje in sezuvanje, nekatere od njih pa lahko zategnete skoraj tako močno kot tiste z vezalkami. Izberite jih za športno in balvansko plezanje ter za umetne stene. Enako dobro se bodo obnesli tudi v večraztežajnih smereh. T.i. copati so daleč najbolj udobni, občutljivi, a običajno nepodloženi, kar pomeni, da se bodo s časoma bolj raztegnili. So najbolj udobni, a manj učinkoviti. Ker jih je preprosto obuvati in sezuvati, so odlična izbira za umetne stene v telovadnicah in za balvane.

KORAK 3 IZBERITE VRSTO IN DEBELINO GUME

3mm guma

Zelo občutljiva

Se hitro obrabi

 

 

Mehka guma

Bolj lepljiva

Odlična pri plezanju na trenje

Se hitro obrabi

Se ne odnese dobro na robovih

4mm guma

Dobro razmerje med občutljivostjo in trpežnostjo

Srednje mehka guma

Dobra tako za plezanje na trenje kot robovih

Dobro razmerje med občutljivostjo in trpežnostjo

Ne blesti v nobeni kategoriji

5mm guma

Zelo trpežna

Manj občutka 

 

 

Trda guma

Omogoča daljši oprijem na robovih

Zdrži dlje časa

Včasih daje občutek, da drsi

Se ne odnese dobro na trenje

Lepljivost gume

 

Razlike v gumi na plezalnikih so precejšnje. Neko splošno pravilo je, da je bolj 'lepljiva' guma običajno manj trpežna in bolj mehka, manj lepljiva guma pa močnejša in bolj trpežna. Resnično mehka guma je izjemno lepljiva, a se bo zelo hitro obrabila. Bolj trda guma bo omogočila daljši oprijem na robovih, a ne bo funkcionirala tam kjer ni veliko robov. Približno lahko sledite tem okvirom: mehkejša guma za bolj zahtevne vzpone in balvane. Trda guma za začetnike in celodnevno plezanje.

KORAK 4 OSTALE BISTVENE LASTNOSTI

Material

Nepodloženo usnje

Raztegljivost: do polne številke

Zračnost: odlična

Vonj: minimalen

Prileganje: se prilega nogi, vendar se lahko sčasoma zrahlja

Podloženo usnje

Raztegljivost: polovico številke ali manj

Zračnost: dobra

Vonj: pošten

Prileganje: dobro, ne tako kot nepodloženo usnje

 

Sintetika

Raztegljivost: ni raztegljiva

Zračnost: slaba

Vonj: zelo neprijeten

Prileganje: minimalno

Usnjeni plezalniki se raztegnejo bolj kot sintetični. A usnjeni plezalniki s podlogo se bodo raztegnili zelo malo in se bodo s časom prilagodili obliki vaše noge. Če boste izbrali usnjene plezalnike brez podloge, naj bodo v začetku malce tesni, rahlo neudobni. S časoma se bodo toliko raztegnili, da bodo udobni in učinkoviti. Nekateri usnjeni plezalniki se raztegnejo za eno številko ali celo za številko in pol. Če se odločite za sintetične plezalnike, naj bodo že v začetku udobni, saj se bodo raztegnili samo malo. Če je guma na plezalnikih potegnjena še više čez prste, se bodo manj raztegnili.

Asimetrija

Več moči v palcu za boljšo preciznost. Manjše udobje.

 

 

 



 

Manj moči v palcu in manjša zmogljivost. Več udobja.

Upogibljivost srednjega podplata

Upogibljiv (brez vmesnega podplata)

Odličen za balvansko in tehnično plezanje

Blesti v plezanju na trenje in strmi skali

Minimalna podpora stopalu

Srednje (3/4 vmesnega podplata)

Vsesplošna zmogljivost

Boljša podpora na robovih

Upogljivost za tehnično plezanje

 

Tog (polni vmesni podplat)

 

Odličen za plezanje velikih sten, športno in večraztežajno plezanje

Odličen v plezanju ozkih robov

Odlična podpora stopalu in stabilnost

Tanjši podplati, močnejše stopalo

Ker se moč in tehnika vaših stopal razvijata, boste morda želeli kupiti čevelj, ki je nekoliko bolj agresiven in ima nekoliko tanjši podplat. Pri teh čevljih mora noga delati več in se ne zanašati na oporo samega čevlja. Največji napredek tanjšega čevlja je, da lahko veliko bolje občutite, kaj se dogaja pod gumo. In naučili se boste bolj subtilno in učinkoviteje pritiskati na oporo. Z drugimi besedami, vaša tehnika stopal postane boljša. Ko napredujete kot plezalec, boste vedeli, kaj želite od čevlja in sprejemanje odločitev bo veliko lažje.

KORAK 5 PRILEGANJE

Znaki popolnega prileganja

 

Oprijet petni del

 

 

Se prilegajo obliki vašega stopala

 

 

Nič dodatnega mrtvega prostora

 

 

Imajo zadostno širino

 

 

 

Brez točk pritiska

 

 

Prsti niso boleče zviti

 

Nasveti za pomerjanje plezalk

 

Pomerite plezalnike v trgovini za ustrezno prileganje

 

 

 

Plezalnike pomerjajte brez nogavic



 

 

Plezalnike pomerjajte v popoldanskem času, ker noga čez dan oteče

 

 

Če je možno, probajte model plezalnikov na plezalni steni 



 

 

Upoštevajte raztezanje in ustrezno velikost

 

 

 

Zmogljivost ali udobje? Ponavadi je eno ali drugo ali pa razmerje obeh

 

 

Prepričajte se, da veste vaše želje, preden greste v nakup

 

 

 

Ženske različice so ponavadi ožje, kot nalašč za ozka stopala in manjše pete

 

Kaj pa velikost?

Velikost vaših plezalnih čevljev je odvisna od vprašanja udobja. Veliko je teorij o tem, kako tesen naj bo čevelj. Za športno in balvansko plezanje obstaja precej močna korelacija med težavnostjo plezanja in velikostjo plezalnikov,: ko težavnost plezanja narašča, številka velikosti plezalnih čevljev upada. Kljub vsemu – če je bolečina prehuda in tako nevzdržna, da se ne da plezati – izberite manj tesne plezalnike. Pri večraztežajnem plezanju, boste posegli po bolj udobnih, manj tesnih plezalnikih. Naj bodo udobni, a še obenem naj imajo trd, manj upogljiv podplat.

Najprej morate določiti, kakšen bo vaš najpogostejši način plezanja, preizkusite več plezalnikov in več velikosti. Premislite še sledeče: nepodloženi plezalniki se bodo čez čas bolj raztegnili, kar pomeni, da ne bodo enako učinkoviti. Polovične številke veliko štejejo pri plezalnikih, oglejte si Borealove plezalnike, ki imajo 1/3 številke.

 

Kako veliko je preveliko?

Imeti prevelik in udoben čevelj tudi ni dobra stvar. Težko se je naučiti dobrega dela nog, če se čevelj ne prilega pravilno. V najslabšem primeru boste pridobili slabe navade, ker vam čevlji zdrsujejo. Čevelj, ki je prevelik, je lahko tudi neudoben, ker čevelj ne podpira stopala pravilno. Pri izbiri prvega para plezalnih čevljev velja dobro pravilo: boleče je premajhno, udobno je preveliko, neudobno je ravno prav.

 

 

Ali izkušnje igrajo pomembno vlogo?

Kratek odgovor je DA. Pomembno je, koliko ste izkušeni kot plezalec. Če kupujete svoj prvi par plezalnih čevljev, vam priporočamo, da kupite plezalke z ravnim podplatom. Neizkušen plezalec ne ve nujno, kakšno vrsto plezanja želi opravljati. Ravni čevlji bodo v redu, ne glede na to, ali se ukvarjate s balvanskim plezanjem ali športnim plezanjem, znotraj ali zunaj. Dobro vam bo uspelo in tudi cena bo ugodnejša.

 

 

Tradicionalno plezanje v skali

Tradicionalno plezanje v skalah in skalnih razpokah zahteva nekaj specifičnega znanja in opreme. Za plezanje razpok boste želeli imeti plezalnike, pri katerem bodo prsti plezalnikov lahko nameščeni bolj plosko, da »sedejo« v razpoko. Odličen model za to vrsto plezanja je Scarpa Vapor V. Za daljše, večraztežajne smeri izberite udobne plezalnike. Plezaliki z bolj trdim podplatom vam bodo omogočile oporo na ozkih robovih, a bodo preprečevale preutrujenost nog. Da bi zadovoljili udobju, ne izbirajte večjih plezalnikov, saj se vsak plezalnik po določenem času rahlo raztegne in postane bolj ohlapen.

 

Balvansko plezanje

Primerna velikost za to vrsto plezanja variira od plezalnika do plezalnika. Načeloma bodo ustrezali zelo tesni, agresivno oblikovani plezalkiki. Če ste vseeno privrženec/ka udobja, izberite enako velikost plezalnikov, kot je vaša običajna velikost obutve in poiščite plezalnike s plosko obliko. Na splošno priporočamo plezalnike Scarpa Instinct VS.

 

Plezanje v dvoranah/na umetnih stenah in začetniki

Izberite udobne, zanesljive plezalnike, kot so na primer Scarpa Vapor V. Te se bodo dobro obnesli na umetnih stenah, popolnoma zanesljivi pa bodo tudi v skali. Zgrešiti ne morete niti s Scarpa Origin, ki so najbolj vsestranski, eni najudobnejših in tudi najbolj popularnih plezalnikov v naši trgovini.

 

 

 

 

 

 

 

Na koncu dneva to ni najpomembnejša odločitev v vašem življenju, ki jo morate sprejeti. Zato si samo vzemite par, ki se vam zdi v redu, in začnite plezati. Ker veste kaj? Plezanje je super.

 

 

Vir: Athlete Audit

Celoten članek →

20 junij 2022