Novice in nasveti 2021

Kampiranje z otroki. Kako težko pa je lahko?

Nasveti za kampiranje z otroki

Za otroke je narava neskončna pustolovščina, kjer ustvarjajo spomine za vse življenje. Ko odrastemo, pa ta čarovnija ostaja, ker kaj je boljšega od gledanja naslednje generacije, ki se uči ljubiti naravo.

"Kampiranje z zelo majhnimi otroki je lažje, kot si morda mislite."

Delajte majhne korake

Mali koraki za velik cilj, pravijo. Ko začnete kampirati kot družina, pojdite počasi. Za začetek ostanite v lokalnem okolju. Gore so čarobne, toda zakaj nebi začeli raziskovati narave blizu doma? Še bolje, začnite na svojem dvorišču. Zakurite si ogenj in pripravite večerjo na prostem, prespite v šotoru. Naslednje jutro se odpravite na pohod. 


Seveda se je treba prilagoditi, kaj boste počeli v naravi z otroki, vendar vam to ne sme preprečiti, da bi šli ven in uživali na prostem. 

Razmislite o letnem času

Poletje je super za kampiranje z otroki. Še boljša pa je jesen, ker ni komarjev, temperature so odlične za spanje in imate več prostora zase. Izvedljivo je tudi zimsko kampiranje, samo, če imate pravo opremo in odgovorno miselnost.

Naredite seznam družinske opreme

Za prvo kampiranje z majhnimi otroki, priporočamo, da vnaprej pripravite načrt. Zelo pomembno je, da imate visokokakovostno opremo. Priporočamo celo izposojo ali najem opreme, ne pa zapravljanje denarja za nizkokakovostno opremo. Še posebej šotor je ključnega pomena za to izkušnjo.


Izberite šotor glede na število članov v vaši družini. Super je imeti en velik predprostor, če ne dva in vhode na obeh straneh. Dodaten plus predstavlja notranji šotor v polni višini, kar daje več aktivnega volumna in večjo raven udobja.


Seznam za pakiranje za krajši izlet vključuje tudi veliko prigrizkov in dobre hrane, kajti razpoloženje in energija sta močno odvisna od tega, da ste vsi nahranjeni. Večer v šotoru si lahko popestrite z branjem knjige (z lučko). Da je vsem udobno in toplo, pa so ključnega pomena spalne podloge in spalne vreče. Predlagamo, da ima vsak družinski član dva kompleta volnenega spodnjega perila; en komplet pakiran v suho vrečko. Na koncu so pomembni tudi bolj lahkotni čevlji, da se noga spočije od dolgega dne v pohodniških čevljih. 


Največji šok pri kampiranju z majhnimi otroki je povečanje opreme. Starši nosijo veliko prtljage, vendar obstajajo rešitve. Ena rešitev: naj otroci nosijo opremo sami! Nekaj oblačil in drugih predmetov tako spakiramo v otroške nahrbtnike. 

Otroci naj sodelujejo

Vključite otroke v pripravo hrane in postavitev šotora. Zgodaj poučiti otroke o tem, kaj je vključeno v taborjenje, jim daje večno hvaležnost za dejavnosti na prostem. To pomeni tudi večjo ozaveščenost o skrbi za okolje. Vsak naj prispeva k čiščenju 'kampa'. Ne glede na to, ali so smeti njegove ali ne. 

Vzemite si čas in bodite samo družina

Nobena izkušnja ni tako celostna kot kampiranje. Medtem ko so enodnevni pohodi in pomoč pri postavitvi tabora dragocene izkušnje za majhne otroke, pa je še bolj pomembno, da otrokom dovolimo biti le otroci. Omogočimo jim, da tekajo naokoli, se igrajo na prostem, postanejo gibčni in močni. Za njihovo domišljijo je dobro tudi, da se preprosto igrajo s tem, kar najdejo okoli sebe. Potem, ko je vse urejeno, se namestimo v šotor in le uživamo. Pogovarjanje, branje, poslušanje zvokov narave. 


Zdaj pa samo še vaja! ;)

10 nasvetov:

 • Vedno se vprašajte, zakaj to delate? Ali je zaradi vas, ali za izkušnje otrok? Ne glede na starost otrok, najprej glejte na njih. Če želite raziskovati sami ali preplezati neko goro, ki vam predstavlja izziv, dajte to prihodnjič. Bolje je če imate nizka pričakovanja, oziroma jih sploh nimate. Da bi otrokom predstavili naravo in življenje na prostem, se prilagodite otrokom in njihovem tempu. 
 • V kolikor nosite otroka v nosilki, poskrbite, da mu je toplo, da je suh in ima dovolj za jesti/piti. Pogosto vstavljanje za malico in opazovanje stvari okrog sebe ni samo zabavno, pomembno je, da ste vsi zadovoljni. Ne samo, da date otroka v nosilko in pozabite nanj. Pustite, da se igrajo sem ter tja, vključite jih v to kar delate, povejte jim kaj vidite - tudi, če še ne govorijo. 
 • Ohranite domačo rutino. Jejte in spite ob istem času. Ne pozabite pa prišteti nekaj vmesnih prigrizkov, da boste polni energije. 
 • Če je vreme slabo, obrnite in delajte nekaj drugega. Na pohod greste lahko drugič. 
 • Vzemite dodatna oblačila, več slojev v primeru, da se spremeni vreme.
 • Ne pozabite na prvo pomoč. V naravi se lahko zgodi karkoli, kadarkoli.
 • Vzemite zemljevid, mogoče kompas. Poglejte kje gre pot, razložite kaj pomenijo simboli. Kmalu, vam bodo otroci načrtovali naslednjo dogodivščino. 
 • Če boste prenočili v šotoru, bodite blizu koče, avta ali doma. Skupaj postavite tabor. Dajte otrokom nekaj nalog. Naj bo šotor kot dom. S seboj prinesite igre, ki se jih lahko igrate notri, ko je vreme slabo. Stvari, ki jih lahko počnete zunaj. Frizbi in karte ne zavzamejo veliko prostora. Ko imate postavljen šotor, lahko načrtujete krajše pohode v okolici, plavanje, ribarjenje, kolesarjenje,.. 
 • Vključujte otroke. Lahko pakirajo, načrtujejo? Lahko nosijo svojo opremo v majhnem nahrbtniku? Vse to jih dela odgovorne in predane ekipi. 
 • Vedno lahko obrnete in poskusite prihodnjič, če se vam je že od začetka zdela slaba ideja. Ni treba, da otroci vedo, zamotite jih. Zapomnite si, da narava vedno počaka. 

Celoten članek →

21 junij 2021

Izbira šotora

Iskanje pravega šotora je uravnotežena enačba med težo, izbranim terenom in udobjem.

Če želite izbrati pravi šotor, morate najprej ugotoviti, kakšne so vaše potrebe.

Kje in kdaj boste uporabili šotor? Koliko ljudi bo gostil? Potrebujete svoj zasebni prostor ali vam je v redu, če ste v istem prostoru z drugimi?

 Izberite svoj šotor

Zakaj potrebujete šotor? Za zaščito pred vremenskimi vplivi v gorah? Ali zato, da se zbudite v toplo poletno jutro ob jezeru? Se boste odločili za iglu šotor ali tunelski šotor? Kaj je sploh razlika? Kako pomembna vam je nizka teža in vzdržljivost šotora? Koliko oseb bo spalo v njem in za koliko časa? Koliko let naj bi zdržal šotor? Ali je pomembno kako je bil šotor izdelan?


V nadaljevanju vam bomo razkrili vse, kar morate vedeti o izbiri šotora v katerem boste uživali in mu zaupali še veliko let.


Če dajete prednost majhni, lahki prtljagi, izberite lažje materiale in manjši življenjski prostor. V bolj izpostavljenih razmerah in snegu razmislite o bolj robustnih materialih in funkcijah, ki jih je mogoče upravljati z debelimi rokavicami. Verjetno boste potrebovali tudi več prostora, saj bo vaša oprema obsežnejša. Več prostora kot želite, večjo težo boste morali nositi. Več stabilnosti in vzdržljivosti bo seveda tudi dodalo težo. Toda teža je lahko majhna cena za udobje večjega spalnega in bivalnega prostora ali za dodatno varnost, ki jo nudi bolj stabilen šotor na izpostavljenih območjih. 

Iglu šotor ali tunelski šotor?

Iglu šotor

Kupolski šotori so samonosilni in manj odvisni od palic in klinov. Tako jih je enostavneje premikati dokler ne najdete pravega mesta in jih je lažje namestiti tja, kjer je težko uporabiti šotorske kline - na primer na kamnu ali pesku. Zaradi kupolaste oblike so manj občutljivi na spreminjanje smeri vetra. Imajo več prostora za glavo kot tunelski šotori, kar dodaja udobje, vendar pa imajo manjše predprostore. Kupolski šotori so nekoliko težji, ker zahtevajo več palic. Čeprav so samonosilni, morate šotor vedno pritrditi na tla.

Tunelski šotor

Tunelski šotori imajo odlično razmerje med težo in prostorom. Niso samonosilni in jih je potrebno pritrditi na tla. Imajo prostornejši predprostor, ki šotor razdelijo na spalni prostor in prostor za shranjevanje opreme ali pripravo hrane v slabih vremenskih razmerah. Če so šotorski deli pravilno poravnani, so tunelski šotori izjemno odporni na veter. In ko je postavljen v globokem snegu, lahko predprostor izkopljemo, da lahko v njem tudi vstanemo. Največkrat so uporabljeni za ekspedicije. 

Kako pomembna je nizka teža in vzdržljivost šotora?

Če hodimo na večdnevne pohodniške ture, se odločimo za nakup lažjega in manjšega šotora. V primeru, da šotor potrebujemo za počitnice ali kampiranje z avtom, je teža šotora seveda nepomembna. Ne pozabite pa, da ni nujno, da je težji šotor tudi trpežnejši.


3-sezonski šotori


So najbolj priljubljeni, posebej pri družinah in za kampiranje z avtomobilom. Primerni so za zmerno vreme spomladi, poleti in jeseni. Ti šotori imajo praviloma dobro prezračevanje. V njih udobno preživimo tudi kako ploho, v dolgotrajnem dežju, močnih nevihtah ali snegu pa si bomo že želeli šotor višje kategorije, katere lahko uporabljamo tudi zgodaj spomladi ali pozno jeseni, saj prenesejo nekaj snega. Ti šotori imajo kako palico več in zračnik manj, zato imajo boljše ravnovesje med trdnostjo in ohranjanjem toplote. Dobra izbira so denimo za visokogorske trekinge, ne pa tudi za prave zimske pogoje.


4-sezonski šotori


Narejeni so z namenom uporabe v vseh letnih časih, čeprav so bolj prilagojeni zimskim pogojem. So bolj robustni in posledično bolj vzdržljivi. Primerni so za močnejši veter, odpornejši na nalaganje snega in zagotavljajo več toplote. Največkrat se uporabljajo v gorskem okolju nad gozdno mejo. 


En sloj ali dva?


Kakšna je razlika? Čisto preprosto, enoslojni šotori imajo samo eno plast tkanine, ki je vodoodporna/nepremočljiva in odporna na veter. Palice za oporo so lahko zunaj ali znotraj te plasti. Dvoslojni šotori so sestavljeni iz notranjega sloja, ki je narejen iz bolj zračnega najlona ter zunanjega nepremočljivega sloja za dež. Odločitev ni enostavna, ker ima vsak svoje prednosti. Dvoslojni šotor izberite za bolj širok spekter pogojev, je bolj udoben, močan, največ prednosti pa prinaša v toplem in deževnem vremenu (kondenzacija). Na sploh je bolj vzdržljiv in topel. Ko se zunanja plast obrabi, jo lahko pogosto preprosto zamenjate. Enoslojni šotor izberite, če vam je teža pomembnejša od udobja, prostornosti, vsestranskosti in/ali vzdržljivosti. Priporočljivi so za krajše ture in kadar želite biti hitri in lahki. Imajo nekaj slabosti kot je pomanjkanje vsestranskosti in slabo prenašajo vročino in vlago (kondenzacija) - če izbirate enoplastni šotor priporočamo, da izberete takšnega z dobrimi ventilacijskimi možnostmi in velikimi vrati.     


Palice 


Aluminijaste palice so močnejše in trajnejše kot tiste iz steklenih vlaken. Veliko glavnih proizvajalcev šotorov je partner z DAC - korejskim podjetjem za aluminij, ki proizvaja vodilne šotorske palice po celem svetu.      

"Ko primerjate znamke šotorov, primerjajte podrobnosti."

Družina ABISKO (Fjällräven)


Lahki šotori, ki vam prihranijo težo, če želite nositi manj, a so hkrati zelo trpežni. Nudijo širok spekter uporabe. Imajo nekaj dobrih lastnosti za dodatno prezračevanje in slikovit razgled v toplem vremenu, kakorkoli pa so manj primerni za zelo izpostavljene zimske razmere.


Abisko Shape za izjemne noči pod milim nebom


Lahek in vetrovno varen tunelski šotor z nizkoprofilnim dizajnom, ki ima v preddverju velik prostor - za kuhanje, shranjevanje opreme ali kot zavetje za vašega psa. Prezračevanje je izjemno in vključuje pametno funkcijo, ki omogoča zvijanje vhodne plahte na obeh koncih za boljši pretok zraka v vročih in suhih nočeh. Zaradi tega je Abisko Shape udobna in vsestranska izbira za vse leto, v vseh pogojih razen v tistih najbolj ekstremnih.


Celoten članek →

11 junij 2021

Spoznajte dogodke Fjällräven Classic

Spoznajte treking na način znamke Fjällräven - z nošenjem svoje opreme, postavljanjem svojega šotora, kuhanjem svoje hrane in hoje v svojem tempu. Vse to skupaj z vami podobnimi. Kot navdušenci gibanja na prostem vsi vemo, da ni boljšega, kot prvi vdih hladnega jutranjega zraka, ko se sredi narave zbudite v svojem šotoru. 

Predstavljamo vam Fjällräven Classic. Svetovni dogodek, kjer skoraj 5000 ljudi vsako leto sledi dobro označenim potem in nosi vse kar rabi s seboj v nahrbtniku. Za vso logistiko in varnost je poskrbljeno s strani organizatorja. To ni tekmovanje - vsak dosežek šteje. Vse kar se meri, je čas preživet v naravi in količina smeti, ki jo poberemo na poti. Treking poteka v šestih državah sveta in je primeren za vsakega: Švedska, Koreja, Nemčija, Danska, Anglija in Amerika.


Ideja Fjällräven Classic-a je preprosta: spodbuditi in omogočiti čim več ljudem, da se odpravijo v naravo in uživajo v pohodništvu. Ideja je prišla neposredno od ustanovitelja znamke Fjällräven, Åke Nordina, na začetku 21. stoletja. Od nekdaj so ga navdihovale dih jemajoče pokrajine švedskih gora. Želel je, da tudi drugi dobijo priložnost izkusiti švedsko naravo in kar je še pomembneje, da dobijo tisti poseben občutek svobode, ko nekaj dni preživijo na njenih poteh. Tako se je razvil Fjällräven Classic.

13-20 avgust 2021

ŠVEDSKA

Originalen in najdaljši Classic.

Doživite pristnost skandinavske divjine, srečajte kakšnega jelena in občutite popolno svobodo na tej 110 km dolgi poti.


RAZIŠČI

7-10 julij 2021

DANSKA

Mimo gradov, graščin, mlinov in cerkva, ki jih je čas pozabil; 

skozi gozdove, napolnjene z življenjem; 

čez valovita kmetijska zemljišča in ob obali, ki ni nikoli daleč stran; 

pot dolga 75 km je mešanica najboljših stvaritev narave in ljudi.


RAZIŠČI

September 2021

AMERIKA

Ta visokogorski Classic bo preizkusil vaša pljuča in noge.

Pričakujte epske razglede, strme vzpone in veliko divjega življenja v zaledju Kolorada.


RAZIŠČI

ODPOVEDANO za 2021

KOREJA

Narodni park Hallasan vas sprejme

s čudovito mešanico morja, gor in gozda. In korejskega BBQ-ja.


RAZIŠČI

10-12 junij 2021

NEMČIJA

V osrčje bogate kulturne pokrajine in gorovje Allgäu na jugu
pridite pripravljeni in doživite mogočnost bavarske pokrajine.

Letos ONLINE - prijava


RAZIŠČI

13-16 julij 2021

ANGLIJA

Razgiban teren, osupljiva pokrajina.

Moores, Lochs and Inns - pridite z nami na treking po legendarnem škotskem višavju.


RAZIŠČI

Na Fjällräven Classic je torej dobrodošel vsak! Vse kar moraš narediti je, kupiti vstopnico. 😉 

Kaj je zajeto v vstopnico?


POVSOD:

- organiziran lokalni prevoz (brez letalske karte),

- transport prtljage na cilj (največja teža odvisna od lokacije); za težjo prtljago je potrebno doplačilo,

- zemljevid,

- 'potni list Classic' v katerega zbirate žige na poti,

- Primusov plin za uporabo gorilnika s standardnim navojem, 

- hrana in pijača: dehidrirana hrana (nekje jo dobite na začetku in nosite s sabo, drugje jo dobite vsak dan sproti), pitna voda na vseh kontrolnih točkah; na nekaterih lokacijah dobite dodatno: kruh in namaze, malico in sadje, čaj in kavo,

- oznaka za nahrbtnik, da se vidi kdo je udeleženec Fjällräven Classic-a,

- Fjällräven Classic vreča za smeti,

- medalja ob koncu pohoda.


LE NEKJE:

- filter za vodo,

- kratka majica Fjällräven Classic,

- posebni popusti ob nakupu opreme Fjällräven, 

- zaključna zabava,

- čutara Primus vacuum bottle (Koreja), ki jo napolnite z vročo vodo, vsak dan po odhodu iz kampa - uporaba gorilnika po poti ni dovoljena,

- delavnica za pravilno uporabo nekaterih izdelkov.


Fjällräven Classic TV - spakirajte nahrbtnik in pritisnite gumb za predvajanje

"Še nikoli ni bilo bolj vključujočega načina za doživetje poti, kot preko spleta."


Classic TV je nov način uživanja v dogodkih Fjällräven Classic in tudi nov način, kako lahko več ljudi odkrije pohodništvo. Zaradi zapletov z epidemijo v letu 2020, so bili vsi fizični dogodki žal odpovedani. Hkrati ekipa znamke Fjällräven ni želela ljudi pustiti brez vsega - želela je obdržati ljudi na varnem, vendar ne v celoti odpovedati dogodkov. Classic TV je bil odgovor. 


Kako začeti digitalno pohodništvo? Na spletu ni bilo nikoli bolj vključujočega načina uživanja poti kot sedaj. Najboljši del tega je, da lahko sodelujejo vsi, kjerkoli in s kakršnimikoli pohodniškimi sposobnostmi ali izkušnjami. Prvi Classic TV je bil lani v Nemčiji - v vsaki državi so poslali na teren lokalne pohodnike na pot, ki so jo že poznali, z uporabo sistema GoPro in s premišljenim načrtom polnjenja baterije. Šlo je za edinstveno vajo, kako kamero držati v teku 24 ur na dan tri dni zapored. 


Ste zamudili posnetke v živo? Nič hudega, na enem mestu so zbrani vsi posnetki Classic-ov. Tako jih lahko gledate znova in znova, ne glede na to kje se nahajate. Klik na povezavo.

Celoten članek →

04 junij 2021

Oblačila Royal Robbins

Ste radi oblečeni sproščeno? Oblačila Royal Robbins so prav to! Sproščena, udobna in izredno vsestranska. So oblačila, ki jih lahko nosite v službo, na kavo, izlet ali naslednjo pohodniško avanturo. Ja, prav ste slišali, lahko jih nosite cel dan, za vsako dogodivščino.

SPOZNAJ SPOTLESS

Spoznajte našo najljubšo, najlahkotnejšo in najbolj uporabno kolekcijo Spotless. Če se umažete na poti, v pisarni, z otroki na igrišču ali celo po sebi polijete rdečo vino, brez strahu uživajte v svojih dogodivščinah. Trpežen, zračen, hitro sušeč material s tehnologijo Stain Away sperete pod vodo in nadaljujete z opravki.

ODPOREN NA MADEŽE

Tkanine obdelane s tehnologijo Stain Resistant omogočajo, da se madeže enostavno spere pod tekočo vodo. Omogočajo enostavno odstranjevanje madežev na vodni osnovi med običajnim pranjem ali čiščenjem. Tehnologija HeiQ® Soil Release ne vsebuje fluora. Vlakna so hidrofilna - povečajo tako vpojnost kot tudi odvajanje vlage, tako da voda lahko vstopa v tkanino in prosto izstopi iz nje, s seboj pa potegne madeže.


Ali niso super za kampiranje in brezskrbna potovanja? Če se popackate, oblačila samo splaknete pod vodo in si prihranite nekaj sivih las, kako bi sicer to oprali. 

DOŽIVI, SPLAKNI, PONOVI

To je naš moto za udobje in svežino, ne glede na razmere.

Material je kombinacija 86 % poliestra in 14 % spandexa. Oblačila nudijo zaščito pred soncem UPF 50+ in so odlična izbira za vroče dni. Poleg tega se oblačila ne mečkajo, zložijo se na majhno prostornino in nudijo čudovit občutek nošenja.

Kaj je Royal Robbins?

Royal Robbins je blagovna znamka, ki je začela kot plezalna znamka, saj sta bila njena ustanovitelja Royal Robbins in njegova žena Liz plezalca. A ne kakršnakoli, ampak izjemno ozaveščena - če se je le dalo, sta plezala tako, da nista poškodovala skale. 


Leta 1967 je Liz postala prva ženska, ki je preplezala Half Dome v Yosemithu. To je bil čas, ko se je še plezalo v jeans hlačah in ko je Liz vsa strgana dosegla vrh, sta se odločila, da bosta začela izdelovati oblačila.


Danes pa znamka izdeluje trpežna, klasična outdoor oblačila za ljudi, ki ljubijo naravo; za ljudi, ki se zjutraj zbudijo in se "oblečejo za cel dan". Oblačila so izdelana tako, da se hitro sušijo, ne mečkajo, so klasična in lepa. Delujejo na potovanjih, v pisarni, na letalu, večerji in pohodniški poti. #goeverywhere


Njihova filozofija je, da se zjutraj zbudiš in se oblečeš samo enkrat, ne glede nato kaj vse boš tisti dan počel. Oblačila so 'casual' in športna obenem.  Njihovi izdelki so narejeni kakovostno in imajo klasičen videz, ki ne gre nikoli iz mode. Oblačila so nosljiva več let, četudi se moda menja vsakih nekaj mesecev. Oblačila so na voljo tako za ženske kot moške.

Celoten članek →

27 maj 2021

Pristopni čevelj namesto pohodnega?

 Pristopni čevelj     

namesto pohodnega? 

Pristopni proti pohodnim čevljem? Poznamo razliko? Nekateri so bolj priljubljeni pri plezalcih, drugi pri pohodnikih. Če so pristopni čevlji odlični za vertikalen in skalnat teren, so potem tudi zmagovalci v primerjavi s katerimi koli pohodnimi čevlji, je tako? No, ni čisto tako. Danes imamo zelo velik nabor med pristopnimi in pohodnimi čevlji, zato se pogosto dogaja, da imajo čevlji lastnosti obeh kategorij. Verjetno pa pomaga razumeti bistvene razlike med čevljema... pa poglejmo.

Kaj so pristopni čevlji?

Pristopni čevlji so že nekaj časa stalnica v plezalnem svetu. Zadnje čase opažamo precejšen porast te obutve pri pohodnikih. Pristopni čevlji so bili razviti z namenom po dolgih, tehničnih pristopih do stene, kot že pravi ime. Čevelj je bolj podoben tekaškemu, kot plezalnemu, ker morajo biti udobni za dolge pristope. Največja razlika med tekaškim čevljem pa je v podplatu. Pristopni čevlji so narejeni iz iste gume kot plezalni čevlji, kar jim daje odličen oprijem v skali. Narejen je tudi podaljšek podplata čez prste, običajno tudi čez peto. Veliko plezalcev jih uporablja pri plezanju daljših lažjih smeri namesto plezalnih čevljev, ker so toliko bolj udobne.


Torej, če nameravate vključiti nekaj lažjega plezanja, ko odhajate v gore, si omislite takšne čevlje (če si jih še niste). Za vas, ki se ukvarjate samo s pohodništvom, pa razmislite o nakupu teh čevljev samo, če iščete boljši oprijem na skali in boljšo zaščito okrog prstov in pete. Pristopni čevlji namreč niso primerni za daljše ture. So tudi precej bolj obrabljivi kot pohodni čevlji - zato v primeru, da se odločite za nakup pristopnih čevljev, imejte v mislih, da jih boste zamenjali pogosteje kot bi pohodne čevlje.

Kaj so pohodni čevlji?

Pohodni čevelj čez gleženj že dolgo velja za najbolj primeren čevelj za v hribe/trekinge/backpackinge. Najbolj priljubljeni so bili seveda usnjeni pohodni čevlji. Del privlačnosti usnjenega pohodnega čevlja je njihova trpežnost - usnje je odporno na obrabo in vodo, zaradi česar zdržijo dlje kot drugi materiali. Drug dejavnik priljubljenosti pohodnega čevlja je višina. Visoki pohodni čevlji na splošno zagotavljajo večjo podporo gležnja, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe gležnja na neravnem terenu.


Medtem, ko večina izbira visoke pohodne čevlje zaradi podpore gležnja, drugi izbirajo nizke, lažje pohodne čevlje, s tanjšim podplatom, za boljši občutek in nadzor. Nizki pohodni čevlji so ustrezna izbira za vse, ki iščete nekaj med visokim pohodnim čevljem in trail tekaškim čevljem. Nizki pohodni čevlji so seveda nižji in manj trdi kot visoki pohodni čevlji, hkrati pa so še vedno dovolj trpežni in imajo podplat, ki nudi dober oprijem na spolzkem terenu. So tudi ojačani v predelu prstov. V primerjavi s trail tekaškimi čevlji so težji, bolj trpežni in nudijo boljšo podporo gležnju in stopalu. 

Primerjava med pristopnim in pohodnim čevljem

Ponudba čevljev je danes tako široka, da obstajajo pristopni čevlji, ki so veliko bolj podobni pohodnim čevljem in pohodni čevlji, ki se po svoji zasnovi in lastnostih približujejo pristopnim čevljem. Obstaja pa nekaj posplošitev, ki jih lahko naredimo:


OPRIJEM

Na skalnatem terenu je zmagovalec pristopen čevelj, ker imajo bolj lepljivo gumo in manj agresiven profil podplata - zato pride več gume v stik s skalo, več gume pa pomeni boljši oprijem. V blatnem terenu je zmagovalec pohodni čevelj, ki je zasnovan z grobim profilom za oprijem v blatnih poteh. 


TRAJNOST

Pristopni čevlji zaradi mehkejših materialov zagotovo ne bodo zdržali tako dolgo kot pohodni čevlji, ki so narejeni iz trpežnih materialov. Nekateri pristopni čevlji so narejeni tako, da jih lahko popravite kot plezalnike. Pohodni čevlji so v splošnem zelo trpežni in trajnostni, narejeni za mokre in blatne poti, s težje obrabljivo gumo.


TEŽA

Glede teže je težko posploševati, glede na to, da imamo danes toliko različnih modelov. Pa vendar je večino pristopnih čevljev lažjih. Nekateri modeli pristopnih čevljev so narejeni posebej za plezalce, da si jih lahko pripnejo na pas (zato morajo biti lahki).


TOGOST

Togost čevlja je spet zelo različna od modela do modela. Na splošno velja, da so pohodni čevlji bolj trdi, ker nudijo boljšo podporo gležnju in stopalu. 


VODOODPORNOST

Tako pristopni kot pohodni čevlji, so nepremočljivi le v primeru, da imajo Gore-Tex oz. podobno membrano. Večina pristopnih čevljev ni vodoodporna, ker se za plezanje izbira primerno vreme.

Za katere se odločiti?

Za nakup se odločimo, glede na to kaj delamo, oz. bomo počeli. Če ste plezalec in radi preživljate svoj čas na negotovih skalnatih mestih, potem zagotovo pristopni čevlji dajejo nek dodaten občutek samozavesti in zanesljivosti. Če ste pohodnik, ki obožuje bolj tehnično zahteven teren in vse skupaj malo pomeša, je lahko dodatna varnost in zmogljivost pristopnega čevlja na bolj tehničnem terenu velika prednost. Če pa večino časa preživite na pohodniškem terenu, potem bodo pohodniški čevlji zdržali dlje časa in zagotavljali več oprijema in opore na mokrem in blatnem terenu.

Pohodni čevlji

Moški:

Celoten članek →

21 maj 2021

Plezalec začetnik

Plezanje v Sloveniji se v zadnjih letih strmo vzpenja po lestvici priljubljenosti. Je šport, ki se ga ne lotimo kar sami in čez noč. Varnost je tista, ki ta šport loči od tistih, ki se jih lahko lotimo sami, čim si priskrbimo primerno opremo! Da je plezanje varno, se moramo najprej veliko naučiti! Kako torej?

Nakup osnovne opreme

Opremo si najprej izposodite, da se prepričate, če vam je plezanje sploh všeč. Nakup celotne plezalne opreme je lahko kar velik finančni zalogaj. Kakšen osnoven kos, ki bo samo vaš, pa je le priporočljivo kupiti. Svoji 'prešvicanih' plezalk običajno ni prijetno posojati. ;) Plezanja se ne moreš lotiti sam, zato ne potrebuješ vsega mogočega železja, aluminija in vrvi. Za začetek potrebuješ plezalne čevlje, plezalni pas in vrečko za magnezij. Ne poslušaj izkušenih plezalcev, ki ti bodo svetovali nakup 2 številki premajhnih čevljev. Prve si kupi ravno prav velike, da se bodo tvojih nog lepo oprijeli in te po nekaj minutah v njih stopala ne bodo začela boleti. Ko izbiraš plezalni pas, bodi pozoren, da je nastavljiv na obseg stegen in je dovolj udoben za daljše visenje na vrvi, ima naj tudi certifikat UIAA. 


Sicer pa osnovno opremo predstavlja še: varovalni pripomoček, komplet vponk, enojna plezalna vrv dolžine okoli 70 metrov in debeline med 9,5 in 10,5 mm ter plezalna čelada.

Kako začnemo plezati?

Na prvem mestu je vaša varnost in varnost soplezalca, zato toplo priporočamo udeležbo v šoli plezanja ali alpinistični šoli. V šolo ali tečaj, kjer poučujejo usposobljeni inštruktorji se je treba vpisati za vsakršno plezanje. Učenje plezanja se je treba lotiti s pravšnjo mero odgovornosti, pripravljenosti za učenje in nabiranje potrebnih izkušenj ter spoštovanja plezanja kot aktivnosti v vertikalnem okolju. 


Vsak posameznik mora razmisliti ali si bolj želi športnega pridiha ali bolj avanturističnih izkušenj. Če se bolje počutite v varnejšem okolju, potem je za začetek bolje izbrati šolo športnega plezanja. V kolikor ste željni avanture, zlasti če so vam hribi in gorski svet že blizu, potem je alpinistična šola verjetno prava izbira za vas.

Fizična priprava

Trening moči? Prav zares ne. Za začetnika je veliko bolj pomembna koordinacija gibanja, kako postaviti noge, kako uporabiti oprimek, prenos teže... Plezanje je umetnost obvladovanja lastnega telesa. S pravilno pozicijo telesa zmanjšamo obremenitev mišic na minimum. Moč boste natrenirali že s plezanjem samim, sicer pa jo boste potrebovali šele, ko boste izkušeni. 

Naravna plezališča

Ste osvojili osnovno znanje, imate plezalno opremo? Zdaj pa v naravo. Umetne stene so res bolj popularne, a ne pozabi, da je tisto pravo in najboljše plezanje v naravni skali. Naj ti bo plastika samo dober trening, nato pa dobro pripravljen uživaj v skali. 


V Sloveniji imamo številna plezališča različnih težavnostnih stopenj. Da boste lažje izbrali plezališče in si ustvarili pregled nad plezališči uporabite tale plezalni vodniček, veliko informacij pa sicer najdete na plezanje.net.


Medtem ko so plezališča na Primorskem najbolj primerna v zimskem in prehodnem letnem času (Črni Kal, Vipava, Vipavska Bela, Osp, Dolge njive), so v poletnih vročih dneh bolj primerna plezališča na Gorenjskem in Štajerskem, senčne skale pa najdemo tudi v okolici Ljubljane (Bohinjska Bela, Bohinj, Čreta, Kotečnik,..).

Celoten članek →

14 maj 2021

Ferate v Sloveniji

Slovenske ferate na enem mestu

Ravno pravi čas, da si pogledamo, kam jo bomo mahnili. 

 • Ferata Mojstrana

 • Ferata Hvadnik

 • Ferata Jerm'n

 • Ferata Spodnji plot

 • Ferata Ožarjeni kamen

 • Ferata Češka koča

 • Gonžarjeva peč

 • Gradiška tura

 • Ferata Lisca

 • Družinska ferata Prestreljenik

 • Ferata Renke

 • Ferata Kamin široka polica

 • Ferata v Bavščici

 • Ferata v Boču

Ferata Mojstrana


Izbirate lahko med dvema različnima feratama, ki imata skupno tudi to, da je zelo kratek dostop do stene in vstop v smer. 


1. Aljaževa pot je lažja in ocenjena na B težavnosti, dolga 300 m, primerna tudi za tiste, ki se še urijo v skalnem svetu. 

2. Pot mojstranških vever'c je težja in ocenjena na C/D težavnosti, dolga 250m, primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že kar nekaj izkušenj. Obe ferati nas pripeljeta na vrh Grančišča.


Ferata Hvadnik


Ferata leži v soteski potoka Hladnik in je po težavnosti ocenjena s stopnjo B (z enim mestom C), kar pomeni da je primerna za prav vsakogar. Dolga je pol kilometra, plezalci pa na njej premagajo 250 metrov nadmorske višine. Ves čas se nam odpirajo pogledi na vrhove Martuljške skupine.

Ferata Jerm'n


V neposredni bližini ferate Hvadnik so pred kratim navrtali novo ferato Jerm’n. Poteka v soteski ob Jermanovem slapu. Na ferato naletimo ob sestopu iz ferate Hvadnik. Je za prave adrenalinske navdušence. Nova najtežja (D/E) ferata v destinaciji Kranjska Gora vas ne bo pustila ravnodušne. Vertikalnost ferate in prekrasni pogledi na Martuljkovo skupino, so njene najboljše odlike.

Ferata Spodnji plot na Zelenici


Velja za najtežjo športno ferato v Sloveniji (desna). Obstajata dve različici ferate, ki imata skupno izhodišče in se po 35 metrih, torej na slabi polovici, razcepita na lažjo in težjo varianto.


1. Zavarovana pot po levi strani je dolga 113 metrov in ima oceno C, mestoma D.


2. Športna zelo zahtevna plezalna pot po desni strani je dolga 75 metrov in ima oceno E.

Dolžina: višinska razlika je 90 metrov, dolžina jeklenice skupaj z obema krakoma pa znaša 180 metrov.

Ferata Ožarjeni kamen


Vertikalna, zelo zahtevna pot (ocena C/D) poteka po vzhodnem stebru hriba Pršivec, imenovanem Voket. Njeni posebnosti pa sta netipična opremljenost in izjemno lep razgled na Bohinjsko jezero in njegovo okolico. Višinska razlika plezalnega dela je 300 metrov.

Ferata Češka koča


Po dolžini jeklenice 320m še vedno edina daljša ferata v slovenskih alpah. Višinska razlika, ki jo premagate je 300m. Uradno je njena težavnostna stopnja “E”. Vstopni del je težavnosti C/D. Po krajšem predahu, nastopi prvo ključno mesto – dva metra dolg previs ocenjen z E. Sledi najtežji del ferate, kjer se pot vzpne čez manjšo skalno votlino. Nato stena zopet postane manj strma. Ferata pa je do samega vrha ves čas okoli težavnosti C.

Gonžarjeva peč


Nahaja se nad Vinsko Goro in velja za prvo ferato v Sloveniji. Je kratka in zahtevna (ocena D, mestoma E). Preplezati je potrebno približno 130m višinske razlike. 

Gradiška tura


Nad Vipavsko dolino sta locirani dve razgledni ferati Furlanova in Otmarjeva pot. Ferati sta med seboj povezani in nam nudita plezanje od lažje to bolj zahtevne stopnje. 


1. starejšo in lažjo Furlanovo - plezalni del obsega 160 višinskih metrov, ocena težavnosti pa B, ko priplezamo na vrh Trikota se spustimo približno 50 višinskih metrov, kjer pridemo do naslednje Otmarjeve ferate.


2. novo in težjo Otmarjevo - ima kar 240m višinske razlike in je ocenjena kot C težavnost.

Ferata Lisca


Lažja športna ferata v Posavju. Večji del ferate je ocenjen B-C, zadnjih nekaj metrov C-D (ta težji del lahko tudi "obvozimo" po levi). Sama ferata nam nudi lepe razglede na dolino Save. Skupna dolžina ferate je 370 metrov, od tega je 120 metrov plezalnega dela in 250 metrov prehodov in poti. 

Družinska Ferata Prestreljenik


Prva družinska zavarovana pot (Ferata) v Sloveniji, ki poteka preko strme stene na Prestreljeniku, in sicer od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov. Pot je dobro varovana in opredeljena s stopnjo težavnosti A (lahko). Čas trajanja je 2 uri z začetkom na Sedlu in zaključkom na D postaji žičnice Kanin.

Ferata Renke

Ferata Renke je verjetno naša najkrajša ferata. V pomoč so nam skobe in jeklenice, ki pa niso napete. Težavnost ferate na začetku in na koncu doseže stopnjo B/C oz. C, vmes pa je lažje. Uradna dolžina je sicer navedena 130 metrov, vendar je samega plezanja vsaj za polovico manj

Ferata Kamin Široka polica


Je opremljena drugače kot druge ferate v Sloveniji. Nekaterim je všeč, spet drugi mislijo, da je nevarna. V spodnjem delu je ocenjena z oceno C/D, v kaminu v zgornjem delu pa D/E. Dolga je 250m, višinska razlika poti pa znaša 160m. 

Ferata v Bavščici


Zgrajena leta 2009 z namenom zagotavljati ustrezne pogoje na vodniških tečajih, ki se odvijajo v PUS Bavšica. Ferata je kratka, skupno je potrebno premagati cca 50m višinske razlika. Ocenjena je s težavnostjo C/D.

Ferata v Boču


Ferata je del pohodniške poti, ki vodi iz Zgornjih Poljčan mimo Doma na Boču do vrha Boča. Po ferati premagamo približno 60m višinske razlike. Ocenjena je s težavnostjo C/D.

Že imate vso potrebno opremo za ferate?

Celoten članek →

07 maj 2021

Kaj je v mojem nahrbtniku?

Se odpravljate na eno- ali večdneven izlet v hribe? Po korakih vas bomo peljali skozi seznam opreme, ki jo potrebujete. Vendar ne skrbite, verjetno ne potrebujete vsega spodaj naštetega. Pripraviti nahrbtnik za turo ni kar tako. Poleg ustrezne vsebine je pomembno tudi, kako jo razporedimo.  Kot kaže bo letos v hribih zima še dolga, zato ne pozabite na lavinsko opremo, cepin in dereze! 


Osnovno pravilo pakiranja je: vse nepotrebno naj ostane doma! Nahrbtnik pa naj nebi tehtal več kot 20-25 odstotkov naše teže.

Večdnevno pohodništvo

 • Nahrbtnik - kako velik naj bo? Poglejte, kako izbrati pravo prostornino nahrbtnika na našem blogu
 • Prva pomoč
 • Čutara za vodo
 • Hrana: dehidrirana hrana, energijske ploščice in geli
 • Kuhalnik, vžigalnik
 • Nož, pribor
 • Čelna svetilka
 • Prenosna baterija
 • Sončna krema, balzam za ustnice
 • Palice
 • Prevleka za nahrbtnik
 • Toaletni pribor
 • Zaščitna folija
 • Spalna oprema: spalna vreča / spalna rjuha, podloga
 • Pribor za orientacijo: kompas, zemljevid
 • Vrv
 • Tehnična oprema: čelada, lavinska oprema, dereze, cepin (ali druga tehnična oprema npr. plezalni pas, samovarovalni komplet)
 • Oblačila in obutev - pripravimo oblačila, ki jih bomo oblekli (moja so na sliki desno) in oblačila, ki jih potrebujemo za seboj. Seveda pa pozimi potrebujemo precej več oblačil kot poleti. 


kaj dam v nahrbtnik?

 • puhovka / izolirana jakna

 • hardshell / vetrovka
 • rokavice

 • večnamenska rutica

 • kapa, trak

 • rezerna oblačila: nogavice, perilo, majica

kaj oblečem?

Enodnevno pohodništvo

Za enodnevno turo potrebujete veliko manj opreme. Je pa odvisno od tega kaj boste počeli (plezanje, hoja, tek, smučanje..) in za koliko časa se odpravljate. Seznam imate že zgoraj, zdaj pa ga samo prilagodite. ;) Jaz si stvari najraje pripravim, kot zgoraj na sliki, da nič ne pozabim doma.

Ko pripravljate nahrbtnik...

Vedno upoštevajte, da gredo težje stvari na dno nahrbtnika in čim bliže hrbtišča in lažje na vrh ter bolj na zunanjo stran. Med drugim opremo razdelite tako, da imate določene predmete takoj pri roki: vetrovko, čutaro, prvo pomoč, telefon, svetilko, prigrizek … kar pač potrebujete. Vedno pa velja, da naj bodo vse stvari pospravljene v nahrbtniku in naj ne opletajo okoli, saj je to lahko izredno nevarno.


Kot vedno, preden se odpravljate v gore, si preberite čim več napotkov, natančno poglejte vremensko napoved in stanje planinskih poti. PZS PRIPOROČILA ZA VARNOST NA VISOKOGORSKIH TURAH.

 

Celoten članek →

21 april 2021

Vodnik po nahrbtnikih - prostornina

Kako izbrati pravo prostornino zase?


Izbira pravega nahrbtnika je pomemben postopek, ker bo vaš najbližji spremljevalec pri številnih dejavnostih na prostem. Pogosto mora biti vsestranski, da bo ustrezal vašim specifičnim potrebam. Velik del pri izbiri pa je zagotovo njegova prostornina.

 

Aktivnosti

Prvo vprašanje, ki si ga zastavimo glede prostornine, je očitno: 'koliko stvari bom nosil s sabo?' Vaše stvari pogosto predstavlja življenjsko pomembna oprema za izbrano aktivnost, pa naj bo to sončna krema ali šotor za dve osebi. Oglejmo si tri primere dejavnosti.

Potovanja


Ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti pri iskanju potovalnega nahrbtnika je, koliko prtljage imate namen vzeti s seboj na potovanje.


30 – 65L

Če se spogledujete s kratkim oddihom, je mogoče najbolje, da imate samo ročno prtljago. Taki nahrbtniki so najpogosteje 30 - 45 litrski.


Če pa načrtujete veliko raziskovanja in bi s seboj vzeli več kot le ročno prtljago, potem izberite potovalni nahrbtnik z odstranljivim dnevnim nahrbtnikom - te so najbolj uporabni. Na primer Osprey Farpoint 55 je 55-litrski nahrbtnik, ki ima 13-litrski dnevni nahrbtnik, ki je lahko uporaben kot ročna prtljaga ali pa za dnevne ekskurzije stran od nastanitve. Glavni nahrbtnik ima tako 42 litrov, skupaj z dnevnim pa 55 litrov.

65L +

Ko pride do odločanja med velikimi in srednje velikimi potovalnimi nahrbtniki, igrajo največjo vlogo posameznikove želje. Ali na potovanje vzamete samo osnovne stvari, ali tudi nekaj luksuznih. Nekaterim bi bil dovolj že Farpoint 55 za šestmesečno potovanje medtem, ko nekateri rabijo že Farpoint 70 za dvotedensko potovanje.


Vreme

Drug pomemben vidik je podnebje. Hladnejše, bolj neugodne razmere bodo zahtevale drugačen nabor oblačil in opreme. Po drugi strani pa boste v vročem podnebju potrebovali manj plasti in opreme, zato boste imeli na voljo več prostora.

Dolgotrajnost

Danes greste morda za en dan v hribe, kakšni pa so vaši načrti za naslednjo dogodivščino? V naši trgovini vam ponujamo veliko nahrbtnikov, ki so izjemno vzdržljivi in dolgotrajno naravnani. Ob vas bodo več let. To je razlog, da razmislite, kakšne nahrbtnike boste potrebovali v prihodnosti. Ali bi se preizkusili na večdnevnih popotovanjih? Kompromis glede kratkoročne uporabe je lahko koristen za vaše dolgoročne načrte. ;)

Celoten članek →

14 april 2021

Triglavska smučarska magistrala po naše

Čaka nas podaljšan vikend... To je treba izkoristiti! Že razmišljam, kam bi lahko šli. Noben od nas še ni šel po poti Triglavske turno-smučarske magistrale, ampak imamo samo dva dni. Kaj pa, če bi šli okrog Triglava. Ali je to izvedljivo? Jaz bi šla iz Vrat... ker lahko nazaj za Cmirom največ posmučamo. Za vsak slučaj se obrnem po nasvet Roka Zalokarja, gorskega vodnika, če je smučarija iz Luknje v dolino Zadnjice izvedljiva. Dobili smo zeleno luč, čeprav smo bili še malo skeptični.


Prvi dan

Vrata - Luknja (1758 m ) - Zadnjica - Bivak na Prehodavcih (2071 m )

V nedeljo, 4. 4. 2021 okoli 13:00 štartamo iz Vrat. Parkiramo nekje na polovici med Peričnikom in Aljaževim domom v Vratih. Timing se nam je zdel idealen, ker je ravno pojenjal veter - na koncu dneva pa nam je bilo žal, ker nas je lovila noč. Prva kljukica dneva je bila Luknja, do tja smo se morali povzpeti okrog 900 višinskih metrov. Zgornji del je že začel pomrzovati, zato smo rabili srenače. Na vrhu nas čaka prva malica. Pa še sploh nisem na vrhu, ko Miha že dela paniko, da se teren v Trento kar odreže, kako bom to presmučala. Kmalu ugotovimo, da bo šlo več kot odlično, ker se sonce upre v flanko in jo čisto ojuži. Nekaj dodatne sitnosti povzročijo plazovine, v katerih je precej kamenja, zato moramo na nekaterih delih peš. Spustili smo se približno 800 višinskih metrov. Najbolj smo bili veseli potočka ledene vode, kjer smo dolili čutare in se okrepčali, bilo je namreč pasje vroče.

V drugem delu poti nas je čakalo približno 1100 višinskih metrov vzpona. Samo še navzgor iz Zadnjice do bivaka. Bili smo že kar pošteno izmučeni. Nihče ni navajen tako težkega nahrbtnika. Ugotovili smo, da bo tura veliko bolj zahtevna kot smo si zamislili. Pogledamo po klancu navzgor in rečemo tamle je že skoraj konec, potem imamo samo še čisto malo, pa smo. Mene je čisto pobralo. Štela sem korake, 300 in pavza, 100 in pavza, 100 in pavza, potem pa ni šlo niti po 10 več skupaj. Miha nato naloži še moj nahrbtnik nase in pogumno nadaljuje do vrha sedla. Neizmerno sem mu bila hvaležna za tistih 200 višinskih metrov brez prtljage. Ko pridemo do sedla, vidimo, da je bivak vsaj še enkrat toliko oddaljen kakor smo naredili.. pa še nedostopen, Zato smo začeli iskati pot okrog. Vsi totalno poklapani, že z idejo kje bomo bivakirali na prostem. Hvala bogu ima Jure s seboj dve flaški coca - cole. To nam da dodatno energijo in pa misel, da bomo na vsak način nadaljevali v temi. Prišli smo v strmejše predele, kjer se s smučkami ni več dalo nadaljevati. Smučke na hrbet pa gasa.

Ura nas priganja, sonce že zahaja, mi pa še kar nismo blizu. No je pa vsaj lepo.. golden hour. Lej to!

Teren se malo zravna in Jure se odloči nadaljevati s smučmi, midva pač ne. Sva se dobro odločila, ker teren postane zelo zahteven in smo primorani nadeti dereze in prijeti cepin v roke. Že dajemo čelke gor, ker je čista tema. Čaka nas še zahtevna prečka potem pa smo. Miha je bil ves čas hvaležen za temo, da nisem vidla dol, baje drugače nebi prišla čez. :D Ob 9h zvečer smo pri bivaku in imamo družbo. Skuhamo si še večerjo, torteline in riž s piščancem, pa en vroč čaj, potem pa spat. 

Drugi dan

Bivak na Prehodavcih (2071 m ) - Hribarice - Kanjavec  (2569 m) - Velo polje - dom Planika (2401 m) - Kredarica (2515 m) - dom Valentina Staniča (2332 m) - za Cmirom - Vrata

A veš, ko si tako utrujen, da ne moreš spat? No jaz sem zaspala samo za eno uro, take bolečine sem čutila po celem telesu, posebej v nogah. Zjutraj vprašam fanta kako sta spala in me presenetita z enakim odgovorom. Čisto brez energije se sprašujemo kako bomo sploh preživeli še en tak dan. Zunaj je bilo tudi slabo vreme, čisto zabasano.. zato še malo počakamo. V miru pojemo zajtrk in topimo sneg, da si pripravimo pijačo za nov dan. Ob 9.30 pa štart. 

Proti Kanjavcu se držimo druge skupine, ker je bila vidljivost slabša od 10 metrov, da nebi izgubili orientacije.  Ko se začnemo vzpenjati pa se megla razkadi in smo kar naenkrat nad oblaki. A niso taka jutra najlepša? Proti Hribaricam je teren pomrznjen in so potrebni srenači. Kasneje na Kanjavec pa dobimo loterijo različnih razmer. Srenače dol, srenače gor, potem se je delala že 'cokla'... jaz nadaljujem peš do vrha, fanta se trudita s smučmi. Bilo je pa noro vroče... zato celo pot planiramo malico in sončenje na vrhu. Pa ni bilo nič s tem, ker je začelo pihati in veter naj bi se čez dan zelo okrepil. Razgled na vrhu je bil enkraten, tako kot bi rekla smetana na torti. 

Sledi spust proti Velem polju. Smučarija je bila precej mešana. Iskali smo predvsem južna pobočja. Sicer pa juhuuu. Končno! Smučanje s težkimi nahrbtniki pa je svoja disciplina. Proti Konjskemu sedlu smo se držali visoko levega pobočja, da nismo izgubljali dodatne višine. Sredi vzpenjanja na vrh sedla, nam zmanjka pijače, da o hrani sploh ne govorimo. Nikoli ne pakiraj sit! Vzamemo kuhalnik in stalimo sneg, da napolnimo čutare, 

Zdaj pa samo še gor do Kredarice. Tako smo utrujeni, ampak se tolažimo, da si na vrhu zaslužimo coca - colo ter spust v dolino. Vzpon po kalvariji je zgledal bolj po vseh štirih, izpraznili smo še zadnje zaloge ploščic in gelov. Potem pa pametno zgrešili Kredarico (preveč smo se držali leve) in si podaljšali pot na Planiko. Jure pogumno preči s smučmi, midva z derezami in cepinom. Še dobre pol ure pa smo gor! Na vrhu pol ure počitka, life saver coca - cola in pasulj. Potem pa hitro v dolino. Od Kredarice do Staniča je bil teren poledenel in nič kaj prijeten za smučanje z utrujenimi nogami. Ista zgodba se je nadaljevala v najhujši strmini pod Cmirom. Nato pa dočakamo čisti užitek celotne ture - mehak sneg, strmina in poezija za smučanje. Skoraj 1500 višinskih metrov spusta :) Za konec pa največje trpljenje, kdo vidi avto? 


Celoten krog je štel okrog 38 km in 3500 višinskih metrov vzpona. Potrebovali smo približno 15 ur hoje. Krog je tehnično zahteven, potrebuješ dobro kondicijsko pripravljenost in pa ustrezno opremo ter znanje.

Nekaj produktov iz naše trgovine, ki smo jih uporabljali na turi 

Avtor: Neva Pančur

Celoten članek →

07 april 2021