Novice in nasveti

Stroj mi je vrnil premajhen volnen pulover. Kaj pa zdaj?

Sigurno se vam je že zgodilo, da se vam je volnen pulover skrčil na otroško velikost, ker ga je 'nekdo' (beri: ti) ponesreči dal v sušilni stroj. Ups! Ampak nikar ga ne vrzite v smeti, saj ga lahko v petih enostavnih korakih raztegnete in vrnete v prvotno velikost.

1. Korak: v posodo ali umivalnik natočite mlačno vodo in ji dodajte otroški šampon ali balzam za lase. 

2. Korak: v vodo namočite pomanjšan pulover in ga pustite namakati 15 minut. Med namakanjem pulover poskušajte počasi, potrpežljivo raztegniti.

3. Korak: pulover nato sperite v čisti vodi.

4. Korak: na ravno površino razgrnite bombažno brisačo in nanjo položite pulover (ga ne ožamete). Brisačo zavijte s puloverjem v njej in s tem boste odstranili odvečno vodo. 

5. Korak: ko je pulover vlažen, ga nežno raztegujte v prvotno velikost. Nato ga pustite, da se na zraku posuši.

V kolikor se vam je pulover zelo skrčil, boste postopek verjetno morali nekajkrat ponoviti. 

Celoten članek →

25 januar 2022

Odpiramo novo trgovino!

Že več kot 25 let je minilo, odkar smo odprli svojo prvo in do danes edino trgovino Annapurna na Krakovskem nasipu v Ljubljani.


Iz srca hvala vsem, ki ste nam v več kot četrt stoletja zaupali in nam zaupate, da vas opremljamo za vaše 'outdoor' podvige. Da bomo lahko tudi v prihodnje poskrbeli, da boste brezskrbno uživali v naravi, pa smo se odločili, da tudi mi naredimo korak naprej in odpremo trgovino na novi lokaciji.


Od petka 21. 1. 2022 nas boste našli na Tržaški cesti 118, v Ljubljani - v popolnoma novi, a vedno domači Annapurni!


O akcijah in drugih novostih ob otvoritvi vas bomo obveščali, zato nikar ne izpustite priložnosti, da se prijavite na naše novičke.

Vaša Annapurna

Celoten članek →

19 januar 2022

Najboljša darila za 'outdoor' navdušence

Prihaja čas obdarovanj, seznam daril za božič pa je še vedno prazen. Če iščete darila za 'outdoorovce', imate srečo, ker ste na pravem mestu! Včasih potrebujemo samo malo navdiha, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov.

Tukaj je nekaj idej:

Čutara ali prisrčnica

Kdo ne potrebuje vročega čaja v zimskem času? Za vse, ki radi zamenjajo čaj za žganje, pa priporočamo nakup prisrčnice. 

Celoten članek →

14 december 2021

Izbira in uporaba derez

V gore se pozimi nikakor ne smemo odpraviti brez derez. Z njimi si namreč zagotovimo varnejši vzpon in se zaščitimo pred morebitni zdrsi. Zelo pomembno pa je, da jih znamo pravilno uporabljati. Dereze ločimo glede na namen uporabe, namestitev in material iz katerega so narejene. V poplavi ponudbe različnih vrst derez je včasih težko izbrati prave zase. Izbira je odvisna predvsem od tega, kakšne bodo vaše zimske ture in kakšna je vaša obutev. Ali bomo dereze potrebovali predvsem za pohodništvo, gorništvo ali plezanje? Za visokogorje, sredogorje ali celo poledenele površine v mestu? Berite dalje, da izveste, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite za nakup.

Avtomatske, polavtomatske ali klasične dereze?

Dereze delimo po načinu nameščanja na:

- univerzalne dereze

- polavtomatske dereze

- avtomatske dereze


Kaj so univerzalne dereze?

Univerzalne dereze imajo spredaj in zadaj nastavek, ki se preko paščkov pritrdi na čevelj. So dovolj dobre pri običajni uporabi na zimskih turah. Univerzalne dereze načeloma ustrezajo vsakemu čevlju in so odlična izbira, če uporabljate več različnih pohodnih čevljev. Vse kar morate paziti je, da peta čevlja ni preširoka in lepo sede v nastavek dereze. Klasične dereze so manj stabilne v peti in nikoli ne bodo tako fiksne, kot polavtomatske ali avtomatske dereze. To pomeni, da so primerne za manj zahtevne pristope. Večinoma se uporabljajo za klasično gorništvo in nezahtevno prečenje ledenikov.

+

Primerne za skoraj vsak par čevljev

Lahke in enostavne za uporabo

Cenovno ugodne

-

Manj stabilne v peti

Manj uporabne v strmem svetu (niso primerne za plezanje)

Manj uporabne za velike številke čevljev in težje uporabnike

Prav vse dereze, razen tistih za hojo po mestnih ulicah, uporabljamo v kombinaciji s cepinom. Znanje, kako oboje uporabljati, pa tudi vzemimo s sabo.

Celoten članek →

03 december 2021

Kako izbrati turne smuči?

Želite spoznati užitke smučanja v nedotaknjenem pršiču? Iščete mir in svobodo v objemu gora? Želite spoznati izjemne ljudi, ki jih žene ista strast kot vas? Potem preizkusite turno smučanje! 

Izbira turnih smuči je dandanes ob poplavi ponudbe misija nemogoče. Sploh za nekoga, ki se šele spoznava s turnim smučanjem. Kako dolge smuči, kakšne širine smuči, kakšna konstrukcija, katere smuči so najbolj primerne za moj način smučanja? Seveda se nekatere značilnosti izključujejo; težje smuči so načeloma bolj stabilne, lažje smuči omogočajo daljše ture in hitrejše napredovanje, ožje smuči se bolje obnesejo na trši snežni podlagi, širše smuči bolje reagirajo v mehkem in svežem snegu. Seveda je potrebno najti kompromis med tem ali se bodo smučke bolje odnesle pri hoji navkreber ali smučanju. Vsi bi radi imeli oboje. Spodaj vam bomo poskušali odgovoriti na nekaj vprašanj, v primeru, da še vedno ne boste prepričani katere smuči so prave za vas, nas obiščite in z veseljem vam bomo svetovali!

Tukaj je nekaj odločilnih točk, ko izbirate turne smuči:

Kaj vam je bolj pomembno; sama hoja in s tem lažje smučanje v dolino ali boljša izvedba smučanja?

Če vam je bolj pomembna hoja vsekakor izberite lažje turne smuči, morda z bolj preprosto konstrukcijo, saj je s tem najbolj pogojena sama cena smuči. Vedno sklepamo kompromis med ceno, težo in konstrukcijo smuči. Če vam več pomeni sama izvedba smučanja, izberite smuči, ki so širše pod čevljem in običajno nudijo več veselja pri samem smučanju, še posebej ko snežni pogoji postanejo bolj zahtevni (globlji sneg, težak in moker sneg). 


Želite smuči, ki so namenjene tako za smučanje po urejenih in neurejenih smučiščih? Predlagamo, da premislite koliko časa boste preživeli kje. Če boste večino časa preživeli na urejenih progah in le kakšno vožnjo izven njih, izberite bolj toge smuči, ki se dobro odnesejo pri spustih - verjetno vam teža ni pomembna. Sicer pa zdaj obstajajo All-mountain smuči z namenom smučanja po urejenih in neurejenih smučiščih.


Želite biti hitri in lahki, izbirate daljše razdalje ali celo tekmujete? - potem izberite najlažji sistem, ki vključuje lahko in ozko smučko. Po navadi je to izbira za tekmovalce ali izkušenejše smučarje.

Na kakšnih terenih boste po večini smučali?

Boste iskali ne zvožen sneg ob progah ali se boste sredi zime podali v osrčje gora? Ob progah raje izberemo All-Mountain ali celo Freeride smuči, v nasprotnem primeru pa klasične turne smuči.

Ožje smuči (običajno 95 mm ali manj):
- boljše za daljše ture in učinkovitejše pri hoji navkreber
- manjša teža, običajno se bolje odnesejo pri vožnji po gozdu, čez grbine in trdem snegu
- lažje smučanje na ožjih prehodih
- dobro se odnesejo na trdem snegu in ledenikih
- dobre za spomladanske ture, ko je sneg bolj strjen
- slabost: nimajo dobre plovnosti v globljem snegu

Širše smuči (običajno 95 - 105 mm):
- za večino ljudi najbolj vsestransko uporabna smuča
- večja širina pod nogami olajša gaženje poti
- dobra plovnost v mehkem snegu
- odlične za spremenljive razmere

Najširše smuči (običajno 105 mm in več):
- najboljša plovnost
- lažje gaženje v snegu
- občutek 'surfanja' v globokem snegu
- slabost: večja težja, slabša vodljivost

Širše smuči se bodo bolje odzivale v slabšem snegu (zaradi stabilnosti in teže) in v pršiču. So pa težje in na vrh smuči se nabere večja količina snega in takrat se teža še poveča. Zahtevajo tudi širše turne kože. Ožje smuči so lažje in se bolje odzivajo na trši podlagi. Sklep je, da če se ne morete odločiti pri dolžini, raje izberite krajše smuči. Razen če nimate posebnih zahtev pri smučeh, je najboljša izbira širine med 85 in 100 mm, večini ustreza širina 95 mm.

Kako smučate?

Kakšna je vaša stopnja znanja smučanja?
Manj izkušenim smučarjem priporočamo nekoliko krajše smuči, saj jim bo lažje pri hoji in pri počasnejšem vijuganju in spomladanskem iskanju prehodov med rušjem.

Kakšna sta vaša telesna višina in teža?
Težji smučarji načeloma potrebujejo daljše smuči zaradi lažje hoje in večje plovnosti. Pri klasičnih in All-Mountain smučeh je dolžina po navadi 5-10 cm krajša od telesne višine, medtem ko pri Freeride smučeh izbiramo 10-15 cm višje od nas.

Dolžina smuči:
Pri izbiri dolžine smuči je pomembna vaša višina, vsekakor pa ne tako pomembna kot to kako smučate, kakšen teren izbirate, kakšna je vaša teža in znanje smučanja. Splošno gledano bolj agresivni smučarji prisegajo na daljše in malo težje smuči, ki so bolj stabilne pri višjih hitrostih. Nekdo, ki je težji bo ravno tako izbral daljše smuči. Če radi smučate na ožjem terenu, med drevesi ali pa vam je pomembna teža - izberite krajše smuči, zato ker so lažje in drugič, zato ker boste z njimi na ožjih terenih lažje smučali. 

Konstrukcija smuči: Rocker vs. Camber

Ko izbirate dolžino smuči, upoštevajte tudi njihov profil, ki vpliva na to kako smuča pride v stik s snegom. Za opis smučarskega profila boste verjetno slišali izraza camber ali rocker. Če smuči postavite na ravno podlago in jo gledate s strani, opazite kje se upogne navzgor in kje ostane v stiku s podlago. 


Camber

Oblika loka skozi celotno dolžino smuči s sredino dvignjeno od tal. Pri obtežitvi smučke je robnik v stiku s snežno površino preko celotne dolžine, kar zagotavlja boljši oprijem, stabilnost in prenos sile, predvsem na urejenih terenih.


Rocker

Je nasprotno od camber-ja. Na ravni podlagi se bo srednji del dotikal tal, krivine pa se bodo dvigale od podlage, kar omogoča lažji vhod v zavoj, boljšo okretnost smuči in večjo plovnost. Neko splošno pravilo naj bi bilo, da je t.i. "reverse camber" oblika loka boljša za vožnjo pršiča.


Večina smuči ima določeno kombinacijo profila camber pod nogami in profila rocker na krivinah smuči. Camber na splošno omogoča boljši nadzor robnikov na trdem snegu medtem, ko rocker profil na konicah in/ali repih smuči poveča plovnost v celem snegu. Slaba stran preveč profila tipa rocker je manj učinkovitega robnika in s tem manjša stabilnost v trdem snegu.

Prava kombinacija značilnosti turnih smuči je mešanica funkcionalnosti izbranih materialov, teže, dolžine, širine, upogljivosti, stranskega loka/radija (manjši radij je bolj primeren za krajše zavoje, večji radij za daljše zavoje pri višji hitrosti), t.i. "rocker" ter "camber" oblike. Prav zadnje tri značilnosti so najbolj pomembne, tako pri alpskih kot pri turnih smučeh, a so še vedno le nekateri dejavniki.


Stabilnost smuči determinira uporabnikovo udobje med hojo in varnost med smučanjem na strmih terenih. Neupogljive in težje smuči so bolj stabilne. Tu veliko vlogo odigrajo dodana karbonska vlakna, ki brez dodane teže dodajajo trdoto smučem med samim smučanjem. Moderne, drage in lahke smuči z dodanimi karbonskimi vlakni enako dobro zarežejo v sneg, kot težje, bolj masivne smuči.


Zanimivo, ampak tudi barva smuči bo na trenutke vplivala na njihovo izvedbo. Temnejše kot so smuči, več sončne svetlobe vpijejo in bolj se bo sneg na zgornji površini smuči tajal in če bo kasneje zmrznil na smučki, se bo teža še povečala.

Še nekaj o materialih

Sredica

Materiali sredic so različni in proizvajalci so se skozi poskušali z marsičem, a so nekako ostali na treh materialih. Sredica je najpomembnejši del smuči, saj definira njeno fleksibilnost in karakter. Lesena sredica je še vedno najboljša izbira in bo verjetno tudi ostala.

Les

Le malo sodobne športne opreme v svojem bistvu še uporablja naravne materiale, večinoma se uporabljajo različne kovine in plastika. A smuči ostajajo v svojem bistvu večinoma lesene. Zakaj? Ker je les najboljša možna izbira za leseno sredico, saj kopiči energijo. Ko je smučka obremenjena (v zavoju), je posledično obremenjena tudi sredica. Ko smučar prehaja iz zavoja, se ta energija sprosti. Nekateri to imenujejo "pop" efekt. V praksi to pomeni, da so smuči z leseno sredico bolj odzivne kot druge. Les ima povsem drugačno trdoto kot na primer steklena vlakna in plastika, ki ga v smučki obdajata. Rezultat tega je, da se vibracije sprostijo in smuči z leseno sredico dajejo občutek večje stabilnosti. Tudi skozi dolgotrajno uporabo les, v primerjavi z plastiko, ne izgublja svoje trdote in upogljivosti.

Proizvajalci uporabljajo različne vrste lesa, od Kirube, do trepetlike, nekateri uporabljajo polno leseno sredico, drugi laminirano - iz več vrst lesa.

Plastika

Plastični materiali se na smučeh uporabljajo pri Zgornjem plašču, na stranicah in na dnu smuči.

Poliuretanska pena

Ker je še posebej dober, eksotičen les drag in posledično tudi smuči z leseno sredico, mnogi proizvajalci uporabljajo PU peno, ki jo vbrizgajo v sredico. To je poceni, a take smuči niso tako močne in trdne, s časoma izgubijo camber obliko ter trdoto in nimajo "pop" učinka sproščanja energije. Seveda pa obstajajo tudi boljše pene, nekatere se uporabljajo v kombinaciji z lesom.

Dodana vlakna/ sloji

Tako imenovana mešanica materialov, vdelanih v smuči daje smučem njihovo trdoto. Po navadi gre za mešanico epoksija in različnih vlaken; karbonskih ali steklenih. Epoksi je v osnovi kot med: mehak, tekoč, a med segrevanjem mu dajejo obliko in ga združujejo z drugimi materiali (vlakni). Vlaknom daje obliko in trdoto ter jim omogoča, da prenašajo težišče na druge materiale.

Steklena vlakna

Okoli 90% smuči na tržišču je izdelanih iz steklenih vlaken in to z razlogom. Steklena vlakna smučem dajejo 50-80% trdote in se lahko zelo dolgo časa upogibajo, preden počijo. Večinoma ostajajo enaka že od 60. let 20.stoletja, ko so prišla na tržišče. V kombinaciji z epoksijem postanejo prozorna. Njihova prednost je, da so poceni, slabost pa, da so težja od drugih vlaken.

Karbonska vlakna

Kljub temu, da je zelo drag, je karbon zelo popularen v outdoor industriji. Karbonska vlakna omogočajo, da so smuči izdelane iz njih enako trde in fleksibilne kot druge, a precej lažje, kar je še posebej pomembno pri turnih smučeh. V nekaterih primerih se zelo upogibajo, bolj kot bi se smela, zato so v smučeh po navadi dodane zelo majhne količine karbonskih vlaken.

Aramid

Aramid se pogosto uporablja pri izdelavi smuči in snežnih desk, saj je zelo močen, neprebojen material, odlično oddaja vibracije in absorbira udarce. A zaradi visoke cene je uporabljen v izredno majhnih količinah.

Spodnji del smuči (Base)
Na spodnjem delu vsi proizvajalci uporabljajo ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMW-PE), torej polietilen z izredno visoko vsebnostjo molekul. Lahko ga nanašajo v različnih barvah in debelinah, večinoma gre za debelino 1.5 mm ali včasih še celo manj. UHMW dobro drsi na snegu, je močan in trpežen.

Zgornja površina smuči
Zgornja površina varuje preostali del smuči pred vlago, padavinami, soncem, udarci,... Različni proizvajalci uporabljajo različne materiale.

Stranice
Tudi pri izdelavi stranic se uporablja plastika. Uporabljajo se materiali TPU, ABS in UHMW. TPU je najcenejši in se dobro odziva na udarce, a je težji kot drugi. ABS material je dobra kombinacija mehanskih značilnosti in odpornosti na udarce, a je drag. UHMW ponuja dobre mehanske značilnosti in bolje kot druga dva drsi na snegu pa še lažji je. A je drag in težko ga je nanašati na stranice.

Kovine
Večinoma so kovinski zgolj robovi smuči. Ko še niso uporabljali kovinskih robov, so imeli smučarji malo nadzora nad vodenjem smuči. Danes so kovinski robovi vdelani v smuči s pomočjo epoksija. Robovi so ostri tudi po dalj časa trajajoči uporabi, močni, trdni. Na svetu sta samo dva proizvajalca kovinskih robov za smuči in oba uporabljata unikatne formule, ki jih prilagajata proizvajalcem. Turne smuči imajo tanjši, ožji rob kot druge smuči. Na nekaterih smučeh najdete robove iz nerjavečega jekla, ki pa je dražje in mehkejše.

Nekateri proizvajalci uporabljajo titanal (ki ga proizvaja zgolj eno samo podjetje na svetu). Titanal je močan, a upogljiv, pogosteje se uporablja pri tekmovalnih in All-mountain smučeh. Večinoma gre za manj kot pol mm debelo plast. Titanal je pravzaprav aluminijeva zlitina, ki ne vsebuje titana, čeprav ime spominja nanj.

Sklep: priporočamo, da izberite čim bolj vsestranske smuči, saj se razmere lahko iz tedna v teden spreminjajo, smuči pa boste verjetno imeli samo ene. Širše, daljše in nekoliko trše turne smuči, so primerne za vse izkušene turne smučarje. Začetnikom priporočamo nakup nekoliko ožjih in krajših, navadno nekaj cm manj glede na telesno višino. Vsekakor predlagamo, da si pred nakupom vsaj za eno turo opremo izposodite, saj vam bo po tej testni turi veliko bolj jasno, kaj je turno smučanje in ali vam je sploh všeč. 

Celoten članek →

18 november 2021

20€ za par nogavic?! Tukaj je tisto, kar plačate.

ALI SO NOGAVICE RES TAKO POMEMBNE?

Kratek odgovor: DA.

Številne težave s stopali lahko odpravimo s pravo izbiro nogavic. Ne pozabite: nošenje bombažnih nogavic v čevlju, ko ste aktivni, je kot potenje v bombažnem 'hodieju'. Ne diha, zadržuje vlago, občutek pa je ogaben. Na tržišču je veliko vrst nogavic: vsake imajo svoje značilnosti v konstrukciji in anatomijo. Izbira pravih nogavic JE pomembna, zato velja skrbno premisliti za katero aktivnost jih potrebujete in kaj od njih pričakujete.

Predstavljajte si to:

Cel teden odštevate do vikenda, ker ste splanirali super avanturo. Podate na pot in namesto, da bi občudovali naravo, je vsa vaša pozornost na stopalih, drgnjenju in žuljih. In vse zato, ker ste prihranili pri dobrih nogavicah.

Zakaj so nogavice za 20€ pomembne?

Povprečen človek naredi 2000 korakov na eno miljo. Upoštevajte še vzpone, spuste, težavnost terena in ta številka se le še povečuje. Z vsakim korakom imajo prave nogavice ključno vlogo pri ohranjanju udobja vaših stopal.


Da bi izbrali najboljše nogavice, je potrebno upoštevati te štiri stvari:

Višina nogavic: nogavica pravilne višine ščiti stopalo pred odrgninami.

Oblazinjenje: stopnja oblazinjenja vpliva na udobje in toplino.

Material: večina pohodniških nogavic ima merino volno kot glavni material, druge pa so narejene večinoma iz poliestra ali najlona.

Prileganje: poskrbite, da se vam nogavice dobro prilegajo in preprečite žulje.

Višina nogavic

Nogavice so različnih višin. Od tako kratkih, da se sploh ne vidijo nad vašimi čevlji do takih, ki segajo skoraj do kolen. Če želite izbrati pravo višino, najprej poglejte vašo obutev. Višje kot so manšete na vaših čevljih, višje želite, da so vaše nogavice in preprečite kožo pred drgnjenjem neposredno ob obutev. 


Tukaj so štiri višine nogavic:

Nizke: nudijo zelo malo zaščite pred odrgninami, zato naj bi se nosile le z nizko obutvijo, kot so tekaški čevlji ali lahki pohodni čevlji.

Polvisoke: nekoliko višje - običajno prekrivajo vaš gleženj za nekoliko večjo zaščito. Primerne so za nizko do srednje visoko obutev.

Visoke: to je klasična višina za pohodniške nogavice. Po navadi segajo nekoliko nad gležnji, da preprečijo odrgnine z visoko obutvijo. Ni razloga, da nebi nosili te višine nogavic tudi na nižje čevlje, samo vedite, da vam je lahko vroče, na toplejše dni.

Dokolenke: to višino nogavic boste verjetno izbrali za zimsko pohodništvo in smučanje - tudi zaradi toplote.


Oblazinjenje nogavic

Stopnja oblazinjenja vam daje predstavo o tem kako debela je nogavica in kako topla bo. Predvsem je odvisna od vaših aktivnosti in vremena. Malo oblazinjenja bo zaščitilo vaša stopala pri visoko intenzivnih aktivnostih kot sta tek in pohodništvo, vendar ne pozabite, da so debelejše nogavice tudi toplejše in lahko povzročijo potenje stopal. Verjetno boste tukaj morali malo eksperimentirati katero razmerje oblazinjenja in toplote vam najbolj ustreza. 


Tukaj so štiri stopnje oblazinjenja:

Brez oblazinjenja: te ultralahke nogavice so narejene za uporabo v vročem vremenu, so zelo zračne in imajo malo podloge. V to kategorijo spadajo tudi podnogavice (linerji). Nekoč so bile zelo priljubljene zaradi svoje sposobnosti odvajanja vlage in ohranjanja suhih stopal, danes pa so številne nogavice dovolj dobre, da jih ne potrebujete.

Lahko oblazinjenje: odlična izbira za toplo vreme, ker dajejo prednost odvajanju vlage in udobju pred toploto. So razmeroma tanke in rahlo oblazinjene na ključnih mestih.

Srednje oblazinjenje: zagotavljajo dobro mero blaženja v predelu pete in stopala za pohodništvo in 'backpacking' v zmernih do hladnih razmerah.

Močno oblazinjenje: najdebelejše, najtoplejše in najbolj oblazinjene nogavice. Priporočamo jih za gorništvo in pohodništvo v hladnem vremenu.

Podnogavice - tanke in lahke nogavice izdelane iz sintetike in/ali volne se nosijo pod debelejšimi nogavicami in izboljšujejo vpijanje odvečne vlage, k čimer preprečujejo nastajanje otiščancev. Če ste nagnjeni k žuljem, boste presenečeni nad učinkom!

Materiali nogavic

Pohodniške nogavice so redko izdelane iz enega samega materiala, temveč iz mešanice, ki ustvarja pravo ravnovesje udobja, toplote, trpežnosti in hitrega sušenja.

Najbolj pogosti materiali, ki jih boste našli v pohodniških nogavicah:
Volna: najbolj priljubljen material za pohodniške nogavice in tudi prva izbira strokovnjakov za obutev. Dobro uravnava temperaturo, da se vaša stopala ne potijo in zagotavlja blaženje. Še en plus je, da je volna protimikrobna in se ne smradi v primerjavi s sintetičnimi tkaninami. Danes je večina nogavic narejena iz merino volne, ki ne srbi. Največ volnenih nogavic pa je zares narejenih iz mešanice volne in sintetike, za večjo trpežnost in hitrejše sušenje. 
Poliester: sintetični material, ki izolira, odvaja vlago in se hitro suši. Včasih se meša z volno in/ali najlonom, da ustvari dobro kombinacijo toplote, trpežnosti, udobja in hitrega sušenja. 
Najlon: še en sintetični material, ki se ga lahko uporablja kot primarnega. Predvsem poveča trpežnost in zmanjša čas sušenja. 
Svila: naravni izolator. Je udobna in lahka, vendar ne tako trpežna. Občasno se uporablja za podnogavice za zanesljivo odvajanje vlage.
Spandex: številne pohodniške nogavice vsebujejo majhen odstotek spandexa. To je elastičen material, ki pomaga nogavicam obdržati svojo obliko in zmanjšati gubanje. 

Prileganje nogavic

Če so vaše nogavice prevelike, se bodo nagubale in povzročile drgnjenje in žulje. Premajhne nogavice ustvarjajo točke pritiska in zdrs nogavic. Pri iskanju prave velikosti je koristno, da poznate dejansko velikost vašega stopala in ne čevlja. Če ste v dilemi in med velikostmi, izberite manjšo. 

Smartwool PhD nogavice

Smartwool je podjetje 'geekov za stopala'. Nogavice Smartwool PhD so njihov najboljši izdelek do sedaj. Narejene so za specifične aktivnosti, kot so pohodništvo, tek ali smučanje. Z novo tehnologijo IndestructawoolTM so še za 33 % izboljšali vzdržljivost na mestih z visoko obrabo. IndestructawoolTM je mešanica elastana, najlona in merino volne - je izjemno trpežna, a še vedno mehka na dotik. 

Torej, da povzamemo. Nogavice, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini z oblačili (ali s hrano), so večinoma izdelane iz bombaža in/ali umetnih vlaken. Take nogavice se slabo obnesejo v toplem/mrzlem/vlažnem vremenu. In ja za njih boste odšteli max 5€ ne 20€. Odnesle se bodo dobro le v vsakdanjem življenju. Zdaj je pa od vas odvisno, kje boste prihranili.

Celoten članek →

05 november 2021

Kako očistiti plezalno vrv?

Sicer se sliši nenavadno, vendar je pravilno rokovanje z vrvjo ključ do njene dolge življenjske dobe in do vaše varnosti. Kljub vsem prizadevanjem, da vaša vrv ostane čista, bo s časoma žal postala umazana. Ko opazite, da imate črne roke ali rokavice ob rokovanju z vrvjo, je čas, da jo očistite.


Kaj potrebujete za čiščenje:

- kad ali vedro

- posebno čistilo za vrv ali mehko milo

- toplo vodo


Koraki:

1. Napolnite kad: v kad natočite toplo (ne vročo) vodo, ki ne sme biti toplejša od 30 °C

2. Dodajte čistilo: vrv lahko operete samo z vodo, če pa je še posebno umazana, dodajte čistilo za vrv (upoštevajte navodila na embalaži za količino) ali mehko milo in ne detergenta za pranje. Ne dodajajte belila, ker bodo vlakna v vrvi oslabela.

3. Premečite vrv: vrv položite v kad in celotno dolžino potegnite skozi roke, da jo očistite. To je tudi primeren čas, da preverite ali je vrv poškodovana. Lahko si pomagate z mehko sintetično krtačo. Če jo perete v pralnem stroju, jo položite v prevleko za vzglavnik in jo perite (če je to možno) pri manj kot 30 stopinjah na programu "občutljivo pranje".

4. Temeljito sperite: odtočite vodo, nato pa ponovno napolnite kad s čisto vodo, da sperete vrv. Ponavljajte, dokler voda ne ostane čista.

5. Popolnoma posušite: vrv obesite ali razprostrite po tleh, na brisačo. Vrv naj ne bo izpostavljena direktnemu soncu.

Celoten članek →

29 oktober 2021

Resnice in zmote o volni

Volna - naravna izbira

Mehka, trpežna, odvaja vlago, se ne smradi in topla - kaj več bi si sploh še lahko želeli? Volna je z nami že približno 10.000 let. Kot vse kar obstaja tako dolgo, ima tudi nekaj prtljage. Zato bomo razčistili običajne predsodke o volni. 

Zmote o volni

1. Volna srbi

Ja res je! Je pa tudi mehka in prijetna. Vse je odvisno od vrste volne in načina njene uporabe. Srbenje, ki ga ljudje povezujejo z volno, je določeno s premerom uporabljenih vlaken. Večja, širša vlakna so manj prožna in imajo manjšo sposobnost upogibanja, kar povzroči, da se vbodejo v kožo in povzročijo občutek srbenja.  Volna premera 30 mikronov ali manj je zelo mehka in ne bo srbela medtem, ko volna premera 40 mikronov bo. Je pa odvisno tudi od tega kako občutljivi ste. V splošno lahko rečemo da do premera 25 mikronov nihče ne bo občutil srbečice. Proizvajalci bodo debelo volno uporabili le v primerih jaken, kjer ne prihaja do direktnega stika s kožo.

2. Med pranjem se skrči

Dejansko se volna lahko skrči, vendar le, če jo nepravilno operete. Volna dobro prenaša toploto in mehansko obdelovanje - vendar ne skupaj. Če želite, da vaši volneni izdelki dolgo ohranijo obliko, uporabite program pranja za volno.

3. Se obrabi hitreje kot drugi materiali

Spet je odvisno od tega kako skrbite za svoja oblačila. Volna ne perite pogosto, ker tega na potrebuje. Namesto tega jo le dobro prezračite. Obesite jo na balkon ali vrt in pustite par ur, potem bo spet sveža. Ko pa jo perete, bodite pozorni na program pranja, vrsto detergenta (obstajajo specifična za volno z manjšim pH). Izberite tudi prava oblačila za pravo aktivnost.

4. Samo za hladno vreme

Pogosto velja stereotip, da vas volna zgolj greje, ko je mraz. V resnici je volna je resnično 4-sezonski material. Pomislite na ovco. Ko postane malo hladno, ne odide v omaro in zgrabi jakne. Ko se segreje, ne obleče bombažne majice. Na voljo ima zgolj eno oblačilo in mati narava ji je dala popolno obleko, ki ji omogoča udobno bivanje skozi vse leto. Volna je čudovit regulator temperature, ki nas ogreje, ko je hladno in hladi, ko vam je toplo. 

5. Merino volna se nosi le kot spodnji sloj

Različne živali proizvajajo različne vrste volne. Merino je zelo fina, mehka volna, idealna za spodnji sloj. Ampak Merino volno lahko nosite nosite povsod - kot kratko majico, spodnje perilo, pulover, ali jakno,.. Je vrsta volne, ki je znana po svoji mehki volni. Dejstvo pa je, da proizvajajo tudi debelejša vlakna. Debelina volne se meri v mikronih in je glede na to razvrščena v skupine. Tako pri spodnjem perilu uporabljajo debelino 18, 18.5 mikronov, Debelejša volna (tudi od Merino ovc) se uporablja za težje pletenine.

6. Smrdi, ko je mokra

Odvisno, kako je obdelana. Tista volna, ki gre skozi različne obdelave, kot je barvanje, ne bo smrdela, ko bo mokra. Nek doma pleten pulover, ki ni obdelan pa bo imel neprijeten vonj, ko bo moker.

Resnice o volni

1. Topla v hladnem vremenu

Volna ima edinstveno izolacijsko sposobnost zaradi načina, kako vlakno zrak izolira in s tem zagotavlja toploto. Volna se naravno mečka, s čimer lahko ujame več »mrtvega« zraka kot katera koli druga vlakna. Mrtvi zrak je fantastičen izolator in zagotavlja naravni ščit proti mrazu. Vlakna imajo tudi nizko toplotno prevodnost in ne vlečejo toplote iz telesa, zato, ko je zunaj hladno, toplota ostane znotraj. Volna je tudi naravno hidrofobna in zato odvaja vodo.

2. Hladna v toplem vremenu

Volna ima sposobnost shranjevanja vlage v strukturi vlakna. Ko se vaše telo ogreje, bo vlaga, ki je shranjena v vlaknih, začela izhlapevati in ohladila zrak med kožo in tkanino. Če je topleje, pride do večjega izhlapevanja in večji je učinek hlajenja. Volna v tanjši verziji je tako primerna za poletno uporabo. Ko je vroče, sposobnost volne, ki absorbira vlago, ustvari hladilni učinek. Volna se ne bo oprijela telesa na enak način kot sintetični materiali ali bombaž; kar bo posledično dalo večji občutek dobrega počutja.

3. Trpežna, a mehka na dotik

Zaradi naravne elastičnosti volne se lahko vlakna upognejo približno 20.000-krat, preden se zlomijo. Zaradi tega volna ni le presenetljivo trpežna in odporna proti obrabi v primerjavi z drugimi materiali, ampak je tudi prijetna za kožo. Te lastnosti so dobrodošla kombinacija pri pletenih puloverjih in drugih srednjih plasteh.

4. Ohranja nas suhe

Kot smo že povedali, lahko celične membrane v vsakem volnenem vlaknu absorbirajo vlago v obliki hlapov. Ko ste topli ali prepoteni, to vlago absorbirajo celice, ki so najbližje vaši koži in se zaradi vaše telesne toplote "odpeljejo" na zunanjo stran oblačila, kjer izhlapi. Ker se vlaga absorbira v dejansko vlakno, ni več v stiku s kožo, ki je suha. To vodi do večjega splošnega udobja, še posebej, ko ste aktivni. Ko se vlaga absorbira, bo volna ustvarila toploto. Ta toplota naredi volno udobno, tudi, ko je mokra ali prepotena in hladna. Ker volna diha, se ne boste nikoli počutili pregreto. Volna lahko vsrka količino vode, ki ustreza do 30% njene teže, a kljub temu greje. Sicer je težja, a se ne zdi mokra.

5. Se ne smradi

Volna je naravno antimikrobna in zato nudi odlično kontrolo vonjav, kar je pravo nasprotje poliestrskim oblačilom, zato poliestrska oblačila niso najboljša možnost za dolgotrajne aktivnosti, kot so večdnevni pohodi ali izleti z nahrbtnikom. Zaradi sposobnosti volne, da učinkovito upravlja z vlago, bakterije, ki povzročajo vonj, nimajo vlažnega okolja, ki ga potrebujejo za uspeh. Volno lahko nosite med intenzivno aktivnostjo in v daljšem časovnem obdobju, ne da bi morali skrbeti za vonj. 

VOLNENI IZDELKI

Moški

Celoten članek →

22 oktober 2021

Predlogi za obisk čudovitih rumenih macesnov

IŠČETE IDEJE ZA IZLET?

Jesen v hribih je čudovita! 🥾🍂 
Zato smo vam pripravili nekaj predlogov za jesenski izlet, ki vključujejo tudi prisotnost zlatorumenih macesnov.

Slemenova špica

Zagotovo jo poznate, lepotico Slemenovo špico? Jesenska klasika. Če še ne, je sedaj najbolj idealni čas, da obiščete ta čarobni kotiček saj rumenijo macesni. Pot iz Vršiča je lahka in primerna za družine z otroki, če pa želite malo težjo varianto - pojdite iz Planice.  

Veliki Pršivec

Pa ne ta 'bohinjski' Pršivec. Obstaja še en vrh s tem imenom nad dolino Krma. Nahaja se na prostranem jugozahodnem pobočju Rjavine. Odlična izbira, če iščete malo miru in samote - pot do tja pa ni tako kratka. 

Macesnovec

Že samo ime kliče po obisku. Eden najlepših razglednikov v Julijcih, ki se vzpenja med Kotom in Krmo kot "podaljšek" Rjavine. Pobočje je poraslo z macesni, vmes je ruševje. Nanj vodi nemarkirana pot iz Kota.

Zeleniške špice

Da najdemo nekaj še za ljubitelje adrenalina - Zeleniške špice so v jesenskih barvah še lepše kot običajno. Postrežejo z eno najlepših grebenskih prečenj v Sloveniji - čista romantika. 

Pokljuka

Težka izbira kateri od vrhov nad Pokljuko je v jesenskem času najlepši. Mrežce in Debela peč s sosedi nad Lipanco? Ali Viševnik in Draška vrhova? Mogoče pa čez planino Konjščica na bolj oddaljeni Tosc in Vodnikov dom na Velem polju? - zakaj ne bi obiskali kar vseh?

Dolina Triglavskih jezer

Še ena klasika. Eno najlepših območji v Julijskih Alpah, a nedvomno jo je vredno doživeti prav v času, ko jezera odsevajo zlate macesne. Je pa celotno območje prava pravljica. Lahko se podate na Komno, Bogatin, Veliko Špičje, greben Kopic,.. Nič vas ne bo razočaralo.

Rutarski Vršič

Skrita gora nad dolino Belega potoka. Samota je zagotovljena - poredko obiskan skrivnostni svet s čudovitim razgledom na Kukovo špico.  Priporočamo krožno pot Lengar - Beli potok - Rutarski Vršič - Martuljški slapovi - Gozd Martuljek.

Dleskovška planota

Še malo pokukajmo v Kamniško Savinjske alpe. V okolico osamljene Dleskovške planote. Njene pretežno divje, neoznačene poti vas ne bodo pustile ravnodušne. Zelo lepa krožna tura: Planina Ravne - planina Polšak - Križevnik - Poljske device - Velika Zelenica - Veliki vrh - Dleskovec - Planina Ravne.
Trupejevo poldne

Tura za sladkosnedce. Ob lepem sončnem dnevu boste obkroženi v čudovite zlate barve macesnov, pogled pa bo segal na veličastno Martuljško skupino. Turo lahko podaljšate na Vošco, Blekovo planino in/ali Maloško poldne. 

Ciprnik

Razglednik, ki ga je najboljše obiskati jeseni, ko zažarijo macesni. Vrh navduši z razgledom, saj se pred nami odpre celotna dolina Tamar z diamantom na koncu, Jalovcem. Obiščete ga lahko iz Kranjske Gore ali Planice.

Okrešelj

Logarska dolina je čudovita, jesen na Okrešlju v kulisi veličastnih Rink pa še bolj - zato si podaljšajte izlet, ne bo vam žal. Priporočamo tudi obisk Matkovega okna.

Jezerski stog

Jeseni obvezno zavijte v bohinjske hribe. Severno od planine Krstenica se v Bohinjskih gorah nad Fužinskimi planinami dvigajo trije vrhovi: Mali, Jezerski in Prevalski Stog. Stogov se markirane poti izogibajo, zato boste v njihovi okolici uživali v miru in tišini.

Vrtaško Sleme in Vrtaški vrh

Čudovit razglednik nad Mojstrano, odlična izbira za zlato jesen. Na vrhu Slemena imamo pred nosom mogočno Kukovo špico, na drugi strani doline Vrat se dviguje Triglav, Karavanke in avstrijski vršaci pa se razsprostirajo  na oni strani Save Dolinke. Čudovito!

Srednji vrh

Eden izmed najlepših jesenskih kotičkov v naših gorah v zlati preobleki je Zelenica. Srednji vrh je razgledna in z ruševjem porasla gora, ki se nahaja med Stolom, Vrtačo in Begunjščico. Z vrha se nam odpre lep razgled na že omenjene vrhove, Blejsko jezero ter na del Julijskih Alp. Seveda, pa imamo iz Zelenice še kar nekaj drugih možnosti kot so: greben Na Možeh, Vrh Ljubeljščice, Vrtača, Palec, Zelenjak, Begunjščica,..
Čisti vrh

Gremo še v okolico Trente. Takega fantastičnega razglednika in tišine zlepa ne najdeš nikjer. Vrh, ki je ujet med južni raz Lepega Špičja in spodnjo dolino Trente.

Kje pa ti najraje opazuješ zlate macesne?

Celoten članek →

18 oktober 2021

Čiščenje in impregnacija: Vse, kar moramo vedeti!

Nihče ne mara prati perila, zakaj bi torej očistili tehnično opremo za kampiranje, pohodništvo, in smučanje? Umazanija vpliva na vzdržljivost in trpežnost vaše opreme (vpliva na vodoodpornost, odvajanje vlage) in se bo posledično hitreje obrabila. 

Večina normalnih detergentov lahko za seboj pusti ostanke, ki na površino tkanine pritegnejo vodo, kar povzroča, da se oblačila hitreje napijejo vode. Zato je bolje izbrati čistilne in impregnacijske proizvode, ki so namenjeni tehnični opremi.


Podjetje Nikwax je vodilni svetovni proizvajalec čistilnih in impregnacijskih proizvodov za dihajoče materiale (oblačila, obutev, nahrbtniki, šotori...). Nikwax proizvodi ne vsebujejo škodljivih topil in so brez fluorokarbonov (PFC), zato so okolju neškodljivi. Nikwax je edini od uveljavljenih znamk na tem področju, ki v svojih izdelkih ni nikoli uporabljal aerosolov. Izdelki so narejeni na vodni osnovi in niso vnetljivi. 

Pri nakupu oblačil, obutve in opreme se večkrat srečujemo z vprašanjem, kako za nove kose poskrbeti, da bodo tudi v prihodnosti, po intenzivni uporabi, odlično opravljali svoje delo. Vsak material seveda zahteva specifično pranje in impregnacijo. 


Nasvetov za vzdrževanje takšne opreme je danes veliko, zato smo vse informacije skrčili in zbrali na eno mesto:

V kolikor iščete bolj podrobne informacije, te najdete na spodnjem blogu:

Kako in s čim torej poskrbeti za določene materiale in kose opreme, da vam bodo služili kot prvi dan?

Vir: Tales of a Mountain Mama

Celoten članek →

01 oktober 2021