100-letnica Hanwaga

100 - letnica Hanwaga

V teh hitrih časih, v katerih živimo, ni lahko razumeti pomena in razsežnosti sto let. Ob ustanovitvi Hanwaga leta 1921 je bil svet popolnoma drugačen. Imel je dve milijardi prebivalcev, ni bilo interneta, ni bilo Big Maca, avtomobili so bili drugačni in noben izmed 8-tisočakov še ni bil osvojen. Kakorkoli pa, so tako kot danes, potrebovali dobro obutev. Čeprav so se čevlji in škornji skozi stoletja zelo spremenila, pa je Hanwagov cilj še vedno isti: izdelati najboljšo možno obutev.


1921 - začetki: Hans Wagner, sin čevljarja odpre svojo čevljarsko delavnico v kateri izdeluje lahke pohodne čevlje za tovarno čevljev 'Reiter' v Münchnu. Začel je tudi s prodajo delovnih čevljev. 


1923 - preskok: 
njegovo dvojno šivani čevlji so tako povpraševani, da Hans prevzame štiri vajence. Nima še nobene športne trgovine, ampak ima že velika naročila za stranke.

1936 - smučarski čevlji na vezalke: Hansov nečak Sepp Wagner, ki naj bi kasneje postal generalni direktor, začne v tovarni svojega strica in se od 1936 do 1939 uči umetnosti ročno izdelanega čevljarstva. Takrat že začnejo z izdelavo usnjenih smučarskih čevljev.

1945 - Hanwag postane znamka: tovarna je bila ob koncu vojne oropana in ostane zapuščena še nekaj časa. Ko si je gospodarstvo opomoglo, se je hkrati povečalo povpraševanje za visokokakovostne smučarske in pohodniške čevlje, kakor tudi pomen trženja. Hans najprej poimenuje svoje podjetje 'Hawa' in ga leta 1952 preimenuje v Hanwag.

1956 - čezatlantski odnosi: Hanwag prvič razstavlja na sejmu športne opreme v Wiesbadnu. Tam sklenejo partnerstvo z Klausom Obermeyerjem, proizvajalcem športne opreme in smučarskim inštruktorjem, ki je emigriral v Ameriko. 


1964 - nečak prevzame štafetno palico:
 Josef Sepp Weger prevzame vodenje družinskega podjetja in v Ameriko dostavi približno 10.000 ročno izdelanih smučarskih čevljev 'Garmisch'. 

1970 - prvi turno smučarski čevelj: Hanwag izdela prvi sploh turno smučarski čevelj. Model 'Haute route' je ostal največja inovacija turno smučarskega čevlja še skoraj 10 let.

1980 - nov teren: Hanwag s pomočjo nemškega pionirja športnega plezanja Seppa Gschwendtnerja, na trg predstavi lahke športne plezalne čevlje. Predstavljene so bile ravno v pravem obdobju, namreč naslednje leto so bile prvič preplezane smeri ocene devet, med njimi je bil tudi Seppa Gschwendtnerja.

1987 - visoko v zraku: Hagwag razvije tudi prvi sploh čevelj za jadralno padalstvo. Model 'Fly 2000' prepriča z lahko težo in lateralno stabilnostjo.

1996 - klasika: zasnovan je pohodni čevelj 'Alaska GTX' , ki pomeni začetek dolgoletnega partnerstva z Gore. Čevelj je na voljo še danes.

2004 - novo obdobje: po zgodnji smrti svoje hčerke, ki je bila prej direktor podjetja, Sepp Wagner proda družinsko podjetje švedskemu podjetju Fenix Outdoor.

2011 - biwak Jubilee: za 90. obletnico podjetja, Hanwag donira nemškemu alpinističnemu klubu nov bivak na Jubiläumsgrat, ki povezuje Zugspitze in Alpspitze. 

2013 - več prostora za prste: s svojo edinstveno linijo Bunion last, Hanwag začne z izdelavo čevljev za ljudi z deformacijo ukrivljenega palca (hallux valgus), ki ponujajo več prostora in udobja.


2021 - 100 let:
 Hagwag načrtuje izdelavo 400.000 parov škornjev in čevljev na Hrvaškem in Madžarskem ter nadaljevanje proizvodnje na sedežu podjetja v Vierkirchnu. 

22 marec 2021 10 Oznake (prikaži)