20€ za par nogavic?! Tukaj je tisto, kar plačate.

ALI SO NOGAVICE RES TAKO POMEMBNE?

Kratek odgovor: DA.

Številne težave s stopali lahko odpravimo s pravo izbiro nogavic. Ne pozabite: nošenje bombažnih nogavic v čevlju, ko ste aktivni, je kot potenje v bombažnem 'hodieju'. Ne diha, zadržuje vlago, občutek pa je ogaben. Na tržišču je veliko vrst nogavic: vsake imajo svoje značilnosti v konstrukciji in anatomijo. Izbira pravih nogavic JE pomembna, zato velja skrbno premisliti za katero aktivnost jih potrebujete in kaj od njih pričakujete.

Predstavljajte si to:

Cel teden odštevate do vikenda, ker ste splanirali super avanturo. Podate na pot in namesto, da bi občudovali naravo, je vsa vaša pozornost na stopalih, drgnjenju in žuljih. In vse zato, ker ste prihranili pri dobrih nogavicah.

Zakaj so nogavice za 20€ pomembne?

Povprečen človek naredi 2000 korakov na eno miljo. Upoštevajte še vzpone, spuste, težavnost terena in ta številka se le še povečuje. Z vsakim korakom imajo prave nogavice ključno vlogo pri ohranjanju udobja vaših stopal.


Da bi izbrali najboljše nogavice, je potrebno upoštevati te štiri stvari:

Višina nogavic: nogavica pravilne višine ščiti stopalo pred odrgninami.

Oblazinjenje: stopnja oblazinjenja vpliva na udobje in toplino.

Material: večina pohodniških nogavic ima merino volno kot glavni material, druge pa so narejene večinoma iz poliestra ali najlona.

Prileganje: poskrbite, da se vam nogavice dobro prilegajo in preprečite žulje.

Višina nogavic

Nogavice so različnih višin. Od tako kratkih, da se sploh ne vidijo nad vašimi čevlji do takih, ki segajo skoraj do kolen. Če želite izbrati pravo višino, najprej poglejte vašo obutev. Višje kot so manšete na vaših čevljih, višje želite, da so vaše nogavice in preprečite kožo pred drgnjenjem neposredno ob obutev. 


Tukaj so štiri višine nogavic:

Nizke: nudijo zelo malo zaščite pred odrgninami, zato naj bi se nosile le z nizko obutvijo, kot so tekaški čevlji ali lahki pohodni čevlji.

Polvisoke: nekoliko višje - običajno prekrivajo vaš gleženj za nekoliko večjo zaščito. Primerne so za nizko do srednje visoko obutev.

Visoke: to je klasična višina za pohodniške nogavice. Po navadi segajo nekoliko nad gležnji, da preprečijo odrgnine z visoko obutvijo. Ni razloga, da nebi nosili te višine nogavic tudi na nižje čevlje, samo vedite, da vam je lahko vroče, na toplejše dni.

Dokolenke: to višino nogavic boste verjetno izbrali za zimsko pohodništvo in smučanje - tudi zaradi toplote.


Oblazinjenje nogavic

Stopnja oblazinjenja vam daje predstavo o tem kako debela je nogavica in kako topla bo. Predvsem je odvisna od vaših aktivnosti in vremena. Malo oblazinjenja bo zaščitilo vaša stopala pri visoko intenzivnih aktivnostih kot sta tek in pohodništvo, vendar ne pozabite, da so debelejše nogavice tudi toplejše in lahko povzročijo potenje stopal. Verjetno boste tukaj morali malo eksperimentirati katero razmerje oblazinjenja in toplote vam najbolj ustreza. 


Tukaj so štiri stopnje oblazinjenja:

Brez oblazinjenja: te ultralahke nogavice so narejene za uporabo v vročem vremenu, so zelo zračne in imajo malo podloge. V to kategorijo spadajo tudi podnogavice (linerji). Nekoč so bile zelo priljubljene zaradi svoje sposobnosti odvajanja vlage in ohranjanja suhih stopal, danes pa so številne nogavice dovolj dobre, da jih ne potrebujete.

Lahko oblazinjenje: odlična izbira za toplo vreme, ker dajejo prednost odvajanju vlage in udobju pred toploto. So razmeroma tanke in rahlo oblazinjene na ključnih mestih.

Srednje oblazinjenje: zagotavljajo dobro mero blaženja v predelu pete in stopala za pohodništvo in 'backpacking' v zmernih do hladnih razmerah.

Močno oblazinjenje: najdebelejše, najtoplejše in najbolj oblazinjene nogavice. Priporočamo jih za gorništvo in pohodništvo v hladnem vremenu.

Podnogavice - tanke in lahke nogavice izdelane iz sintetike in/ali volne se nosijo pod debelejšimi nogavicami in izboljšujejo vpijanje odvečne vlage, k čimer preprečujejo nastajanje otiščancev. Če ste nagnjeni k žuljem, boste presenečeni nad učinkom!

Materiali nogavic

Pohodniške nogavice so redko izdelane iz enega samega materiala, temveč iz mešanice, ki ustvarja pravo ravnovesje udobja, toplote, trpežnosti in hitrega sušenja.

Najbolj pogosti materiali, ki jih boste našli v pohodniških nogavicah:
Volna: najbolj priljubljen material za pohodniške nogavice in tudi prva izbira strokovnjakov za obutev. Dobro uravnava temperaturo, da se vaša stopala ne potijo in zagotavlja blaženje. Še en plus je, da je volna protimikrobna in se ne smradi v primerjavi s sintetičnimi tkaninami. Danes je večina nogavic narejena iz merino volne, ki ne srbi. Največ volnenih nogavic pa je zares narejenih iz mešanice volne in sintetike, za večjo trpežnost in hitrejše sušenje. 
Poliester: sintetični material, ki izolira, odvaja vlago in se hitro suši. Včasih se meša z volno in/ali najlonom, da ustvari dobro kombinacijo toplote, trpežnosti, udobja in hitrega sušenja. 
Najlon: še en sintetični material, ki se ga lahko uporablja kot primarnega. Predvsem poveča trpežnost in zmanjša čas sušenja. 
Svila: naravni izolator. Je udobna in lahka, vendar ne tako trpežna. Občasno se uporablja za podnogavice za zanesljivo odvajanje vlage.
Spandex: številne pohodniške nogavice vsebujejo majhen odstotek spandexa. To je elastičen material, ki pomaga nogavicam obdržati svojo obliko in zmanjšati gubanje. 

Prileganje nogavic

Če so vaše nogavice prevelike, se bodo nagubale in povzročile drgnjenje in žulje. Premajhne nogavice ustvarjajo točke pritiska in zdrs nogavic. Pri iskanju prave velikosti je koristno, da poznate dejansko velikost vašega stopala in ne čevlja. Če ste v dilemi in med velikostmi, izberite manjšo. 

Smartwool PhD nogavice

Smartwool je podjetje 'geekov za stopala'. Nogavice Smartwool PhD so njihov najboljši izdelek do sedaj. Narejene so za specifične aktivnosti, kot so pohodništvo, tek ali smučanje. Z novo tehnologijo IndestructawoolTM so še za 33 % izboljšali vzdržljivost na mestih z visoko obrabo. IndestructawoolTM je mešanica elastana, najlona in merino volne - je izjemno trpežna, a še vedno mehka na dotik. 

Torej, da povzamemo. Nogavice, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini z oblačili (ali s hrano), so večinoma izdelane iz bombaža in/ali umetnih vlaken. Take nogavice se slabo obnesejo v toplem/mrzlem/vlažnem vremenu. In ja za njih boste odšteli max 5€ ne 20€. Odnesle se bodo dobro le v vsakdanjem življenju. Zdaj je pa od vas odvisno, kje boste prihranili.

05 november 2021