Čiščenje in impregnacija: Vse, kar moramo vedeti!

Nihče ne mara prati perila, zakaj bi torej očistili tehnično opremo za kampiranje, pohodništvo, in smučanje? Umazanija vpliva na vzdržljivost in trpežnost vaše opreme (vpliva na vodoodpornost, odvajanje vlage) in se bo posledično hitreje obrabila. 

Večina normalnih detergentov lahko za seboj pusti ostanke, ki na površino tkanine pritegnejo vodo, kar povzroča, da se oblačila hitreje napijejo vode. Zato je bolje izbrati čistilne in impregnacijske proizvode, ki so namenjeni tehnični opremi.


Podjetje Nikwax je vodilni svetovni proizvajalec čistilnih in impregnacijskih proizvodov za dihajoče materiale (oblačila, obutev, nahrbtniki, šotori...). Nikwax proizvodi ne vsebujejo škodljivih topil in so brez fluorokarbonov (PFC), zato so okolju neškodljivi. Nikwax je edini od uveljavljenih znamk na tem področju, ki v svojih izdelkih ni nikoli uporabljal aerosolov. Izdelki so narejeni na vodni osnovi in niso vnetljivi. 

Pri nakupu oblačil, obutve in opreme se večkrat srečujemo z vprašanjem, kako za nove kose poskrbeti, da bodo tudi v prihodnosti, po intenzivni uporabi, odlično opravljali svoje delo. Vsak material seveda zahteva specifično pranje in impregnacijo. 


Nasvetov za vzdrževanje takšne opreme je danes veliko, zato smo vse informacije skrčili in zbrali na eno mesto:

V kolikor iščete bolj podrobne informacije, te najdete na spodnjem blogu:

Kako in s čim torej poskrbeti za določene materiale in kose opreme, da vam bodo služili kot prvi dan?

Vir: Tales of a Mountain Mama

01 oktober 2021