Ferate v Sloveniji

Slovenske ferate na enem mestu

Ravno pravi čas, da si pogledamo, kam jo bomo mahnili. 

  • Ferata Mojstrana

  • Ferata Hvadnik

  • Ferata Jerm'n

  • Ferata Spodnji plot

  • Ferata Ožarjeni kamen

  • Ferata Češka koča

  • Gonžarjeva peč

  • Gradiška tura

  • Ferata Lisca

  • Družinska ferata Prestreljenik

  • Ferata Renke

  • Ferata Kamin široka polica

  • Ferata v Bavščici

  • Ferata v Boču

Ferata Mojstrana


Izbirate lahko med dvema različnima feratama, ki imata skupno tudi to, da je zelo kratek dostop do stene in vstop v smer. 


1. Aljaževa pot je lažja in ocenjena na B težavnosti, dolga 300 m, primerna tudi za tiste, ki se še urijo v skalnem svetu. 

2. Pot mojstranških vever'c je težja in ocenjena na C/D težavnosti, dolga 250m, primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že kar nekaj izkušenj. Obe ferati nas pripeljeta na vrh Grančišča.


Ferata Hvadnik


Ferata leži v soteski potoka Hladnik in je po težavnosti ocenjena s stopnjo B (z enim mestom C), kar pomeni da je primerna za prav vsakogar. Dolga je pol kilometra, plezalci pa na njej premagajo 250 metrov nadmorske višine. Ves čas se nam odpirajo pogledi na vrhove Martuljške skupine.

Ferata Jerm'n


V neposredni bližini ferate Hvadnik so pred kratim navrtali novo ferato Jerm’n. Poteka v soteski ob Jermanovem slapu. Na ferato naletimo ob sestopu iz ferate Hvadnik. Je za prave adrenalinske navdušence. Nova najtežja (D/E) ferata v destinaciji Kranjska Gora vas ne bo pustila ravnodušne. Vertikalnost ferate in prekrasni pogledi na Martuljkovo skupino, so njene najboljše odlike.

Ferata Spodnji plot na Zelenici


Velja za najtežjo športno ferato v Sloveniji (desna). Obstajata dve različici ferate, ki imata skupno izhodišče in se po 35 metrih, torej na slabi polovici, razcepita na lažjo in težjo varianto.


1. Zavarovana pot po levi strani je dolga 113 metrov in ima oceno C, mestoma D.


2. Športna zelo zahtevna plezalna pot po desni strani je dolga 75 metrov in ima oceno E.

Dolžina: višinska razlika je 90 metrov, dolžina jeklenice skupaj z obema krakoma pa znaša 180 metrov.

Ferata Ožarjeni kamen


Vertikalna, zelo zahtevna pot (ocena C/D) poteka po vzhodnem stebru hriba Pršivec, imenovanem Voket. Njeni posebnosti pa sta netipična opremljenost in izjemno lep razgled na Bohinjsko jezero in njegovo okolico. Višinska razlika plezalnega dela je 300 metrov.

Ferata Češka koča


Po dolžini jeklenice 320m še vedno edina daljša ferata v slovenskih alpah. Višinska razlika, ki jo premagate je 300m. Uradno je njena težavnostna stopnja “E”. Vstopni del je težavnosti C/D. Po krajšem predahu, nastopi prvo ključno mesto – dva metra dolg previs ocenjen z E. Sledi najtežji del ferate, kjer se pot vzpne čez manjšo skalno votlino. Nato stena zopet postane manj strma. Ferata pa je do samega vrha ves čas okoli težavnosti C.

Gonžarjeva peč


Nahaja se nad Vinsko Goro in velja za prvo ferato v Sloveniji. Je kratka in zahtevna (ocena D, mestoma E). Preplezati je potrebno približno 130m višinske razlike. 

Gradiška tura


Nad Vipavsko dolino sta locirani dve razgledni ferati Furlanova in Otmarjeva pot. Ferati sta med seboj povezani in nam nudita plezanje od lažje to bolj zahtevne stopnje. 


1. starejšo in lažjo Furlanovo - plezalni del obsega 160 višinskih metrov, ocena težavnosti pa B, ko priplezamo na vrh Trikota se spustimo približno 50 višinskih metrov, kjer pridemo do naslednje Otmarjeve ferate.


2. novo in težjo Otmarjevo - ima kar 240m višinske razlike in je ocenjena kot C težavnost.

Ferata Lisca


Lažja športna ferata v Posavju. Večji del ferate je ocenjen B-C, zadnjih nekaj metrov C-D (ta težji del lahko tudi "obvozimo" po levi). Sama ferata nam nudi lepe razglede na dolino Save. Skupna dolžina ferate je 370 metrov, od tega je 120 metrov plezalnega dela in 250 metrov prehodov in poti. 

Družinska Ferata Prestreljenik


Prva družinska zavarovana pot (Ferata) v Sloveniji, ki poteka preko strme stene na Prestreljeniku, in sicer od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov. Pot je dobro varovana in opredeljena s stopnjo težavnosti A (lahko). Čas trajanja je 2 uri z začetkom na Sedlu in zaključkom na D postaji žičnice Kanin.

Ferata Renke

Ferata Renke je verjetno naša najkrajša ferata. V pomoč so nam skobe in jeklenice, ki pa niso napete. Težavnost ferate na začetku in na koncu doseže stopnjo B/C oz. C, vmes pa je lažje. Uradna dolžina je sicer navedena 130 metrov, vendar je samega plezanja vsaj za polovico manj

Ferata Kamin Široka polica


Je opremljena drugače kot druge ferate v Sloveniji. Nekaterim je všeč, spet drugi mislijo, da je nevarna. V spodnjem delu je ocenjena z oceno C/D, v kaminu v zgornjem delu pa D/E. Dolga je 250m, višinska razlika poti pa znaša 160m. 

Ferata v Bavščici


Zgrajena leta 2009 z namenom zagotavljati ustrezne pogoje na vodniških tečajih, ki se odvijajo v PUS Bavšica. Ferata je kratka, skupno je potrebno premagati cca 50m višinske razlika. Ocenjena je s težavnostjo C/D.

Ferata v Boču


Ferata je del pohodniške poti, ki vodi iz Zgornjih Poljčan mimo Doma na Boču do vrha Boča. Po ferati premagamo približno 60m višinske razlike. Ocenjena je s težavnostjo C/D.

Že imate vso potrebno opremo za ferate?

07 maj 2021