Izbira in uporaba derez

V gore se pozimi nikakor ne smemo odpraviti brez derez. Z njimi si namreč zagotovimo varnejši vzpon in se zaščitimo pred morebitni zdrsi. Zelo pomembno pa je, da jih znamo pravilno uporabljati. Dereze ločimo glede na namen uporabe, namestitev in material iz katerega so narejene. V poplavi ponudbe različnih vrst derez je včasih težko izbrati prave zase. Izbira je odvisna predvsem od tega, kakšne bodo vaše zimske ture in kakšna je vaša obutev. Ali bomo dereze potrebovali predvsem za pohodništvo, gorništvo ali plezanje? Za visokogorje, sredogorje ali celo poledenele površine v mestu? Berite dalje, da izveste, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite za nakup.

Avtomatske, polavtomatske ali klasične dereze?

Dereze delimo po načinu nameščanja na:

- univerzalne dereze

- polavtomatske dereze

- avtomatske dereze


Kaj so univerzalne dereze?

Univerzalne dereze imajo spredaj in zadaj nastavek, ki se preko paščkov pritrdi na čevelj. So dovolj dobre pri običajni uporabi na zimskih turah. Univerzalne dereze načeloma ustrezajo vsakemu čevlju in so odlična izbira, če uporabljate več različnih pohodnih čevljev. Vse kar morate paziti je, da peta čevlja ni preširoka in lepo sede v nastavek dereze. Klasične dereze so manj stabilne v peti in nikoli ne bodo tako fiksne, kot polavtomatske ali avtomatske dereze. To pomeni, da so primerne za manj zahtevne pristope. Večinoma se uporabljajo za klasično gorništvo in nezahtevno prečenje ledenikov.

+

Primerne za skoraj vsak par čevljev

Lahke in enostavne za uporabo

Cenovno ugodne

-

Manj stabilne v peti

Manj uporabne v strmem svetu (niso primerne za plezanje)

Manj uporabne za velike številke čevljev in težje uporabnike

€124.99 EUR€124.99 EUR

Kaj so polavtomatske dereze?

So najbolj vsestranski tip derez. Polavtomatske dereze so spredaj enake kot klasične ali univerzalne dereze, zadaj pa so opremljene z avtomatskim zapiralom. Sprednji del se kot pri klasičnih derezah na čevelj fiksira s paščki. Za nošenje polavtomatskih derez rabimo pohodni čevelj, ki ima zadaj v predelu pete zarezo. Za nošenje polavtomatskih in avtomatskih derez se uporablja obutev, ki je bolj trda in je namenjena hoji v snegu. Polavtomatske dereze so še posebej razširjene zato, ker je obutev za njihovo nameščanje vseeno precej lažja in cenovno bolj dostopna kot za avtomatske dereze. Brez težav jih lahko namestimo tudi na smučarske čevlje. Polavtomatske dereze imajo enako zapiranje zadaj kot avtomatska dereza, ki se zapenja z avtomatom. Namesto kovinske zaponke spredaj pa imajo trak in košarico. Tako kot univerzalne dereze.

+

Hitra namestitev

Primerne za večino zimskih čevljev, ki imajo zadaj zarezo za avtomat

Cenovno bolj dostopne od avtomatskih derez

Lahke, trpežne, zelo stabilne v strmem snegu

Manj naporna hoja kot s plezalnimi derezami

Manj stabilne od avtomatskih derez v zelo strmih pobočjih in ledu


Obstajajo tudi hibridni modeli derez - uporaba kot avtomatske ali pa kot polavtomatske dereze. Zamenjati je potrebno le sprednji del. To je še posebej praktično, če imamo na primer doma obutev za hojo s polavtomatskimi derezami in obutev, ki ustreza avtomatskim derezam. Avtomatske dereze se lahko namesti tudi na smučarske čevlje.

Kaj so avtomatske dereze?

Avtomatske dereze imajo avtomatsko zapiralo spredaj in zadaj, zato mora biti temu ustrezen tudi čevelj - mora imeti zareze na prstih spredaj in na peti zadaj. Avtomatske dereze so najbolj specializirana vrsta derez. Uporabljajo se za alpinizem, plezanje po ledu in plezanje v težjih ledenih grapah. Te dereze se najbolje prilegajo stopalom (najbolj stabilne) in se hitro namestijo. Ustrezajo tudi čevljem za turno smučanje. Avtomatske dereze so dražje saj moramo za njih imeti primerne trde zimske čevlje z utori. Zagotovo niso najboljša izbira za dolge ture poleti, kjer bi hodili v težkih čevljih in s seboj nosili avtomatske dereze za kakšno snežišče. Za take primere so veliko bolj primerne polavtomatske ali univerzalne dereze.

+

Najhitrejša namestitev (problem lahko le zasneženi čevlji)

Enostavna namestitev na turno smučarski čevelj

Zelo dobra stabilnost

Odlične za težke vzpone in ledno plezanje

-

Cenovno najdražje (+ primerni čevlji z utori)

Manj udobne za hojo po ravnem, daljše ture

€167.99 EUR€167.99 EUR

Tudi čevlji so pomembni


Trdnejši kot so, bolje nam bodo služili z uporabo derez. Predvsem se to dobro pokaže v večji strmini. Ker se dereze upognejo, mehak upognjen čevelj večino sile prepusti podplatu naše noge, in jo s tem zelo utruja. Trden čevelj pa silo prevzame nase in tako je tudi nam bolj udobno. V trdnih čevljih lažje in varneje stopamo v tršem pobočju. Pazimo na to, da vsaki čevlji z utori še niso dovolj trdni za vsake avtomatske dereze. Gre za kompromis med trdnim čevljem, ki nam koristi v strmem snegu in derezah ter mehkobo, ki je udobnejša v kopnem in po ravnem. Če si kupimo dobre trdne čevlje za zimske ture, jih bomo res dolgo nosili, saj se v snegu neprimerno manj obrabljajo kot v kopnem tako, da je to res dolgoročna naložba.

Vrsta derez glede na aktivnosti

Glede na vrsto aktivnosti, ki jih bomo izvajali, je smiselno, da izberemo temu prilagojene dereze. 


Pohodniške dereze imenujemo vse tiste, ki imajo manjše število zobcev (8-10). Lahko so narejene tudi iz aluminija. Primerne so za zasnežena območja, uporabo na zaledenelih predelih odsvetujemo.


Hibrid med plezalnimi in pohodniškimi derezami so tako imenovane plezalno-pohodniške dereze. Imajo 12 zob, sprednje pa za razliko od plezalnih niso obrnjene naprej. Narejene so za najširši spekter uporabe, ustavita jih le težek kombiniran teren in strm led. Primerne so za poltrde in trde zimske čevlje.


Plezalci bodo izbrali tako imenovane plezalne dereze, ki imajo 12 ali 14 zob, sprednji zobje so obrnjeni naprej. Nameščajo se na trde zimske čevlje, primerne pa so za premagovanje zaledenelih slapov in zahtevnih smeri. Glede na specifičnost uporabe so dražje, težje in manj udobne pri hoji.


Dereze, ki so prilagojene za uporabo s smučarskimi ali deskarskimi čevlji, se ponašajo z lahkim sistemom zapenjanja in se običajno prilegajo vsem tipom čevljev. 

Ne pozabimo še na mini dereze - imajo manjše oziroma krajše zobce, na obutev pa se pritrjujejo kot pohodniške, torej z gumijastim trakom ali drugim načinom zavezovanja. Primerne so za pohode po zaledenelih mestnih ulicah (tudi sprehode ali lažje ture v sredogorju). Njihov namen ni hoja v visokogorju in so lahko smrtno nevarne!

Kako izbrati dereze glede na število zob?

Večina 10 zobih derez je idealnih za hojo ali turne smučarje ter za prečenje snežišč ali ledenikov. 10 zobe dereze imajo zadaj enako število zob (4), spredaj pa namesto 8 samo 6. Imamo tudi dereze z 8 zobmi. 8 in 10 zobe dereze so skratka najbolj univerzalne dereze za najrazličnejše outdoor aktivnosti, ki niso primerne za težke vzpone.


Za plezanje v grapah, pomrznjenem snegu in ledu se 10 zobe dereze ne uporabljajo. Za zahtevno uporabo se priporočajo izključno 12 ali 14 zobe dereze. Plezalne dereze imajo več možnih nastavitev prednjih zob (monopoint, dva zoba).


Ukrivljenost sprednjih dveh zob je odvisna od uporabe. Načeloma vas bolj agresivni prednji zobje ovirajo pri hoji pri splošnem planinarjenju, vendar pa so zelo praktični za plezanje po strmih terenih.

Kako izbrati pravi material?

Aluminijaste dereze so izredno lahke in nam ne predstavljajo dodatne teže pri hoji. Primerne so za lažje vzpone. Tovrstne dereze so ugodnejše in so prava izbira za vse, ki dereze uporabljajo zgolj občasno. Slaba plat derez iz aluminija je krajša življenjska doba in večja občutljivost za udarce in poškodbe.


Za redno uporabo in zahtevnejše vzpone so bolj primerne dereze iz nerjavečega jekla, saj se sledi uporabe na derezah kasneje opazijo, hkrati pa so ti modeli bolj odporni na udarce in poškodbe. Dobro kljubujejo tudi hudim zimskim razmeram in se odlično odrežejo pri osvajanju ledenih pobočij. Čeprav bomo zanje odšteli nekoliko več, pa moramo vedeti, da jih bomo lahko še dolgo s pridom uporabljali.

Pribor za dereze

Pomembna je tudi zaščita proti nabiranju snega na podplatu dereze. Priporočljiva je tudi torbica za dereze, ki bo preprečila, da bi vaš pohodniški nahrbtnik ali oblačila v njem utrpela škodo. Privoščimo si lahko tudi zaščitno gumo za dereze. Gumijasti čepi še dodatno ščitijo zobe in poskrbijo za lažje prenašanje v našem pohodniškem nahrbtniku.

Prav vse dereze, razen tistih za hojo po mestnih ulicah, uporabljamo v kombinaciji s cepinom. Znanje, kako oboje uporabljati, pa tudi vzemimo s sabo.

03 december 2021