Izbira šotora

Iskanje pravega šotora je uravnotežena enačba med težo, izbranim terenom in udobjem.

Če želite izbrati pravi šotor, morate najprej ugotoviti, kakšne so vaše potrebe.

Kje in kdaj boste uporabili šotor? Koliko ljudi bo gostil? Potrebujete svoj zasebni prostor ali vam je v redu, če ste v istem prostoru z drugimi?

 Izberite svoj šotor

Zakaj potrebujete šotor? Za zaščito pred vremenskimi vplivi v gorah? Ali zato, da se zbudite v toplo poletno jutro ob jezeru? Se boste odločili za iglu šotor ali tunelski šotor? Kaj je sploh razlika? Kako pomembna vam je nizka teža in vzdržljivost šotora? Koliko oseb bo spalo v njem in za koliko časa? Koliko let naj bi zdržal šotor? Ali je pomembno kako je bil šotor izdelan?


V nadaljevanju vam bomo razkrili vse, kar morate vedeti o izbiri šotora v katerem boste uživali in mu zaupali še veliko let.


Če dajete prednost majhni, lahki prtljagi, izberite lažje materiale in manjši življenjski prostor. V bolj izpostavljenih razmerah in snegu razmislite o bolj robustnih materialih in funkcijah, ki jih je mogoče upravljati z debelimi rokavicami. Verjetno boste potrebovali tudi več prostora, saj bo vaša oprema obsežnejša. Več prostora kot želite, večjo težo boste morali nositi. Več stabilnosti in vzdržljivosti bo seveda tudi dodalo težo. Toda teža je lahko majhna cena za udobje večjega spalnega in bivalnega prostora ali za dodatno varnost, ki jo nudi bolj stabilen šotor na izpostavljenih območjih. 

Iglu šotor ali tunelski šotor?

Iglu šotor

Kupolski šotori so samonosilni in manj odvisni od palic in klinov. Tako jih je enostavneje premikati dokler ne najdete pravega mesta in jih je lažje namestiti tja, kjer je težko uporabiti šotorske kline - na primer na kamnu ali pesku. Zaradi kupolaste oblike so manj občutljivi na spreminjanje smeri vetra. Imajo več prostora za glavo kot tunelski šotori, kar dodaja udobje, vendar pa imajo manjše predprostore. Kupolski šotori so nekoliko težji, ker zahtevajo več palic. Čeprav so samonosilni, morate šotor vedno pritrditi na tla.

Tunelski šotor

Tunelski šotori imajo odlično razmerje med težo in prostorom. Niso samonosilni in jih je potrebno pritrditi na tla. Imajo prostornejši predprostor, ki šotor razdelijo na spalni prostor in prostor za shranjevanje opreme ali pripravo hrane v slabih vremenskih razmerah. Če so šotorski deli pravilno poravnani, so tunelski šotori izjemno odporni na veter. In ko je postavljen v globokem snegu, lahko predprostor izkopljemo, da lahko v njem tudi vstanemo. Največkrat so uporabljeni za ekspedicije. 

Kako pomembna je nizka teža in vzdržljivost šotora?

Če hodimo na večdnevne pohodniške ture, se odločimo za nakup lažjega in manjšega šotora. V primeru, da šotor potrebujemo za počitnice ali kampiranje z avtom, je teža šotora seveda nepomembna. Ne pozabite pa, da ni nujno, da je težji šotor tudi trpežnejši.


3-sezonski šotori


So najbolj priljubljeni, posebej pri družinah in za kampiranje z avtomobilom. Primerni so za zmerno vreme spomladi, poleti in jeseni. Ti šotori imajo praviloma dobro prezračevanje. V njih udobno preživimo tudi kako ploho, v dolgotrajnem dežju, močnih nevihtah ali snegu pa si bomo že želeli šotor višje kategorije, katere lahko uporabljamo tudi zgodaj spomladi ali pozno jeseni, saj prenesejo nekaj snega. Ti šotori imajo kako palico več in zračnik manj, zato imajo boljše ravnovesje med trdnostjo in ohranjanjem toplote. Dobra izbira so denimo za visokogorske trekinge, ne pa tudi za prave zimske pogoje.


4-sezonski šotori


Narejeni so z namenom uporabe v vseh letnih časih, čeprav so bolj prilagojeni zimskim pogojem. So bolj robustni in posledično bolj vzdržljivi. Primerni so za močnejši veter, odpornejši na nalaganje snega in zagotavljajo več toplote. Največkrat se uporabljajo v gorskem okolju nad gozdno mejo. 


En sloj ali dva?


Kakšna je razlika? Čisto preprosto, enoslojni šotori imajo samo eno plast tkanine, ki je vodoodporna/nepremočljiva in odporna na veter. Palice za oporo so lahko zunaj ali znotraj te plasti. Dvoslojni šotori so sestavljeni iz notranjega sloja, ki je narejen iz bolj zračnega najlona ter zunanjega nepremočljivega sloja za dež. Odločitev ni enostavna, ker ima vsak svoje prednosti. Dvoslojni šotor izberite za bolj širok spekter pogojev, je bolj udoben, močan, največ prednosti pa prinaša v toplem in deževnem vremenu (kondenzacija). Na sploh je bolj vzdržljiv in topel. Ko se zunanja plast obrabi, jo lahko pogosto preprosto zamenjate. Enoslojni šotor izberite, če vam je teža pomembnejša od udobja, prostornosti, vsestranskosti in/ali vzdržljivosti. Priporočljivi so za krajše ture in kadar želite biti hitri in lahki. Imajo nekaj slabosti kot je pomanjkanje vsestranskosti in slabo prenašajo vročino in vlago (kondenzacija) - če izbirate enoplastni šotor priporočamo, da izberete takšnega z dobrimi ventilacijskimi možnostmi in velikimi vrati.     


Palice 


Aluminijaste palice so močnejše in trajnejše kot tiste iz steklenih vlaken. Veliko glavnih proizvajalcev šotorov je partner z DAC - korejskim podjetjem za aluminij, ki proizvaja vodilne šotorske palice po celem svetu.      

"Ko primerjate znamke šotorov, primerjajte podrobnosti."

Družina ABISKO (Fjällräven)


Lahki šotori, ki vam prihranijo težo, če želite nositi manj, a so hkrati zelo trpežni. Nudijo širok spekter uporabe. Imajo nekaj dobrih lastnosti za dodatno prezračevanje in slikovit razgled v toplem vremenu, kakorkoli pa so manj primerni za zelo izpostavljene zimske razmere.


Abisko Shape za izjemne noči pod milim nebom


Lahek in vetrovno varen tunelski šotor z nizkoprofilnim dizajnom, ki ima v preddverju velik prostor - za kuhanje, shranjevanje opreme ali kot zavetje za vašega psa. Prezračevanje je izjemno in vključuje pametno funkcijo, ki omogoča zvijanje vhodne plahte na obeh koncih za boljši pretok zraka v vročih in suhih nočeh. Zaradi tega je Abisko Shape udobna in vsestranska izbira za vse leto, v vseh pogojih razen v tistih najbolj ekstremnih.


Marmot Tungsten UL 2P


Je ultralahek kompaktni šotor, namenjenih vsem popotnikom, kolesarjem, backpackerjem in tistim, ki radi taborite in kampirate z manjšimi šotori. Tungsten UL je šotor za dve osebi, poleg izjemno majhne teže pa so njegove značilnosti še trpežnost materialov, prostornost in odličen dizajn. Izjemna prostornost, ima dva vhoda v D-obliki z dvema predprostoroma za vso opremo. Zgornji del je odporen na padavine, raztegovanje, povešanje in UV žarke.


GearLab je ocenil šotor tukaj.

Šotori znamke Trimm


Izdelki so namenjeni vsem ljudem, ki radi preživljajo prosti čas na prostem, se ukvarjajo z različnimi športi ali preprosto uživajo v svobodi na podeželju ali se sprehajajo po mestu. Šotori so cenovno dostopnejši.

11 junij 2021