Izolacijski materiali: puh, sintetika ali volna?

Ko govorimo o izolaciji, je puh najboljša izbira. Pa je res?

Danes za izdelavo izolacije uporabljamo tri različne materiale: puh, sintetiko in volno. Predstavljajte si, da kupujete novo spalno vrečo ali jakno ter se znajdete pred to dilemo. Bi se znali pravilno odločiti? Odgovor nikakor ni tako preprost, pa si poglejmo.

Kaj je sploh temeljno načelo izolacije in kako deluje?

Izolacijo lahko ustvarimo na različne načine. Vakuum velja za najboljši izolator, ampak bi ga težko uporabili pri jakni. Tako kot pri vakuumski čutari uporabimo vakuum med dvema jeklenima stenama, pri oblačilih poskušamo ujeti zrak. Zrak, ki miruje v oblačilu in ne kroži med notranjostjo in zunanjostjo ter seveda debelina te izolacije, ki je odvisna od naše dejavnosti, vremena, itd. Dobra izolacija je pravzaprav zrak, ujet v materialu. Količina tega zraka se s tujko imenuje "loft". Loft je zmožnost puha, da ujame določeno količino zraka v prazen prostor med delci. Meri se v kubičnih inčih na funt (cuin).


Izbira izolacijskega materiala neposredno vpliva na toploto, težo, vodoodpornost, stisljivost in ceno. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, zato lahko izbira pravega materiala spremeni hladen, neudoben izlet v prijeten čas zunaj.

PUH

Na sliki imamo dve posodi s puhom. Kaj je razlika? Obe posodi sta napolnjeni s puhom in sta enako težki, razlika je le v kvaliteti puha. Vidimo, da puh v desni posodi veliko bolj zapolni prostor - pravzaprav, ko govorimo o puhu, je to tisto kar si zares želimo.

Veliko vas misli, da puh izgleda kot perje, ker v večini to izpada ven iz naše puhovke - tega nočemo. V resnici si v oblačilih želimo drobne skupine puha, ki so prikazane na drugi sliki: lahek puh, ki zelo dobro zapolni prostor. S puhom na drugi sliki bomo ustvarili veliko lažjo in bolj stisljivo jakno. Takšno, ki jo stisnete v majhno vrečo in pospravite v nahrbtnik. In to je ključna prednost puha kot izolacijski material. Zelo stisljiv in zelo lahek. 


Kaj pa se zgodi, ko se puh zmoči? To je ena izmed njegovih pomanjkljivosti.  Puh resnično zagotavlja neverjetno izolacijo. Malo kateri material se lahko kosa z njegovo sposobnostjo ohranjanja telesa toplega. Po drugi strani pa puh ni ravno uporaben, ko je moker. Verjetno vsi vemo, da jakna napolnjena s puhom v vlažnih in mokrih okoliščinah zgleda bolj kot premočena mačka, in ne mehka račka :). Takrat, izolacijske lastnosti puha izginejo. Puh v tem primeru odpade, razen če se odločimo za impregnirani puh. Naravni puh pa moramo v vlažnem zaščititi z nepremočljivo jakno.

SINTETIKA

Zadnjih 40 ali 50 let poznamo sintetično izolacijo kot alternativo puhu. Na sliki imamo izolacijo iz poliestra. Zelo tanka, nestrukturirana vlakna, ki ustvarijo zračen, puhast material, uporaben kot izolacija v brezrokavniku, puhovki,.. Primerjajmo ga s puhom, kakšne lastnosti in zmogljivosti zadrževanja zraka ima? Precej dobre, vendar ne tako dobre kot puh - manjka mu ta prostornina, napihnjenost, ki jo lahko doseže le puh. Po drugi strani pa je sintetična izolacija bolj trpežna in odlično prenaša vlago ter se hitro suši. V puhovki iz sintetične izolacije vas ne bo strah stati na dežju. Pa vendar, če gledamo s trajnostnega vidika, ni obnovljiva, tukaj imata prednost tako puh kot volna. 

VOLNA

Govorili smo o puhu, govorili smo o sintetiki, ampak imamo še tretji material, ki je naraven izolator - volna. Verjetno si volne ne predstavljate tako kot je na desni sliki? Eden od razlogov zakaj se je uporabo volne opuščalo, je zato, ker srbi. V resnici je groba volna tista, ki srbi - če jo nosite na kožo. V našem primeru pa je uporabljena med dvema slojema tkanine, tako srbečica ni več problem in lahko dodobra izkoristimo lastnosti volne. Če primerjamo volneno podlogo s sintetično ugotovimo, da sta po konstrukciji zelo podobni kar pomeni, da jih lahko uporabimo pri izdelavi istih oblačil. Kako ravna v stiku z vodo, pa ima volna prednost. Zakaj? Volna absorbira vodo do 30 % svoje teže, ki čez čas izhlapi. Tako upočasni prehajanje iz notranjosti ven in deluje kot  odbojnik. Volna zmanjša količino vlage v zraku okrog vašega telesa, zato boste občutili suhost in toploto. Ko gre za dobro izolacijo kakor tudi za zračnost, je volna nepremagljiv material. Čeprav ni najlažja izbira, ima volna lastnost, da vas greje in hladi.

Kaj je moja izbira?

Če bi od bloga pričakovali na koncu priporočilo, ki bi izpostavilo enega samega zmagovalca, se bojimo, da bo to nekoliko bolj zapleteno. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je vsaka od zgoraj omenjenih treh alternativ najboljša rešitev za različne dejavnosti, pogoje in vreme. Seveda pa pri različnih proizvajalcih najdemo tudi kombinacijo teh materialov.

puh

+ odlično razmerje med toploto in težo 

+ lahko se stisne na majhno prostornino

+ dobra zračnost, dihanje

+ nizka teža (pri isti teži jakne puh bolj greje kot sintetika)

+ zelo topel

+ dolga življenjska doba

+ obnovljiv vir, okolju prijazen material 


- občutljiv na vlago

- izgubi sposobnost gretja, ko je moker

- več časa za sušenje

- težje čiščenje in vzdrževanje

- višja cena


sintetika

+ greje tudi, ko je mokra

+ hitro se suši

+ ni občutljiva na vlago

+ je lahka

+ enostavna za čiščenje in vzdrževanje

+ nizka cena


- slabše razmerje med toploto in težo

- krajša življenjska doba

- ni obnovljiva

- zavzame več prostora


volna

+ odvaja vlago

+ dobro regulira temperaturo

+ obnovljiv vir

+ okolju prijazen material

+ se ne smradi

+ greje tudi, ko je mokra

+ dobra zračnost, dihanje

+ hitro se suši

+ stisljiva

+ dolga življenjska doba


- višja cena

- težje čiščenje in vzdrževanje

- lahko se skrči

Vir: Insulation materials | Fjällräven Academy

25 februar 2022