Kaj je pod tvojo jakno?

Vaša telesna temperatura se lahko na prostem pogosto spreminja. Na srečo je tehnika čebulnega oblačenja preprost način, da vam ostane udobno v skoraj vseh pogojih.

Zakaj obožujemo čebulno oblačenje?

Ko se vreme ohlaja in prihaja zima, se naše misli neizogibno obračajo k tem, da nam bo toplo pri aktivnostih na prostem. Najpreprostejši način k temu je čebulno oblačenje. To je metoda dodajanja in odstranjevanja oblačil glede na vremenske razmere in stopnjo vaše aktivnosti.


Čeprav je čebulno oblačenje aktualno vse leto, je najbolj pomembno jeseni in pozimi, ker sezoni predstavljata tobogan s spremenljivimi pogoji. Medtem, ko je občutek mraza ponavadi le začasna nevšečnost, lahko postane resen problem, če ste daleč od udobja in zaprtega prostora. 


Torej, kaj pomeni občutek mraza? In kako čebulno oblačenje to rešuje? Ko vas zebe, pomeni, da ste izgubili toploto iz telesa. Ta prenos toplote poteka s konvekcijo, prevodnostjo, izhlapevanjem in sevanjem. 


Čebulno oblačenje upravlja prenos toplote na več načinov:


Prvič, ujame topel zrak v naša oblačila in ustvari zračne žepke. Naše telo nato segreje plast zraka, ki je najbližja koži, da nas ogreje.


Drugič, drži elemente zunaj. Veter na primer dobesedno odpihne mejne plasti toplote z našega telesa. Voda odvaja toploto od telesa 25-krat hitreje kot zrak, zato mora ostati zunaj. 


Tretjič, skrbi, da vam ni prevroče. V kolikor se začnemo potiti, plasti opravljajo pomembno funkcijo dihanja in odvajanja vlage stran od telesa. 

Štirje sloji

Učinkovit čebulni sistem je odvisen od štirih komponent: osnovni sloj, vmesni sloj, izolacijski sloj in sloj, ki nas ščiti pred elementi, kot sta veter in voda. Oglejmo si vsakega posebej, začnimo od znotraj navzven:


Osnovni sloj oz. prvi sloj je oblačilo, ki se oprime kože in ga nosite najbližje svojemu telesu. V idealnem primeru so osnovni sloji mehki in odvajajo vlago stran od kože, da ostanete suhi. Pravzaprav je v toplem vremenu lahko osnovni sloj vse, kar potrebujete. Poznamo sintetične ali volnene. Prednost sintetike je, da je cenovno bolj ugodna, se hitreje suši in je bolj trpežna, slabost pa ta, da zelo hitro dobi neprijeten vonj. Prednost volne je, da greje tudi, ko je mokra, uravnava telesno temperaturo, je bolj zračna in nevtralizira telesni vonj. Glede na razmere se le še odločimo ali potrebujemo kratek ali dolg rokav, nizek ali visok ovratnik...

Vmesni sloj so lahko izdelani iz različnih materialov, vključno s flisom, volno in celo puhom.  Nosijo se  na vrhu osnovnega sloja, da zagotovijo lahko izolacijo. Jopice, flisi, srajce, majice z dolgimi rokavi, puloverji in celo tanke puhovke veljajo za učinkovite srednje sloje. 

Po tem sledi izolacijski sloj. Njegova glavna funkcija je, da ujame še več zraka v vaša oblačila in ustvari zračne žepke, potrebne za ohranjanje toplote. So tudi debelejša, zaradi česar zrak ne uhaja. Puh je učinkovit v suhem vremenu, je toplejši pri isti teži in bolj stisljiv. Sintetika blesti v vlažnih ali mešanih pogojih in je lažja za vzdrževanje.

Namen končnega sloja je, da zadržuje elemente zunaj (veter, dež, sneg). Tukaj štejemo predvsem nepremočljive in softshell jakne. Softshell jakna dobro diha in ščiti proti vetru, ni pa nepremočljiva, zato je primerna za suho vreme. Pri nepremočljivih jaknah razlikujemo t.i. dežne jakne in s tujko poimenovane hardshell jakne. Dežne jakne so po navadi lažje, primerne za bolj tople dni, medtem ko so hardshell jakne po navadi izdelane iz 2, 2.5 ali 3 slojev ter primerne bolj za zimske avanture.  

Umetnost čebulnega oblačenja

Dodajte plast, prilagodite plast, odstranite plast. Po potrebi ponovite. Resno, to je vse.


To še posebej velja, ko ste aktivni na prostem. Trekingi, enodnevni pohodi, smučarske ture – karkoli vas veseli – vaše telo popeljete iz počitka v akcijo in vse to neposredno vpliva na vašo telesno temperaturo. Ko se stopnja aktivnosti poveča, pospeši vaš srčni utrip, segreje telo in povzroči potenje, razmislite o odstranitvi srednjega sloja. Ko si oddahnete, ga ponovno nadenite – skupaj z izolacijsko plastjo, da vas ne zazebe. 


Pomembno je upoštevati, da čebulno oblačenje ni enkratno in se ne ustavi. Pravzaprav bo morda treba večkrat spremeniti vaše plasti. Ne glede na to, ali se morate ogreti, ohladiti, prezračiti ali posušiti, je vzdrževanje optimalne telesne temperature nenehen proces.

Vir: Foxtrail

03 februar 2023