Mi mu pravimo pot, za oblikovalce oblačil so molekule vode

Pripekajoče sonce z dodatkom vlage in fizične aktivnosti ne zveni preveč udobno, kajne? Vendar se o tem da še kako razpravljati. 

lahka poletna srajca

Kako udobno se počutimo v takšnih razmerah je odvisno od mnogih dejavnikov, med drugim od tega, koliko tekočine popijemo in v kakšni telesni formi smo. In nenazadnje tudi od tega, kaj imamo oblečeno.

In prav oblačila so ključnega pomena. Ko smo športno aktivni v toplejših vremenskih razmerah je pomembno, kako dobro oblačila ščitijo naše telo pred soncem in toploto. Kako se bodo oblačila odrezala v takšnih vremenskih razmerah je odvisno od lastnosti materiala iz katerega so narejena: kako je ta proizveden, kako propusten je in s katerimi drugimi materiali je kombiniran. Tako je denimo pomembno da v vročih dneh oblečemo nekaj kaj nam bo zagotovilo senco in je hkrati propustno in zračno. In seveda: dovolj popite vode.

 

     
 Fjällräven Singi                                         Fjällräven Lägerplants                                Fjällräven Skög

 

Ko se potimo molekule vode hlapijo iz kože in tako ohlajajo naše telo. Ta čudovita lastnost samoohlajanja kože pa lahko v vlažnih in toplih podnebnih razmerah postane precej problematična. Molekule vode takrat s težavo izhlapijo, zato jim moramo pri tem pomagati s svojimi oblačili. Bolj ko bodo ta ohlapna in propustna, bolj bo voda izhlapevala in lažje se bo naše telo ohlajalo. Molekule vode bodo izhlapele in pustile prostor novim. Telo bo izločilo več vode in se uspešneje ohlajalo.

Da dosežejo to reakcijo morajo proizvajalci oblačil uporabljati pravilen sukanec in ga na pravilen način spresti ter iz njega narediti blago. Blago mora biti lahko in nit ohlapno spredena. Lahkotnost materiala pa s seboj prinese slabo odpornost in se bo material zato hitreje trgal. Tudi za to obstaja rešitev: rip-stop tehnika.

poletna jakna

Ženska jakna Fjällräven Abisko Midsummer Jacket W

Glavni lastnosti, ki ju torej iščemo, ko kupujemo poletna športna oblačila je absorpcija ali wicking (angl.) Wicking je proces, ko material vleče vlago stran od telesa na zunanjo stran vlaken. Vlage ne vpija ampak jo pošilja skozi vlakna, nazaj na prosto. 

Kateri materiali so torej primerni za toplejše dni? Bombaž, lan in tencel.

 

 

  Članek je povzet po: https://foxtrail.fjallraven.com/articles/molecules/
18 marec 2020