Kako izbrati plezalnike?

Morda se zdi nemogoča naloga izbrati prave plezalne čevlje iz neskončne izbire, ki je na voljo. Danes obstaja veliko različnih blagovnih znamk in vsak od njih ima več različnih modelov plezalnikov. Prepričani smo, da obstaja popoln plezalnik za vsako nogo, če imate vztrajnost, da preizkusite čim več modelov, dokler ne najdete tistega, ki najbolj ustreza vaši nogi.


Izbira prvega para plezalnih čevljev se morda zdi težavna, vendar postane izjemno lažja, ko odgovorite na ta tri vprašanja: Kako izkušeni ste kot plezalec/ka? Kakšen bo vaš najpogostejši način plezanja? Kako dolgo boste imeli plezalke na nogah?

KORAK 1 IZBERITE OBLIKO

V bistvu lahko vse plezalne čevlje razvrstimo v eno od teh treh osnovnih tipov: ravna/nevtralna, delno ukrivljena ali agresivna oblika, ki povedo kako stisnjeni in zviti so vaši prsti v čevlju. Pri nevtralnih plezalnikih je položaj stopala precej naraven in udoben. Čevlji te kategorije imajo ponavadi nekoliko debelejši podplat, ki bolje podpira stopalo med plezanjem. Plezalniki z debelejšim podplatom lahko nosite cel dan in vam bo še vedno udobno. Prednosti te oblike so v vsestranski zmogljivosti in udobju. Če boste plezali vse po malem oziroma, če še ne veste kaj boste plezali najbolj pogosto, bodo te plezalniki dobra izbira. Delno ukrivljeni plezalniki so namenjeni potiskanju prstov, zlasti palca naprej. Tako lahko ustvarijo več moči na manjših stopih. Ta oblika plezalnikov je namenjena krajšim smerem po katerih se lahko sezujete, saj so običajno rahlo neudobni. Agresivni plezalniki so najbolj ukrivljene oblike. Eno dobro pravilo govori, da bolj kot je stena strma, bolj naj bo ukrivljen plezalnik. Narejeni so za balvansko plezanje in plezanje najbolj strmih smeri. So najbolj neudobne oblike.

Nevtralna

Najboljše za:

Celodnevno udobje

Tradicionalno plezanje

Plezanje daljših smeri

Plezanje na trenje in plezanje razpok

Delno ukrivljena

Najboljše za:

Dobro razmerje med udobjem in zmogljivostjo

Navpično plezanje

Rahlo strma skala

Agresivna

Najboljše za:

Največja zmogljivost

Strma, previsna skala

Balvansko plezanje

KORAK 2 IZBERITE NAČIN ZAPIRANJA

Copati

Najhitrejše obuvanje/ sezuvanje

Plezanje razpok

Zelo udobne

Slabše prileganje

Slabše se odnesejo pri zatikanju pet

Se najbolj raztegnejo

Ježki

Hitro in enostavno zategovanje

Boljše prileganje

Za balvansko, športno in plezanje v zaprtih prostorih

Slabše prileganje kot vezalke


Vezalke

Najbolj natančno prileganje

Se lahko odtegnejo za udobje in zategnejo za zanesljivost

Za tradicionalno, športno in večraztežajno plezanje

Počasnejše obuvanje/ sezuvanje

Vezalke, velcro trak ali elastika?


Plezalniki se zapenjajo na tri različne načine: z velcro trakovi (ježki), z vezalkami ali pa se obujejo kot copati, ki jim zategnete elastike. Plezalniki z vezalkami so najbolj prilagodljivi in načeloma zagotavljajo najtesnejše zategovanje, zato boste vezalke običajno našli pri bolj tehničnih plezalnikih. Se boste pa precej namučili pri obuvanju, sezuvanju in prilagajanju. Plezalniki z velcro manšetami so preprosti za obuvanje in sezuvanje, nekatere od njih pa lahko zategnete skoraj tako močno kot tiste z vezalkami. Izberite jih za športno in balvansko plezanje ter za umetne stene. Enako dobro se bodo obnesli tudi v večraztežajnih smereh. T.i. copati so daleč najbolj udobni, občutljivi, a običajno nepodloženi, kar pomeni, da se bodo s časoma bolj raztegnili. So najbolj udobni, a manj učinkoviti. Ker jih je preprosto obuvati in sezuvati, so odlična izbira za umetne stene v telovadnicah in za balvane.

KORAK 3 IZBERITE VRSTO IN DEBELINO GUME

3mm guma

Zelo občutljiva

Se hitro obrabiMehka guma

Bolj lepljiva

Odlična pri plezanju na trenje

Se hitro obrabi

Se ne odnese dobro na robovih

4mm guma

Dobro razmerje med občutljivostjo in trpežnostjo

Srednje mehka guma

Dobra tako za plezanje na trenje kot robovih

Dobro razmerje med občutljivostjo in trpežnostjo

Ne blesti v nobeni kategoriji

5mm guma

Zelo trpežna

Manj občutka Trda guma

Omogoča daljši oprijem na robovih

Zdrži dlje časa

Včasih daje občutek, da drsi

Se ne odnese dobro na trenje

Lepljivost gume


Razlike v gumi na plezalnikih so precejšnje. Neko splošno pravilo je, da je bolj 'lepljiva' guma običajno manj trpežna in bolj mehka, manj lepljiva guma pa močnejša in bolj trpežna. Resnično mehka guma je izjemno lepljiva, a se bo zelo hitro obrabila. Bolj trda guma bo omogočila daljši oprijem na robovih, a ne bo funkcionirala tam kjer ni veliko robov. Približno lahko sledite tem okvirom: mehkejša guma za bolj zahtevne vzpone in balvane. Trda guma za začetnike in celodnevno plezanje.

KORAK 4 OSTALE BISTVENE LASTNOSTI

Material

Nepodloženo usnje

Raztegljivost: do polne številke

Zračnost: odlična

Vonj: minimalen

Prileganje: se prilega nogi, vendar se lahko sčasoma zrahlja

Podloženo usnje

Raztegljivost: polovico številke ali manj

Zračnost: dobra

Vonj: pošten

Prileganje: dobro, ne tako kot nepodloženo usnje


Sintetika

Raztegljivost: ni raztegljiva

Zračnost: slaba

Vonj: zelo neprijeten

Prileganje: minimalno

Usnjeni plezalniki se raztegnejo bolj kot sintetični. A usnjeni plezalniki s podlogo se bodo raztegnili zelo malo in se bodo s časom prilagodili obliki vaše noge. Če boste izbrali usnjene plezalnike brez podloge, naj bodo v začetku malce tesni, rahlo neudobni. S časoma se bodo toliko raztegnili, da bodo udobni in učinkoviti. Nekateri usnjeni plezalniki se raztegnejo za eno številko ali celo za številko in pol. Če se odločite za sintetične plezalnike, naj bodo že v začetku udobni, saj se bodo raztegnili samo malo. Če je guma na plezalnikih potegnjena še više čez prste, se bodo manj raztegnili.

Asimetrija

Več moči v palcu za boljšo preciznost. Manjše udobje.Manj moči v palcu in manjša zmogljivost. Več udobja.

Upogibljivost srednjega podplata

Upogibljiv (brez vmesnega podplata)

Odličen za balvansko in tehnično plezanje

Blesti v plezanju na trenje in strmi skali

Minimalna podpora stopalu

Srednje (3/4 vmesnega podplata)

Vsesplošna zmogljivost

Boljša podpora na robovih

Upogljivost za tehnično plezanje


Tog (polni vmesni podplat)


Odličen za plezanje velikih sten, športno in večraztežajno plezanje

Odličen v plezanju ozkih robov

Odlična podpora stopalu in stabilnost

Tanjši podplati, močnejše stopalo

Ker se moč in tehnika vaših stopal razvijata, boste morda želeli kupiti čevelj, ki je nekoliko bolj agresiven in ima nekoliko tanjši podplat. Pri teh čevljih mora noga delati več in se ne zanašati na oporo samega čevlja. Največji napredek tanjšega čevlja je, da lahko veliko bolje občutite, kaj se dogaja pod gumo. In naučili se boste bolj subtilno in učinkoviteje pritiskati na oporo. Z drugimi besedami, vaša tehnika stopal postane boljša. Ko napredujete kot plezalec, boste vedeli, kaj želite od čevlja in sprejemanje odločitev bo veliko lažje.

KORAK 5 PRILEGANJE

Znaki popolnega prileganja


Oprijet petni delSe prilegajo obliki vašega stopalaNič dodatnega mrtvega prostoraImajo zadostno širino
Brez točk pritiskaPrsti niso boleče zviti


Nasveti za pomerjanje plezalk


Pomerite plezalnike v trgovini za ustrezno prileganje
Plezalnike pomerjajte brez nogavic

Plezalnike pomerjajte v popoldanskem času, ker noga čez dan otečeČe je možno, probajte model plezalnikov na plezalni steni 

Upoštevajte raztezanje in ustrezno velikost
Zmogljivost ali udobje? Ponavadi je eno ali drugo ali pa razmerje obehPrepričajte se, da veste vaše želje, preden greste v nakup
Ženske različice so ponavadi ožje, kot nalašč za ozka stopala in manjše pete


Kaj pa velikost?

Velikost vaših plezalnih čevljev je odvisna od vprašanja udobja. Veliko je teorij o tem, kako tesen naj bo čevelj. Za športno in balvansko plezanje obstaja precej močna korelacija med težavnostjo plezanja in velikostjo plezalnikov,: ko težavnost plezanja narašča, številka velikosti plezalnih čevljev upada. Kljub vsemu – če je bolečina prehuda in tako nevzdržna, da se ne da plezati – izberite manj tesne plezalnike. Pri večraztežajnem plezanju, boste posegli po bolj udobnih, manj tesnih plezalnikih. Naj bodo udobni, a še obenem naj imajo trd, manj upogljiv podplat.

Najprej morate določiti, kakšen bo vaš najpogostejši način plezanja, preizkusite več plezalnikov in več velikosti. Premislite še sledeče: nepodloženi plezalniki se bodo čez čas bolj raztegnili, kar pomeni, da ne bodo enako učinkoviti. Polovične številke veliko štejejo pri plezalnikih, oglejte si Borealove plezalnike, ki imajo 1/3 številke.


Kako veliko je preveliko?

Imeti prevelik in udoben čevelj tudi ni dobra stvar. Težko se je naučiti dobrega dela nog, če se čevelj ne prilega pravilno. V najslabšem primeru boste pridobili slabe navade, ker vam čevlji zdrsujejo. Čevelj, ki je prevelik, je lahko tudi neudoben, ker čevelj ne podpira stopala pravilno. Pri izbiri prvega para plezalnih čevljev velja dobro pravilo: boleče je premajhno, udobno je preveliko, neudobno je ravno prav.

Ali izkušnje igrajo pomembno vlogo?

Kratek odgovor je DA. Pomembno je, koliko ste izkušeni kot plezalec. Če kupujete svoj prvi par plezalnih čevljev, vam priporočamo, da kupite plezalke z ravnim podplatom. Neizkušen plezalec ne ve nujno, kakšno vrsto plezanja želi opravljati. Ravni čevlji bodo v redu, ne glede na to, ali se ukvarjate s balvanskim plezanjem ali športnim plezanjem, znotraj ali zunaj. Dobro vam bo uspelo in tudi cena bo ugodnejša.

Tradicionalno plezanje v skali

Tradicionalno plezanje v skalah in skalnih razpokah zahteva nekaj specifičnega znanja in opreme. Za plezanje razpok boste želeli imeti plezalnike, pri katerem bodo prsti plezalnikov lahko nameščeni bolj plosko, da »sedejo« v razpoko. Odličen model za to vrsto plezanja je Scarpa Vapor V. Za daljše, večraztežajne smeri izberite udobne plezalnike. Plezaliki z bolj trdim podplatom vam bodo omogočile oporo na ozkih robovih, a bodo preprečevale preutrujenost nog. Da bi zadovoljili udobju, ne izbirajte večjih plezalnikov, saj se vsak plezalnik po določenem času rahlo raztegne in postane bolj ohlapen.


Balvansko plezanje

Primerna velikost za to vrsto plezanja variira od plezalnika do plezalnika. Načeloma bodo ustrezali zelo tesni, agresivno oblikovani plezalkiki. Če ste vseeno privrženec/ka udobja, izberite enako velikost plezalnikov, kot je vaša običajna velikost obutve in poiščite plezalnike s plosko obliko. Na splošno priporočamo plezalnike Scarpa Instinct VS.


Plezanje v dvoranah/na umetnih stenah in začetniki

Izberite udobne, zanesljive plezalnike, kot so na primer Scarpa Vapor V. Te se bodo dobro obnesli na umetnih stenah, popolnoma zanesljivi pa bodo tudi v skali. Zgrešiti ne morete niti s Scarpa Origin, ki so najbolj vsestranski, eni najudobnejših in tudi najbolj popularnih plezalnikov v naši trgovini.

Na koncu dneva to ni najpomembnejša odločitev v vašem življenju, ki jo morate sprejeti. Zato si samo vzemite par, ki se vam zdi v redu, in začnite plezati. Ker veste kaj? Plezanje je super.

Vir: Athlete Audit

20 junij 2022