Vodnik po nahrbtnikih - prostornina

Kako izbrati pravo prostornino zase?


Izbira pravega nahrbtnika je pomemben postopek, ker bo vaš najbližji spremljevalec pri številnih dejavnostih na prostem. Pogosto mora biti vsestranski, da bo ustrezal vašim specifičnim potrebam. Velik del pri izbiri pa je zagotovo njegova prostornina.

 

Aktivnosti

Prvo vprašanje, ki si ga zastavimo glede prostornine, je očitno: 'koliko stvari bom nosil s sabo?' Vaše stvari pogosto predstavlja življenjsko pomembna oprema za izbrano aktivnost, pa naj bo to sončna krema ali šotor za dve osebi. Oglejmo si tri primere dejavnosti.

Potovanja


Ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti pri iskanju potovalnega nahrbtnika je, koliko prtljage imate namen vzeti s seboj na potovanje.


30 – 65L

Če se spogledujete s kratkim oddihom, je mogoče najbolje, da imate samo ročno prtljago. Taki nahrbtniki so najpogosteje 30 - 45 litrski.


Če pa načrtujete veliko raziskovanja in bi s seboj vzeli več kot le ročno prtljago, potem izberite potovalni nahrbtnik z odstranljivim dnevnim nahrbtnikom - te so najbolj uporabni. Na primer Osprey Farpoint 55 je 55-litrski nahrbtnik, ki ima 13-litrski dnevni nahrbtnik, ki je lahko uporaben kot ročna prtljaga ali pa za dnevne ekskurzije stran od nastanitve. Glavni nahrbtnik ima tako 42 litrov, skupaj z dnevnim pa 55 litrov.

65L +

Ko pride do odločanja med velikimi in srednje velikimi potovalnimi nahrbtniki, igrajo največjo vlogo posameznikove želje. Ali na potovanje vzamete samo osnovne stvari, ali tudi nekaj luksuznih. Nekaterim bi bil dovolj že Farpoint 55 za šestmesečno potovanje medtem, ko nekateri rabijo že Farpoint 70 za dvotedensko potovanje.


Pohodništvo

Prostornina, ki jo boste potrebovali za pohodništvo, je odvisna od vrste potovanja, ki ga načrtujete. 

Pohodništvo 6-25 L

To je klasična enodnevna kategorija za tiste, ki potrebujete kompakten nahrbtnik za najnujnejše stvari. Zgornja meja te prostornine nahrbtnikov, je lahko uporabna tudi za nočitev, vendar je za bolj udobno količino prostora boljša naslednja kategorija

Zimsko pohodništvo in kratkotrajni, lahki 'backpackingi' 25-50 L

Če se gre za večdnevno pohodništvo ali kratkotrajno popotovanje je to verjetno vaš obseg iskanja. Za take dogodivščine potrebujete dodatna oblačila, vodo in hrano. Pripravite najnujnejše stvari za podaljšan izlet, naredite nekaj težkih odločitev - če je ta drugi powerbank res potreben in izberite ustrezno prostornino nahrbtnika

Backpacking

Tako, kakor za pohodništvo, je prostornina nahrbtnika odvisna od avanture na katero se boste podali. 

50-75 L

Načrtujete podaljšano potovanje z nahrbtnikom? Potem je to prava kategorija za vas. Te nahrbtniki bodo dovolj prostorni, hkrati pa tudi dovolj udobni za nošenje.

Odprave: 75 L + 

Ekspedicijski nahrbtniki so nahrbtniki, z zgornjo mejo prostornine. Imajo izjemno nosilnost in so popolni za dolge razdalje ali dolgotrajne ekspedicije, ki zahtevajo veliko količino opreme.

Vreme

Drug pomemben vidik je podnebje. Hladnejše, bolj neugodne razmere bodo zahtevale drugačen nabor oblačil in opreme. Po drugi strani pa boste v vročem podnebju potrebovali manj plasti in opreme, zato boste imeli na voljo več prostora.

Dolgotrajnost

Danes greste morda za en dan v hribe, kakšni pa so vaši načrti za naslednjo dogodivščino? V naši trgovini vam ponujamo veliko nahrbtnikov, ki so izjemno vzdržljivi in dolgotrajno naravnani. Ob vas bodo več let. To je razlog, da razmislite, kakšne nahrbtnike boste potrebovali v prihodnosti. Ali bi se preizkusili na večdnevnih popotovanjih? Kompromis glede kratkoročne uporabe je lahko koristen za vaše dolgoročne načrte. ;)

14 april 2021