Izbira majice za pohodništvo v poletnih dneh

Vročina je pogosto veliko večji izziv kot dež. Medtem ko dež zelo spoštujemo, se sonce in vročino po navadi podcenjuje. Torej, ko mnogi med nami v dež vzamemo visokokakovostno in sveže impregnirano nepremočljivo jakno, bomo iz omare vzeli prvo majico, ki smo jo našli - ker kaj bi lahko šlo narobe. 

Čeprav za poletno pohodništvo ne potrebujemo veliko oblačil in nam ni mar za kakršnokoli čebulno oblačenje, pa je treba tisto malo kar oblečemo, izbrati previdno. Medtem, ko se ena nekvalitetna majica izgubi med štirimi sloji oblačil, pa samo en sloj oblačil ne dopušča napak. 


Vse se začne in konča pri izbiri pravega materiala. Kateri vam najbolj ustreza?

Bombaž - za sprehode

Bombaž je naravni material, ki je znan po svoji zračnosti. Iz več razlogov pa ni idealna izbira za športne dejavnosti, temveč bolj za prosti čas in lažje sprehode, ko se ne prepotite. Bombaž je sam po sebi eden najprijetnejših materialov, je zelo mehak, enostaven za pranje in trpežen, obstaja pa en velik problem. 


Bombaž ne odvaja vlage, ampak jo vpije. Ob športnih aktivnostih boste ostali mokri in neprijetnega vonja, zato so bombažne majice boljša izbira za v planinsko kočo, za večer v kampu ali sprehod ob jezeru.

Merino volna - čudež narave za pohodništvo skozi vse leto

Zadnje čase je to najbolj želen material za pohodnike, tekače, smučarje in vse druge. Različne živali proizvajajo različne vrste volne. Merino je zelo fina, mehka volna, idealna za spodnji sloj. Volna sama po sebi je eden najbolj funkcionalnih naravnih izolacijskih materialov, ki skrbi tako za toploto v hladnih dneh, kot za uravnavanje telesne temperature v vročih dneh. Ima izvrstne izolacijske lastnosti in se na edinstven način odzove na vlago. Vlakna so sestavljena iz proteinov, ki lahko zadržijo veliko količino vode, brez da bi pri tem izgubili svojo izolacijsko sposobnost. Ker je voda ujeta v notranjosti vlakna, se ne ustvari okolje, ki je primerno za rast bakterij. S tem se zmanjša tudi tveganje za neprijeten vonj. Volna je naravno vlakno - kar pomeni, da je biološko razgradljiva - obenem pa zelo trpežna vrsta vlaken. Na splošno je šibkejša od sintetičnih vlaken. 


Volnene izdelke je najbolje negovati tako, da jih ne peremo preveč pogosto. Zaradi naravne sposobnosti volne za preprečevanje neprijetnih vonjav, vlakna ne potrebujejo tako pogostega pranja kot sintetična vlakna. Priporočen nasvet je, da te izdelke raje obesite na prosto, da se prezračijo. 

Sintetika - univerzalna izbira za vse vrste športa

Sintetični materiali imajo iz leta v leto boljše lastnosti in se že dolgo ujemajo ali celo presegajo številne lastnosti naravnih materialov. Sintetika je v mnogih primerih še vedno cenejša od naravnih materialov in zato tudi bolj dostopna. 


Trenutna sintetika, ki se uporablja v športnih oblačilih ni samo zračna in hitro sušeča, temveč tudi trpežna in izjemno enostavna za vzdrževanje. Čeprav se lahko posamezni materiali bistveno razlikujejo.


Vendar pa v nasprotju z merino volno sintetika ohranja vonj, zato jo je treba oprati po vsaki vadbi. Sintetika običajno tudi ni tako prijetna na dotik v primerjavi s svojimi naravnimi tekmeci.


Poliester - večina športnih majic je izdelana iz poliestra. Poliester je sintetična kemijska zmes iz nafte in torej umeten material. Je izredno trpežen, z lahkoto ohranja svojo obliko, zato je odlična izbira za outdoor oblačila. Običajno ima mehko teksturo in se lahko uporablja pri praktično kakršnikoli debelini in tkanju materiala. Ne vpija vode ali vlage, zato se hitro suši, vas hitro ohladi ko se potite in ne hladi ko je mraz. Nekaterim intenzivnim tekačem se zdi, da se suši prehitro, zato niso dovolj časa ohlajeni in raje posegajo po bombažu.


Recikliran poliester - proizvajalci običajno uporabijo 36 % do 47 % recikliranega poliestra. Super za okolje in tudi za vas – kakovosten material iz recikliranega poliestra je lahko še bolj prijeten na otip kot običajen.

Tencel - novo poglavje v zgodovini vlaken

Če za prosti čas bombažne majice postavimo v kot, kaj nam še ostane?


Tencel je material, ki so ga v majicah začeli uporabljati šele pred kratkim. Vlakna za njegovo proizvodnjo so pridobljena iz celuloze evkaliptusa in veljajo za enega najnaprednejših tehničnih materialov doslej - ne samo zato, ker imajo odlične lastnosti za aktivnosti in pohodništvo ampak tudi zato, ker ga pridobivajo z naravi prijaznimi postopki iz lesa. 


Tencel se po lastnostih in občutku najpogosteje primerja s svilo, ki bi bila sama po sebi odlična izbira za zunanjo uporabo, a se zaradi razkošnega značaja ne uporablja veliko v zunanjih oblačilih. Tencel je tako kot svila zelo prijeten na dotik (še mehkejši) in tudi odlično odvaja znoj in vlago navzven, zato vas bo tudi ob močnejših naporih ohranil suhe. Tencel niti po morebitnem vlaženju ne izgubi lastnosti in je izjemno trpežen.

28 julij 2021