Kako izbrati turne smuči?

Želite spoznati užitke smučanja v nedotaknjenem pršiču? Iščete mir in svobodo v objemu gora? Želite spoznati izjemne ljudi, ki jih žene ista strast kot vas? Potem preizkusite turno smučanje! 

Izbira turnih smuči je dandanes ob poplavi ponudbe misija nemogoče. Sploh za nekoga, ki se šele spoznava s turnim smučanjem. Kako dolge smuči, kakšne širine smuči, kakšna konstrukcija, katere smuči so najbolj primerne za moj način smučanja? Seveda se nekatere značilnosti izključujejo; težje smuči so načeloma bolj stabilne, lažje smuči omogočajo daljše ture in hitrejše napredovanje, ožje smuči se bolje obnesejo na trši snežni podlagi, širše smuči bolje reagirajo v mehkem in svežem snegu. Seveda je potrebno najti kompromis med tem ali se bodo smučke bolje odnesle pri hoji navkreber ali smučanju. Vsi bi radi imeli oboje. Spodaj vam bomo poskušali odgovoriti na nekaj vprašanj, v primeru, da še vedno ne boste prepričani katere smuči so prave za vas, nas obiščite in z veseljem vam bomo svetovali!

Tukaj je nekaj odločilnih točk, ko izbirate turne smuči:

Kaj vam je bolj pomembno; sama hoja in s tem lažje smučanje v dolino ali boljša izvedba smučanja?

Če vam je bolj pomembna hoja vsekakor izberite lažje turne smuči, morda z bolj preprosto konstrukcijo, saj je s tem najbolj pogojena sama cena smuči. Vedno sklepamo kompromis med ceno, težo in konstrukcijo smuči. Če vam več pomeni sama izvedba smučanja, izberite smuči, ki so širše pod čevljem in običajno nudijo več veselja pri samem smučanju, še posebej ko snežni pogoji postanejo bolj zahtevni (globlji sneg, težak in moker sneg). 


Želite smuči, ki so namenjene tako za smučanje po urejenih in neurejenih smučiščih? Predlagamo, da premislite koliko časa boste preživeli kje. Če boste večino časa preživeli na urejenih progah in le kakšno vožnjo izven njih, izberite bolj toge smuči, ki se dobro odnesejo pri spustih - verjetno vam teža ni pomembna. Sicer pa zdaj obstajajo All-mountain smuči z namenom smučanja po urejenih in neurejenih smučiščih.


Želite biti hitri in lahki, izbirate daljše razdalje ali celo tekmujete? - potem izberite najlažji sistem, ki vključuje lahko in ozko smučko. Po navadi je to izbira za tekmovalce ali izkušenejše smučarje.

Na kakšnih terenih boste po večini smučali?

Boste iskali ne zvožen sneg ob progah ali se boste sredi zime podali v osrčje gora? Ob progah raje izberemo All-Mountain ali celo Freeride smuči, v nasprotnem primeru pa klasične turne smuči.

Ožje smuči (običajno 95 mm ali manj):
- boljše za daljše ture in učinkovitejše pri hoji navkreber
- manjša teža, običajno se bolje odnesejo pri vožnji po gozdu, čez grbine in trdem snegu
- lažje smučanje na ožjih prehodih
- dobro se odnesejo na trdem snegu in ledenikih
- dobre za spomladanske ture, ko je sneg bolj strjen
- slabost: nimajo dobre plovnosti v globljem snegu

Širše smuči (običajno 95 - 105 mm):
- za večino ljudi najbolj vsestransko uporabna smuča
- večja širina pod nogami olajša gaženje poti
- dobra plovnost v mehkem snegu
- odlične za spremenljive razmere

Najširše smuči (običajno 105 mm in več):
- najboljša plovnost
- lažje gaženje v snegu
- občutek 'surfanja' v globokem snegu
- slabost: večja težja, slabša vodljivost

Širše smuči se bodo bolje odzivale v slabšem snegu (zaradi stabilnosti in teže) in v pršiču. So pa težje in na vrh smuči se nabere večja količina snega in takrat se teža še poveča. Zahtevajo tudi širše turne kože. Ožje smuči so lažje in se bolje odzivajo na trši podlagi. Sklep je, da če se ne morete odločiti pri dolžini, raje izberite krajše smuči. Razen če nimate posebnih zahtev pri smučeh, je najboljša izbira širine med 85 in 100 mm, večini ustreza širina 95 mm.

Kako smučate?

Kakšna je vaša stopnja znanja smučanja?
Manj izkušenim smučarjem priporočamo nekoliko krajše smuči, saj jim bo lažje pri hoji in pri počasnejšem vijuganju in spomladanskem iskanju prehodov med rušjem.

Kakšna sta vaša telesna višina in teža?
Težji smučarji načeloma potrebujejo daljše smuči zaradi lažje hoje in večje plovnosti. Pri klasičnih in All-Mountain smučeh je dolžina po navadi 5-10 cm krajša od telesne višine, medtem ko pri Freeride smučeh izbiramo 10-15 cm višje od nas.

Dolžina smuči:
Pri izbiri dolžine smuči je pomembna vaša višina, vsekakor pa ne tako pomembna kot to kako smučate, kakšen teren izbirate, kakšna je vaša teža in znanje smučanja. Splošno gledano bolj agresivni smučarji prisegajo na daljše in malo težje smuči, ki so bolj stabilne pri višjih hitrostih. Nekdo, ki je težji bo ravno tako izbral daljše smuči. Če radi smučate na ožjem terenu, med drevesi ali pa vam je pomembna teža - izberite krajše smuči, zato ker so lažje in drugič, zato ker boste z njimi na ožjih terenih lažje smučali. 

Konstrukcija smuči: Rocker vs. Camber

Ko izbirate dolžino smuči, upoštevajte tudi njihov profil, ki vpliva na to kako smuča pride v stik s snegom. Za opis smučarskega profila boste verjetno slišali izraza camber ali rocker. Če smuči postavite na ravno podlago in jo gledate s strani, opazite kje se upogne navzgor in kje ostane v stiku s podlago. 


Camber

Oblika loka skozi celotno dolžino smuči s sredino dvignjeno od tal. Pri obtežitvi smučke je robnik v stiku s snežno površino preko celotne dolžine, kar zagotavlja boljši oprijem, stabilnost in prenos sile, predvsem na urejenih terenih.


Rocker

Je nasprotno od camber-ja. Na ravni podlagi se bo srednji del dotikal tal, krivine pa se bodo dvigale od podlage, kar omogoča lažji vhod v zavoj, boljšo okretnost smuči in večjo plovnost. Neko splošno pravilo naj bi bilo, da je t.i. "reverse camber" oblika loka boljša za vožnjo pršiča.


Večina smuči ima določeno kombinacijo profila camber pod nogami in profila rocker na krivinah smuči. Camber na splošno omogoča boljši nadzor robnikov na trdem snegu medtem, ko rocker profil na konicah in/ali repih smuči poveča plovnost v celem snegu. Slaba stran preveč profila tipa rocker je manj učinkovitega robnika in s tem manjša stabilnost v trdem snegu.

Prava kombinacija značilnosti turnih smuči je mešanica funkcionalnosti izbranih materialov, teže, dolžine, širine, upogljivosti, stranskega loka/radija (manjši radij je bolj primeren za krajše zavoje, večji radij za daljše zavoje pri višji hitrosti), t.i. "rocker" ter "camber" oblike. Prav zadnje tri značilnosti so najbolj pomembne, tako pri alpskih kot pri turnih smučeh, a so še vedno le nekateri dejavniki.


Stabilnost smuči determinira uporabnikovo udobje med hojo in varnost med smučanjem na strmih terenih. Neupogljive in težje smuči so bolj stabilne. Tu veliko vlogo odigrajo dodana karbonska vlakna, ki brez dodane teže dodajajo trdoto smučem med samim smučanjem. Moderne, drage in lahke smuči z dodanimi karbonskimi vlakni enako dobro zarežejo v sneg, kot težje, bolj masivne smuči.


Zanimivo, ampak tudi barva smuči bo na trenutke vplivala na njihovo izvedbo. Temnejše kot so smuči, več sončne svetlobe vpijejo in bolj se bo sneg na zgornji površini smuči tajal in če bo kasneje zmrznil na smučki, se bo teža še povečala.

Še nekaj o materialih

Sredica

Materiali sredic so različni in proizvajalci so se skozi poskušali z marsičem, a so nekako ostali na treh materialih. Sredica je najpomembnejši del smuči, saj definira njeno fleksibilnost in karakter. Lesena sredica je še vedno najboljša izbira in bo verjetno tudi ostala.

Les

Le malo sodobne športne opreme v svojem bistvu še uporablja naravne materiale, večinoma se uporabljajo različne kovine in plastika. A smuči ostajajo v svojem bistvu večinoma lesene. Zakaj? Ker je les najboljša možna izbira za leseno sredico, saj kopiči energijo. Ko je smučka obremenjena (v zavoju), je posledično obremenjena tudi sredica. Ko smučar prehaja iz zavoja, se ta energija sprosti. Nekateri to imenujejo "pop" efekt. V praksi to pomeni, da so smuči z leseno sredico bolj odzivne kot druge. Les ima povsem drugačno trdoto kot na primer steklena vlakna in plastika, ki ga v smučki obdajata. Rezultat tega je, da se vibracije sprostijo in smuči z leseno sredico dajejo občutek večje stabilnosti. Tudi skozi dolgotrajno uporabo les, v primerjavi z plastiko, ne izgublja svoje trdote in upogljivosti.

Proizvajalci uporabljajo različne vrste lesa, od Kirube, do trepetlike, nekateri uporabljajo polno leseno sredico, drugi laminirano - iz več vrst lesa.

Plastika

Plastični materiali se na smučeh uporabljajo pri Zgornjem plašču, na stranicah in na dnu smuči.

Poliuretanska pena

Ker je še posebej dober, eksotičen les drag in posledično tudi smuči z leseno sredico, mnogi proizvajalci uporabljajo PU peno, ki jo vbrizgajo v sredico. To je poceni, a take smuči niso tako močne in trdne, s časoma izgubijo camber obliko ter trdoto in nimajo "pop" učinka sproščanja energije. Seveda pa obstajajo tudi boljše pene, nekatere se uporabljajo v kombinaciji z lesom.

Dodana vlakna/ sloji

Tako imenovana mešanica materialov, vdelanih v smuči daje smučem njihovo trdoto. Po navadi gre za mešanico epoksija in različnih vlaken; karbonskih ali steklenih. Epoksi je v osnovi kot med: mehak, tekoč, a med segrevanjem mu dajejo obliko in ga združujejo z drugimi materiali (vlakni). Vlaknom daje obliko in trdoto ter jim omogoča, da prenašajo težišče na druge materiale.

Steklena vlakna

Okoli 90% smuči na tržišču je izdelanih iz steklenih vlaken in to z razlogom. Steklena vlakna smučem dajejo 50-80% trdote in se lahko zelo dolgo časa upogibajo, preden počijo. Večinoma ostajajo enaka že od 60. let 20.stoletja, ko so prišla na tržišče. V kombinaciji z epoksijem postanejo prozorna. Njihova prednost je, da so poceni, slabost pa, da so težja od drugih vlaken.

Karbonska vlakna

Kljub temu, da je zelo drag, je karbon zelo popularen v outdoor industriji. Karbonska vlakna omogočajo, da so smuči izdelane iz njih enako trde in fleksibilne kot druge, a precej lažje, kar je še posebej pomembno pri turnih smučeh. V nekaterih primerih se zelo upogibajo, bolj kot bi se smela, zato so v smučeh po navadi dodane zelo majhne količine karbonskih vlaken.

Aramid

Aramid se pogosto uporablja pri izdelavi smuči in snežnih desk, saj je zelo močen, neprebojen material, odlično oddaja vibracije in absorbira udarce. A zaradi visoke cene je uporabljen v izredno majhnih količinah.

Spodnji del smuči (Base)
Na spodnjem delu vsi proizvajalci uporabljajo ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMW-PE), torej polietilen z izredno visoko vsebnostjo molekul. Lahko ga nanašajo v različnih barvah in debelinah, večinoma gre za debelino 1.5 mm ali včasih še celo manj. UHMW dobro drsi na snegu, je močan in trpežen.

Zgornja površina smuči
Zgornja površina varuje preostali del smuči pred vlago, padavinami, soncem, udarci,... Različni proizvajalci uporabljajo različne materiale.

Stranice
Tudi pri izdelavi stranic se uporablja plastika. Uporabljajo se materiali TPU, ABS in UHMW. TPU je najcenejši in se dobro odziva na udarce, a je težji kot drugi. ABS material je dobra kombinacija mehanskih značilnosti in odpornosti na udarce, a je drag. UHMW ponuja dobre mehanske značilnosti in bolje kot druga dva drsi na snegu pa še lažji je. A je drag in težko ga je nanašati na stranice.

Kovine
Večinoma so kovinski zgolj robovi smuči. Ko še niso uporabljali kovinskih robov, so imeli smučarji malo nadzora nad vodenjem smuči. Danes so kovinski robovi vdelani v smuči s pomočjo epoksija. Robovi so ostri tudi po dalj časa trajajoči uporabi, močni, trdni. Na svetu sta samo dva proizvajalca kovinskih robov za smuči in oba uporabljata unikatne formule, ki jih prilagajata proizvajalcem. Turne smuči imajo tanjši, ožji rob kot druge smuči. Na nekaterih smučeh najdete robove iz nerjavečega jekla, ki pa je dražje in mehkejše.

Nekateri proizvajalci uporabljajo titanal (ki ga proizvaja zgolj eno samo podjetje na svetu). Titanal je močan, a upogljiv, pogosteje se uporablja pri tekmovalnih in All-mountain smučeh. Večinoma gre za manj kot pol mm debelo plast. Titanal je pravzaprav aluminijeva zlitina, ki ne vsebuje titana, čeprav ime spominja nanj.

Sklep: priporočamo, da izberite čim bolj vsestranske smuči, saj se razmere lahko iz tedna v teden spreminjajo, smuči pa boste verjetno imeli samo ene. Širše, daljše in nekoliko trše turne smuči, so primerne za vse izkušene turne smučarje. Začetnikom priporočamo nakup nekoliko ožjih in krajših, navadno nekaj cm manj glede na telesno višino. Vsekakor predlagamo, da si pred nakupom vsaj za eno turo opremo izposodite, saj vam bo po tej testni turi veliko bolj jasno, kaj je turno smučanje in ali vam je sploh všeč. 

18 november 2021