Kako očistiti plezalno vrv?

Sicer se sliši nenavadno, vendar je pravilno rokovanje z vrvjo ključ do njene dolge življenjske dobe in do vaše varnosti. Kljub vsem prizadevanjem, da vaša vrv ostane čista, bo s časoma žal postala umazana. Ko opazite, da imate črne roke ali rokavice ob rokovanju z vrvjo, je čas, da jo očistite.


Kaj potrebujete za čiščenje:

- kad ali vedro

- posebno čistilo za vrv ali mehko milo

- toplo vodo


Koraki:

1. Napolnite kad: v kad natočite toplo (ne vročo) vodo, ki ne sme biti toplejša od 30 °C

2. Dodajte čistilo: vrv lahko operete samo z vodo, če pa je še posebno umazana, dodajte čistilo za vrv (upoštevajte navodila na embalaži za količino) ali mehko milo in ne detergenta za pranje. Ne dodajajte belila, ker bodo vlakna v vrvi oslabela.

3. Premečite vrv: vrv položite v kad in celotno dolžino potegnite skozi roke, da jo očistite. To je tudi primeren čas, da preverite ali je vrv poškodovana. Lahko si pomagate z mehko sintetično krtačo. Če jo perete v pralnem stroju, jo položite v prevleko za vzglavnik in jo perite (če je to možno) pri manj kot 30 stopinjah na programu "občutljivo pranje".

4. Temeljito sperite: odtočite vodo, nato pa ponovno napolnite kad s čisto vodo, da sperete vrv. Ponavljajte, dokler voda ne ostane čista.

5. Popolnoma posušite: vrv obesite ali razprostrite po tleh, na brisačo. Vrv naj ne bo izpostavljena direktnemu soncu.

29 oktober 2021