Kako ostati hidriran, ko vam na poti zmanjka vode

Težke razmere, visoke temperature in večdnevni pohodi zahtevajo stalno oskrbo telesa s tekočino. Vprašanje je, kako ostati hidriran, ko nam je zmanjka? Najprej poglejte kaj od pijače in hrane ste vzeli s sabo, nato pa poglejte okolico v kateri se nahajate.


V nahrbtnik spakirajte jodove tablete ali drugo obliko za filtriranje vode. Jodove tablete čistijo skoraj vsak vir vode in vas lahko rešijo pred dehidracijo, utrujenostjo in boleznijo, če v bližini najdete vodo.

Preprosta pred-pohodniška rutina: ne popijte preveč kave, kole ali čaja; popijte 2-3 kozarce vode preden greste (ali 2 kozarca vode in kozarec soka/ športnega napitka); pojejte obrok z nekaj sadja ali zelenjave.


Zakaj? Ker bo to zelo vplivalo, kako boste naslednje pol dneva ali cel dan preživeli na poti. Naše telo med spanjem postane dehidrirano, zato je pomembno, da popijete tiste 2-3 kozarce vode preden se odpravite v gore.


Če se odpravljate v okolje, kjer ni veliko vode, doma spakirajte 'backup' - hrano, ki vsebuje veliko vode (citrusi in korenje so dober primer) ali izotonične gele. Mogoče ne pomislimo na banano in zeleno, ko govorimo o hrani ki vsebuje veliko vode, ampak sta oba odlična izbira ker vsebujeta veliko kalija (banana) in natrija (zelena).

Prepoznate simptome dehidracije? Zelo so podobni utrujenosti, bodite pozorni na suha usta, občutek zaspanosti, vrtoglavico, glavobol in suho kožo. Drug simptom je majhna količina urina, ki ga izločite. Če se počutite zelo utrujeno, poiščite senco in se čimprej rehidrirajte s tem kar imate na voljo. 


Biti popolnoma brez vode na poti je problem. Če najdete izvir vode, ki teče iz skale, vodo lahko običajno pijete brez filtriranja. Voda iz drugih virov (slapovi, deroča voda, stoječa voda) pa je lahko očiščena z jodom. 2 % jodova tinktura zahteva le pet kapljic v liter vode. Vodo potem pustite stati eno uro, da se očisti pred virusi in bakterijami, vključno z giardijo. Pri uporabi jodovih tablet morate počakati vsaj 30 minut.


Danes lahko v lekarnah in športnih trgovinah kupite tablete za dezinfekcijo vode (različne aktivne snovi: natrijev dikloroizocianurat/ stabilizirani klor in srebrovi ioni/ jod/ klor). Voda ima lahko po uporabi tablet priokus, ki ga lahko nevtralizirate z nevtralizacijskimi tabletami. 

Nimate joda? Če imate pri roki kuhalnik, je prekuhavanje še en učinkovit način za čiščenje vode. Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, da voda vre tri minute. Pozimi, ko vas obkroža veliko snega, ni dodatnega problema z iskanjem vira vode - enostavno stopite sneg, zato je kuhalnik 'lifesaver'. Primusov kuhalnik Lite + Stove je kompakten, vse-v-enem kuhalnik, ki vodo zavre v nekaj minutah in je najlažji sistemski kuhalnik na trgu. 

Vse bolj priljubljena postaja uporaba vodnega filtra. Na voljo so žepnih velikosti, ki jih imate lahko vedno s seboj.

19 avgust 2021