Plezalec začetnik

Plezanje v Sloveniji se v zadnjih letih strmo vzpenja po lestvici priljubljenosti. Je šport, ki se ga ne lotimo kar sami in čez noč. Varnost je tista, ki ta šport loči od tistih, ki se jih lahko lotimo sami, čim si priskrbimo primerno opremo! Da je plezanje varno, se moramo najprej veliko naučiti! Kako torej?

Nakup osnovne opreme

Opremo si najprej izposodite, da se prepričate, če vam je plezanje sploh všeč. Nakup celotne plezalne opreme je lahko kar velik finančni zalogaj. Kakšen osnoven kos, ki bo samo vaš, pa je le priporočljivo kupiti. Svoji 'prešvicanih' plezalk običajno ni prijetno posojati. ;) Plezanja se ne moreš lotiti sam, zato ne potrebuješ vsega mogočega železja, aluminija in vrvi. Za začetek potrebuješ plezalne čevlje, plezalni pas in vrečko za magnezij. Ne poslušaj izkušenih plezalcev, ki ti bodo svetovali nakup 2 številki premajhnih čevljev. Prve si kupi ravno prav velike, da se bodo tvojih nog lepo oprijeli in te po nekaj minutah v njih stopala ne bodo začela boleti. Ko izbiraš plezalni pas, bodi pozoren, da je nastavljiv na obseg stegen in je dovolj udoben za daljše visenje na vrvi, ima naj tudi certifikat UIAA. 


Sicer pa osnovno opremo predstavlja še: varovalni pripomoček, komplet vponk, enojna plezalna vrv dolžine okoli 70 metrov in debeline med 9,5 in 10,5 mm ter plezalna čelada.

Kako začnemo plezati?

Na prvem mestu je vaša varnost in varnost soplezalca, zato toplo priporočamo udeležbo v šoli plezanja ali alpinistični šoli. V šolo ali tečaj, kjer poučujejo usposobljeni inštruktorji se je treba vpisati za vsakršno plezanje. Učenje plezanja se je treba lotiti s pravšnjo mero odgovornosti, pripravljenosti za učenje in nabiranje potrebnih izkušenj ter spoštovanja plezanja kot aktivnosti v vertikalnem okolju. 


Vsak posameznik mora razmisliti ali si bolj želi športnega pridiha ali bolj avanturističnih izkušenj. Če se bolje počutite v varnejšem okolju, potem je za začetek bolje izbrati šolo športnega plezanja. V kolikor ste željni avanture, zlasti če so vam hribi in gorski svet že blizu, potem je alpinistična šola verjetno prava izbira za vas.

Fizična priprava

Trening moči? Prav zares ne. Za začetnika je veliko bolj pomembna koordinacija gibanja, kako postaviti noge, kako uporabiti oprimek, prenos teže... Plezanje je umetnost obvladovanja lastnega telesa. S pravilno pozicijo telesa zmanjšamo obremenitev mišic na minimum. Moč boste natrenirali že s plezanjem samim, sicer pa jo boste potrebovali šele, ko boste izkušeni. 

Naravna plezališča

Ste osvojili osnovno znanje, imate plezalno opremo? Zdaj pa v naravo. Umetne stene so res bolj popularne, a ne pozabi, da je tisto pravo in najboljše plezanje v naravni skali. Naj ti bo plastika samo dober trening, nato pa dobro pripravljen uživaj v skali. 


V Sloveniji imamo številna plezališča različnih težavnostnih stopenj. Da boste lažje izbrali plezališče in si ustvarili pregled nad plezališči uporabite tale plezalni vodniček, veliko informacij pa sicer najdete na plezanje.net.


Medtem ko so plezališča na Primorskem najbolj primerna v zimskem in prehodnem letnem času (Črni Kal, Vipava, Vipavska Bela, Osp, Dolge njive), so v poletnih vročih dneh bolj primerna plezališča na Gorenjskem in Štajerskem, senčne skale pa najdemo tudi v okolici Ljubljane (Bohinjska Bela, Bohinj, Čreta, Kotečnik,..).

14 maj 2021