Na terenu: nahrbtnik Black Diamond Distance

Združitev tehnologije tekaškega in alpinističnega nahrbtnika

Ta nahrbtnik stoji sam po svoji uporabnosti in vsestranskosti. Odpravite se na kanjoning v soboto, na spomladansko gorsko avanturo v nedeljo, nato pa se v ponedeljek zjutraj odpeljite v službo s prenosnikom in tekaškimi copati. Predstavlja svojo kategorijo nahrbtnikov, ker je sposoben nositi težko opremo in lahkotno tekati po gorah - in to oboje zelo udobno. Na žalost nahrbtnik ni opremljen z mehkimi bidoni in edina stvar, ki preprečuje, da bi ta nahrbtnik prejel nagrado je, da se mehki bidoni težko vstavijo in izvlečejo iz prsnih žepov.

Black Diamond je črpal navdih iz njihovih uspešnih plezalnih in smučarskih nahrbtnikov in vnesel vso to gorsko dediščino v zasnovo nahrbtnika Distance, ki je na voljo v dveh velikostih - 8 in 15 litrov. Ta tekaški nahrbtnik je narejen za dolge gorske podvige ter ima vzdržljivost in vodoodpornost, ki je kos marsikateri avanturi. Zasnovan je za podvige po stezah, ki se prelivajo v skalnate strmine ali za alpske pustolovščine, ki pokrivajo širok spekter gorskega terena. Izdelan iz UHMWP 10x Ripstop preje – istega trpežnega materiala, ki se ga uporablja pri plezalnih pasovih in ultralahkih metuljih – tkanina Distance je dobesedno 10-krat močnejša od jekla na težo, hkrati pa ostane tako lahka, da plava v vodi. Ima nastavljive pasove, prostor za meh za vodo ter več priročnih žepov za shranjevanje. 

Udobje

Zaradi velike prostornine nahrbtnika je prva skrb, ki se nam pojavi, porazdelitev teže in skakanje. Za razliko od drugih tekaških nahrbtnikov nima bočnih žepov in ima omejen prostor za shranjevanje na naramnicah. Verjetno zgleda bolj kot dnevni pohodniški nahrbtnik, ampak kako že pravijo - da videz vara? Black Diamond je uspel zasnovati sistem prilagajanja, ki drži nahrbtnik varno in udobno na mestu medtem, ko tečete s precejšnjo obremenitvijo.


Udobje tega nahrbtnika izvira iz širokih naramnic, ki pomagajo pri porazdelitvi teže ter postavitvi in obliki nastavljivega sistema na prsnem košu. Namesto preproste uporabe traku ali nadaljevanja raztegljivega materiala čez bok, ima ta nahrbtnik visoko ojačano zračno tkanino, ki se tesno drži z močno elastično vrvico - dizajn, ki omogoča veliko prilagajanja in stiskanja. 


Elastične zaponke čez prsnico se lahko prestavijo na najboljšo točko udobja tako, da ustrezajo več tipom postave. Pa vendar nekateri uporabniki ugotavljajo, da bi se lahko paščki še bolj zategnili za tesnejše prilaganje. Prav tako mora biti elastična vrvica ob straneh enostavnejša za manjše spremembe med premikanjem. Kljub tem majhnim pomanjkljivostim, je nahrbtnik enostaven za oblačenje v primerjavi z ostalimi tekaškimi nahrbtniki

Lastnosti

Ta nahrbtnik pa je vsekakor zasnovan za kaj več kot samo tek. Čeprav shranjevanje palic zgleda enostavno, boste morali verjetno nahrbtnik dati dol. Predvidena uporaba žepkov za palice je bolj za pospravljanje palic, ko boste roke potrebovali za plezanje, ne tek. 


Poleg prostora za palice, je nahrbtnik opremljen za nošenje dveh cepinov. V težkih razmerah lahko pridejo prav tudi odsevniki in varnostna piščalka. Zelo uporabni so žepi z zadrgo na naramnicah - eden za hitro namestitev sloja za dež ali veter in enega za ključe, čelno svetilko ali energijske rezerve. Nahrbtnik ima tudi dva žepa na naramnicah za mehke bidone (BD HydraPak® 500ml SoftFlask™).

Hidracijski sistem

Glede na to kako dobro je nahrbtnik zasnovan, žal razočara pri hidracijskem sistemu. Nakup nahrbtnika ne vključuje mehkih bidonov. Uporabniki so preizkusili kompatibilnost mehkih bidonov od Black Diamonda pa tudi nekatere druge. Izkazalo se je, da so prsni žepi na vrhu pretesni, da bi bidone lahko hitro napolnili in jih potisnili nazaj. Če pa imate zraven še hrano ali kakršno drugo hitro dostopno opremo, je to še toliko težje. 


Drugi očitek v zvezi s hidracijo je, da so mehki bidoni nameščeni precej pod ustjem, kar zahteva resno obremenitev vratu in možnost spotikanja med pitjem na poti. Seveda pa ima ta nahrbtnik tudi drugo, boljšo opcijo - kompatibilnost z vodnim mehom. 

Razmerje med prostornino in težo

Nahrbtniku lahko v tej kategoriji pripišemo kar veliko točk, ne glede ali gre za 8 ali 15 litrski nahrbtnik, je zelo lahek, v primerjavi z drugimi nahrbtniki pa še toliko bolj vzdržljiv. Uporabnikom je všeč, kako lahek je in koliko opreme lahko nosi. 

Žepi

Nahrbtnik ima velik, popolnoma vodotesen glavni predal z blitz odpiranjem (hitro vlečenje), ki poenostavlja dostop do vse opreme, ki jo potrebujete, da ostane suha. V notranjosti je mrežasti žep z zadrgo za shranjevanje dragocenosti. Ostalih 6 žepov se nahaja na naramnicah: eden z zadrgo nekoliko višje na vsaki rami in po dva mrežasta odprta žepa za mehke bidone, prigrizke, čelno svetilko, rokavice itd.

Vrednost

Nahrbtnik Distance je vsestranski nahrbtnik, ki ga boste lahko uporabljali za veliko več kot le tek. Z udobno in ergonomsko obliko ter trpežnih materialov iz katerih je izdelan, lahko s seboj nosite vse, kar se prilega 8 ali 15 litrskem glavnem razdelku. 

Zaključek

Zmogljiv, trpežen in udoben. Izjemno je, kako lahko nahrbtnik z 8 ali 15 litri prostornine in takšno obliko, tako dobro prenaša težo in ne moti med tekom. Čeprav nismo povsem navdušeni nad hidracijskim sistemom, smo prepričani, da bo nahrbtnik Black Diamond Distance primeren za tekače, ki iščejo daljše in bolj zahtevne gorske izzive.

23 marec 2022