Oprema za via ferrate/zavarovane plezalne poti

Zavarovane plezalne poti ali via ferrate so en najlepših načinov spoznavanja gora pri nas in v sosednjih alpskih državah.


V kolikor se na ferate podajate prvič ali pa si želite o njih izvedeti kaj več, priporočamo članek iz Planinskega vestnika (6/2015), kjer najdete vse koristne nasvete o tipu ferat, samovarovanju in pravilni uporabi opreme. Članek je dostopen TUKAJ.


Mi vam ponujamo zgolj nekaj nasvetov in seveda opreme, s pomočjo katerih boste lažje izbrali opremo za ta čudovit šport.


Za nasvete smo povprašali kar lastnika Annapurna, Roka Kovača, nekoč vrhunskega alpinista, plezalca in še vedno avanturista, ki danes z veseljem svetuje kupcem.


Seznam obvezne opreme za zavarovano plezalno pot

Rok: "Na zavarovano plezalno pot se vsekakor ne smemo odpraviti brez ustreznih čevljev (ki ne smejo biti premehki in morajo imeti dober podplat), udobnih hlač, predvsem pa ne brez čelade, varnostnega pasu in samovarovalnega kompleta, zaželene pa so tudi zaščitne - tanke rokavice."

OBUTEV

Ko boste izbirali pravi čevelj zase se držite načela, da so osnovne značilnosti čevljev za zavarovane plezalne poti: majhna teža, dober oprijem noge in tanjši, vendar še vedno dobro oblazinjen podplat z manj izrazitim profilom, ki zagotavlja natančnost in dober stik s podlago.


Izbirate lahko med visokimi čevlji, ki bodo zaščitila vaše gležnje predvsem pri sestopu ali pa se odločite za bolj okretne nizke čevlje.

OBLAČILA

Na zavarovane plezalne poti se v veliki meri odpravljamo poleti, zato naj bodo oblačila lahka, oprijeta (da ni nepotrebnega opletanja in zatikanja ob skale ali konce jeklenic) in dovolj raztegljiva za neovirano gibanje, majice lahke, zračne in svetlih barv, kot vedno v gorah pa ne pozabite na nepremočljivo jakno, kakšen dodaten buff, udobne nogavice.


ROKAVICE

Prave rokavice so za zavarovane plezalne poti pomemben kos. Izberite lahke, tanke in po možnosti take brez prstov. Varovale bodo vaše dlani in ojačale oprijem, a omogočale večji občutek v prstih.

ČELADA

Brez čelade se nikar ne odpravljajte na ferato. Zaradi potrebnih standardov nudijo podobno zaščito, pomembno je, da se vam udobno prilega na glavo in da ne ovira pogleda navzgor. Naj bo lahka, udobna, zračna in taka, ki omogoča enostavno in trdno namestitev

SAMOVAROVALNI KOMPLETI

Rok: "Samovarovalni komplet skupaj z varovalnim pasom je nujen del opreme , saj je v primeru zdrsa edino varovalno sredstvo, v nekaterih državah pa tudi že obvezni del opreme."

Še nedolgo nazaj so bili samovarovalni kompleti sestavljeni iz vponk in prusikovih vrvic ali plezalnih zank. Danes so tehnično izpopolnjena celota, cenovno dostopna in varna za uporabo. Je nujen del tehnične opreme v visokogorju.


Pomožne vrvi, prešite varovalne zanke in običajne plezalne vrvi vas ne bodo varovale pri padcih na feratah. Da je temu tako, si lahko ogledate na spletnem naslovu: http://zgvs.si/prikaz-padcev-v-feratah/, kjer so gorski vodniki testirali različno opremo in obremenitev. Iz članka je jasno razvidno naslednje: za zavarovane plezalne poti potrebujete samovarovalni komplet, le tega je potrebno po padcu zavreči in nadomestiti z novim in vsi doma narejeni pripomočki vam ne bodo rešili življenja.


V osnovi so si sicer precej podobni, razlike so v ceni, vponkah, minimalno v sami nosilnosti in maksimalni teži uporabnika.

VAROVALNI PASOVI

Pasovi za zavarovane plezalne poti so lahko enodelni (če ga ne boste uporabljali v druge namene), še boljša opcija pa je nakup običajnega plezalnega pasu (ki ga lahko uporabljate tudi za plezanje/turno smučanje) in dokup zgornjega dela. Pomembno je, da vam je v njem udobno, da se počutite okretni in da je dovolj nastavljiv.

Kako pravilno napolniti nahrbtnik?

Vedno upoštevajte, da gredo težje stvari na dno nahrbtnika in čim bliže hrbtišča in lažje na vrh ter bolj na zunanjo stran. Med drugim opremo razdelite tako, da imate določene predmete takoj pri roki: vetrovko, čutaro, prvo pomoč, telefon, svetilko, prigrizek … kar pač potrebujete. Vedno pa velja, da naj bodo vse stvari pospravljene v nahrbtniku in naj ne opletajo okoli, saj je to lahko izredno nevarno.


Kot vedno, preden se odpravljate v gore, si preberite čim več napotkov, natančno poglejte vremensko napoved in stanje planinskih poti. PZS PRIPOROČILA ZA VARNOST NA VISOKOGORSKIH TURAH.


ŠE NEKAJ KORISTNIH NASVETOV

Kakšne so nevarnosti na zavarovanih plezalnih poti in kako jih preprečimo?

Rok: "Pravzaprav se v zadnjih letih kot precejšnja nevarnost pojavlja gneča na feratah, kar pomeni predvsem večjo nevarnost glede sprožanja kamenja in neizkušenosti določenih gornikov. Sicer pa so običajne nevarnosti: mokra skala, zlizana skala in okvarjena tehnična pomagala (klini, jeklenice, železne lestve), mestom večja izpostavljenost in s tem pri marsikomu neprijeten občutek - strah pred višino in posledično zavrta motorična sposobnost. Včasih tudi poškodovana ali manjkajoča tehnična pomagala (posledica udara strele, padajočih večjih skal, zime."


Slovenske ferate

V Sloveniji žal nimamo zbranega popolnega popisa vseh zavarovanih plezalnih poti, imamo pa odlično knjigo Zavarovane plezalne poti Andreja Mašere. Nekaj jih najdete še na povezavi http://vodnistvo.si/zavarovane-plezalne-poti/. Pobrskajte po forumih (PZS, Gore-ljudje, Hribi.net, forumi raznih planinskih društev) in našli boste ferate za začetnike, najlepše in najzahtevnejše ferate.

Še najdaljši spisek boste našli na nemški spletni strani: https://klettersteig.de/klettersteige/slowenien/9_0_0 a


Rok: "Meni je najlepši greben Vrbanovih špic proti Triglavu, takoj čez mejo, s ciljem v Sloveniji pa zagotovo via Della Vita na Mangart."


V kolikor se odpravljate na ferato v tujino, vam bodo prav prišli spletni naslovi:

Avstrija:

https://www.bergfex.si/sommer/oesterreich/urlaub-klettersteige/

https://www.outdooractive.com/en/via-ferrata-routes/austria/via-ferrata-routes-in-austria/1467371/

https://www.tyrol.com/things-to-do/sports/climbing/via-ferratas

https://www.wikiloc.com/trails/via-ferrata/austria

https://www.via-ferrata.de/klettersteige/region/oesterreich

Italija:

https://www.via-ferrata-dolomites.com/

https://alavigne.net/Outdoors/FeatureReports/ViaFerrata/?p=routelist

https://www.vieferrate.it/

https://it.wikipedia.org/wiki/Lista_di_vie_ferrate_in_Italia

https://www.tapum.it/news/25-le-10-ferrate-piu-belle-d-italia.html

https://www.dolomiti.org/en/summer-in-the-dolomites/via-ferrata-and-climbing-in-the-Dolomites/

Nemčija:

https://www.via-ferrata.de/klettersteige/region/deutschland

https://klettersteig.de/29 maj 2023