Plastični planet

 Nedavne raziskave so pokazale, da  bo leta 2050 v oceanih več plastike kot rib, če ne bomo spremenili svojih trenutnih navad in postopkov ravnanja z odpadki. Kako se je to zgodilo in ali obstaja način, da preprečimo to norost? Pa poglejmo. 

    Sredi 19. stoletja so sloni dobili novega  sovražnika - biljard. Tokrat so bile krogle narejene iz naravne slonovine. Ko je igra postajala vse bolj priljubljena, se je zakol slonov okrepil. V poskusu  zaustavitve barbarstva je podjetje iz New Yorka ponudilo 10.000 ameriških dolarjev človeku, ki bi lahko našel nadomestilo za slonovino. Izumitelj John Wiley Hyatt se je posvetil tej priložnosti in leta  1869 je bil pripravljen predstaviti, kaj bo rešilo slone pred izumrtjem - prvi sintetični material, ki ga  je kadarkoli naredil človek - plastika. Lahko je bila izdelana v najrazličnejših oblikah in hitro je postala nadomestek ne samo za slonovino, temveč tudi za želvje oklepe in roževino. 


V letih, ki so sledila, so se nenehno razvijale nove vrste plastike. Druga svetovna vojna je še  pospešila njen razvoj. Najlon, ki so ga leta 1935 izumili v  družbi Wallace Carothers, je bil med  drugim uporabljen za padalce in vrvi.  Pleksi steklo je zamenjalo steklena okna v letalih. In tako  naprej. Ocenjuje se, da se je proizvodnja plastike v drugi svetovni vojni le v ZDA povečala za 300%.


Težave se začnejo pojavljati 

Šele v 60. letih prejšnjega stoletja so se Američani začeli bolj zavedati okoljskih težav in začeli  dvomiti o plastiki. Takrat so bila poročana tudi prva opažanja o plastičnih odpadkih v oceanih. Knjiga "Tiha pomlad" (Silent spring), ki jo je leta 1962 napisala Rachel Carson in okoljske katastrofe,  kot je veliko razlitje nafte ob obali Kalifornije so spodbudile skepticizem javnosti do nekoč  neoporečnega in zelo hvaljenega materiala. Takrat se je začel oblikovati slab   sloves, ki ga ima  danes plastika. Kljub temu se je onesnaževanje s plastiko v naših oceanih še naprej povečevalo in  se do danes še ni nehalo. 

 

    

 KAKO PLASTIKA KONČA V OCEANU


Obstaja na stotine načinov, kako plastika najde svojo pot v ocean. Vendar pa glede na Svetovni  sklad za prostoživeče živali in rastile (WWF) obstajajo trije primarni načini, na katere plastika, ki jo uporabljamo vsak dan, konča v   oceanih. 


Metanje plastike v smeti, ko jo je mogoče reciklirati

Pri prevozu smeti na odlagališča plastiko zlahka odpihne zaradi majhne teže. Pogosto konča v vodotokih, ki  vodijo v ocean.


Onesnaževanje

 Če na ulico odvržete smet, ta  ne izgine. Samo spremeni svojo lokacijo. Običajno je to   najprej odtok, ki vodi do reke,  ki vodi do morja.


Sistemi za odpadno vodo

Če kdaj obiščete obrat za odpadne vode, boste videli, da se po naših straniščih splakne veliko več, kot le papir. Ogromna količina bombažnih palčk in drugih sanitarnih izdelkov, ki jih najdemo v kanalizacijskih sistemih, je presenetljiva.

ZAKAJ VAM NE BI SMELO BITI VSEENO?


Če bi vedeli, kar vemo danes, ko smo poimenovali svoj modri planet, bi verjetno našli bolj primerno  ime kot 'Zemlja', na primer 'Voda' ali 'Ocean'. Ne samo zato, ker je 71 odstotkov planeta pokritega z  vodo, ampak tudi zato, ker smo na toliko načinov odvisni od oceanov. Uravnavajo temperaturo po  vsem svetu, pretvorijo tretjino vsega ogljikovega dioksida v atmosferi. Proizvajajo več kisika kot vsi deževni gozdovi na planetu skupaj. Skoraj vse konce sveta oskrbujejo s pitno vodo v obliki dežja.  Delujejo kot shramba za več milijardo ljudi, ki se zanašajo na ribe kot svoj glavni vir beljakovin in laboratorijem zagotavljajo pomembne farmacevtske sestavine. Nenazadnje, naši oceani so kraj, kjer  se je nekoč začelo   življenje.

        EDINA REŠITEV JE SPREMEMBA NAVAD

Svojim oceanom dolgujemo veliko. Kljub temu pa letno pustimo, da v njih konča osem milijonov ton plastike. Če želimo nekaj vrniti, lahko prenehamo prispevati k onesnaževanju s plastiko. Tu je nekaj primerov, kako lahko prispevate k zmanjšanju količine plastike v morskem okolju - preprosto s spreminjanjem nekaterih svojih vsakodnevnih navad in rutin.

   Kavo pripravite v skodelici   
     za večkratno uporabo

Pripravite svojo skodelico za večkratno           uporabo vsakič, ko naročite kavo
za seboj.


  Poberite jo

Ko plastiko najdete tam, kjer nebi smela biti,
 jo poberite in odnesite v koš
 za recikliranje.


            Recite NE plastičnim slamicam

Plastične slamice so zanič. Če lahko pijete brez slamice, to storite. V nasprotnem primeru uporabite kovinsko slamico. Vaša pijača bo boljšega okusa, ko boste pomislili, kako ste ravno rešili planet pred še enim nepotrebnim plastičnim predmetom. 


Ne kupite ničesar v plastenki

 Plastenke so najbolj pogost odpadek na plažah po vsem svetu. Da je še slabše, njihovi pokrovčki pogosto končajo v želodcih morskih galebov. Namesto tega pijačo kupite v steklenicah. Bo imela tudi boljši okus.

Ne uporabljajte plastičnega pribora

Če ga morate uporabiti, ga uporabite večkrat. Ali pa izberite razgradljivo alternativo.

FJÄLLRÄVEN IN TRAJNOST

"Nikoli se ne usedemo in sprostimo, misleč, da je to, kar počnemo zdaj, dovolj dobro."

Imate izdelek s to oznako?

Fjällräven se zavzema za projekte in zamisli, ki na prvo mesto postavljajo okolje. Iz tega razloga so ustvarili tudi pobudo Arctic Fox Initiative. Finančna sredstva zbirajo s prodajo izdelkov z oznako Arctic Fox Initiative. V kolikor ste kupili kakšnega ali več - dovolite, da se vam zahvalimo, ker pomagate podpirati spodaj naštete projekte. 

S tem podpirate prizadevanja naslednjih projektov

Leave Not Trace, center za etiko aktivnosti na prostem, je nepridobitna organizacija, ki se posveča zaščiti okolja tako, da posameznike uči, kako uživati v naravi na odgovoren način. 


The 2 Minute Foundation, je dobrodelna organizacija, ki si prizadeva, da si vsakdo vzame 2 minuti svojega časa za čiščenje zemlje. Verjamejo, da lahko preprosta, dosegljiva dejanja ustvarijo veliko spremembo. Organizacija je odgovorna za pobude #2minutebeachclean, #2minutelitterpick in #2minutestreetclean.

Pomagajte tudi vi, z nakupom nahrbtnika iz kolekcije Kånken Art

24 junij 2021