Puh vs. sintetika: Kaj izbrati?

Ko govorimo o izolaciji je puh - skriva se pod peresi gosi in rac - najboljša izbira. Pa je res? 

puhPuh resnično zagotavlja neverjetno izolacijo. Malo kateri material se lahko kosa z njegovo sposobnostjo ohranjanja telesa toplega. Po drugi strani pa puh ni ravno uporaben, ko je moker. Verjetno vsi vemo, da jakna napolnjena s puhom v vlažnih in mokrih okoliščinah zgleda bolj kot premočena mačka, in ne mehka račka :). Puh je poleg tega precej dražji od drugih materialov in potrebuje ogromno nege in pazljivosti, če ga želimo obdržati v tip-top stanju.

Kakšne so torej alternative? Obstaja še en naraven izolator o katerem smo že veliko govorili - volna. Zaradi visoke cene in svoje teže pa se ta zelo zelo redko uporablja kot polnilo jaken in spalnih vreč. V iskanju najbolj optimalne možnosti smo zato ljudje poustvarili material, ki ima vse pozitivne lastnosti puha, negativnim pa se elegantno izogne. 

Pri Fjällrävnu je to G-Loft Supreme, ki so a razvili v Avstriji pri Goldeck Textil-u. Narejen je iz recikliranega (10%) in super tankega poliestra (90%). Ponaša se z izjemnimi grelnimi sposobnostmi, tudi ko je moker. Vlakna tega materiala delujejo zelo podobno kot puh. Toda, kaj jih dela drugačne? 

g-loft supreme

G-Loft Supreme je drugačen zaradi prej omenjenih 10% recikliranih vlaken poliestra, ki so bolj odporna od naravnih materialov in zagotavljajo prožnost materiala. G-Loft Supreme je zato kot nekakšna spominska pena, kjer se vlakna tudi po pogosti uporabi in pranju vrnejo v svojo prvotno obliko. Poleg tega pa se G-Loft Supreme suši precej hitreje, kot puh in nas greje tudi takrat ko je moker.

To je torej 'znanstvena' razlaga. Kakšna je vaša odločitev?

Tukaj je povzetek:

PUH SINTETIKA (G - Loft Supreme)
+

Zelo topel in hkrati lahek

Dolga življenjska doba

Stisljiv

Topel tudi ko je moker

Hitro se suši

Lahko vzdrževanje in pranje

Cenejši kot puh

-

Neuporaben ko je moker

Dolgo časa se suši

Potrebne je veliko nege pri pranju

Visoka cena

Neroden/težak in ne tako topel kot puh

Menjati ga je potrebno precej pogosto

Kdaj izbrati?

Za hladne a hkrati suhe vremenske razmere

Kot eno od plasti pri večplastnemu oblačenju

Za zimsko kampiranje

Hladne a aktivne situacije (smučanje)

Za vsakodnevno uporabo v hladnih in vlažnih zimah

Kampiranje v jesenskih in pomladanskih mesecih

 

 

Članek je povzet po Down vs. Syntetic članku na strani www.foxtrail.fjallraven.com

20 februar 2020