Spanje pod milim nebom

Spanje v šotoru pod zvezdnatim nebom, se sliši kot hotel s petimi zvezdicami. Žal, pa se take avanture pogosto končajo z neprespanimi nočmi. 

Tukaj je vse, kar morate vedeti, da boste ob naslednjem poskusu dobro spali, kjerkoli to bo.

Ste že kdaj morali prespati zunaj, ker je bil bivak preveč poln? Se vam je strgala tista poceni viseča mreža in ste iskali ravno podlago na kamnih? Nič hudega, vse te nesreče naredijo odlične zgodbe -  vse neprespane noči, pa bodo odlična lekcija za prihodnost. Pohodništvo je prvotno povezano s trpljenjem, neprespanimi nočmi, bolečimi okončinami in odštevanjem ur do jutranje svetlobe. Ni pa treba, da je tako. 


Spanje na prostem je lahko in bi tudi moralo biti tako udobno kot je spanje doma. Oprema za kampiranje je v zadnjih letih napredovala do te mere, da nudi udobje in toploto, čeprav zavzame zelo malo prostora. Torej, kako do niza odličnega spanca na daljših ali krajših dogodivščinah, v različnem vremenu z uporabo enega kompleta za spanje? S temi triki v rokavu, lahko ustvarite udobje kjerkoli boste, tudi v najhladnejših nočeh. 

1. Izbira pravega kompleta za spanje

Ta zajema: spalno podlogo, spalno vrečo, spalno rjuho in vzglavnik. Na izbiro pa vpliva več dejavnikov, kot so: izbira dejavnosti, telesna višina, spol (unisex, specifično za ženske), najnižji temperaturni razpon - kjer največkrat spite, teža opreme, tip spalne podloge, debelina spalne podloge, oblika spalne vreče, polnilo spalne vreče (puh ali sintetika), vaša prioriteta pri izbiri spalne rjuhe in osebna izbira vzglavnika.

2. R-vrednost

Sposobnost blazine, da vas izolira od mrzlih tal, je ključnega pomena pri spanju na prostem ali v šotoru v mrzlih mesecih. Temperaturna razlika med vašim telesom in tlemi je lahko več kot 20 stopinj, zato je dobro imeti toplo blazino. Če bi na primer spali na tleh brez blazine, bi vas mrzla tla ohladila 160-krat hitreje kot mrzel zrak okoli vas. Velja neko osnovno načelo, da bolj kot je blazina debela, bolj je topla. Nekateri proizvajalci merijo toploto blazine z R-vrednostjo, ki pa žal ni poenotena, tako da se nanjo ne gre najbolj zanašati. Spodnji graf velja za blagovno znamko Therm-A-Rest. Več o izbiri blazine si lahko prebere tukaj.

3. Spalna vreča

Spalna vreča je poleg vašega nahrbtnika in čevljev verjetno najbolj pomembna stvar, ko se odpravljate na treking ali daljše potovanje. Vpliva na vaše spanje in na težo nahrbtnika - oboje pa vpliva na vaše splošno počutje. Seveda je veliko odvisno od namena uporabe: boste več dni hodili ali jo potrebujete za spanje v kočah ali v šotoru? Če potrebujete izjemno lahko spalno vrečo, potem bo ta dražja. Lažja spalna vreča bo polnjena s puhom, a ta se ne bo enako dobro odzival v mokrih pogojih. Takrat bo sintetična spalna vreča boljša in cenejša izbira. Investicija v dobro spalno vrečo, ki bo prihranila prostor v nahrbtniku ali kolesarski torbi, vas grela ponoči in vam nudila udobje, se splača. 

4. Puh ali sintetika?

Pri materialih, ki jih uporabljajo proizvajalci, ločujemo sintetične materiale in puh. Sintetični materiali so boljša izbira za daljše ture, na katerih lahko pričakujete slabo vreme in večjo vlago, saj se sintetika hitreje suši kot puh, ki pa je lažji in precej toplejši.


Puh

Najbolj kvaliteten puh je gosji puh, kvaliteta puha pa se meri z "močjo" polnjenja. Če poenostavimo; spalna vreča, polnjena s puhom 900 cuin, je lažja, se bolje stisne in je bolj trpežna kot tista, polnjena s puhom 600 cuin. Na splošno pa velja, da je puh boljša izbira kot sintetika, če potrebujete več toplote in manjšo težo. Se pa puh bolj počasi suši, a veliko proizvajalcev je že razvilo učinkovite tehnologije, ki jih vdelujejo v izdelke iz puha, da zavarujejo polnilo pred vlago. Marmot npr. uporablja Down Defender, ki zagotavlja puhu, da se manj napija vlage in s tem poveča možnost uporabe puhaste spalne vreče v bolj vlažnih pogojih in seveda tudi hitrejše sušenje. Poleg vsega je puh tudi izredno trpežen, testi kažejo, da se tudi po 30 letih intenzivne uporabe oblika puha (če je pravilno negovan) vrne v prvotno stanje.


* Definicija puha. Loft je zmožnost puha, da ujame določeno količino zraka v prazen prostor med delci. Meri se v kubičnih inčih na funt (cuin).

Sintetični materiali

Sintetični materiali "oponašajo" puh, a vlakna so težja, imajo manjšo možnost kompresije, se pa hitreje sušijo, so toplejša, če in ko se zmočijo, izdelki iz njih so cenejši in vzdrževanje je enostavnejše. Spalna vreča s sintetičnim polnilom vam bo žal dodala kakšnih deset gramov teže in zavzela nekaj več prostora v nahrbtniku.

5. Da vam bo še bolj toplo...

Uporabite spalno rjuho

Spalne rjuhe lahko dodajo kakšno stopinjo več vaši spalni vreči, poskrbijo pa tudi za higieno. 

Več slojev oblačil je verjetno najenostavnejši način, da vam bo še bolj toplo. Flis ali puhasta jakna povečata temperaturo v spalni vreči medtem, ko oblačila za dež zadržujejo toploto. Ali ste pristaši tega, da se v spalki spi gol? V kolikor je v spalki pretesno, to vpliva na njeno izolacijsko moč - zato raje oblačila položite na spalno vrečo namesto, da jih oblečete.


Lahko uporabite astro folijo, ki ima na eni strani srebrno stran in na drugi zlato. Ko je srebrna na notranji strani preprečuje ohlajanje, medtem ko zlata na notranji strani preprečuje segrevanje. Lahko jo uporabite pod spalno podlogo. Je nujna oprema v vsaki prvi pomoči!


6. Zavetje

Iglu šotor, tunelski šotor, ponjava, bivak vreča, viseča mreža...?  Vsak ima svoje prednosti in slabosti glede na težo, toploto in udobje.


Vse kar potrebujete (razen v snegu), je zaščita pred vetrom, dežjem in žužki - razen, če ste pripravljeni sprejeti kakšen kompromis. Spanje v šotoru zagotovo ni enostavno, če se vsakih 10 minut zbudiš iz šotora, ki se zruši zaradi snega. Dobro zavetje bo vplivalo na kakovost vašega spanca in dodalo nekaj stopinj več. O izbiri šotora si lahko preberete tukaj.

7. Kam pa z utrujeno glavo?

Vzglavnik je odličen način za povečanje udobja. Še posebej v hladnejših nočeh, ko želite obleči tisto puhovko na kateri ležite. 

8. V posteljo pojdite ogreti

Pojejte topel obrok, odstranite mokra oblačila, preoblecite se. Naredite si čaj, ki bo pogrel vaše roke in 1 liter tople vode za v čutaro, ki bo med spanjem grela vaša stopala. Ne pozabite na set jumping jackov preden se splazite v spalno vrečo. Vaša spalna vreča je namreč izolator in ne ustvarja toplote.

9. Sonce gre spat, mi pa tudi

Da se boste res dobro spočili potrebujete dovolj spanca. Na prostem ste deležni najlepših sončnih zahodov in vzhodov, ne zamudite te priložnosti. 

10. Lokacija

Neravna površina vedno povzroča nevšečnosti - drsenje spalne podloge, prevračanje, luknje in izbokline. Za dober spanec se raje sprehodite malo dlje. Izogibajte se izpostavljenim odprtim površinam, raje izberite drevje za zavetje pred vetrom. Poglejte kje zahaja in vzhaja sonce. Jutranja svetloba na šotoru je eden največjih čudežev.

11. Prepričajte se, da ste sami

Pojdite stran od ljudi in cest. Verjetno se odpravljate na takšno dogodivščino, da najdete svoj mir in se spočijete. 

12. Stranišče

Če vas lulat, pojdite! Prazen mehur je boljši od polnega, ne glede na to kako mraz je zunaj. 

Preden greste spat, določite območje 'stranišča'. Ni ga zabavno iskati v temi, dežju in mrazu. Ponoči imejte čelno svetilko pri roki. In dobro je, če greste pred spanjem lulat. ;)

13. Ostanite suhi

Opremo v nahrbtniku lahko spakirate v kompresijske vreče, tako bo ostala suha v primeru nalivov hkrati pa boste imeli več prostora v nahrbtniku. Ko pridete domov poskrbite, da shranite spalko izven vreče, ker tako ohranite življenjsko dobo puha. Priročna oprema je prevleka za nahrbtnik, ki vam ne bo zavzela veliko prostora. Poskrbite, da imate tudi na sebi kvalitetna oblačila. 

Da povzamemo vse skupaj: kupite najbolj kvalitetno opremo, ki si jo lahko privoščite. Napihljive spalne vreče nudijo najboljšo kombinacijo med nizko težo in udobjem. Spalne vreče polnjene s puhom ponujajo najboljše razmerje med toploto in težo, vendar se v vlažnem okolju bolje odnese sintetično polnilo. Tri-sezonski šotor je po navadi najbolj vsestranska izbira. Če se odločate po obliki, je iglu šotor ustrezna izbira za bolj izpostavljene površine (za v hribe) in trdo podlago. Tunelski šotor je boljša izbira za v deževno vreme, ker vam daje več prostora za sušenje opreme in kuhanje znotraj.

13 avgust 2021