Pozdravi nov Tree-Kånken

Kånken Z VELIKIMI SANJAMI

Tree-Kånken združuje ikoničen design z novo tkanino na osnovi lesa.

Kånken je bil od leta 1978 le rahlo preoblikovan, njegova preprostost in funkcionalnost pa sta ostala enaka. Zato je Kånken postal domače ime po vsem svetu.

Tree-Kånken ne izgleda popolnoma kot današnji Kånken. Njegova zasnova temelji na čisto prvem nahrbtniku Kånken, ki je imel podaljšane trakove ročajev prešite čez celo sprednjo dolžino nahrbtnika, prav tako pa ni imel sprednjega žepa. Izdelan je iz materiala, razvitega kot potencialna alternativa fosilnim materialom: pridobiva se iz celuloze borovega lesa. 

Nova vrsta celulozne tkanine

Fjällräven si prizadeva za trajnostne rešitve ustvarjanja trpežne, funkcionalne in brezčasne opreme. Tree-Kånken je izdelan iz tkanine borovega lesa, katero je izključno razvil Fjällräven. Iskanje načinov uporabe materialov, ki ne zahtevajo uporabe fosilnih virov je ključnega pomena. To je potovanje na katerem želijo izboljšati svoj okoljski vtis in tkanina iz borovega lesa (Pine Weave) je del tega potovanja.

"Nenehno raziskujemo, kako lahko v svojih izdelkih uporabimo še več naravnih materialov, hkrati pa želimo iskati še boljše načine za njihovo pridobivanje."

Od celuloze do vlaken in do tkanine

Na kratko: sekance se skuha do celulozne mase. Masa gre nato v proizvodnjo liocela, ki je nekakšna tehnika predenja s topili. Papirjevina gre skozi predilnike, na koncu se jo spere, posuši in sprede do vlaken. Vlakna so nato spletena v tkanino, katero se premaže z mešanico poliuretana in voska, da podaljša življenjsko dobo tkanine in jo naredi še bolj vzdržljivo kot so ostale tkanine iz liocela na trgu. 


Liocel je regenerirano celulozno vlakno s prisotnimi polimeri, izdelan pa je na osnovi novih nanotehnologij na okolju prijazen način, zato ga štejemo med obnovljiva vlakna.


Postopek barvanja je pri proizvodnji tkanine verjetno najbolj energetsko potratna faza - ampak Fjällräven je poskrbel, da se pri proizvodnji tkanine (Pine Weave) porabi 65 % manj vode, 40 % manj energije in 50 % manj kemikalij.

Pridobivanje surovin

Les, ki ga pridobiva Fjällräven prihaja iz gojenega in certificiranega gozda tik pred njihovim domačim mestom Örnsköldsvik na severu Švedske. Razpoložljivi industrijski proces, ki danes les pretvori v celulozo, ne more obdržati certificiranega, sledljivega lesa ločeno od drugih virov lesa. Tako se celuloza, uporabljena pri izdelovanju tkanine iz borovega lesa, pomeša s skupno količino lesa, ki gre v postopek izdelave celuloze. To se imenuje pristop „uravnoteženja mase“. Čeprav sledljivost od nahrbtnika do drevesa v zaprtem sistemu ni mogoča, to še vedno pomeni, da Fjällräven prispeva k naraščajočemu povpraševanju po bolj sledljivem, certificiranem lesu v teh industrijskih procesih.

Eno drevo - 175 nahrbtnikov 

Prvi izdelek, ki je uporabil novo tkanino (Pine Weave) je seveda Kånken. Novi Tree-Kånken ponuja enako zanesljivo funkcionalnost, ki so jo ljudje pričakovali od katerega koli Kånken-a, vendar je narejena iz povsem nove tkanine rastlinskega izvora. 


Tree-Kånken vsebuje praktične malenkosti kot so zanke na sprednji strani za pritrditev luči za kolo, spodnji trakovi za pritrditev jakne ali joga podloge in odsevni logotip. Tree-Kånken ni le korak k bolj ekološko usmerjenim izdelkom, je odličen paket za vaše vsakodnevne potrebe.

Vir: Fjällräven Foxtrail

17 september 2021