Royal Robbins: Uporaba konoplje v outdoor industriji

Konoplja je najstarejša domača poljščina na svetu, ki jo človeštvo pozna in goji že 10 000 let. Nedavne spremembe v mednarodnem pravu so odprle nove priložnosti v proizvodni konoplje in izdelovanju oblačil ter dodatkov iz tega neverjetnega materiala.

Konoplja je odlična za izdelovanje oblačil, saj je učinkovita, udobna, prijetna in poleg vsega ne obremenjuje našega planeta - pravzaprav gojenje konoplje izboljša prst in ozračje. Dodatne prednosti materiala so:

  • močna, trpežna vlakna
  • deluje anti-bakterijsko
  • upira se neprijetnim vonjavam
  • je izredno zračen
  • pri proizvodnji se ne uporablja pesticidov ali sintetičnih gnojil
  • rastlino zaliva izključno dež
  • rastlina izboljšuje prst v kateri raste ter preprečuje erozijo

Konoplja ima po krivem slab ugled. ;) Čeprav je bila že pred več kot 10.000 leti nedvomno uporaben pridelek za izdelavo oblačil, papirja, vrvi, hrane in drugih koristnih predmetov, je njeno gojenje marsikje po svetu prepovedano. Oviram navkljub pa je podjetje Royal Robbins pred 10 leti začelo izkoriščati konopljine pozitivne lastnosti in iz nje izdelovati oblačila. Kolekcijo so poimenovali Hempline. Njihova oblačila so kombinacija organske konoplje, organskega bombaža in recikliranega poliestra. Vsi ti naravni in okolju prijazni materiali dajejo oblačilom lahkost, zračnost in trajnostno naravnanost. 

royal robbins materiali konoplja

"Konoplja je pravzaprav precej čarobna," pravi Liz Braund iz podjetja Royal Robbins. "Za rast ne potrebuje pesticidov in komaj potrebuje vodo. Prav tako ne vleče hranil iz zemlje, zato je ni potrebno kolobariti z drugimi pridelki. "

Konoplja, predelana v tkanino deluje proti-mikrobno, kar pomeni, da zavira rast bakterij, ki povzročajo neprijeten telesni vonj. "Konoplja preprečuje rast bakterij na kateremkoli vlaknu, tudi na tistih, s katerimi se kombinira," pravi Liz. "Vključno s poliestrom, ki običajno kar hitro pridobi neprijeten vonj." Glede na to, da konoplja tudi diha bolje od bombaža in ima sama po sebi zaščito pred soncem (35 UPF) tudi ko je mokra, je zagotovo eden najboljših naravnih materialov za izdelavo oblačil.

Hempline oblačila iz konoplje

Uporaba konoplje seveda ni povsem nov koncept. Kitajci so konopljo uporabljali za izdelavo papirja že v 5. stoletju pred našim štetjem. Iz konoplje so bila narejena tudi jadra in pomorska oprema. In ste vedeli, da je bila na konopljinem papirju zapisana tudi ameriška Deklaracija o neodvisnosti?

V ZDA so kljub temu leta 1937 sprejeli zakon o davku na marihuano (Marijuana Tax Act) - ki je zahteval dodatno registracijo vseh, ki so gojili konopljo. Visoki davki na konopljo so mnogim preprečili gojenje te rastline. Za kmete v ZDA je učinkovito gojenje in prodaja industrijske konoplje hitro postalo skorajda nemogoče.

Obstaja veliko teorij, zakaj je bil sprejet Zakon o davku na marihuano, vključno s trajnim sumom, da je naftna industrija v ZDA močno lobirala za nelojalno proizvodnjo konoplje. Konoplja je bila namreč potencialni konkurent za biogoriva. Ne vemo kaj natančno je sprožilo sprejetje te zakonodaje, ki je leta 1970 marihuano postavila ob bok drugim prepovedanim drogam in uradno prepovedala gojenje industrijske konoplje - preprosto zato, ker je na prvi pogled izredno podobna marihuani. Industrijsko konopljo (Cannabis sativa L.) vlada ZDA trenutno uvršča med narkotike iz seznama I, skupaj s heroinom, LSD in meskalinom. 

konoplja marihuana primerjava

"Konoplja je dobra za izdelavo oblačil za toplo vreme," pravi Liz Braund. "Ko se meša s pravo kombinacijo organskega bombaža in recikliranega poliestra, je konoplja pravzaprav neverjetno udobna, hladna in se hitro suši - veliko hitreje kot 100-odstotni bombaž ali celo volna." Majica iz konoplje je ne samo izredno udobna in hladna na koži, ščiti vas tudi pred soncem, se ne smradi, se hitro suši in še lepo izgleda.

 

Ni slabo za majico iz nezakonite rastline.

 

18 junij 2020 6 Oznake (prikaži)