V gore z udobnim korakom

"Kupil si bom nov par pohodnih čevljev." Mogoče lažje rečeno kot storjeno. Torej kako izbrati pohodne čevlje? Verjetno se boste znašli v izložbi ali spletni trgovini s prevelikim naborom čevljev.  Lahki pohodni čevlji, lahki treking čevlji, nizki pohodni čevlji, srednje visoki pohodni čevlji, visoki pohodni čevlji,.. Kako se odločiti?

Tukaj ne bomo odkrivali znanosti o pohodnih čevljih, vam bomo pa predstavili jasen pregled glavnih vrst pohodniške obutve in razlike med njimi. 


Različni proizvajalci uporabljajo različne izraze, zato lahko pride do zmede. Ena blagovna znamka se lahko odloči za pohodni čevelj, druga pa ga bo poimenovala treking čevelj. Enako je v trgovinah. Nekdo vam bo prodajal lahek treking čevelj, drug pa lahek gorniški čevelj. 


Če se sprašujete kako izbrati pohodne čevlje, vam bodo tukaj pomagale kategorije pohodnih čevljev.

Hanwag deli pohodne čevlje v kategorije  A - D. Nekateri modeli čevljev pokrivajo dve kategoriji oz. stojijo nekje vmes.


Glavni kriterij za predalčkanje čevljev v kategorije je torzijska trdnost čevlja - kako prožen je podplat, ki omogoča primerno upogljivost čevlja po dolžini in širini. To se giblje od zelo upogljivega (obutev za prosti čas kategorije A) do zelo trdega čevlja (gorniška obutev kategorije D). 


Bolj ko je prožen podplat, večje je udobje pri hoji. In obratno: bolj trden je podplat, večja je stabilnost in podpora. To zagotavlja zanesljivost na neravnih poteh s kamni, skalami in koreninami.

"Kot splošno pravilo velja, da težji kot je teren, trši naj bo podplat vaše obutve."

Na pohodno obutev vplivajo številni dejavniki, kot je višina čevlja in prožnost. Poleg tega pa še značilnosti kot so: zanesljivost in teža. 


Splošne kategorije A, B, C in D za pohodništvo in gorništvo so dober začetek za izbiro prave obutve, čeprav podajajo le informacijo o trdoti in prožnosti podplata. Če želite bolj v podrobnosti, Hanwag razdeli obutev glede na področja uporabe:


- Travel

- Hike

- Trek light

- Trek

- Rock (Alpin)

- Mountain (Alpin)

Pregled po kategorijah


Travel

Večnamenska obutev za sprehode, kratke pohode, kakor tudi vsakodnevno uporabo. Lahki in nizki čevlji z dobrim zračenjem, ki so hkrati zelo udobni. Zgornji del čevlja je mehek in prožen, največkrat narejen iz sintetike. So robustni in vzdržljivi z možnostjo zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Hike

Za aktivne dnevne izlete po asfaltu, makadamu, gozdu ali po pohodniških poteh. Lahka, večnamenska obutev z dobrim blaženjem, zračna in zelo udobna. Izbirate lahko med nizkimi do srednje visokimi čevlji. So robustni in vzdržljivi čevlji z možnostjo zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Trek light

Za pohodništvo in trekinge z lahkim nahrbtnikom. Ponujajo dober kompromis med prožnostjo in trdnostjo podplata. So lahki in udobni čevlji. Izbirate lahko med srednje visokimi do visokimi čevlji. Zgornji material je prožen in v splošnem narejen bolj iz sintetike kakor usnja. So robustni in vzdržljivi z možnostjo zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Trek

Idealni za kamnite - skalnate poti, gozdne poti, melišča, trekinge s težjim nahrbtnikom in lahke ferate. Imajo trši podplat z dobrim blaženjem. So višji, za večjo stabilnost gležnja. Zgornji del čevlja je robusten in v splošnem iz usnja. Ponujajo možnost zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Rock

Za skalnate poti, zahtevne ferate, melišča, sneg, ledenike in lažje plezanje. Imajo robustni zgornji del čevlja z ojačanim podplatom. V splošnem so kompatibilni z derezami. V to kategorijo spadajo tudi nizki - pristopni čevlji. Ponujajo možnost zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Mountain

Za strm, težak, skalnat teren, ledenike, sneg in led. Primerni so za osvajanje vrhov na višji nadmorski višini. Imajo zelo trd podplat, visok zgornji del iz debelega, robustnega in vzdržljivega materiala. So dobro izolirani za ekstremno nizke temperature. Popolnoma so kompatibilni z derezami. Ponujajo možnost zamenjave podplata zaradi lepljene konstrukcije.


Poseben primer je kategorija C

Ko razmišljate o tem kako izbrati pohodne čevlje in gledate tabelo, si morda mislite: višja kot je kategorija, višji je čevelj. Kategorija C je izjema (Rock). Nekateri modeli kategorije C so nizki pohodni čevlji. Zakaj?  Ker so pristopni čevlji namenjeni pristopom do stene in lažjem plezanju ali feratam.


Za plezanje je bolj pomembna svoboda gibanja gležnja kakor zaščita pred zvinom. Zato nekateri navdušenci nad feratami raje izbirajo to kategorijo čevljev.


Kategorija C ima zelo trd podplat zaradi natančnosti v skali pri plezanju. Zato tudi ne spadajo v kategorijo A ali B, ki imata bolj mehak podplat za večje udobje pri hoji.


So bolj ozki (narrow fit) za podoben učinek kot plezalniki.

Lahki pohodni čevlji

Vedno več pohodnikov se odloča za nakup lahkih pohodnih ali gorniških čevljev. To je razumljivo, ker na koncu moramo dvigovati čevelj vsak svoj korak. In vsak dodaten gram zahteva več energije.


Zato vedno večje število ljudi, težo vidi kot enega najpomembnejših dejavnikov pohodniške obutve. Lahki pohodni čevlji pomenijo lahke, enostavnejše pohode -  je res tako?


Klasični usnjen pohodni čevelj (kategorije A/B) je lahko težji kakor čevelj iz kategorije C. Zato obstaja nekaj razlogov: zgornji del gorniškega čevlja pogosto uporablja večji delež sintetičnega materiala (ki je lažji od usnja) in ima trši podplat, ki je na splošno tanjši in nudi manj blaženja.


To pomeni, da je teža le eden izmed mnogih dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri vprašanju: kateri pohodni čevlji so pravi zame?

Kateri pohodni čevlji so pravi zame?

Zdaj razumete različne kategorije, ki vam pomagajo pri izbiri in razumevanju razlik različnih vrst čevljev. Seveda je pri iskanju prave obutve treba upoštevati celo vrsto dejavnikov:

  • zgornji del čevlja - kako visok naj bo?
  • značilnosti - na primer ali potrebujete zaščitno gumo?
  • teža - čeprav ni vse
  • področje uporabe - zahtevnost terena
  • osebni dejavniki - zanesljivost na težjem terenu in splošna kondicijska pripravljenost
  • nahrbtnik - težji kot je, trša naj bo vaša obutev
  • pričakovane vremenske razmere
  • izgled - navsezadnje videz šteje
  • prileganje - verjetno najpomembnejši dejavnik, ker na koncu tudi najboljši čevelj na svetu ni preveč koristen, če se ne prilega pravilno

Ali smo na kaj pozabili? Upoštevati je treba tudi ceno ter razmerje med ceno in kakovostjo. Hanwag izdeluje pohodniške čevlje in obutev iz najboljših materialov z uporabo najkakovostnejših čevljarskih tehnik.


Še zadnji nasvet: če ste v dvomih, izberite čevelj ene kategorije višje. Nošenje neprimernih čevljev lahko preobremeni vaše noge in povzroči poškodbe vezi ali tetive, lahko pride tudi do zvina gležnja zaradi pretežkega nahrbtnika.


Upamo, da se boste ob svojih dogodivščinah zabavali kolikor vas bodo nesle noge. ;)

09 julij 2021