Vodnik po hlačah Fjällräven

Fjällräven ponuja veliko izbiro hlač. Toda, zakaj je toliko modelov? Odgovor je preprost: vsi smo različni. Imamo različne postave, naša telesa imajo različne potrebe in uživamo v različnih dejavnostih. Torej morajo biti tudi hlače drugačne.

Outdoor ali kakor bi jih pri nas poimenovali "hlače za preživljanje časa v naravi" imajo težko nalogo: morajo vas zaščititi in biti dovolj trpežne, da zdržijo leta hoje po skalah, blatu, celo grmovju. Hkrati morajo biti dovolj tople, zračne in dovolj vodo-držne, da najdete zavetje pred nalivom. Pozimi morajo biti dovolj široke, da pod njih lahko oblečete termo perilo, dovolj udobne in seveda lepe na pogled. Pri Fjällrävnu so porabili veliko časa in nabirali izkušnje, da so razvili hlače za vse okuse, terene in postave, trud pa se jim je poplačal z nagradami, pozitivnimi kritikami v revijah in na spletnih straneh. 

Kategorije

Fjällräven je hlače razdelil v več kategorij, ki vam pomagajo pri iskanju popolnih hlač, Kategorije je razdelil glede na aktivnosti, funkcijo in vreme. 

Glede na aktivnost:

Treking/pohodne hlače

Hlače v tej kategoriji so najbolj trpežne, izdelane iz najmočnejših materialov. Večinoma so izdelane iz vodotesnega in materiala, ki vas ščiti pred vetrom G-1000, ki je najbolj verjetno najbolj prilagodljiv in trpežen material na svetu. G-1000 je impregniran z voskom Greenland, ki material še dodatno zaščiti pred vremenskimi vplivi in povečuje njegovo trpežnost. Nekatere so izdelane iz kombinacije materiala G-1000 in drugih, bolj raztegljivih materialov. T.i. Shell hlače so povečini izdelane iz Eco-Shell materiala, ki ščiti pred vetrom in vodo. Hlače izdelane iz Hydratic materialov so večslojne hlače z membrano, ki odvaja vodo od telesa a so tudi 100% zaščita pred dežjem, snegom in vetrom.

Potovalne hlače

Hlače iz te serije so kombinacija trpežnosti, nizke teže in lahkotnosti, ki jo potrebujete v bolj toplih podnebjih. Večinoma so izdelane iz materiala MicroTravel (MT), ki je izredno zračen in hladen na koži, a nudi zaščito pred sončnimi žarki. Dodana vrednost materiala MT je, da se ne guba, se hitro suši in zavzame malo prostora v vašem kovčku ali nahrbtniku. Potovalne hlače lahko najdete tudi s trpežnim materialom G-1000. Sem spadajo recimo ženske in moške Travellers MT trousers. Na voljo so tudi na način Zip-off in kratke hlače.

Lovske hlače 

Fjällräven po vsem svetu poznajo tudi lovci, saj so izvedenci v izdelovanju lovskih oblačil. V kategorijo lovskih oblačil pa so zajeli hlače, namenjene ne samo lovstvu, temveč tudi opazovanju ptic, pohajkovanju po gozdu in ribičem. Lovske hlače so povečini izdelane iz t.i. "tihega materiala" G-1000 Silent, ki ne šumi in plaši živali, a je trpežen in močan material, a le nekaj je takih, ki so izdelane iz večslojnega Hydratic materiala, ki ščiti pred vodo in vetrom. Lovske hlačeso mobilne in tople. Sem spadajo npr. Barents PRO Hydratic, Sörmland Tapered Trs, Lappland Hybrid Trs in Drev Trs.

Hlače za vsak dan 

Zakaj bi pri hlačah za dnevno uporabo skoparili s trpežnostjo in funkcionalnostjo? Hlače iz tega sklopa so lepih, modernih krojev, izredno kvalitetne, a lahke in zračne. Povečini so izdelane iz materiala G-1000 ali lahkega MicroTravel. Manj tehnične kot pohodniške hlače, a še vedno trpežne in brezčasne. Poleg spodnjih hlač, lahko sem dodamo še ženske Nikka Curved Trs in moške Vardag Lite Trs.

Hlače za gorništvo in alpinizem

Vsestranske hlače, razvite za pogosto zahtevne razmere nad gozdno mejo. Sem spadajo npr. ženske in moške Bergtagen Stretch Trs, ženske in moške Bergtagen Lite Eco-Shell Trs, ženske in moške Bergtagen Eco-Shell Trs. 

Glede na funkcijo:

Odporne na veter in vodo

Hlače, zasnovane za funkcionalnost v mokrem vremenu z uporabo impregnacije brez PFC. Sem spadajo npr. ženske in moške Keb Eco-Shell Trs, ženske in moške High Coast Hydratic Trs, ženske in moške Bergtagen Lite Eco-Shell Trs.

Zelo trpežne

Hlače so izdelane iz materialov z visoko odpornostjo proti obrabi in dolgotrajno vzdržljivostjo, ki so kos težkim zahtevam katere koli poti. Poleg spodnjih hlač, lahko tukaj dodamo še ženske različice in Keb Gaiter Trs.

Raztegljive

Hlače za dodatno svobodo gibanja in udobje. Pogosto hibridna kombinacija materialov za optimalno funkcionalnost.

Glede na vreme:

Toplo/vroče podnebje

Lahke in zračne hlače za optimalno udobje v toplih/vročih razmerah. Sem spadajo moške in ženske Abisko Lite Trekking Trs, že zgoraj naštete različice Abisko Midsummer in Travellers MT hlač.

Spremenljivo podnebje

Hlače za spremenljive razmere: kjer je včasih toplo in suho; včasih je hladno in vlažno. 

Hladno podnebje

Hlače, oblikovane tako, da vam bodo toplo in udobno v mrzlih razmerah na snegu ali ledu. Sem spadajo moške in ženske izolirane hlače. 

Kako začnete proces iskanja popolnega para hlač?

Zastavite si nekaj vprašanj. Prvič, za kaj jih boste uporabljali? Potrebujete pohodne hlače - izberite hlače iz kategorije Trekking&Outdoor. Potrebujete hlače za toplejše podnebje ali potovanje - izberite hlače iz kategorije Travel. Ste lovec, opazovalec ptic - izberite hlače iz kategorije Hunting. Če želite odlične, trpežne hlače za vsak dan pa izberite hlače iz kategorije Everyday Outdoor. Drugič, kakšno je podnebje? Vse pohodniške hlače so narejene tako, da se lahko v njih enostavno giblješ. Če hodite po nižinah, morda nimate enake potrebe po vsestranskosti kot tisti, ki se odpravljate v gore. Večje korake, ki jih morate narediti, bolj raztegljive hlače boste potrebovali.


Upoštevati je treba kroj hlač in tkanino, saj vplivata na to, koliko svobode gibanja želite. Nekatere hlače so na primer boljše za hitro gibanje. Druge so boljše za hojo po terenu z bolj umirjenim tempom. Pomisliti morate tudi na to, v kakšnem podnebju in terenu boste uporabljali svoje hlače. Morda potrebujete povečano zračenje za vroče in vlažne razmere, v katerih so boljše lažje in raztegljive tkanine. Morda pa potrebujete robusten material za dodatno zaščito pred mrzlimi vetrovi in mokrim vremenom.


Želite dodatne funkcije? Te funkcije so lahko dodatni žepi za potrebščine, zadrge, ki hlače spremenijo v kratke hlače ali raztegljivi vstavki med nogami za večjo mobilnost. Veliko hlač ima ojačana kolena in zadnjico za dodatno trpežnost.


Najpomembnejši lastnosti, ki jih lahko ima dober par hlač, sta udobje v vsaki situaciji in vzdržljivost kljub obrabi.

Za vsakogar nekaj

Tudi če ni enega samega para hlač, ki bi lahko izpolnil vse zahteve vsakogar, je veliko vrednosti v izdelkih, ki so vsestranski. V zvezi s tem lahko damo prednost vsestranskim in večnamenskim hlačam Vidda Pro in Keb. Tudi v kategoriji hlač za vsak dan (Everyday Outdoor) boste našli hlače, ki delujejo kot povezava med vsakdanjim življenjem in naravo. Te hlače so zasnovane za nošenje v mestu, na delovnem mestu ali v šoli, pa tudi med pohodom v gozd.


Nenazadnje je treba pri izbiri hlač upoštevati tudi obliko telesa. Vsaka postava je unikatna, a ne glede na vašo višino, težo ali postavo se bodo našle hlače, ki bodo popolne za vas. Ker smo si ljudje po obliki zelo različni, ima Fjällräven veliko izbiro hlač. Hlače iz skupine Outdoor imajo tri vrste prilagajanja (fit), in sicer: Comfort fit, Regular Fit in Curved Fit (posebej za ženske) in tri oblike pasov: visokega (High), običajnega (Regular) in nizkega (Low). Tudi dolžina hlač je različna glede na model. Nekatere imajo že določeno dolžino (Fixed Lenght), druge pa t.i. surovo dolžino (Raw length), kar pomeni, da si dolžino lahko sami prilagajate.


Prednost tako široke in večplastne ponudbe je, da se za vsakogar najde nekaj. 

Postanite strokovnjak za Fjällräven hlače

19 stvari ki jih morate vedeti, ko izbirate hlače:


1. Fit and waist (prilagajanje in pas)

Tri oblike prilagajanja (Comfort fit, Regular Fit in Curved Fit)in tri oblike pasu vam pomagajo, da laže najdete hlače zase.

2. Belt loops (zanke na pasu)

Večina hlač ima dvojne zanke na pasu, da pas bolje stoji.

3. Stretch fabric and elasticated waist (raztegljiv material in elastičen pas)

Nekatere hlače imajo bolj elastičen pas in s tem omogočajo večjo svobodo gibanja.

4. Moved seams (premaknjeni šivi)

Večina Fjällrävnovih hlač ima šive pomaknjene rahlo naprej (ne direktno na sredini), zaradi česar so bolj trpežni in zdržijo dlje.

5. Heardwearing (ojačani izpostavljeni deli)

Večina hlač ima ojačana kolena, mnoge tudi ojačano zadnjico, zaradi česar so hlače bolj trpežne in se njihova življenjska doba močno podaljša.

6. Pre-shaped and stretch-friendly (prešiti všitki)

Prešiti ojačani všitki na kolenih omogočajo lažje gibanje, tudi v kolenih.

7. Prepared for knee pads (možnost vstavljanja kolenskih blazinic)

Blazinice, ki jih lahko dodatno dokupite in vstavite na ojačane všitke na kolenih, za ljudi, ki veliko klečijo.

8. G-1000 (material G-1000)

Varuje pred vetrom, vlago in je zračen.

9. MT (material MicroTravel)

MT je lahek, zračen material, ki je hladen na koži in se ne guba.

10. Easy to get the perfect lenght (preprosto prilagajanje dolžine)

Nekatere hlače imajo hlačnice z t.i. "surovim zaključkom", ki se jih da brez težav krajšati.

11. Prepared for braces (izdelane za uporabo naramnic)

Nekateri potrebujejo naramnice in določene hlače so izdelane za uporabo naramnic.

12. Split back seams (razdeljeni zadnji šivi)

Razdeljeni zadnji šivi omogočajo lažje prilagajanje obliki telesa tudi okoli pasu.

13. Reinforced seams (ojačani šivi)

Dvojni ali trojni šivi, ki so na nekaterih modelih hlač na izpostavljenih delih šivani v X obliki.

14. Practical pockets (praktični žepi)

Fjällräven hlače so polne uporabnih, odlično nameščenih žepov.

15. Zip-off function (odpenjanje hlačnic na zadrgo)

Nekateri modeli hlač imajo pod koleni nameščeno zadrgo, zato jih lahko hitro spremenite v kratke hlače.

16. Gaiter function (funkcija gamaš)

Spodnji del hlač lahko uporabite kot gamaše.

17. Ventilation opening (ventilacijske odprtine)

Ventilacijske odprtine na spodnjem delu hlačnic poskrbijo za hiter vdor svežega zraka.

18. Fixed-lenght leg endings (fiksna dolžina hlačnic)

Na fiksni dolžini hlačnic so po navadi nameščene manšete, ki jih lahko ovijete okoli pohodnih čevljev.

19. Boot hooks and eyelets (Zanke za čevlje in obročki)

Nekatere hlače imajo zanke za pričvrščevanje na pohodne čevlje, zaradi česar ostanejo bolj na mestu, priročne pa so tudi v primeru snega.

Družine izdelkov Fjällräven

Družine izdelkov so razvite za različne vrste dejavnosti, teren in podnebje ter ljudem omogočajo uživanje in raziskovanje narave v njenih najbolj spremenljivih oblikah. Omogočajo lažjo navigacijo po ponudbi izdelkov in olajšajo iskanje sorodnih izdelkov.

Hlače, ki jih pri nas trenutno nimamo na zalogi, lahko naročimo glede na vaše želje.

16 avgust 2022