Zimski treking: kako se obleči?

Mraz in sneg. Tja in sem se pokaže tudi kakšen sončni žarek, ki ga je vredno izkoristiti. Vedno imamo na voljo vsaj dve možnosti. Lahko ostanemo doma pred televizijo, ali pa redke sončne dneve izkoristimo v naravi. Če je zunaj mraz in so gore zasnežene še ne pomeni, da moramo ostati doma. Pomembno je le, da vemo, kako se pravilno obleči in kakšno opremo vzeti s seboj. 

1. OBLECITE SE V SLOJIH

To verjetno večina outdoor navdušencev že tako ali tako ve. Imamo pa nekaj nasvetov, kakšne materiale izbrati, da nam ne bo pretoplo, a da bo hkrati naše telo lahko zadržalo ravno prav toplote, da nam bo udobno.

  • Spodnji, prvi sloj: Merino volna je najboljša izbira. Vpija vlago in se ne navzame vonja. Četudi se navlaži, še vedno greje. Zmotno je razmišljanje, da pika - merino volna je pravzaprav zelo prijetna na dotik, zato je odlična izbira za prvi sloj oblačil. 
-- V naši trgovini najdete volnene izdelke blagovnih znamk Aclima in Fjällräven. --

Aclima volneni pulover

 

  • Srednji sloj: Namenjen je zaščiti pred mrazom. Odločite se za oblačila iz flisa ali temu podobnih materialov in recite ne bombažu. Ta namreč izredno hitro vpija vlago in se počasi suši, kar povzroči hitrejše ohlajanje telesa. Sintetični materiali in volna se hitreje sušijo in so zato primernejši za zimske treking podvige.

--- Pri nas najdete On Line, Marmot in  Fjällräven. ---

Marmot flis

 

  • Zunanji sloj: Ščiti pred vremenskimi vplivi; vetrom, snegom, dežjem itd. in ohranja notranje sloje suhe. Če se oblečete v slojih, potrebujete zgolj tanjši zunanji sloj, ki pa naj bo vodoodporen a naj hkrati še vedno diha. Smučarske jakne so tukaj povsem odveč.
  • Ne pozabite na kapo. Vrh glave namreč vpije več hladnega zraku kot si predstavljamo. Ko nam postane mraz v ušesa se hitro ohladijo tudi ostali deli telesa. Zato je kapa obvezna oprema med zimskimi podvigi v naravi.

2. OBUTEV

Ali potrebujemo posebno obutev za zimski treking? Presenteljivo, ne. Glavna razlika med navadnimi in zimskimi pohodnimi čevlji je ta, da imajo zimski čevlji dodatno podlogo, ki ohranja vaša stopala topla, ter da so višji od navadnih pohodnih čevljev. Če se ne odpravljate na treking v ekstremnih zimskih razmerah z veliko snega bodo navadni vodoodporni pohodni čevlji čisto dovolj. Poskrbite le, da imate tople nogavice in gamaše ter po potrebi dereze.

--- Tukaj najdete našo obširno ponudbo pohodnih čevljev ---

Hanwag

 

3. HRANA IN PIJAČA

  • Ne pozabite na vnos zadostne količine kalorij. V hladnih vremenskih razmerah se je dobro izogibati dolgim postankom, zato s seboj vzemite prigrizke, ki jih lahko zaužijete med hojo.
  • Enako velja s hidracijo. Četudi je mraz, naše telo med ibanjem še vedno izloča vodo. Ne pozabite je nadomeščati.
  • Izogibajte se plastenkam, v katerih se lahko pijača hitro ohladi ali zmrzne. Raje s seboj vzemite termo čutaro, ki bo vašo pijačo ohranjala toplo. 
  • Termo čutare lahko uporabite tudi za shranjevanje tople juhe, ki bo na koncu trekinga še kako prav prišla.
07 februar 2019 11 Oznake (prikaži)