ABS predstavitev in tehnologija

Turno smučanje pri nas in v okoliških državah je izredno dostopno, vedno več je lavinske opreme, ki smučarju lahko reši življenje. Ker pa je kvalitetna oprema načeloma precej draga, se je težko odločiti še za nakup sistema kot je ABS. Da bo izbira lažja in da boste vedeli, kaj kupujete in kakšne so prednosti, vam predstavljamo sistem ABS.

Kako pravzaprav deluje sistem ABS?

ABS sistem vas bo obdržal na površju plazu ali vsaj zmanjšal globino zakopanosti. Preprečuje, da bi se potopili v sneg. Podatki kažejo, da več kot polovica ljudi, ki jih ujame plaz, tega ne preživi. Razlogov je več; poškodbe, zadušitev, pritisk na prsi, ... Čas, ki ga imate, da preživite, je nekaj minut. Grozljivi podatki. ABS sistem vas sicer ne bo rešil pred plazom, vas bo pa obdržal na površju ali zmanjšal globino zakopanosti ter s tem povečal vaše možnosti za preživetje. Stopnja preživetja v plazu z ABS sistemom je kar 97%!

Plaz si predstavljajte kot velikansko gmoto, ki potuje in sestoji iz majhnih kristalov snega, ki se začnejo obračati na poti navzdol. Pri tem so objekti, katerih volumen je večji od delcev snega avtomatično potisnjeni proti vrhu, kar imenujemo proces segregacije. Blizu površja se sila rotacije zmanjšuje in z njo tudi potiskanje objekta na vrh. Zato je pomembno, da je volumen smučarja ena ali vsak podoben volumnu (po masi) volumnu snega v plazu. Sneg v "ohlapnem" plazu ima 2.5 krat večji volumen na kilogram kot človek. Če povzamemo; en kilogram takega snega ima volumen pb. 2.5 litra, en kilogram človeka pa 1.03 litre. Če človek tehta 100 kg, bo njegov volumen znašal 103 litre, volumen snega pa 25o litrov. Zato potrebujemo vsaj 150 dodatnih litrov, da ostanemo na površju.

ABS sistem ima volumen 170 litrov, kar močno poveča vašo možnost ostajanja na površju in s tem preživetja. Doda vam potreben volumen in preprečuje potopitev v sneg.

Žal pa tudi ABS sistem ne more močno povečati možnosti preživetja, če plaz žrtev ujame 30-40 metrov pod začetkom proženja plazu oziroma v dolini. Res pa je, da večino plazov smučarji sprožijo sami, zato je teh situacij zelo malo.

Prednosti ABS sistema

- dve vreči pozicionirani ob strani telesa, vsaka z 85 litri volumna pomagata ostati na površju plazu in ohranjata horizontalni položaj telesa.

- dve vreči sta boljša rešitev kot ena, saj pri eni vreči lahko odpove celoten sistem. Če je poškodovana ena vreča, druga opravi svoj delež.

- zmanjšuje možnost poškodb, saj zmanjšuje turbulenco snega. Po podatkih pri 300 ljudeh, ki so sprožili ABS sistem, ni bilo resnih poškodb glave, vratu in hrbta.

Kaj pa težak sneg?

Pravzaprav je večja verjetnost za preživetje v težkem snegu, saj ima težak sneg manjši volumen kot pršič. Težak, spomladanski sneg ima volumen 600 g na liter, pršič pa 1.7 kg na liter, zato je pri težkem snegu potrebno dodati pb. 70 litrov volumna, pri pršiču pa 148 litrov.

Izbira osnovne enote

Izbirate lahko med dvema osnovnima enotama, ki sta prilagojeni glede na vaše osebne potrebe in želje.

ABS VARIO BASE UNIT

ABS Vario je bolj vsestranska osnovna enota in je na voljo v velikostih S in L, na osnovno enoto pa pripnete nahrbtnik Vario Zip-On v velikostih 8L (priložen), 15L,18L, 24L, 32L, 45+5L, kar nudi širok spekter uporabe glede na želje in okoliščine. Tudi starejši Zip-On nahrbtniki so kompatibilni z novimi osnovnimi enotami.

Kartuši, kompatibilni z Vario Base Unit sta karbonska ali jeklena, obe je možno ponovno napolniti. Jeklena kartuša je cenejša, a tudi težja (cca 600 g z sprožilno ročico), karbonska pa sicer dražja, a precej lažja - za 50% (320 g z sprožilno ročico).

Lastnosti:

 • Priložen Vario Zip-On 8 litrov
 • Vsebuje ABS Twin Bag (dve blazini)
 • Nahrbtnik je izredno prilagodljiv (bočni pas in naramnice)
 • Zaponka na pasu in varnostni pašček
 • Lahko dosegljiva sprožilna ročica (možna različica za levičarje)
 • Udoben, podložen bočni pas
 • Teža: 2.4 kg
 • Ergonomično oblikovane naramnice
 • Integriran nožni pašček
 • Kratka navodila za začetek
 • Navodila za uporabo

 

ABS POWDER BASE UNIT

ABS Powder Unit je lažja različica osnovne enot in je na voljo v eni velikosti. Hrbtišče je ožje, nahrbtnik je lažji in bolj kompakten in je namenjen tistim, ki jim pri turnem smučanju manjša teža pomeni večanj lahko pripnete nahrbtnike Powder Zip On velikosti 5L, 8L (priložen), 15L, 26 L. Tudi starejši Zip-On nahrbtniki so kompatibilni z novimi osnovnimi enotami.

Kartuši, kompatibilni z Powder Base Unit sta karbonska ali jeklena, obe je možno ponovno napolniti. Jeklena kartuša je cenejša, a tudi težja (cca 600 g z sprožilno ročico), karbonska pa sicer dražja, a precej lažja - za 50% (320 g z sprožilno ročico).

Lastnosti:

 • Priložen Powder Zip-On 8 litrov
 • Vsebuje ABS Twin Bag (dve blazini)
 • Nahrbtnik je izredno prilagodljiv (bočni pas in naramnice)
 • Zaponka na pasu in varnostni pašček
 • Lahko dosegljiva sprožilna ročica (možna različica za levičarje)
 • Neoprenski bočni pas
 • Teža: 2.4 kg
 • Ergonomično oblikovane naramnice
 • Integriran nožni pašček
 • Oblikovan za smučarje in deskarje
 • Kratka navodila za začetek
 • Navodila za uporabo

ABS® TwinBag  sistem je direktno integriran v nekatere nahrbtnike naslednjih proizvajalcev: Bergans, Dakine, Deuter, Haglöfs, Ortovox, Salewa, Vaude in The North Face.

Na osnovno enoto ABS Base Unit pa lahko zapnete še nekatere nahrbtnike naslednjih proizvajalcev: Arva, Atomic, Berghaus, Burton, Dakine, Dynastar, Evoc, Exped, Head, Karrimor, Mountain Hardwear, Osprey, Quicksilver, Rossignol in Salomon.

ZIP-ON SISTEM

Prilagodite svojo osnovno enoto, glede na aktivnost, ki jo načrtujete! Zip On nahrbtniki variarajo od 8L do 50L, sistem nameščanja je preprost in ekonomičen.

PRINCIP DELOVANJA ABS SISTEMA

Če želite preživeti plaz, je težko sklepati kompromise. Profesionalna lavinska oprema mora delovati v vseh pogojih, v vsakem vremenu in ne glede na okoliščine. V primeru nevarnosti lahko Twin Bag sistem aktivirate v nekaj sekundah. Obe krili skupaj imata volumun 170 litrov, s čimer ustvarjata efektivno, široko površino. Oblika in pozicija ABS® TwinBags močno poveča možnost, da v plazu ostanete na površini in zmanjšuje možnost poškodb.

1. faza: Plaz se začne premikati

V tem primeru imate zelo malo časa za hitro in pravilno reakcijo. V prvem trenutku, ko prepoznate nevarnost plazu, morate sprožiti ročico in poskušati zapeljati na stranski rob. Ko boste sprožili sistem, vas blazine ne bodo ovirale pri nadaljnjem smučanju.

2. faza: Plaz se začne spuščati

Velika teža plazu ogromno mehaničnih moči. Plazovi so seveda različni, vi pa postanete njegova igračka. Bolj kot ste v plazu postavljeni navpično, večja je kompresija na telo in večja je nevarnost poškodb. Moč plina v kartuši bo sprožila blazine tudi v primeru močnega pritiska in zelo nizkih temperatur. Tudi manjša poškodba sistema ne bo zmanjšala njegove učinkovitosti. Blazine bodo stabilizirale telo in preprečevale vdor snega med vašo glavo in blazine.

3. faza: Plaz se ustavi

Ta faza plazu odloča, če boste ostali na površju. Gmota snega se začne dvigati proti površju in v trenutku začne zmrzovati. Še enkrat; bolj kot je vaš položaj v snegu vertikalen, večja je možnost, da vas plaz pokoplje pod seboj. ABS TwinBags utvarja maksimalno površino drsenja in horizontalno pozicijo, ki pomaga preprečevati, da bi se pogreznili v sneg in dovoljuje, da vas sneg "nosi" s seboj.

V gibanju se bodo večji objekti vedno pomikali proti vrhu, enaka zakonitost obstaja pri plazu. Vrteči se kristali snega se vrtinčijo pod vašim telesom in vas potiskajo navzgor. Toda zaradi vaše večje teže volumna, se boste s časoma ponovno potopili nazaj v sneg. Zato morate povečati svoj volumen, z enim potegom ročice ga povečate za kar 170 litrov. To je t.i. "efekt brazilskih oreščkov". 

KOMPONENTE ABS SISTEMA

ABS Twinbags

Vsaka od napihnjenih vreč ima volumen 85 litrov. Napihneta se simultano, vendar imata lločena ventila in zaklopki. Če se ena od vreč poškoduje, bo druga ostala napihnjena neomejeno časa. Notranji pritisk v vrečah je pb. 0.1 bara.

Kartuša

Kartuše vsebujejo samo neškodljive in nevnetljive pline, ki jih najdemo v atmosferi. Notranji pritisk jeklene kartuše je 300 barov, karbonske pa kar 340 barov. Uporabni sta zgolj za ABS sisteme, z njimi pa je potrebno ravnati izredno previdno in ne odvijati navoja, ker lahko nepravilna uporaba povzroči eksplozijo! Kartuša je izdelana za uporabo pri temperaturah -40°C do +50°C. Prazne kartuše lahko napolni zgolj podjetje ABS. Izognite se udarcem po kartuši, pazite, da vam ne pade na tla.

Enota za prebadanje kartuše

Enota za prebadanje kartuše je pospravljena na zgornjem delu nahrbtnika. V njeni notranjosti je igla, ki prebode kartušo, ko je sistem aktiviran. bodite izjemno pozorni, da je ta enota ves čas popolnoma čista in da je nič ne more poškodovati! ABS priporoča, da je kartuša ves čas navita na to enoto, saj tako ne more priti do nezaželenih poškodb. Kartuša se bo prebodla samo v primeru sprožitve ročice in samo če je privita!

Predelka za blazini

Na vsaki strani je en predelek za blazino. Med normalno uporabo nahrbtnika sta varno zavarovana. Če je sitem aktiviran se Velcro zapirala odpneta pod pritiskom in vreči skočita ven.

Ventila za dovod in odvod zraka

 

 

 

Ventila sta nameščena v obeh vrečah. Avtomatsko zajameta zrak iz okolice, kadar je sistem sprožen. Zrak lahko spustite iz blazin, če pritisnete ventil za odvod zraka. Mrežasta zaščita varuje ventila pred snegom med polnjenjem vreč.

Ploščica z zaščitnim zavihkom in spojnikom

 

Ta del je načeloma nameščen na levi naramnici nahrbtnika. Spojnik je pred snegom in ledom zaščiten z zaščitnim zavihkom. Sprožilna ročica je zavarovana z Velcro zapiralom, kadar ni nevarnosti plazu.

Sprožilna ročica

Sprožilna ročica vsebuje kapsulo, ki vzdržuje zračni pritisk v njej. Kapsula se sprosti, kadar potegnete za ročico in aktivirate sistem. Pristisk od ročice po cevki potuje proti enoti za prebadanje ročice, kjer ta prebode ročico. Nato pritisk po dveh ločenih cevkah potuje do vreč, kjer sproži ventil za dovod zraka, ki vsrka zrak iz okolja in napihne vreči. Vse to se zgodi v zgolj nekaj trenutkih, pravzaprav v 2-3 sekundah. Kapsula v ročici se lahko sprosti samo enkrat, zato je po sprožitvi potrebno ročico in kartušo poslati proizvajalcu na ponovno polnjenje.

Prilagajanje nahrbtnika

Sprožilna ročica mora biti natančno pozicionirana na vaši naramnici, zato da je proženje lažje in hitrejše. Idealna pozicija je nekje med prsmi in ramo.

Sistem nošenja ABS nahrbtnika

Zelo pomembno je, da si nahrbtnik udobno in predvsem močno namestite na hrbte, saj bo v primeru plazu le tako učinkoval. Vse paščke (naramnice, prsni pašček, bočni pas in nožni pašček) natančno zategnite glede na obliko vašega telesa. Bočni pas vsebuje majhen žepek z zadrgo, kamor lahko varno pospravite sprožilno ročico, kadar ni v uporabi. Zaponka na bočnem pasu je varnostna zaponka, ki se vam, če jo boste pravilno zapeli, ne bo odpela še v tako težkih pogojih.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je ABS Wireless Activation?

Če smučate v skupini je ABS Wireless Activation pametna izbira, saj vam lahko prijatelj, ki smuča z vami reši življenje oziroma ga vi rešite njemu. Nekateri ljudje zaradi strahu v plazu otrpnejo ali ročico sprožijo prepozno, zato je to dobra izbira. ABS za prihodnjo zimo pripravlja popolnoma nov sistem proženja sistema v skupini.

Kako je z sprožilno ročico za levičarje?

Povprašajte prodajalca, saj je ročico možno oziroma celo nujno prestaviti na drugo naramnico če ste levičar.

Zakaj dodaten nožni pas?

Po pravilih mora imeti lavinski nahrbtnik tudi nožni paščke, saj vam nahrbtnik lahko potegne čez glavo, v primeru če niste dobro zapeli bočnega pasu. Gre torej za dodaten varnostni ukrep.

Transport ABS nahrbtnikov

Od leta 2003 je ABS nahrbtnike možno transportirati na letalih kot osebno prtljago. Je pa dobro, da zadevo prijavite že ob rezervaciji oziroma najkasneje ob prijavljanju prtljage. Več si lahko preberete na tem naslovu. Če se odločate za heliskiing tu najdete seznam hiliskiing ponudnikov, ki dovoljujejo uporabo ABS sistema.

Redno pregledovanje opreme

Vsako leto pred začetkom sezone je potrebno preveriti celoten sistem (če je kartuša res polna, če so vsi funkcionalni deli čisti, ...) Najbolje je, da sistem odnesete najbližjemu prodajalcu, ki bo najbolje vedel kakšno je stanje sistema. Če sumite, da sprožilna ročica ne deluje ali da kartuša pušča, nikar ne oklevajte! ABS priporoča, da celoten sistem odnesete na generalni pregled vsake tri leta. Kartuše se lahko polnijo največ 20-krat, s čimer se določa tudi datum uporabe, Če ta "preteče" vam ABS zagotovi novo, brezplačno kartušo. Če aktivacijske ročice v treh letih nikoli ne sprožite, je potrebna zamenjava. Datum uporabe je z rdečo odtisnjen na ročici.

Annapurna Way je uradni uvoznik in distributer za blagovno znamko ABS. V kolikor potrebujete dodatne informacije nas kontaktirajte preko elektronske pošte info@annapurna.si ali nas pokličite na 01/426 34 28. Za podrobnejšo predstavitev nas obiščite v naši trgovini v centru Ljubljane na naslovu Krakovski nasip 4.