Ali ste vedeli - Elan

Vsi poznamo slovenskega proizvajalca smuči Elan. Njihova zgodba se je začela med drugo svetovno vojno, ko je dvanajst rokodelcev in inžinirjev izdelalo nekaj sto parov lahkih, trpežnih lesenih smuči za partizanske enote.
Uradno je bil Elan ustanovljen leta 1945 pod taktirko vizionarja in drznega smučarskega skakalca Rudija Finžgarja, ki je leta 1941 postavil svetovni rekord v smučarskih skokih (95 m). Začetek je bil obetaven in že po nekaj letih je začel Elan izvažati smuči tudi v Združene države.
V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so svojo proizvodno razširili na čolne, kajake, kanuje, loparje za tenis in badminton, opremo za gorsko reševanje, vodne smuči in še mnogo več. Leta 1963 so ustanovili inštitut za inovacije, ki je kmalu postregel s prvimi izdelki.
V naslednjih letih je Elan resnično zacvetel, zahvaljujoč predvsem švedskemu legendarnemu smučarju Ingemar Stenmarku. Od prve do zadnje zmage (skupno jih je bilo kar 86) je nastopal z Elanovimi smučmi, kar je Elan poneslo v sam svetovni vrh med izdelovalci smuči. Z njimi je nastopal tudi Bojan Križaj, Stenmarkov veliki tekmec.
V 90. so začeli izdelovati inovativne carving smuči, kmalu pa so v proizvodnjo dodali še snežne deske, ki so bile tisti čas med najlažjimi in najširšimi na tržišču.
V sledečih letih so postregli z številnimi inovacijami, med drugim z integriranimi vezmi Fusion, WaveFlex sistemom, ki je najbolje možno optimiziram mehko upogibanje in torzijsko odpornost pri smučeh ter z najnovejšo - Amphibio, neprecenljivo kombinacijo t.i. rockered in cambered profila na zunanjem in notranjem delu smuči.
Kar dvakrat so prejeli nagrado za najbolj inovativno znamko smuči, in sicer leta 2012 in 2015.