Berghaus

Berghaus je prišel na tržišče leta 1966, ko trg outdoor oblačil in dodatkov, kot ga poznamo danes, še ni obstajal.  Ustanovitelja, oba vrhunska alpinista, sta začela razvijati artikle po skrbnem preučevanju želja športnikov. V začetku sedemdesetih sta razvila nahrbtnik Cyclops – domnevno prvi nahrbtnik na svetu z notranjim okvirjem in dodatnim oblazinjenjem.

Nahrbtnik je kmalu postal legendaren in je še danes eden najbolj prodajanih nahrbtnikov vseh časov. Berghaus je bil prvi evropski proizvajalec, ki je v svoja oblačila umestil Gore-Tex material. Ob približno enakem času so razvili gamaše Yeti®, ki so s svojimi značilnostmi prinesle pravo revolucijo v razvoju gamaš. Prav te gamaše so bile prvi outdoor proizvod na svetu, ki je bil delno izdelan iz recikliranega materiala in to kar iz traktorskih gum! V zgodnjih osemdesetih so začeli z opremljanjem odprav.

Jakna Gemini je bil prvi outdoor produkt na svetu z notranjo zadrgo, v katero je bilo možno vpeti flis. V osemdesetih je Berghaus opremljal nekatera velika imena alpinizma kot sta bila Sir Chris Bonington in Alan Hinkes. Sredi osemdesetih so se še posebej posvečali ekstremnemu alpinizmu in razvili jakno Trango Jacket, ki je v trenutku postal klasika, hkrati pa so vedno večji poudarek dajali pri razvoju artiklov, razvitih posebej za ženske. V naslednjih letih in vse do danes so ostali vodilno britansko outdoor podjetje, ki se vsako leto trudi razvijati nove in še boljše produkte, njihova oblačila pa nosijo vrhunski športniki. Berghaus je že sam po sebi postal legenda!

Razvoj Berghaus nahrbtnikov

Nahrbtniki so vitalni del opreme vsakega gornika in vitalni del podjetja Berghasu. Že omenjeni nahrbtnik Cyclops je bil razvit v letih 1973/74 in je na nek način spremenil celotno zgodovino izdelovanja nahrbtnikov. Z domnevno prvim notranjim okvirom in dodatno podlogo se je Cyclops zapisal v zgodovino. V 80ih se je razvoj nadaljeval z umestitvijo prilagodljivega hrbtišča v nahrbtnik (t.i. Adjustable Back), enako tehnologijo uporabljajo še danes. Leta 1993 je bil razvit sistem FGA Adjustable Rucksack System.

Vendar je bil nahrbtnik Nitro tisti, ki je dokončno spremenil tehnološki razvoj nahrbtnikov z izredno modernim dizajnom in unikatnim Limpet sistemom nošenja in kompresijo. V 90ih se je razvoj nadaljeval z inovativnim hrbtiščem Freeflow (predstavlja kroženje zraka med hrbtiščem in hrbtom uporabnika). Leta 2005 so na outdoor sejmu ISPO prejeli nagrado za najbolj inovativen proizvod, ko so svetu predstavili sistem hrbtišča Bioflex®, ki se giblje skupaj z uporabnikom.