Čiščenje in nega obutve

Pravilna nega in čiščenje čevlja le-temu občutno podaljšajo življenjsko dobo, zato je pametno upoštevati nekaj preprostih navodil.

Čiščenje in nega obutve 1
 
Pred čiščenjem odstranite vezalke in notranji čevelj oziroma vložek čevlja. Po vsakem nošenju ko je čevelj umazan, odstranite umazanijo. Če je ta še posebej trdovratna, čevelj splaknite pod tekočo vodo in čevelj očistite s posebnim čistilom za usnje. Druga čistila poškodujejo usnje in impregnacijo. Usnje in podlogo (GORE-TEX®) čistite z gobico ali mehko krtačko in svežo, hladno vodo. Čevelj dobro posušite v senčnem, zračnem prostoru in jezik potisnite navzven. Če je čevelj izredno moker, ga napolnite s kuhinjskimi brisačami, ki jih menjate na vsake pol ure. Čevlja nikoli ne sušite na direktnem soncu ali blizu ognja, saj bo čevelj izgubil svojo obliko, usnje pa svoje sposobnosti.
Čiščenje in nega obutve 2 Na obutev redno nanašajte impregnacijska sredstva, tudi na novo obutev in sicer na suho obutev po čiščenju. Impregnacija se vzpostavi po 24 urah. Sprej nanašajte vsaj 30 cm oddaljenega od čevljev. Ne pozabite na vezalke in jezik.
Čiščenje in nega obutve 3 Suho usnje potrebuje vlaženje! Uporabljajte posebne voske za sunje, nikoli pa maščobe ali olja. Z vsakim nanosom voska bo usnje rahlo potemnilo. Če tega ne želite, potem uporabite posebno ščetko s katero odstranite vosek.
Čiščenje in nega obutve 4

Obutev vedno shranjujte v zračnem in senčnem prostoru.

Če obutev pride v stik z oljem, petroleje ali bencinom, jo nemudoma očistite.

Očistite obutev po vsaki uporabi.

Obutve po nepotrebnem ne izpostavljajte ognju ali direktnemu soncu.