Edelweiss nasveti za uporabnike

Kako razviti novo vrv?

Sicer se sliši nenavadno, vendar je pravilno rokovanje z vrvjo ključ do njene dolge življenjske dobe in do vaše varnosti. Zato je pametno upoštevati nekaj nasvetov, ki jih predstavlja Edelweis že pri samemu odvijanju vrvi. Za lažje predstavljanje si oglejte spodnji video. Vrvice, ki držijo skupaj novo vrv vedno odstranjujte z roko, nikoli z nožem ali škarjami! Nato desno roko potisnite pod vrv in odvijte prve štiri "zavoje" vrvi ter jih pustite proste na tleh. Vrv premaknite v drugo roko in ponovite zadevo z štirimi navoji. Postopek ponavljajte z obema rokama do konca vrvi in vrv je pripravljena na uporabo.

Kako pravilno čistiti in sušiti vrv?

Če vrv perete na roke, voda ne sme biti toplejša od 30 stopinj Celzija. Uporabite mehko milo in po potrebi mehko sintetično krtačo. Če jo perete v pralnem stroju, jo položite v prevleko za vzglavnik i jo perite (če je to možno) pri manj kot 30 stopinjah na programu "občutljivo pranje". Vrv sušite na prostem, a ne na direktnem soncu.

Kako odstraniti nabran ovoj vrvi?

Oglejte si spodnji video.

Kako izvem katero leto je bila vrv izdelana?

Zadnji dve številki v vrsti sta številki leta izdelave. Npr.: 08 = leto 2008.

Kakšna je življenjska doba vrvi?

Definicija življenjske dobe vrvi je čas, ko je vrv pospravljena pred prvo uporabo (npr. v trgovini) in čas uporabe vrvi. Skupni čas nikoli ne sme presegati desetih let! Maksimalna življenjska doba vrvi je 15 let, vendar zgolj pod pogojem, da je bila od tega vrv 6 let pred prvo uporabo pospravljena in v uporabi največ 9 let. Seveda pa proizvajalec opozarja, da so to samo splošne smernice. Vrv je lahko uničena že med prvo uporabo! Vrv je potrebno zavreči: če je utrpela hujši padec (ki se približuje padcu 2.stopnje), če vidite kakršnokoli poškodbo jedra, če je ovoj vrvi zelo natrgan, če je bila vrv v stiku z nevarnimi kemikalijami in če imate kakršenkoli najmanjši dvom o njeni varnosti.

Kakšna je življenjska doba plezalnega pasu?

Definicija življenjske dobe pasu je čas, ko je pas pospravljen pred prvo uporabo (npr. v trgovini) in čas uporabe pasu. Skupni čas nikoli ne sme presegati desetih let! Maksimalna življenjska doba pasu je 15 let, vendar zgolj pod pogojem, da je bil od tega pas 6 let pred prvo uporabo pospravljen in v uporabi največ 9 let. Seveda pa proizvajalec opozarja, da so to samo splošne smernice. Pas je lahko uničen že med prvo uporabo! Pas je potrebno zavreči: če ste z njim utrpeli večji padec, tudi če ni vidnih poškodb, če je bil material poškodovan z drgnjenjem, rezanjem skale, kemikalijami, ..., če so poškodovani šivi, če zaponke ne delujejo dobro in če imate kakršenkoli najmanjši dvom o njegovi varnosti.