ExOfficio tehnologije

BugsAway®

BugsAway® oblačila z Insect Shield® zaščito so revolucionarno »orodje« v vaši bitki z insekti, ki vas lahko okužijo z boleznimi, kot sta v Sloveniji prisotna klopni meningoencefalitis in borelija in če potujete po svetu, virus zika, malarija in drugi virusi, ki jih prenašajo klopi in komarji. Ker Insect Shield® tehnologija ne vsebuje nobenega vonja in v oblačilih ni vidna, je edini znak, da je zares tam, ta, da se mrčes drži stran od vas.

BugsAway® oblačila z Insect Shield® zaščito so na videz lepo krojena, udobna oblačila, ki v sebi skrivajo posebno tehnologijo, ki vas ščiti pred mrčesom. Za BugsAway® oblačila skrbite enako kot za druga, ji perete in sušite po običajnih postopkih. Prepovedano je zgolj likanje oblačil, saj likanje uniči Insect Shield® zaščito.

Ko je Insect Shield® zaščita enkrat nanesena v material oblačila, se tako oprime vlaken materiala, da njena polna zaščita traja do 70 pranj!

Prednosti BugsAway® oblačil z Insect Shield® zaščito:

Običajni repelenti

Brez vonja

Močan vonj

V material vdelana zaščita, ki ostaja v oblačilih do 70 pranj

Kratkotrajna zaščita, ki se izpere

Zaščita za vsakogar

Nanos potreben vsakih nekaj ur

Trpežna zaščita

Masten občutek na koži

Ostane v oblačilih in se ne prenaša na kožo – bolj zdrava zaščita

Intenzivne kemikalije, ki direktno posegajo v kožo

Preprosto vzdrževanje oblačil

Visoka cena repelentov

Sol Cool™ tehnologija

Sol Cool™ tehnologija vključuje zaščito pred soncem, hladen občutek oblačila na koži in hitro sušenje materiala. Sol Cool™ deluje z Icefil® tehnologijo, ki skrbi za hladen občutek oblačila na koži in hitro sušenje. Zmes Xylitol-a, ki ga v naravi najdemo v brezi, je vdelana v material in ko pride v stik z vlago (s potom, ki ga oddajamo med aktivnostjo), reagira tako, da ustvarja hladen občutek (podoben peprmintu). Kako deluje, si lahko ogledate na spodnji sliki.

Spodnja slika prikazuje, kako hitro reagira Xylitol. Minuto po tem, ko je vodi dodanega 10 % Xylitol-a, temperatura vode pade za 6.2°C, izhlapevanje vode pa se hitro poveča.

* 68 °F = 20 °C / 57 °F = 13.8°C

Ko se pot odvaja od telesa, ustvarja t. i. "hladilni" učinek. Sol Cool™ tehnologija to doseže z izredno učinkovitimi vlakni, z mikro-kapilarno strukturo, ki hitro in učinkovito odvajajo vlago od telesa in jo porinejo na vrh materiala, kjer izpareva. To pomeni, da boste vedno ostali suhi in vam bo udobno tudi v najbolj intenzivnih trenutkih.

Sol Cool™ tehnologija pa poleg tega, da učinkovito odvaja vlago, tudi preprečuje slabe vonjave (s srebrnimi ioni / Nano Ag+) in varuje pred sončnimi žarki, z najvišjo možno zaščito UPF 50+ (Nano TiO2).


Sistem žepov

Na potovanjih potrebujemo cel kup malenkosti, ki morajo biti vedno pri roki. Zato potovalna oblačila ExOfficio vsebujejo veliko žepov, v katere strateško pospravite svoje potrebščine.
Nič ni hujšega kot iskanje potnega lista ali letalske karte na letališču, med tem ko se za vami nabira dolga vrsta. Zato je ExOfficio razvil sistem žepov, ki vam omogoča, da ste organizirani vsak trenutek potovanja.

Zaščita pred soncem

UV žarki poškodujejo povrhnjico kože in povzročajo opekline ter kožnega raka. Enkrat v mladosti ste močno opečeni ali petkrat malo manj v naslednjih letih in za polovico povečate svoje možnosti za razvoj kožnega raka. Poznamo UVA in UVB žarke. UVA žarki lahko dosežejo našo kožo celo čez oblake in neobdelano steklo in v kožo vstopajo globlje kot UVB žarki.  Povzročajo staranje kože, gube in povzročajo kožnega raka. UVB žarki lahko prodrejo čez oblake, a ne čez steklo. Povzročajo opekline, gube, slabitev imunskega sistema in kožnega raka.

Večji učinek imajo sončni žarki bliže ekvatorja, na večji nadmorski višini, sredi dneva, ob jasnem dnevu in tam, kjer se svetloba odbija.


Prednosti oblačil z vdelano zaščito pred soncem
Oblačila z UPF zaščito Sončne kreme
UPF faktor v materialu: ščiti pred UVA in UVB žarki. Faktor se giblje med 5 in 50, faktor 8 je v navadni beli bombažni majici. SPF faktor v sončnih kremah: ščitijo zgolj pred UVB žarki, v kolikor ni to posebno navedeno. Za UVA žarke ni predpisane lestvice zaščite.
Konstantna zaščita: kolikor časa imate na sebi oblačila z UPF zaščito, toliko časa ste zaščiteni pred soncem. Če veste, da boste veliko na soncu, potrebujete oblačila z najvišjo UPF zaščito. Sončno kremo moramo nanesti vsaj 20 minut pred odhodom na sonce in potem vsaj vsaki 2 uri, še večkrat pa če se vmes kopamo, ...
Zaščito pred soncem nudi UPF vsaj 15. Kreme z nizkim faktorjem, v resnici nimajo učinka.
Materiali z UPF zaščito
Tkanje materiala Bolj gosto tkan material bolje preprečuje prehod sončnih žarkov.
Barva materiala Nasprotno javnemu prepričanju, barve nimajo vpliva pri zaščiti pred soncem. Vpliv imata način barvanja in material.
Tip materiala Zaradi mulekularne sestave poliester in najlon nudita boljšo zaščito pred soncem kot drugi materiali. Večina naravnih materialov potrebuje dodatno obdelavo za doseg primerne zaščite.
Obdelava materiala Nekaterim materialom so za doseganje zaščite pred soncem dodane kemične spojine, ki pa niso zdravju škodljive. Njihova slabost je, da skrajšujejo življenjsko dobo oblačil.