Five Ten

5.10 ali Five Ten zgodba se je začela sredi osemdesetih v Kaliforniji, ko je Charles Cole izumil prvi športni copat z lepljivo gumo in ga poimenoval Five Tennie. Leta 1987 je bil na tržišče lansiran prvi plezalnik z podplatom z lepljivo gumo na svetu. Njihovi plezalniki so hitro postali odlična izbira za plezanje dolgih smeri. Tržišče so pretresli, ko so svojo gumo začeli prodajati tudi drugim proizvajalcem športne obutve.

Inovativnost se je nadaljevala na začetku devetdesetih, ko so predstavili prvi plezalnik z upognjenimi prsti, prvo upognjeno peto in Velcro zapenjanjem.

Po želji drugih športnikov, so se posvetili še izdelavi obutve za vodne športe, istočasno pa so plezalci z njihovimi plezalniki plezali zgodovinske smeri. Konec devetdesetih so razvili prvi čisto ženski plezalnik.

Na začetku tisočletja so na trg občasno lansirali obutev za gorske kolesarje (flat padle) in izdelali prvi čevelj namenjen kanjoningu, ki je takoj postal klasika. V zadnjih desetih letih so postali sinonim za čevlje za gorske kolesarje, njihovi športniki konstantno osvajajo medalje, njihovi plezalniki pa so še vedno med najbolj popularnimi na svetu.